Desiree is 27 en heeft een slechte uitslag van het uitstrijkje
10 mrt 2019 Dit veranderde mijn leven Mama 7

Desiree is 27 en heeft een slechte uitslag van het uitstrijkje

Op zondag mag ik een verhaal delen van een lezer over een ingrijpende gebeurtenis. Dit keer het verhaal van Desiree. Haar leven staat op het moment totaal op zijn kop toen zij de slechte uitslag van het uitstrijkje kreeg.

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen omtrent gezondheid, zwangerschap, bevalling, familie, gezin? Heel graag! Dit kan eventueel anoniem. Voor meer info mag je mij mailen op info@twinkelbella.nl

Hallo, ik ben Desiree en ben 27 jaar. Ben al 5 jaar getrouwd met de leukste man! En samen hebben wij een prachtig gezin met een zoon van 8 jaar en een dochter van 2 jaar. Dit is mijn verhaal over een fout uitstrijkje.

Het is eind mei 2018 als ik mijn menstruatie krijg op tijd zoals altijd. Alleen i.p.v. de 5 dagen die hij normaal aanhoudt, duurt het deze keer wat langer. Twee weken gaan voorbij als ik nog steeds heftig menstrueer. Ik dacht: misschien moet mijn lichaam even resetten, dat heb je soms. Alleen na 4 weken menstrueren begon ik mij zorgen te maken.

Toch maar even bellen met mijn huisarts. Hij schreef pillen voor die het bloeden zouden moet stoppen. Alleen i.p.v. stoppen werd het alleen maar heftiger. Toch weer gebeld, en dit zou moeten kloppen want het zou eerst heftiger worden, en dan afzakken. Na 3 weken (lees in totaal 7 weken verder dat ik menstrueer) nog geen verandering en moet ik toch maar eens langs komen.

Naar de huisarts

Daar zit je dan in de wachtkamer, wat zou het toch kunnen zijn? Misschien zijn mijn hormonen van slag? Of toch iets anders? Bij de huisarts binnen gekomen vertel ik mijn verhaal, en dan vertelt de huisarts dat zij een uitstrijkje wil laten maken en mijn bloed zal laten onderzoeken. Als ik vraag waarom ik een uitstrijkje zou moeten (ik ben nog maar 27), legt de huisarts uit dat dit uit voorzorg is.

Dit omdat ik inmiddels al 2 maanden aan het menstrueren was, en ik er nu ook erg duizelig bij werd.

Het uitstrijkje maken viel mij 100% mee, en de huisarts legde alles ook stapje voor stapje uit.

Bloed laten prikken in het ziekenhuis

Gelijk mocht ik door om in het ziekenhuis bloed te laten prikken. De uitslag voor het uitstrijkje duurt 2 weken minimaal, de bloeduitslagen mocht ik 2 dagen later voor bellen. Na 2 dagen bel ik de huisarts voor de uitslagen van het bloed onderzoek, deze zijn in orde geen afwijkingen in te zien.

Het uitstrijkje duurt nog even voor dat deze binnen is, gelukkig is na 9 weken eindelijk het menstrueren gestopt! Het moment dat je dan nog wachten moet op een uitslag van een uitstrijkje, ik had echt nooit gedacht dat het mij zo kon beïnvloeden!

Wij zaten maar in onzekerheid of het goed was of niet. Zo makkelijk als ik er over praatte naar de buitenwereld zo moeilijk vond ik het, je zet toch een masker op. Op donderdag 5 Juli 2018 was ik naar zwemles met zoonlief, toen ik telefoon kreeg van de huisarts. De uitslagen van mijn uitstrijkje waren binnen, en mijn zorgen waren niet voor niks geweest. Ik bleek de uitslag pap 3B te hebben, dit kan betekenen dat je onrustige cellen hebt (uitleg:PAP 3b: ernstige afwijking van de cellen. Een behandeling is vaak noodzakelijk.)

Kwaadaardige cellen

Gelijk heb ik een afspraak gemaakt bij de gynaecoloog, hier kon ik een week later terecht. Daar hebben ze bloed afgenomen en mij uitgelegd wat de procedures zijn. Vrijdag 20 Juli 2018 heb ik een lisexcisie gekregen, dan halen ze een stukje baarmoedermond weg. Dit hebben ze ook onderzocht om te kijken of het kwaadaardige cellen waren of niet. Hier zou ik 16 augustus 2018 uitslag van krijgen, dit duurde expres zolang, zodat ik en mijn gezin een rustige vakantie kon hebben. Op 16 augustus 2018 werd ik gebeld door de gynaecoloog over de uitslagen, van de 2 duizend cellen die ze onderzocht hebben bleken er 1562 cellen kwaadaardig te zijn.
Mijn wereld stond op zijn kop, en nu wat nu is de vraag? Nu hoopten ze met de lisexcisie alles weggehaald te hebben en moest ik over een halfjaar terug komen voor controle. Dat was op 24 januari 2019, toen hebben ze opnieuw een uitstrijkje gemaakt van mijn baarmoeder. Hier kreeg ik 2 weken later de uitslag van. Nieuwe afspraak gemaakt en twee weken spanning gingen opnieuw in. Er ging van alles door mijn hoofd maar probeerde mij niet te druk te maken.

