Het schoonmaken van sieraden
1 nov 2013 Lifestyle 30

Het schoonmaken van sieraden

Vrouwen en sieraden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook ik heb veel sieraden die ik allemaal heel erg graag draag. Naast dat ik mijn sieraden mooi vind hebben ze ook een emotionele waarde voor mij. Bijna alles afgezien van oorbellen heb ik gekregen en ik ben er zuinig op! Dus ja, ik maak ze eens in de zo veel tijd ook schoon, zo blijven ze langer mooi. Hoe ik dat doe? Lees mee en ik vertel je er alles over hoe ik mijn sieraden mooi en schoon houd!

Het schoonmaken van Sieraden

Toen Senna werd geboren kreeg ik van mijn moeder een ketting met een hanger met Senna zijn naam er in gegraveerd. Van Vincent heb ik ook veel sieraden gekregen van kettingen en ringen tot horloges. Ook heb ik een bedelarmband met daaraan van ieder waarvan ik houd persoonlijk een hangertje eraan. Al mijn sieraden zijn van zilver omdat ik dit persoonlijk voor mij het mooiste vind. Goud vind ik namelijk best mooi maar past minder goed bij mijn eigen huidkleur.

Sieraden Schoonmaken

Eens in de zo veel tijd maak ik mijn sieraden schoon. Waarom? Tjah waarom niet eigenlijk. Het begon er eigenlijk mee dat ik vond dat ik mijn ringen eens in de zo veel tijd moest schoonmaken. Gedurende de dag komen mensen zoveel in aanraking met bacteriën, en dit gaat ook allemaal onder sieraden zoals ringen zitten.  Op den duur maakte ik steeds meer mijn sieraden schoon zoals ook mijn armbanden en kettingen. Zoals je op de foto hieronder kan zien bevat mijn horloge veel schakels waar vuil in kan komen te zitten. Ook heb ik veel sieraden met swarovski en steentjes, waar ook van alles tussen kan gaan zitten. Daarom lijkt het mij goed deze regelmatig lekker fris en clean te maken. Naast dat ze na het schoonmaken weer lekker fris zijn, glanzen ze ook weer mooi.

Schoonmaken sieraden

Zilveren sieraden schoonmaken

Er zijn ontzettend veel manieren hoe je zilveren sieraden schoon kan maken. Zo kan je sieraden met cola schoonmaken en heb ik ook weleens gehoord dat het met sigarettenas of cif kan. Met sigarettenas vind ik niet zo’n prettig idee, maar als het werkt waarom niet? Hoe dan ook, ik vertel je graag de manier waarop ik het doe. Allemaal ingewikkelde toestanden vind ik voor mijn sieraden niet nodig. De manier waarop ik het zelf doe gaat prima en ben ik tevreden mee.

Als ik mijn ringen schoonmaak spoel ik deze eerst af onder de kraan. Daarna kook ik water en doe er een schep zout bij. Hier laat ik mijn ringen een paar uur of een nacht in weken. Ik gebruik zout omdat dit een antibacteriële werking heeft. Nadat ik mijn ringen uit het zoutwater heb gehaald maak ik een sopje met milde babyshampoo (zelf gebruik ik Naïf milde shampoo of Wash Gel) en daarna poets ik met een zachte tandenborstel de ringen schoon. Even afspoelen en afdrogen en daarna klaar!

Hoe sieraden schoonmaken

Schoonmaken van een horloge

Voor mijn horloge gebruik ik bijna dezelfde manier. Alleen sla ik het weken in zoutwater over. Ik maak een sopje met milde babyshampoo en een beetje zout en poets mijn horloge daarmee met een tandenbortel schoon. Ook even afspoelen en laten drogen en het is weer lekker fris. Schoonmaken met een tandenborstel hoeft niet perse, een handdoek of hydrofiel doek kan ook.

Sieraden langer mooi houden

Omdat ik het schoonmaken van mijn sieraden bijhoud blijven ze mooi. Het is ook heel gemakkelijk om gewoon eens in de zoveel tijd een bakje met sop te pakken en de sieraden op deze manier te reinigen. Af en toe sieraden schoonpoetsen met een (natte) doek kan zeker ook geen kwaad. Heb je sieraden waar bijvoorbeeld aanslag opzit kan je ook terecht bij de juwelier voor een middel om zilver te reinigen.

Hoe maak jij je sieraden schoon?

Reacties

 • Nikki

  Ik doe dit eigenlijk nooit! Goeie tip!

 • Iris - The Beauty Magazine

  Handig! Toch maar wat vaker doen!

