Wanneer houd je een kind ziek thuis?
8 jun 2018 Kinderen Mama 9

Wanneer houd je een kind ziek thuis?

Wanneer een kind niet lekker is en bijvoorbeeld hoge koorts heeft, dan houd je hem of haar thuis. Logisch. Maar als een kind hangerig is en misschien niet zo fit. Wat dan? Houd je een kind dan thuis of laat je hem of haar wel naar school (kinderdagverblijf etc) gaan?

Kinderen zijn sneller ziek

Een klein dilemma waar elke ouders vast mee te maken krijgt. Kinderen pakken nou eenmaal snel virussen en dergelijk op en kunnen net wat vaker dan volwassenen ziek of niet fit zijn. Bij ons thuis gebeurt dit ook. En eigenlijk hebben wij een regel hiervoor: bij koorts, spugen of andere symptomen die besmettelijk voor andere kinderen kunnen zijn, blijven de kinderen thuis. Wanneer een kind dus hangerig is maar verder niet verkouden of wat dan ook, dan gaat het gewoon naar school toe.

Lees ook: RS virus, wanneer is het gevaarlijk?

Hangerig kind

En dat klinkt heel makkelijk. Alleen heb ik de afgelopen week gemerkt dat het karakter van een kind toch ook wel heel bepalend is. Bovenstaande regel is bijvoorbeeld heel goed toe te passen op mijn zoon, en werkt dan ook gewoon. Bij mijn dochter is dit weer een heel ander verhaal. Sinds zij onlangs echt goed ziek is geweest en daarmee hoge koorts had, is zij hangeriger geworden en wil zij alleen maar blijven bij haar mama. En dit laatste heb ik geweten hoor. Gillen en krijsen, wanneer ik haar bracht naar de peuterspeelzaal. Terwijl er diezelfde ochtend gewoon helemaal-niets aan de hand was.

Lees ook: tips om de weerstand te verhogen

Ik zie dit dan als een soort uitproberen en eigenlijk een beetje als zin doordrijven. Hierbij denk ik ook dat als ik hierin mee zou gaan, ik dit soort gedrag veel vaker zou gaan krijgen. Als mijn dochter dus hangerig is en niet fit, gaat zij gewoon naar de peuterspeelzaal en doet zij in de middag maar een extra slaapje denk ik dan. Persoonlijk wil ik hier gewoon een lijn in trekken en dat voelt niet altijd fijn wanneer je een kind krijsend achter laat, alleen is dit soms even nodig.

Hoe staan jullie hierin? Ik ben daar hele benieuwd naar omdat ik merk dat iedereen hier weer een beetje anders in staat. Laat het achter beneden in de reacties, ik lees het heel graag!

Reacties

 • Priscilla

  Ziek is ziek, maar in het verleden is hangerig of moe of verdrietig ook weleens ziek geweest bij ons thuis. Zolang zijn schoolresultaten prima zijn ben ik er niet zo moeilijk mee. We hebben allemaal wel eens een off day denk ik dan.

 • Kim

  Mijn kindjes gaan nog naar het kdv. In principe in bij ons de regel bij koorts of ziek zijn, blijf je lekker thuis.
  Soms kies ik er echter wel voor om mijn kind een dagje langer thuis te houden, voor het herstel. En soms belt de kinderopvang ook dat het niet goed gaat, niet echt ziek, maar wel een heel ongelukkig kindje. Dan spring ik ook in de auto om ze te halen.

 • Jolanda

  Als ze thuis willen blijven moeten ze van mij naar bed.als ze thuis de hele dag aan het spelen zijn terwijl ze zeggen ziek te zijn kunnen ze ook naar school.
  Verder ligt het er ook aan of ik zelf werken moet.
  Als ik vrij ben laat ik ze makkelijker thuis blijven dan wanneer ik er vrij voor moet vragen.

