Handige schoonmaaktips voor de keuken!
22 aug 2017 Lifestyle 14

Handige schoonmaaktips voor de keuken!

Als moeder en huisvrouw is schoonmaken iets dat elke dag op mijn to-do list staat. Ik vind het fijn als mijn huis schoon is en doe dan ook mijn best om dit zo te laten zijn. Wat overigens niet meevalt met twee kleine kids, maar dat terzijde 😉 Regelmatig deel ik met jullie mijn tips die het huishouden net wat gemakkelijker maken. Vandaag deel ik specifiek een aantal handige schoonmaaktips voor de keuken. 

Gebruik elke dag een schone doek

Een hele belangrijke tip is om ervoor te zorgen dat de vaatdoek elke dag vervangen wordt. Wanneer een doek te lang blijft liggen hopen bacteriën zich op, en wordt het een erg vieze doek. Wat ik ook heel handig vind is om wegwerp reiniging doekjes te gebruiken. Onlangs heb ik een pakket ontvangen van Blue Wonder met onder andere deze doekjes en ik vind ze prettig in gebruik. Deze desinfectie reiniger doekjes zijn namelijk de enige in Nederland die de E-coli en Salmonella bacterie doodt. Wat mij betreft ideaal wanneer je kleine kinderen hebt, maar zeker ook bij een verminderde weerstand.

Gebruik microvezel doeken

Wat mij betreft onmisbaar: gebruik microvezel doeken! Ik vind het gebruik van deze doeken fantastisch! Deze doeken maken beter schoon dan een normale vaatdoek en zijn daarmee veel fijner in gebruik. Ik heb zelf een stuk of 30 van deze doeken en kan er geen genoeg van krijgen! Zelfs de ramen krijg ik er heel mooi mee schoon.

Maak het fornuis na gebruik direct schoon

Niets zo vervelend als vlekken die aangekoekt zijn op het fornuis. Het is daarom belangrijk om het fornuis direct na gebruik schoon te maken. Dit is hooguit tien minuten werk en zorgt ervoor dat je niet hoeft te schrobben. Mochten er toch vlekken aangekoekt zijn laat deze dan eerste even inweken voordat je ze schoonmaakt.

Ontwikkel een routine

Het ontwikkelen van een routine die bij jou (en je gezin) past is heel erg belangrijk. Bij ons is de keuken bijvoorbeeld een hele belangrijke plek in ons huis en wordt hier veel tijd doorgebracht. Ik vind het daarom ook erg belangrijk dat het schoon is. Zelf maak ik bijvoorbeeld elke dag het fornuis, aanrecht, spoelbak en tafel schoon. Daarnaast haal ik ook na elke maaltijd even een stofzuiger door de keuken. Wanneer je voor jezelf een routine hebt zal je merken dat het klusje zo gebeurd is. Eens in de week houd ik een grote schoonmaakbeurt en wordt alles tot aan de hoekjes schoongemaakt. Hoe mijn routine eruit ziet kan je zien in bovenstaande video.

Verjaag fruitvliegjes!

Bij ons in de zomer is het altijd weer raak: de fruitvliegjes zijn er weer! Ik vind het verschrikkelijk vies en wil ze altijd zo snel mogelijk het huis uit hebben. Met deze tip heb je twee vliegen in een klap: snijd een citroen doormidden en leg deze in de oven. Laat dit een nacht met de klep open staan. De volgende ochtend even de gril aanzetten en daarna de citroenen weggooien. Neem de oven met een schone doek af en je oven zal schoon zijn én de vliegjes verdwenen! Mocht je oven nog net iets sterkers nodig hebben om schoon te worden probeer dan de ovenreiniger eens van Blue Wonder.

Houd de vuilnisbak goed schoon

Je houdt de vuilnisbak niet alleen schoon door er een vuilniszak in te doen. Maar je houdt deze ook schoon door deze regelmatig schoon te maken met een sopje. Een vuilnisbak kan namelijk anders erg gaan stinken en dat is niet fijn. Om geurtjes tegen te gaan kan je ook een laagje soda op de bodem strooien.

Gebruik producten waar je blij van wordt

Tot slot een tip die voor mij heel erg goed werkt. Wanneer ik producten in de kast heb staan die heel fijn werken heb ik nóg meer zin om schoon te maken. Waar ik zelf op let is de geur van een product en natuurlijk de werkzaamheid. Onlangs mocht ik de producten van Blue Wonder testen en ontving ik een prachtig pakket met een heleboel producten waar ik blij van werd. De producten maken glanzend schoon en ruiken ook nog eens lekker. Onder andere ben ik heel tevreden met de reiniger doekjes waar ik hierboven al over vertelde maar ook de allesreiniger spray vind ik erg fijn in gebruik. Inmiddels gebruik ik ze door het hele huis heen en ben ik er erg tevreden mee. Waar de meeste sprays strepen achter laten doen deze dit helemaal niet. Erg fijn!

