Onze ervaring met het consultatiebureau
8 apr 2016 Mama 32

Onze ervaring met het consultatiebureau

Al voordat ik zelf kinderen mocht krijgen hoorde ik vaak niets anders dan negatieve verhalen over het consultatiebureau. Ze luisteren daar niet, zouden een zwart/witte visie hebben en als het maar even zou kunnen was het advies om het consultatiebureau (uitgezonderd vaccinaties) links te laten liggen. Met al die verhalen in mijn achterhoofd ging ik zelf voor het eerst met mijn zoontje naar het consultatiebureau. Vandaag een blogje over hoe wij het consultatiebureau momenteel ervaren, en ervaren hebben.

Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje was voor ons het eerste contact met het consultatiebureau. De verpleegkundige kwam langs om eens bij ons in huis te kijken en vertelde wat over het bureau, gaf tips omtrent de zwangerschap, en vertelde hoe het consultatiebureau in haar werk zou gaan. Het consultatiebureau was al op de hoogte van mijn prenatale depressie doordat ik bij de POP poli zat en ik vond het zelf fijn dat ik daar dan ook geen uitleg meer over hoefde te geven. Wat betreft mijn prenatale depressie heb ik het altijd als heel prettig ervaren dat hier aandacht aan werd gegeven door te vragen hoe het hiermee ging. Gewoon even om te weten dat ze van onze situatie afweten, voelt fijn.

Eerste keer naar het consultatiebureau

De eerste keer dat wij met Senna naar het consultatiebureau mochten ging Vincent ook mee. Achteraf gezien was dit niet nodig geweest, maar het was wel fijn. Bij ons op het consultatiebureau is het zo geregeld dat er in principe een vaste wijkverpleegkundige en arts wordt toegewezen. Iets dat ik zelf als prettig ervaar omdat zij dan ook op de hoogte zijn van ons als gezin. De arts kan trouwens nog eens wisselen. En onze verpleegkundige is een hele tijd met zwangerschapsverlof geweest, maar het is fijn om te weten dat die laatste ons wel kent. Zelf kom ik uit de zorg (verpleegkundige) en weet ik als geen ander dat het bijna onmogelijk is om altijd dezelfde arts en verpleegkundige aan iemand toe te wijzen. Daar heb ik dan ook begrip voor.

Controles en vaccinaties Consultatiebureau

Bij Senna ben ik altijd netjes naar alle controles en vaccinaties geweest. Voor ons is het altijd duidelijk geweest dat wij mee doen aan het vaccinatieprogramma en ik vond het ook gewoon fijn om naar de controles te gaan. Bij Sophia is het weleens voorgekomen dat ik een afspraak ben vergeten waardoor we niet helemaal op schema zitten. Wel heeft zij haar vaccinaties allemaal op tijd gehad. Van de controles vind ik het prettig dat er eventuele vragen gesteld kunnen worden. Ook vind ik het fijn om te weten dat indien er vragen zijn, er een inloopspreekuur is, en je eventueel ook altijd mag bellen. Zelf heb ik het mailadres van onze verpleegkundige zodat ik haar altijd zou kunnen mailen mocht er iets zijn.

Onze ervaring met het consultatiebureau

Vanaf  het begin af aan is onze ervaring met het consultatiebureau positief. Ik heb eigenlijk nooit het gevoel gehad dat ze mij iets wilde aanpraten, of vonden dat ik iets niet goed deed. Toen Sophia pas geboren was viel ze alleen maar af in plaats van dat zij aankwam. Er kwam hiervoor elke dag een verpleegkundige aan huis om te wegen (onze “vaste” wijkverpleegkundige) en dat was eigenlijk heel fijn. Vooral omdat ik destijds in een zware depressie zat hielp zij mij ook alleen al door in gesprek met ons te zijn en te luisteren. Ik weet dat er misschien wel meer negatieve ervaringen met het consultatiebureau zijn dan goede, maar het kan dus wel heel positief zijn!

