Wandelen leuker maken, want het is zó goed voor je!
22 apr 2022 Gezondheid Lifestyle 0

Wandelen leuker maken, want het is zó goed voor je!

We weten allemaal dat wandelen goed voor ons is. Niets voor niets wordt er gepromoot om minstens elke dag 10.000 stappen te maken. Beweging houdt ons allemaal jong en fit en kan fysieke problemen voorkomen. Toch is het voor velen een drempel om toch die stap te zetten om meer te gaan wandelen. Maar er is goed nieuws: want wandelen kan je leuker maken én hoeft helemaal niet saai te zijn. Wandelen leuker maken: ik geef je de tips!

Elke avond wandelen

Sinds een aantal jaren ga ik elke avond even de deur uit om te wandelen. Gewoon even lekker de deur achter je dicht trekken, en de frisse lucht in. Heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden. Toch hoor ik veel om mij heen dat mensen vaak geen zin hebben, en wel het goede voornemen hebben om meer te wandelen, maar het uiteindelijk toch niet doen. Eigenlijk is dat echt heel erg jammer. Naast dat wandelen gewoon heel erg gezond is voor je lijf, is het namelijk ook ontzettend goed voor het mentale vlak. Zelf ben ik begonnen met elke avond wandelen om mijn hoofd rustig te krijgen. En dat werkt. Door even uit je normale omgeving van thuis te zijn, en je gedachten te focussen op iets anders, krijg je rust in je hoofd. En dat is goed voor iedereen!

Wat ik het meeste hoor is: ” ik vind wandelen zo saai, een paar minuten lukt wel, en daarna wil ik weer naar huis”. Wanneer je denkt dat wandelen saai is, ja, dan is dat ook zo. Daar ben je dan gewoon op ingesteld, en dan zal het niet vanzelf leuk worden. Maar: met de volgende tips die ik jou ga geven, wordt wandelen heel erg leuk! En ja, ik weet zeker dat jij er dan zelfs plezier uit gaat halen!

Praktische tips voor het wandelen

Kleed je naar het weer

Voordat ik verder ga, is het toch wel even handig om een aantal praktische tips te benoemen zodat je niet geheel onvoorbereid de deur uit gaat. Wanneer je gaat wandelen is het toch wel lekker om een aantal kilometers te maken, en dan is het fijn wanneer je dit zonder ongemakken kan doen. Let er bijvoorbeeld op dat jij je altijd kleed naar het weer. Eigenlijk heel simpel, als het koud is doe je lekker wat warms aan, en wanneer het warm is, lekker iets fris. Wat ook handig is om aan te denken is om bij mooi weer iets van een vest aan te doen. Wanneer je dan in de avond gaat wandelen, kan het snel afkoelen.

Trek goede schoenen aan

Ja, dit lijkt een open deur zou je denken. Toch is het mij vaak genoeg overkomen dat na een aantal kilometers lopen, een schoen toch niet helemaal goed zat. Met blaren tot gevolg. Ook heb ik weleens gehad dat ik geen goede sokken aan had (te laag), en dit ging ook niet helemaal lekker. Wanneer je lekker gaat wandelen is het niet nodig om dit soort ongemakken te hebben. Wandelen leuker maken begint met goede schoenen waar je lekker op kan lopen. Denk er goed over na welke schoenen en sokken je aan doet voordat je de deur uit gaat.

Neem water mee

In de winter neem ik nooit drinken mee. In de zomer vaak wel een flesje water. Het is gewoon fijner om dit bij je te hebben, vooral als het erg warm is.

Wandelen leuker maken, tips!

Wandel samen

Alleen wandelen kan heel fijn zijn. Samen wandelen is gewoon heel erg leuk én gezellig. Tijdens corona tijd ben ik met een vriendin begonnen om drie keer per week samen te wandelen. Inmiddels is dit wel wat afgezwakt, maar wandelen wij nog steeds samen. Wanneer je samen wandelt, maak je ongemerkt heel veel kilometers. Plus: je bent weer helemaal bijgepraat voor de rest van de week :).

Zet een luisterboek op

Ik zet bijna altijd een luisterboek op wanneer ik de deur uit loop. Wandelen en een luisterboek zijn wat mij betreft de perfecte combinatie om wandelen leuker te maken. Momenteel zit ik even in een boekendip, maar als ik echt een leuk boek te pakken heb, heb ik extra veel zin om te wandelen, en loop ik ook nog eens veel kilometers extra.

Geef jezelf een doel

Zomaar de deur uit lopen zonder echt een doel te hebben, is niet voor iedereen fijn. Om het jezelf wat makkelijker te maken om toch die deur uit te gaan, kan jij jezelf een doel stellen. Maak bijvoorbeeld die wandeling naar je vriendin, het winkelcentrum, of noem het maar op. Let er wel op dat wanneer je naar het winkelcentrum gaat, je niet al te veel mee hoeft te nemen op de terugweg (been there done that).

Kijk om je heen

Wandelen met een luisterboek is fijn. Maar zet deze tijdens het wandelen ook eens uit en kijk om je heen. In de lente kan ik bijvoorbeeld zo genieten van de zon en bloesem overal. Óf in de winter wanneer je kleine bloemetjes ziet. Wanneer je om je heen kijkt tijdens het wandelen, zul je zien dat je opeens oog krijgt voor de mooie dingen om je heen!

Luister muziek

Mochten bovenstaande tips om het wandelen leuker te maken je niet aanspreken: luister dan muziek tijdens het wandelen. Iets wat ik persoonlijk nooit doe, maar wat veel mensen vast zal aanspreken. Kies dan bij voorkeur voor muziek waar je lekker rustig van wordt, en die goed zijn voor je gedachten.

Ik ben heel erg benieuwd wat je van mijn tips vindt, en ik hoop oprecht dat je er iets aan hebt!

Wandel jij graag? Alleen of samen?

 

 

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.