Tot zover een aantal fijne tips die ik zelf heel graag gebruik. Heb jij nog een goede tip? Ik ben heel benieuwd en lees het graag terug in de comments!

Reacties

 • zebrazonderstrepen

  Hier echt geen keukenprinses, heb er een hekel aan. Gelukkig hebben wij iemand die ons iedere week ermee komt helpen en meer trucjes weet dan mij 😉
  Onlangs geplaatst door zebrazonderstrepen: Waarom 2 maanden schoolvakantie te lang is

  • Saskia Hardeman

   Hahaha, een hulp in de huishouding is ook heel fijn. Sinds een half jaar hebben wij er geen meer maar soms zou ik er toch wel weer een willen hihi.

 • Veronique

  Goede tips!
  Onlangs geplaatst door Veronique: Recensie: Hope & Faith – Emma Leads

 • Marcella

  Ik ben tegen wegwerpdoekjes, superslecht voor het milieu! Verder zijn al die bacteriedodende producten juist erg slecht voor de weerstand. Het zal niet lang meer duren of de mensheid gaat ten onder aan een simpele verkoudheid omdat we nergens meer tegen kunnen.
  Ik gebruik eigenlijk alleen azijn voor de schoonmaak: het is een prima wasmiddel (ruik je echt niet!), wc-schoonmaakmiddel, je krijgt je ramen er mooi schoon mee, het kan gebruikt worden op het fornuis, enz. En het helpt ook om fruitvliegjes mee te vangen! Kopje met azijn (evt appelazijn, vinden ze nog lekkerder) op een mooi plekje zetten en je zult een dag later al allemaal dode fruitvliegjes zien drijven. Azijn, wonderspul en nog goedkoop ook! En ik krijg er niet eens geld voor om het te promoten. 😉

  • Saskia Hardeman

   Ik ben juist wel blij met bacteriedodende producten. Zeker in de badkamer. Wanneer je het met mate gebruikt, en niet voor alles, kan het echt niet zoveel kwaad. Azijn ben ik net zo’n grote fan van als jij. Ik gebruik het alleen niet als wasmiddel maar als wasverzachter. Verder ook voor het schoonmaken van toiletten en ontkalken niet te vergeten.

 • Hilde

  Routine is idd de key! Altijd een vaste dag het bed, de badkamer en de wc’s. Voor de rest poets ik wanneer het uitkomt.
  Geen kleine kinderen hier dat scheelt ook wel, maar van een schoon huis en schone was wordt ik wel kneuterig gelukkig haha.

  • Saskia Hardeman

   Hihi ja ik denk dat geen kleine kinderen ook wel heel erg scheelt. Toen wij nog geen kindjes hadden was mijn huis altijd een heel stuk netter en schoner 😉

 • Krystle

  Het gasfornuis maak ik ook altijd direct schoon. Dat aangekoekte eten vind ik zo vies. Een schone keuken is erg belangrijk en vervang ook dagelijks de schoonmaakdoekjes.
  Onlangs geplaatst door Krystle: Mama challenge 2017 | Piep zei de muis

  • Saskia Hardeman

   Ja vies is dat he, daar kan ik mij ook echt aan ergeren. Net zo als aan een vieze gootsteen haha.

 • Nicole Orriëns

  Mijn belangrijkste tip is zoveel mogelijk weg te doen, en zoveel mogelijk achter gesloten deurtjes te zetten. Dat scheelt schoonmaken.
  Onlangs geplaatst door Nicole Orriëns: Kliko schoonmaken: hoe doe je dat?

 • Denise

  Ja ik ben ook voorstander van azijn! Beetje baking soda strooien in de wasbak en wat azijn erover. Gaat vervolgens bruisen en je wasbak is weer mooi! Zelfde voor de toilet. Als wasverzachter gebruik ik ook azijn in combinatie met was/zeepnoten. Zoveel beter voor het milieu en portemonnee.

  • Saskia Hardeman

   Wat grappig, de combi met baking soda ken ik nog niet. Wat ik wel regelmatig doe is azijn in het toilet en dit een nacht laten staan. Wordt het zó schoon van!

 • Christi

  In ons nieuwe huis met nieuwe keuken van ons eigen bedrijf ben ik extra schoon. Voor fruitvliegjes gebruik ik een bekertje met natuurazijn en een drupje afwasmiddel. Dan lopen ze er zo in!

 • Carel Lurvink

  Bedankt voor de handige tips! Die tip van de fruitvliegjes werkt echt goed!

  Groetjes,
  Carel

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.