Natuurlijk ben ik ook heel erg benieuwd naar andere ervaringen omtrent het consultatiebureau. Laat je reactie achter in de comments, ik lees het heel erg graag!

Wat is jouw ervaring met het consultatiebureau?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Diana Carlton

  Ik heb ook zeer goede ervaringen met het CB! Ze hebben meegdacht, kwamen met eigen initiatieven, niet opdringerig. Zeker toen bleek dat Jim een koemelkallergie had hebben ze ons ontzettend goed geholpen. De laatste keer stelde ik voor op de vaccinaties uit te stellen, ook hier geen gezeur/problemen over gehad. Ik kan niets anders dan lof uitspreken.

 • Wilmaaa

  Alles gaat altijd goed eigenlijk, behalve de eerste keer met Yarah, toen bleef ze maar vragen of ik het wel aankon, t.o.v. mijn moeheid. Natuurlijk wel..Tegenwoordig moeten we hier zelf afspraken inplannen, dat vind ik wel onhandig, want dat vergeet ik sneller.

 • simpel, met een snufje liefde

  Het ligt denk ik heel erg aan de verpleegkundige of arts die je krijgt. Ik had soms een arts die wel heel fijn was maar heb ook een verpleegkundige gehad die niet fijn was.

 • Charlotte

  Fijn dat jij er wel positieve ervaringen mee hebt! In het begin had ik heel veel vragen waar ik gewoon geen antwoord op kreeg. Op een gegeven moment besloot ik dan ook om maar geen vragen meer te stellen en geen verwachtingen meer van ze te hebben. En vanaf toen ging het goed. Ons laatste bezoekje was zowaar heel positief. Dus het scheelt ook wel hoe je er zelf in staat. Verwacht gewoon niet teveel en dan kan het ook niet tegenvallen 😉

 • Lonneke

  Ik heb daar onlangs ook een artikel over geschreven! Wij zijn ook, ondanks alle tegenberichten, te spreken over ons consultatiebureau!

 • demallemolenmoeder

  Ik.heb er al eens over geschreven. Mijn gevoelens zijn gemengd. Ik heb een hele fijne arts gehad maar ook wel eens een verpleegkundige die niet zo fijn was. Ik.merk dat ze zich nu erg druk maken om overgewicht, wat goed is maar het moet niet doorslaan. Ik ben zeker blij dat ze er zijn hoor, dat dan weer wel.

 • Lisanne

  Ik wist dit helemaal niet ik dacht juist altijd positief over het concultatie bureau. Vind het wel goed dar dit er in Nederland js voor de kleintjes en dat ze al die vaccinaties krijgen laten we eerlijk zijn je wilt toch het beste voor je kind. Fijne dag liefs lisanne

 • Mathiske's mama blog

  Hier ook bijna alleen maar goede verhalen. Op een meet fout na, is eigenlijk altijd alles goed gegaan. Sommige dingen proberen ze je wel aan te praten, maar dat word nu steeds minder. Ik maak me er ook steeds minder druk om.

 • Carlijn

  Blij dat je ervaringen goed zijn! En wat een service dat ze langskwamen toen Sophia afviel in plaats van aankwam. Netjes hoor, wist niet dat ze dit deden. Mijn ervaringen zijn overwegend positief. Heb toevallig dinsdag een artikel in de planning over ons bezoekje aan het CB van afgelopen week 🙂

 • Randy

  Onze wijkverpleegkundige is een engel. Een van de artsen daarentegen… Die vond dat ik dingen maar raar deed (lang bv geven, samen slapen, eten geven a la rapley). Bij de 2 jaar controle heb ik me expres bij een andere arts laten inplannen. Anders valt ze misschien van haar stoel als ik zeg dat ik nog steeds voed, haha.

