Persoonlijk:De kracht van muziek
5 dec 2013 Lifestyle 12

Persoonlijk:De kracht van muziek

Met een vader als beroepsmusicus en een oudere zus die zonder enige moeite alle muzieknoten uit haar mouw lijkt te schudden, is muziek mij met de paplepel ingegoten. Mensen die mijn vader en zus kennen vragen mij dan ook regelmatig hoopvol wat ik dan wel niet allemaal voor moois met muziek kan. Nou, niets eigenlijk. Doordat er regelmatig uiteindelijk de vraag komt:”kan je dan ook niet zingen?” begrijp ik dat dit enigszins teleurstellend moet zijn. Maar nee, ik ben niet goed met muziek. Ik kan noten lezen en een vrolijk liedje pingelen op de piano. Maar daar houdt het dan ook mee op. Toch is muziek erg belangrijk voor mij.

Toen ik onlangs met een zieke en verdrietige Senna op schoot zat en een liedje voor hem zong, sprongen de tranen mij in de ogen. De tekst van het liedje en de melodie raakte mij zo dat ik er een heel bijzonder gevoel van kreeg. Op dat moment realiseerde ik mij dat je helemaal niet goed hoeft te zijn met muziek om muziek te kunnen begrijpen. Een tekst of melodie kan zo ontzettend mooi zijn dat het je raakt. En waarom eigenlijk? Misschien is dat wel het geheim van muziek. Muziek kan mensen tot inkeer doen komen, kan mensen blij maken en kan zelfs een genezingsproces versnellen. Is dat niet ontzettend bijzonder dat klanken zo krachtig kunnen zijn?

Het deed mij denken toen ik jaren geleden begon met de opleiding voor verpleegkundige. Ik liep stage in een verzorgingstehuis waar een cliënt zat die naar verluidt onhandelbaar bleek te zijn. Met het minste of geringste kreeg je de meest vreselijke scheldwoorden naar je hoofd. Cliënt moest niets weten van de verzorgenden om hem heen en weigerde ook maar elke medewerking. En toen kwam de dag dat ik daar voor het eerst naartoe moest. Vreselijk vond ik het. Maar goed ik zou daar toch naar toe moeten en ging ik de eerstvolgende keer weer vol goede moet op pad naar cliënt. Zelf heb ik altijd de neiging om te neuriën. Nu moet ik eerlijk vertellen dat niet elke cliënt dit kan waarderen, maar wat gebeurde er: cliënt kreeg een grote glimlach op zijn gezicht en deed zelfs mee! Wauw dit vond ik zo bijzonder! Toen ik daar verder over nadacht besloot ik aan de familie te vragen van welke muziek cliënt hield. Familie bracht een paar klassieke cd’s mee en elk zorgmoment dat ik bij cliënt was draaide ik deze muziek. Cliënt knapte daar zo ontzettend van op dat het gewoon een heel lief persoon bleek te zijn! Dit voorbeeld ben ik nooit vergeten en is voor mij een groot bewijs van de kracht van muziek!

En voor iedereen die nu heel nieuwsgierig is geworden naar welk liedje ik dan wel niet voor Senna zong, welke tenslotte de aanleiding is geweest voor dit artikel, hieronder volgt de tekst:

Vertel het maar aan mij, praat maar van je af. Zeg me wat je denkt wat je vindt en wat je voelt, en als je het niet meer weet, kom dan maar bij mij. Ik ken jou als geen ander en begrijp wat jij bedoelt.

Wat betekent muziek voor jou?

xoxo Saskia

Volg jij Twinkelbella al via FacebookBloglovin en/of twitter?

 

Reacties

 • Geertje

  Wat mooi geschreven. En wat n mooi voorbeeld! Kan me voorstellen dat dat indruk op je heeft gemaakt.
  Als ik me verdrietig voel kan ik naar muziek luisteren en spontaan in tranen uitbarsten. Maar ook als ik vrolijk ben vind ik het heerlijk om lekker mee te zingen / dansen.

 • Malou

  Heel mooi geschreven!

 • Tjuly

  Mooie geschreven Saskia, het klopt ook helemaal!

 • Kimberly

  Wat een mooi voorbeeld dat die cliënt helemaal opleefde eigenlijk, super! Ook wel heel bijzonder om te zien denk ik. Muziek is zeker heel krachtig. Ik hou zelf wel van muziek, maar niet heel erg eigenlijk. Omdat het soms ‘teveel’ is voor mij, ik luister het liefste rustige muziek haha. Nu het kerstmis is luister is wel de hele dag naar kerstmuziek, gewoonweg omdat ik daar super vrolijk en blij van word. Ik zie dus zeker in dat muziek een grote kracht heeft!

 • Melissa

  Heel mooi geschreven!
  x

 • Suzanne

  Wow, mooi omschreven zeg! Ik ben zelf a muzikaal, maar muziek zelf doet veel met mij.. als ik blij ben, boos ben of een stressvolle dag heb gehad. Fynn mijn zoontje van 14 maanden swingt ook al gezellig mee op de muziek. Zodra hij Bakermat met vandaag hoort begint hij gelijk te dansen!

 • Lieke

  Wat een mooi stukje 🙂
  Muziek is ook echt heel belangrijk voor mij. Als ik verdrietig ben of boos ofzo, dan luister ik ook muziek wat daarbij past, haha. Ik kan niet echt naar vrolijke muziek luisteren als ik verdrietig ben, al zou dat wel beter zijn denk ik.

 • Natasja

  Heel mooi geschreven. Ik kom zelf uit een muzikale familie, waarbij mijn opa, 3 ooms, 1 tante, mijn vader, mijn zus en ik (ondertussen niet meer) bij de harmonie een instrument bespeelde. Ondertussen woon ik samen met een beroepsmuzikant, die het ook met de paplepel ingegoten heeft gekregen: zijn vader en 15 jaar oudere broer was/is beroepsmuzikant.
  Muziek is dus voor mij heel bijzonder.

 • Brilliantnails

  Muziek laat je zoveel emoties beleven zonder woorden. Kijk maar een enge film zonder geluid, stelt niks meer voor. Muziek is voor mij een uitlaatklep. Door muziek te maken kan ik alle stress en zorgen even weg spelen. John Miles heeft er n prachtig nummer over.

 • Whitney

  Zoals de quote; When words fall music speaks. (Als het goed is). Muziek is voor mij ook heel belangrijk, kan ook weinig op het gebied van muziek. Ondanks dat ik vernoemd ben naar een zangeres =D. Bij bepaalde situaties of herinneringen horen er ook nummers bij.

 • Yasmin

  Wat schrijf je leuk en wat een leuke blog heb je! Muziek kan ook bij mij bepaalde snaren raken. Vooral pianomuziek. Bij sommige klassieke muziek kan ik spontaan huilen door de klanken en melodiën. Bij elke gebeurtenis in m’n leven die betekenis heeft of een bepaalde tijdperk zit ook muziek aan verbonden. Een liedje wat toevallig op de radio draaide, cd die opstond etc.

  • Saskia Hardeman

   Bedankt voor je lieve reactie! Ik begin klassiek ook steeds meer te waarderen, de klanken kunnen indd zo bijzonder zijn!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.