Wanneer zwangerschap bekend maken?
2 feb 2017 Mama Zwangerschap 15

Wanneer zwangerschap bekend maken?

Ik kan mij nog herinneren dat toen ik zelf nog een meisje was de meeste vrouwen om mij heen een zwangerschap bekend maakten rond 3 maanden zwangerschap. Nadat deze magische drie maanden grens was bereikt kon het van de daken geschreeuwd worden. Tegenwoordig lijkt het wel alsof ik hier een verschuiving in zie. 

Om mij heen zie ik het dat vrouwen tegenwoordig het vaak veel eerder bekend maken. Iets waarvan ik vooral vind dat de vrouw hier zelf de keuze voor moet maken. Ik snap het eerlijk gezegd ook maar al te goed dat het moeilijk is om geheim te houden.

Wanneer ik mijn zwangerschap bekend maakte

Ik was zelf ook een van die vrouwen die al vrij vroeg haar zwangerschap bekend maakte. Sowieso was mijn familie al op de hoogte van de wens voor een zwangerschap, en werden zij na de eerste positieve zwangerschapstest per direct op de hoogte gesteld. Ook hier was het plan om het na drie maanden aan de omgeving kenbaar te maken maar dat liep hier bij ons toch weer even wat anders. Bij de zwangerschap van Senna werd ik vroeg opgenomen in verband met het vermoeden van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Doordat wij veel vraag kregen wat er aan de hand was besloten wij open kaart te spelen en te vertellen over de zwangerschap. Bij de zwangerschap van Sophia werd met zeven weken zwangerschap voor de tweede keer de diagnose prenatale depressie gesteld en ook hier besloten wij om open te zijn naar de omgeving.

Wanneer zwangerschap bekend maken op het werk

Officieel zou je drie weken voor aanvang van het zwangerschapsverlof op je werk kenbaar moeten maken dat je zwanger bent. Dit is toch wel erg kort dag en daarom is het aan te raden om dit veel eerder te doen. Het is niet alleen voor jezelf prettig om je zwangerschap op tijd aan te geven, maar ook je werkgever zal dit zeker waarderen. Er moet immers vervanging worden gezocht. Daarnaast zal de werkgever aan een aantal rechten en plichten moeten voldoen om de zwangere werkgever te beschermen.

Zwangerschap bekend maken

Voor een ieder zal het moment wanneer het beste is om een zwangerschap bekend te maken weer anders zijn. Hierin is het goed om gewoon te doen wat voor jou en je partner goed voelt, dat is altijd het beste. Wat misschien wel vooral het leukste is, is om samen met je partner te bedenken hoe je de zwangerschap bekend gaat maken. Wil je dit bijvoorbeeld op een speciale manier doen, en wie mogen daarbij zijn? Zo had mij achteraf een gender reveal wel heel erg leuk geleken om te houden, daar is het helaas nu een beetje te laat voor ;).

Wanneer maakte jij je zwangerschap bekend?

Reacties

 • simpel, met een snufje liefde

  Ik maakte al mijn zwangerschappen heel vroeg bekend. Aan familie al met 4 weken en op mijn werk rond de 6 omdat ik heel ziek was. met 8 weken lag ik in het ziekenhuis dus toen wisten de meeste mensen het wel. Mijn miskraam van afgelopen april heb ik ook vroeg bekend gemaakt. Komt onder andere omdat ik bang was om weer opgenomen te worden en dan niet alle vragen wou hebben.
  Onlangs geplaatst door simpel, met een snufje liefde: The uber frugal month challenge…hoe is het gegaan?

 • Leonie van Mil

  Ik had het met 11 weken bekend gemaakt. Ik groeide enorm snel, ik droeg het erg naar voren, en er werd behoorlijk geroddeld. Ik wilde wel even op de laatste termijn echo wachten. Dus toen die eenmaal was geweest, heb ik het verteld.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Wie gaat ’s nachts voor de kleine eruit?

 • Loes Johanna

  Haha, voor een gender reveal is het nu inderdaad een beetje te laat. 😉 Wij hebben het na het doen van de test direct aan mijn ouders en die van manlief verteld. Na de eerste goede echo aan de mensen dichtbij ons gaan vertellen (familie, goede vrienden). Rond de 10 weken op het werk en via de app aan de rest. Toen hadden we ook al een tweede goede echo gehad. Voelde voor ons goed zo. 🙂
  Onlangs geplaatst door Loes Johanna: Zwangerschapsyoga

 • Kim

  Wij hebben onze familie het rond 10 weken verteld en de rest rond 12 weken. Op het werk was het wat eerder bekend, ik viel door de mand bij de vrijdagmiddagborrel. Toen een collega vroeg, wat, ben je zwanger ofzo? Kon ik onmogelijk mijn gezicht meer in de plooi houden.
  Onlangs geplaatst door Kim: Vier handen op één buik

 • wilmaaa

  Ik denk dat je gewoon moet doen wat goed voelt voor jou en dat is bij iedereen weer anders 😉