 • Tjuly

  Leuke post, dat van die sigaretten as klopt.. dat werkt heel goed.. klinkt raar en goor misschien.. maar het werkt fantastisch! Doekje natmaken, in wat as deppen.. En alle aanslag op welk silver dan ook, poets je schoon glimmend!

  • Saskia Hardeman

   Moet ik dan toch maar onthouden 😀

 • Aranka

  Ik krijg mijn zilveren ringen echt niet mee schoon. Zo zonde! Zelfs met zout, tandpasta niet… 🙁

  • Saskia Hardeman

   Oooh wat balen! Misschien dat je een middel bij de juwelier kan halen?

 • Kimberly

  Ik maak mijn sieraden één keer in de zoveel tijd schoon, erg fijn! Ik doe het zelf met een speciaal spul dat ik bij de juwelier heb gekocht

 • Kim

  Handig artikel! Ik zou dit eigenlijk ook nog eens moeten doen 🙂

 • Kirsty

  Wat een leuk artikel! Ik maak mijn sieraden veel te weinig schoon, terwijl ik mijn kwasten wel weer heel goed bij houd, best gek.

 • Marloes

  Ik maak ze wel eens schoon met van dat zilverpoetsspul, werkt erg goed! Dit is ook wel handig om uit te proberen!

 • Mandy

  Handig! Ga ik zeker doen.

 • Selena

  Handige tips. Ik heb een speciale sieraden potje waar je je sieraden in dompelt. Werk erg goed vind ik, kan je halen bij een juwelier.

 • Wendy

  Ik heb in de aanbieding zo’n ultrasone sieradenreiniger gekocht. Ik heb hem nog maar één keer gebruikt, maar ben zeker van plan om het vaker te gebruiken toen ik zag hoeveel troep er van mijn Pandora armbanden af kwam.

  • Saskia Hardeman

   Wij hadden ook zo’n reiniger werkt perfect indd. Maar dat geluid! Zo’n piep! Ik werd er gek van, niet iedereen hoort het trouwens, is een heel nare hoge piep.

 • Kayla

  Ik vergeet dit eigenlijk altijd. Wel een goede tip om te onthouden!

 • Deborah

  Goede tip, bedankt! xx

 • Kiss & Make-up

  Ik doe dat eigenlijk nooit, bedankt voor de tip! Wat is dat horloge trouwens mooi.

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel ben er ook heel blij mee!

 • murmurousocean

  Goede tips van je! Elke avond wanneer ik mn juwelen uit doe maak ik ze gelijk even schoon met een vochtig doekje en een (heel) klein beetje dettol, dat verwijderd alle bacteriën en beschadigd ze niet.

  • Saskia Hardeman

   Dat is ook heel goed indd!

 • Margreet

  Het werkt echt!

 • DQ

  Wat een goede tips, ik doe het elf eigenlijk nooit (maar nou heb ik over het algemeen ook alleen maar sieraden van nep goud en zilver. Leuke blog heb je! Ik ga je volgen op bloglovin’ 🙂 X

 • Marianne

  Handig artikel! ik doe dit eigenlijk te weinig..

 • brittjeex

  Super handig! Dit doe ik eigenlijk nooit maar vanaf nu ga ik het proberen regelmatig te doen.

 • Josephine

  Ik doe dat eigenlijk nooit, maar je legt het goed uit! Komt misschien ook dat ik amper zilveren sieraden heb.

 • Whitney

  Wat een fijne DIY. Ik doe het altijd bij de juwelier, maar daar betaal je dan wel ff wat voor. Ga dit zelf eens proberen. Werkt het ook hetzelfde als op goud? Neem aan van wel toch 🙂

 • Mirjam - Jewelyz

  Wat een handig artikel, babyshampoo is een goede tip!
  Zelf heb ik een flesje van de juwelier (Siebel volgens mij) waar je zilversieraden mee kunt poetsen, werkt ook als een tierelier 😉

 • Natasja

  Wow, wat een goede tip. Ik moet bekennen er nog nooit zo over nagedacht te hebben. Maar inderdaad: er komen bacteriën onder de ringen.

 • susan noordergraaf

  ALS ik mijn zilveren sieraden schoonmaak ( gebeurt niet zo heel vaak ) doe ik dit met een zachte tandenborstel en wat tandpasta, werkt prima.

 • Simone

  Goed om te weten dat je dat met babyshampoo kunt doen. Ook niet zo’n gek idee, want dat is natuurlijk mild spul. Misschien moet ik dit binnenkort ook maar eens even doen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.