  • Saskia Hardeman

   Hihi sommige dingen vertel ik ook gewoon maar niet op het consultatiebureau hoor 🙂 Wij hebben Sen ook heel lang in bed gehad, hadden ze vast iets van gevonden 😉

 • Karen

  Ik heb er nog geen ervaringen mee, maar ik hoor net als jij nu allemaal slechte dingen. Vooral eigenlijk van ouders met een adoptiekindje. Dus ik ben benieuwd hoe dat straks is. Fijn om van jou in ieder geval een tegengeluid te horen.

 • Manouk

  Ik ben eigenlijk ook alleen maar tevreden over het consultatiebureau. Al ben ik het met bepaalde visies niet eens, maar dat laat me niet met tegenzin er naar toe gaan. Omdat we onlangs verhuisd zijn, hebben we nu de afspraken bij een ander consultatiebureau lopen. De verpleegkundige was erg aardig en dacht ook met me mee over bepaalde onderwerpen. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik nooit vertel dat we samen slapen. Heb geen zin in een discussie of om me eigen te verantwoorden. Heb dit namelijk eens wel gedaan en kreeg toen het (goedbedoelde) advies om hem te laten huilen. Hier geloof ik zelf verder niet zo in.

 • Elisabeth

  Wij hebben ook eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met het consultatiebureau hoor! Wij hebben maar één arts en verpleegkundige bij ons, maar ze zijn wel eens op vakantie natuurlijk. De vervangers vind ik meestal minder, maar niet negatief ofzo.

 • Diana

  Onze eerste indrukken was positief tot we een jonge dame kregen die ons haast voor ‘slechte ouders’ uitmaakten en dat we ons kind obese zouden maken. We gingen beiden met buikpijn naar huis. Bij het volgende bezoek kwamen we bij een oudere dame terecht en die wist ons gelijk gerust te stellen dat onze zoon prachtig op gewicht zat en dat hij geen obese zou worden.. pfff..

  Maar fijn dat jullie ervaring goed is! 🙂

 • Vlijtig Liesje

  Ik ben er geen fan van. Ik ging er rustig naar toe, en kwam er doorgaans gestresst en aangeslagen weer uit.

 • Mama Lifestyle Blog

  Ik heb niet alleen maar positieve ervaringen met het consultatiebureau. Het vermoeden bestond dat mijn dochter heupdysplasie had, ik heb de artsen van het CB meerdere keren gevraagd er naar te kijken en telkens zeiden ze dat alles goed was. Totdat ik toen mijn dochter een half jaar was bij de kinderarts in het ziekenhuis kwam en zij was wel zo wijs om een foto te laten maken van mijn dochters heupen. Daaruit bleek dus inderdaad dat mijn dochter heupdysplasie had. En ze zaten een keer te klagen toen mijn dochter nog jonger was dat ze “maar” 100 gram per week was aangekomen. Dat was op zich goed, maar ze hadden liever gezien dat ze 150 gram per week was gegroeid. Geneuzel dacht ik toen. Verder geen negatieve ervaringen gelukkig.

 • sandra

  Ik was ook niet echt een fan van het consultatiebureau. Ik heb momenten meegemaakt dat ik er wel echt de balen van had en de wijkverpleegkundige of arts een grote bemoeial vond. Maar ik trok lekker toch mijn eigen plan. Ik ging wel braaf altijd naar de afspraken en de kids hebben alle vaccinaties dat vond ik wel belangrijk.

 • jodi - liefthuis

  Hier ook alleen maar positieve ervaringen. Ik denk dat het ook soms is hoe je de opmerkingen oppikt. Bij mijn cb zijn ze heel vrij en makkelijk, maar met onze spruit gaat het ook heel goed. Hij is wel wat zwaar en groot voor zijn leeftijd, waar ik me zorgen over maakte, maar zij waren juist mega geruststellend. Ze zei, ik neem aan dat je hem niks lekkers geeft tussendoor (3 maanden) dit was uiteraard een grapje en zo vatte ik het ook op, maar als je dit als serieus aanneemt kan je ervaring alweer heel anders zijn.