 • Nikki

  Bij mij thuis was de regel altijd: ga het maar proberen, als het echt niet gaat kom je maar naar huis (buiten echt griep, koorts, ziektes om natuurlijk)… ben nooit naar huis gegaan…

  Nu ik 28 ben heb ik dit nog altijd in mijn achterhoofd: eerst proberen en dan pas (als het nodig is) naar huis gaan. Zie om mij heen veel mensen die voor elk wissewasje thuis blijven, ik denk omdat ze dat als kind ook al deden.

  Nu is dit voor iedereen persoonlijk natuurlijk, maar ik vind 20 jaar later dat mijn moeder dit goed heeft aangepakt (wat is goed en wat is slecht? Laat ik het zo zeggen, voor mij was het goed)

  • margriet

   Als leerkracht merk je hier ook een duidelijk verschil in tussen ouders. Sommige kinderen denken dat we oppas zijn en droppen hun zieke kind (“hij heeft vanmorgen wel overgegeven”) gewoon op school.
   Andere ouders laten kun kind bij elk kuchje al thuis. Ik snap best dat het lastig in te schatten is,maar ik vind overgeven/diarree en koorts wel duidelijke grenzen.
   Ik vind: “probeer het eerst maar”, in alle andere gevallen ook altijd een goede, want sommige kinderen maken er anders misbruik van omdat ze toch thuis mogen blijven.

 • Anna

  Je dochter staat vaak in een soort negatiever daglicht dan je zoon, in de manier hoe je schrijft dan. Misschien een tip…

 • Kim

  Bij ons is de regel dat spugen en zich echt beroerd voelen reden is om thuis te blijven. Koorts is hier nauwelijks aan de orde (kind wat doodziek kan zijn zonder koorts) een aantal maanden geleden wilde dochterlief perse naar school. Ik vond dat ze wat wit oogde, dus gezegd dat ze het mocht proberen en ik haar zou ophalen als het niet ging. Ze gaat naar de wc en moest ineens spugen. Toen heb ik haar ook thuis gehouden.

  Mijn vader hield koorts als graadmeter aan beetje jammer dat ik daardoor meerdere malen doodziek op school heb rondgelopen. Zelfs complete ontstekingen gehad zonder koorts. Helaas heeft mijn dochter dat gen. Ik ben daardoor wel iets milder naar mijn dametje.

  In principe is de regel hier dus wel proberen. Behalve bij koorts/besmettelijke ziekte of een duidelijk ziek kind.

 • Ilse Visscher

  Goed naar je kind kijken. Ik denk dat je ook voelt wanneer er echt iets is en wanneer je kind naar school kan. Mijn moeder zei altijd dat we het moesten proberen. Gaat het niet? Dan konden we bellen. En dat was fijn. Dus dat hoop ik straks ook bij mijn kind te doen. Je kijkt ook goed naar je kids en hebt ze super door. Dus knap!! X
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Blog #28: Persoonlijk: En dan.. ontzwangeren

 • Felicia

  voor ik kinderen had zij ik altijd pas waneer ze koorts hebben en echt vreselijk ziek zichzelf voelen anders proberen op school en dan kan de juf altijd nog laten weten als het niet zou gaan
  maar sinds ik kinderen heb sta ik er anders in mijn kinderen hoeven niet perse koorts te hebben om pas niet naar school te gaan
  want een kind kan zich natuurlijk ook ellendig voelen en pijn lijden als het geen koorts heeft en dan
  kan het ook niet consentreren op school.
  maar ik kijk wel echt naar het kind want mijn middelste bijvoorbeeld die had op de woensdag een strengere juf en dan had ze vaak standdaard woensdag dat ze zich niet lekker voelden
  dan zij ik altijd ga maar toch proberen lieverd gaat het niet dan kom je maar thuis 🙂
  ik liet haar niet merken dat ik het door had maar liefdevol gevraagd of ze het toch wilde proberen

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv