Met jonge kinderen op vakantie: hoe overleven we dit nu weer (+tips!)
4 mei 2018 Mama Travel 5

Met jonge kinderen op vakantie: hoe overleven we dit nu weer (+tips!)

Vanaf het moment dat ik moeder ben geworden van twee kinderen, kwam ik erachter dat op vakantie gaan met jonge kinderen nog best een taak is. Met één kind op vakantie is best te doen. Je kan de taken aardig goed verdelen met één kind. Wanneer een van de ouders even rust wil, draag je het zo even over aan de ander.

Met meerdere kinderen op vakantie

Kijk, ik weet natuurlijk dat er genoeg ouders zijn die met meer kinderen op vakantie gaan. Daar heb ik geen ervaring mee en kan ik niet over schrijven. Ik denk overigens dat wanneer kinderen zich goed samen kunnen vermaken, en ze wat ouder zijn, dit best heel fijn kan zijn. Mijn jongste is gewoon nog best wel klein (bijna drie!) en heeft redelijk wat aandacht nodig. Het wordt steeds minder, maar wanneer ik kijk naar mijn zoon van zes, is hij al een heel stuk zelfstandiger. En wat in mijn persoonlijke geval ook niet meewerkt, is dat mijn kinderen (nog) niet goed samen kunnen spelen. Ik hoop dat dit in de toekomst steeds wat makkelijk wordt (oftewel, dat ze minder ruzie zullen maken).

Hoe dan ook, het kan best een uitdaging zijn om met twee kinderen op vakantie te gaan. Wanneer ik het vergelijk als ik bijvoorbeeld alleen of met Vincent op vakantie ga, dan is dit echt een wereld van verschil. Kinderen moeten vermaakt worden, uit elkaar gehaald worden, verzorgd worden en noem het maar op. Wanneer ik zonder kindjes op vakantie ben kan het echte genieten pas echt beginnen haha.

Lees ook: inpaklijst vakantie dreumes

Vliegen met kinderen

Vorige week vrijdag vertrokken wij naar Zuid-Frankrijk voor een week vakantie. Met de auto reizen zagen wij voor een week niet zitten dus was de keuze al snel gemaakt om te gaan vliegen. En alhoewel ik daar een klein beetje tegenop zag, ging dit heel erg goed! Natuurlijk wel een klein gilletje hier en daar, maar goed, dat heb je nou eenmaal met kinderen 🙂

Met jonge kinderen op vakantie

Pas toen wij in het huisje zaten overviel mij het gevoel: hoe gaan wij deze week nu weer overleven. Het is toch allemaal anders dan thuis. Mijn kinderen zijn vrij jong en hebben gewoon nog wat vermaak nodig of aanzet hiertoe. Ik probeer natuurlijk genoeg mee te nemen van huis om de kinderen te kunnen vermaken, maar het blijft anders. En dit gevoel heb ik wel vaker wanneer wij van huis weg zijn. Kinderen zijn en blijven wat dat betreft ook weer onvoorspelbaar en je weet nooit wat dat je gaat brengen. Meestal is dit gevoel de volgende dag ook weer verdwenen en komt het allemaal heel gemakkelijk weer goed.

Tips om mee te nemen op vakantie met kinderen

Tot slot wat kleine tips om mee te nemen op vakantie. Mocht je hier nog wat een toe te voegen hebben dan lees ik het heel erg graag terug in de comments!

Lees ook: Canvas Holiday

Kleine potjes klei

Ze gaan bij een vakantie van minstens een week altijd met mij mee: gewoon kleine potjes Playdoh klei. Te koop bij de Action of het Kruidvat, en mijn kinderen zijn er gek op. Op regenachtige dagen of wanneer zij zich vervelen komen deze te voorschijn en vermaken zij zich hier heel goed mee.

Kleurboek en kleurpotloden

Ook handig om al in het vliegtuig mee te nemen: kleurboek en kleurpotloden. Ik had nu een setje mee, en de volgende keer neem ik er twee mee, want dit was reden om ruzie te maken haha.

Emmertjes en schepjes

Wanneer je met de auto gaat kan je ze natuurlijk gemakkelijk meenemen. Maar meestal koop ik de emmertjes en schepjes gewoon op vakantie. En dit echt een hele grote aanrader en bijna onmisbaar want dit zorgt voor uren speelplezier.