 • Liess

  Zitten jullie gewoon bij de Bellestein?

  Met Lotte geen slechte ervaringen gehad. En ga der vanuit dat dat nu ook niet is. We zullen zien. Maandag komen ze voor t eerst thuis en krijg ik de datum voor onze eerste afspraak.

  • Saskia Hardeman

   Ik las dat je zoontje geboren is; gefeliciteerd!! Nee, wij zitten op het beatrixpark.

   • Liedd

    Dankjewel!

    Oké, daar ken ik ze niet.

 • Hanna

  Fijn dat er ook positieve verhalen bestaan en het bij jullie zo uitgepakt heeft!

 • Angela - Mama met passie

  Hier over het algemeen ook alleen maar positief. Ze zeiden dat ik Naomi op haar buik moest leggen om te oefenen met haar hoofd omhoog houden en dat het niet geeft als ze even huilt, dit heb ik 1 keer gedaan, want ik vond dat zielig. Na een paar weken legde ik haar op haar buik en deed ze het ineens. Ze bedoelden het goed, want het is ook belangrijk omdat ze anders dat niet oefenen, maar Naomi had er gewoon een hekel aan. Wij krijgen trouwens een smsje twee dagen van te voren als je een afspraak hebt, heel handig!

 • Martina

  Ik heb eigenlijk weinig problemen gehad, alleen in sommige dingen wat rechtlijnig advies terwijl we wel te maken hadden met een vroeggeboorte. Hij had in sommige dingen gewoon even net wat weekjes extra speling nodig

 • Birgit

  Vaak hoor je juist alleen maar de negatieve verhalen. Ik ben ook positief over het cb. Altijd netjes behandeld en meegedacht met ons.

 • leonie van mil

  Goed om te horen! Ik hoor ook alleen maar negatieve verhalen. Maandag moet mijn kleine man voor het eerst voor een gehoortest. Ik ben heel benieuwd.

 • Iris

  Voor zover ik me kan herinneren was de ervaring helaas vooral negatief, de verpleegkundige wilde namelijk dat alles op haar manier ging. Daar heb ik niet veel van meegekregen, maar ik heb wel de verhalen gehoord.

 • Nicoline

  Leuk om te lezen dat het bij jullie eigenlijk ook gewoon positief is! Je hoort en leest zoveel horror verhalen, maar bij ons is het met Elisa eigenlijk altijd heel positief en fijn geweest. Wij hebben ook een vaste verpleegkundige en arts. Het is heel fijn om toch dezelfde personen tegen te komen als je komt.

 • Nesrin

  Ik heb het consultatiebureau niet per se als slecht ervaren en ik was juist super blij dat ik als verse moeder terecht kon. Ik heb soms wel ongevraagd advies gekregen of minder leuke bezoeken gehad maar hier wil ik ook geen slechte stempel op plaatsen.

  Opvallend is dat ik bij mijn tweede kind met een heel ander gevoel naar toe ga, ik ben “meer” moeder geworden en vertrouw mezelf hierin.

  Het is fijn dat het consultatiebureau er is en dat we in dit land onze kinderen er naar toe kunnen brengen.

 • Rosanne

  Wat fijn dat jij de andere kant laat horen!
  Ik heb zelf geen kinderen en hoor ook eigenlijk altijd negatieve verhalen over het CB.
  Maar ik denk dat het ook per plek verschilt hoe het geregeld is. En hoe het geregeld is is weer afhankelijk van hoe groot de plaats is.
  Maar meedenken ipv zwart-wit is altijd beter 😉

 • Ester

  Goed dat je ook deze kant van ’t verhaal brengt. Eigenlijk… mogen we enorm blij zijn met deze (gratis) instanties !

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.