 • Kimberly

  Ik ben 4 x zwanger geweest, waarvan 2x uit liep op een miskraam. Nu ben ik weer zwanger en alle keren waren familie en een aantal vrienden op de hoogte vlak na de test. Deze keer hebben we wat langer gewacht om het iedereen te vertellen en dat stapgewijs gedaan. Wel voor die 3 maanden maar toch. Ik ben nu ruim 14 weken zwanger maar heb het nog niet op Facebook of op de blog gezet. Het is geen geheim maar om het zo “groot” te openbaren, nee. Op de één of andere manier nog niet. M’n plan is om dat met 16 weken te doen. Raar eigenlijk en misschien geef ik er volgende week aan toe. Al zijn m’n blogs voor volgende week al ingepland. Ik vind zelf door m’n miskramen het nogal vlot om het zo groot openbaar te maken, met 8 weken oid. Ben erg blij voor de bloggers die dat gedaan hebben, dat alles nog steeds goed gaat. Maar hé that’s me.
  Onlangs geplaatst door Kimberly: Waarom ben ik nou gewoon zo’n #proudmama?

 • Marloes

  Wij hebben het beide keren meteen verteld met de reden dat we ook als het mis zou gaan alle steun konden gebruiken. Ook mijn werk heb ik beide keren meteen op de hoogte gebracht. De eerste keer werd het niet zo goed ontvangen (opeens was mijn project “afgelopen” en kon ik gaan) de tweede keer was ik net begonnen bij mijn werk en iedereen was super enthousiast. Het kan dus verschillend uitpakken als je het vertelt!
  Onlangs geplaatst door Marloes: Koffie is goed voor je!

 • Melanie

  Opa’s en oma’s wisten het meteen. Mijn vriendin raden het al voordat iemand het ook maar wist. De rest pas na 3 maanden. Op social media pas na de 20 weken echo.

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  De ouders en broers en zussen met 6 weken omdat een collega van mijn man zich er mee bemoeide omdat we naar het ziekenhuis waren geweest. Heel erg vervelend vond ik dat dat zo moest. Vrienden en collega’s vanaf een week of 9 en sociaal leven media 14weken omdat de opa en oma’s het graag wilde delen.
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: Onze favoriete leesboeken.

 • felicia

  leuk artikel ik maakten de eerste zwangerschap bekend met 7 weken aan mijn moeder
  ik wist het zelf bij 5 weken zwanger . ik was 22 en woonden nog thuis met mijn mijn vriend wel alle twee al werk
  en bij mijn tweede zwangerschap maakten ik het al heel vroeg bekend bij 2 weken aan familie
  want ik was al heel vroeg duizelig en ziek er van. aan mijn werk maakten ik het bekend met 4 weken zwanger
  wist men ook waarom ik zo duizelig was.
  en bij mijn derde zwangerschap maakten ik het bekend op mijn werk met 7 weken zwanger
  en aan familie met 18 weken zwanger op facebook
  en bij nu deze vierde zwangerschap vertelde ik het aan mijn werk met 7 weken zwanger
  en aan familie met 10 weken zwanger met een echo foto op facebook
  mijn ouders al eerder al met 4 weken zwanger.

 • jodi - liefthuis

  Pas na een eerste goede echo aan familie en goede vrienden. Daarna langzaam aan iedereen. Bij 12 weken op mijn werk en op facebook.
  Onlangs geplaatst door jodi – liefthuis: 14 Verschillen tussen mijn babytijd en die van mijn spruit…vroeger en nu…

 • felicia

  ik heb trouwens nooit druk gemaakt om of het wel goed zat en of ik niet zou wachten met vertellen
  want ik ga er zelf nooit meteen vanuit dat het mis kan zijn natuurlijk kan dat maar meestal zat er dan al tijdens de bevruchting iets mis met het ontwikkelen
  en dus heb ik nooit eeen reden gezien om te wachten met vertellen tot je over een soort veilige aantal weken heen bent
  maar dat is puur mijn gevoel dat is natuurlijk voor iedereen weer anders.

 • Joyce

  Wij maakten het de laatste twee keren vroeg bekend. Rond de 9 weken mede doordat ik zo ziek ben en ik geen geheimen kan bewaren van mezelf. Ook heb ik miskramen meegemaakt en vind ik het juist fijn dat wanneer het mis gaat mensen weten wat er speelt en ze je hier bij kunnen steunen 🙂
  Onlangs geplaatst door Joyce: Zwangerschapsupdate #2 – Week 8 & 9

 • Jessica

  Ik denk dat we het aan de ouders rond de 7/8 weken vertellen. Dat wordt nog een opgave, gezien ze weten dat wij in het ziekenhuis bezig zijn. Voor de buitenwereld, misschien rond 10 weken, anders rond de 12 weken. Dan wil ik het ook op het werk vertellen, omdat ik ook collega’s heb op mijn social media

 • MamaPlaneet

  De eerste zwangerschap maakten we na de termijnecho bekend. De tweede pas na week 20. Dat kwam helaas door de hematoom.
  Feit is, ook na week 13 kan het misgaan. Zo’n leuk nieuws is inderdaad ontzettend moeilijk voor jezelf te houden.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.