Tablets

Spreekt voor zich 😉 Wij namen ze ook mee in het vliegtuig en tijdens onze autoreis met de kinderen naar Italië vorig jaar gingen ze ook mee. Wat een heerlijk speelgoed haha, ideaal. Wij hebben er overigens wel regels voor, maar tijdens een reis mag het gewoon lekker mee.

Favoriet speelgoed voor de kinderen

Voor Senna namen we Lego mee. Thuis gaf ik hem een soort van zak die hij zelf mocht vullen met zijn favoriete Lego (toen hij jonger was, waren dit speelgoed auto’s). Voor Sophia nam ik haar pop mee en een dekentje. Ook hierbij geldt dat wanneer je gaat met de auto het wat makkelijk is om meer mee te nemen, maar voor deze reis was dit prima en voldoende.

Gaan jullie binnenkort nog op reis? En wat zijn jullie tips wanneer je op reis gaat met kinderen?

Reacties

 • Gerdi-Blond&Bruin

  Handige tips! En wat vervelend dat je kids zoveel ruzie maken samen. Mijn tip: Zorg van tevoren wat je allemaal wilt gaan doen, anders vliegt de vakantie voorbij en baal je achteraf dat je niet alles gezien hebt.
  Onlangs geplaatst door Gerdi-Blond&Bruin: Uit eten | Pannenkoekentrein Marrum

 • Natasja

  Ik ben afgelopen jaar voor het eerst moeder geworden en we hopen dat we in de zomer dan ook voor het eerst als gezinnetje op vakantie kunnen. Ik denk inderdaad dat één kindje makkelijker is dan twee of nog meer kindjes. Slim dat je ook dingen mee neemt voor als het slecht weer is. Fijn artikel!
  Onlangs geplaatst door Natasja: Mijn baby suikervrij opvoeden

 • Wendy J

  Leuke tips!
  Wij vertrekken volgende week naar Zuid Frankrijk (tegen Spaans grens aan) en gaan wel met de auto, met 1 kind van 3, en een baby van bijna 30wkn in mijn buik haha 😉 Om die 2 redenen nemen we zowel heen al terug een overnachting. Voordeel is dat we daarmee de vakantie ook nog eens verlengen en we op het gemak kunnen doen. We rijden nu ongeveer 2x 8uur p dag en wordt de eerste lange reis met onze zoon, dus ben benieuwd! Gelukkig kunnen we wat meer meenemen hierdoor en mochten we een portable DVD speler lenen. In de auto leek me dat handiger dan een tablet (maar die gaat ook mee hoor). We hebben een particulier huisje met zwembad (weet nog niet of ik dat fijn vind of doodeng) dus ook opblaasspul gaat mee. Natuurlijk gaan we het strand ook bezoeken dus moet ook emmer+schep niet vergeten haha. Die tip vd klei schrijf ik meteen op het lijstje! Zoonlief is ook dol op kleien! En het zal vast een daagje wat minder weer zijn of gewoon voor de afwisseling, of voor in het slaaphotel. Na de vakantie heb ik misschien pas overige tips :-p eerst zelf maar even ontdekken hoe het gaat haha.

 • CW

  Erg herkenbaar. Mijn oudste is bijna 5 en de jongste wordt in oktober 3 jaar. Wij zijn op dit moment op vakantie en heb idd ook klei mee, kleurtjes/ boekjes, eigen speelgoed , gietertje, en toverzand ook ideaal.
  Ben benieuwd wat deze week gaat brengen =)

 • Rachel

  Met twee kinderen onder de drie zie ik ergens een beetje op tegen vakantie. Je moet met zoveel dingen rekening houden, terwijl je thuis alles bij de hand hebt. Nu zijn we nog niet veel verder gegaan dan een bungalo en een weekendje camping, maar altijd is het weer uitzieken wat er mee moet. Een tas vullen doen wij ook altijd (voor de oudste), dat hij zelf kan kiezen wat mee gaat. Verder lijkt het altijd mee te vallen hoeveel ze nodig hebben. Ze vermaken zich vaak met alles wat ze in de omgeving zien. Dit jaar gaan we twee weken op de camping zitten (in een tentje) en waarschijnlijk hebben we aan twee auto’s genoeg 😂
  Onlangs geplaatst door Rachel: 4 fases van ziek zijn

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.