De uitslag van het uitstrijkje

Donderdag 7 februari 2019 kreeg ik de uitslag van het uitstrijkje. Ik werd binnen geroepen en op een of andere manier kon ik het gezicht van de arts niet goed lezen. Toen ik eenmaal zat begon de gynaecoloog: ik zal maar met de deur in huis vallen mevrouw het is niet goed. De pap van uw uitstrijkje is niet goed, u heeft een pap 4 met een cin 3. Dit hield in dat de uitslag nog erger was dan een halfjaar geleden. Dit moest natuurlijk even op mij inwerken, en vroeg daarna wat mijn opties waren.

Ik kon opnieuw een lisexcisie laten doen, maar kon ook kiezen om mijn baarmoeder te laten verwijderen. Het enige probleem wanneer je de baarmoeder laat verwijderen is dat je vervroegd in de overgang komt. Ik ben pas 27 jaar en moest dit thuis met mijn man samen goed overleggen. Binnen een week moest ik al doorgeven wat mijn keuze was. Mijn wereld staat volledig op zijn kop op dit moment, ik moet een keus maken die ik nog niet wil maken.
Een lisexcisie heeft niet geholpen de vorige keer dus waarom zou die nu wel werken?!
Mijn man en ik zijn het er over eens dat het eigenlijk het beste is om mijn baarmoeder te verwijderen.
Dit omdat wij 2 prachtige kinderen hebben en toch geen kinderwens meer hebben. Een moeilijke keus, maar na veel praten en denken toch de juiste beslissing genomen!

Reacties

 • Naomi

  Wat heftig om te lezen. Zo jong! Sterkte met het proces waar je nu doorheen gaat. Ik hoop dat de behandeling goed resultaat zal hebben.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Boekenpraat: De minnares (Camilla Grebe)

 • B

  Heel heftig!
  Ik weet wat het is om een verkeerde uitslag te krijgen, dit was bij mij het geval vorig jaar toen ik 30 werd kreeg ik een oproep om een uitstrijkje te laten maken, kreeg ook telefoon van de huisarts dat het niet goed was, maar ik had een pap 3a. Hapje weggenomen en ik had Cin 1. Over een jaar weer n uitstrijkje doen, ik wacht nog steeds op een oproep en zit ook tot die tijd zeker in spanning! Is het erger geworden? Of zal het nu goed zijn… dood eng😔
  Ze zouden uitstrijkjes vanaf 25 jaar moeten doen.. Heel veel sterkte !!

 • Michelle

  Wat een onwijs heftig verhaal en een mooi besluit. Dit is allemaal zo te lezen nog maar pas gebeurt. Je zal nog wel in je herstel zitten van de operatie, heel veel sterkte daar ook mee. Hopelijk is nu alles weg en kun je in alle rust door. Heel veel succes en sterkte😘

  Liefs Michelle

 • Ellen

  Wow wat heftig! En zo jong! Ben toch echt voor het vervroegen van het uitstrijkje….
  sterkte 😘

 • Corrie

  Wat fijn dat je in deze situatie al zo jong mama was. Bij mij werd hetzelfde vastgesteld om mij 29e, op het moment dat ik kindjes wilde krijgen en dat hele proces werd stop gezet. Uiteindelijk baarmoeder behouden en op mijn 32e voor het eerst moeder geworden. Super heftig he! Heel veel sterkte en hopen dat het door de operatie helemaal weg is.

 • Ilse Visscher

  Wat heftig voor jou en jullie! Respect dat je je verhaal zo wilt delen. De keuze die je gemaakt hebt zou ik ook gemaakt hebben, al is het een hele moeilijke nu we zo jong zijn.. Sterkte en hoop dat hierna de ellende over is voor je x
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Plog #39: Net een beetje zomer dit!

 • Desiree

  Bedankt voor de lieve reacties, we zitten nog midden in deze rollercoaster!
  Maar ik blijf positief, de operatie gaat zwaar zijn maar dat redden we!
  Gezin familie en vrienden trekken me door deze moeilijke periode heen.
  Liefs, Desirée

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv