Nee zeggen
13 mrt 2016 Mama Prenatale Depressie 34

Nee zeggen

Nee zeggen. Ik ben daar nooit zo goed in geweest. Hoe ouder ik werd hoe vaker het voorkwam dat ik dit toch eens moest gaan leren. Een goede leerschool was voor mij trouwens, het tijdens mijn studie, werken in de zorg. Daar kwam soms zo veel personeel tekort dat ik binnen no-time wel een aantal keren nee moest zeggen.

Moeilijk om nee te zeggen

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer situaties waarin ik zelf de hand in heb om nee te zeggen. Maar het blijft soms gewoon heel erg moeilijk. In de tijd dat ik erg ziek was kon dit voor mij echt een dingetje zijn. Het is soms gewoon moeilijk om uit te leggen dat sommige dingen met een prenatale depressie gewoon heel lastig zijn. Dat het geen onwil is, maar dat er grenzen zijn. En dat er soms dagen zijn dat alleen de kinderen genoeg voor mij waren.

Nee zeggen tegen gedachten

Dus komt het tegenwoordig ook steeds vaker voor dat ik nee moet zeggen. En ergens denk ik weleens dat het een soort van vrouwending is om te denken dat wij een soort van powervrouwen moeten zijn. Dat wij ten alle tijden met tien vingers in de neus alles voor elkaar moeten krijgen en nooit mogen klagen. Voor mij geldt dit wel in ieder geval en zelfs dat is een gedachte waar ik nee tegen moet leren zeggen. Overigens veel makkelijker gezegd dan gedaan, toch is het een stap die ergens gemaakt moet worden.

Bewustwording met nee zeggen

Ik ga er de komende tijd bewuster mee om, met dat nee zeggen. Mensen in mijn omgeving hoeven zich trouwens geen zorgen te maken dat ik tegen hen geen nee durf te zeggen hoor 😉 Het gaat mij steeds beter af, en als ik iets echt niet zie zitten laat ik dat wel merken ook. Alleen een beetje meer bewustwording kan nooit kwaad en zal uiteindelijk misschien alleen maar voor meer rust zorgen. Daarnaast is het aangeven van grenzen natuurlijk nooit verkeerd. Zeker als moeder die alle ballen in de lucht wil houden moeten er prioriteiten gesteld worden.

Durf jij nee te zeggen?

Bij dit soort onderwerpen ben ik altijd heel erg benieuwd hoe anderen hierin staan. Vind jij het ook lastig om nee te zeggen? Of komt het weleens voor dat je iets laat gebeuren terwijl je het liever anders had gezien? Ik ben heel benieuwd en lees de reacties heel graag in de comments!

Durf jij nee te zeggen?

Reacties

 • Bianca Schrijft

  Het licht er aan wie er voor me staat en hoeveel energie het in gaan op de vraag en de discussie die de nee misschien gaat geven, kosten. Tegen de een (durf) je makkelijker nee te zeggen dan de ander. Soms kan je ook meer aan, dan een ander moment.

 • demallemolenmoeder

  Vroeger vond ik het wel heel moeilijk. Gelukkig naarmate ik ouder werd heb ik geleerd dat mensen dan ook makkelijk misbruik van je kunnen maken en ik dus nee kan zeggen. Al blijft het soms wel lastig.

 • Leonie van Mil

  Herkenbaar artikel. Ik vind het ook heel lastig om nee te zeggen. Ik doe het wel, maar vervolgens zit ik met een enorm schuldgevoel de hele dag. Ik weet niet waarom, maar ik denk altijd dat mensen mij dan minder aardig zouden vinden. Slaat nergens op, want zelf vind ik dat ook niet. Dus ook ik heb nog wat te leren. Vooral het niet schuldig voelen na een keer nee te hebben gezegd.

 • Simone

  Ik vind dit ook heel moeilijk waardoor ik de neiging heb mijn tijd veel te vol te plannen. Ik heb me nu voorgenomen: een uitje per dag. De rest van de tijd rustig thuis en dus nee zeggen tegen andere dingen. Anders moet ik toch weer dingen afzeggen omdat het niet lukt bijvoorbeeld.

 • Kelly

  Ik moet eerlijk zeggen dat het tot een tijd geleden ook lastig was voor mij om nee te zeggen, nu kan ik dat wat beter, uiteraard zijn er altijd wel situaties waarin ik het nog steeds lastig vind en dat ik me er toch bij neer moet leggen, maar wat je zegt dat komt dan toch voort uit de gedachte;’Ik moet en ik zal alles kunnen en doen.’ Goed van je dat je het ook steeds beter kunt dat nee zeggen!

 • Eva

  Het nee zeggen is iets wat ik in de loop der jaren steeds meer leer. Dat komt ook omdat mijn focus is verschoven. Mijn gezin staat op een en dus wil ik tegen sommige dingen gewoon nee zeggen. Ook in mijn werk gaat dat steeds beter! Het is een proces waar je in moet groeien denk ik… tenminste zo ervaar ik het. Liefs!

 • MetMirjam

  Ik vind het best wel lastig.. Iets met mensen niet teleur willen stellen denk ik. Op mijn werk heb ik er ook altijd moeite mee gehad, maar nu ik moeder ben, moet ik soms wel. Dat is op zich ook wel goed, want ik word me er wel bewuster van dat ik ook gewoon nee mág zeggen – ook al lijkt het soms niet zo uit andermans reactie. Oefening baart kunst zullen we maar denken 😉

 • Nicole

  Het is wel een valkuil van me. Al moet ik zeggen dat naarmate ik ouder word, ik het steeds beter leer.

 • Joyce rdt

  ‘Vroeger’ niet, nu ben ik daar echt een stuk makkelijker in. Het was wel een soort van proces voor me, klinkt heel zwaar maar hoop dat je me begrijpt haha, en het is zo’n opluchting. Ik doe alleen maar dingen die ik ook 100% wil doen en dat is echt heerlijk! Liefs.x

 • Tamara

  Goed dat je hier zo bij stil staat, nee zeggen is ook vaak moeilijk omdat je mensen niet wilt teleurstellen bijvoorbeeld.

  Maarehhh, je gaat nu niet op alles wat ik je vraag NEEEE brullen he? Haha

  • Saskia Hardeman

   Whahaha dat zou ik tegen jou toch nooit doen 🙂

 • Karen

  Ik ben heel goed in ‘nee’ zeggen en ik vind het soms ook echt heerlijk om te doen. Vooral tegen mensen die helemaal niets voor een ander doen en dan aan jou komen vragen of je wat voor hun kan doen. ‘Eh… NEE!’ 🙂

 • Cassandra

  Ik kan heel erg moeilijk nee zeggen. Ik wil namelijk niemand teleurstellen en alles voor iedereen doen. Alleen loop ik mezelf altijd wel een stuk of 100 x voorbij. Ik mag hier ook wel wat bewuster mee om leren gaan. Mooi artikel!

 • Ilse van Kreanimo

  Ja, hier nog één die dat duidelijk heeft moeten leren.
  Alles wat ze me vroegen deed ik er nog wel bij en dan loop je jezelf voorbij.

  Toen ik dan een derde kindje wilde en mijn man dat eerst niet zag zitten zijn we aan de tafel gaan zitten en hebben we gebabbeld.
  Waarom wilde hij dat niet?
  Het financieel plaatje was geen probleem, we hadden nog een kamer en een plaatsje aan de eettafel, alle babyspullen waren er nog…
  Maar hij dacht dat ik mezelf voorbij zou lopen en heb moeten beloven meer tijd voor mezelf te maken en ook voor de kinderen.
  Dus eerst thuisblijfmama en nu haltijds werken.
  Neen zeggen tegen de functie als zorgleerkracht,….

  Nu gaat het beter, als mensen me iets vragen dat ik niet wil of wat héél moeilijk is zeg ik “neen”.

 • Amy

  Nee zeggen is iets dat volgens mij voor veel vrouwen heel moeilijk is. Gemiddeld genomen denk ik dat wij dan het gevoel hebben dat we niet aan verwachtingen voldoen. Ik wil niet generaliseren maar hoor het wel van veel dames. Zelf heb ik hier ook enorm last van en ben er hard mee aan het werk! 🙂

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik zeg ook te weinig nee. Moet dat soms ook echt vaker doen.

 • Samdra

  Soms lukt het wel, Soms niet. Ligt er maar net aan wat voor situatie. Werkgerelateerd zei ik bijna nooit nee.. Maar als ik straks weer aan het werk ga gaat daar zeker verandering in komen! Ik zit niet voor niets overspannen thuis..

 • Angela - Mama met passie

  Voorheen had ik daar best wel moeite in, met name als mensen dan zeggen: “Maar daar ben jij zo goed in” en dat soort zinnen. Nu zeg ik vaak als iemand iets vraagt: “Ik denk er over na en kom bij je terug”. Soms zeg je in een opwelling ja en heb je daarna snel spijt. Op deze manier voorkom ik dat ik meteen nee zeg, maar ik zeg ook geen ja.

 • Nina Simplynspecial

  Ik vind nee zeggen soms ook moeilijk. Omdat ik de ander niet wil teleurstellen en bang ben dat hij/zij dan slecht over mij zal denken. Toch lukt het steeds beter om nee te zeggen. Oefenen hiermee werkt dus echt 😉

 • Mathiske's mama blog

  Ik .kan niet zo goed nee zeggen, alleen nu vanwege Emily moet het soms echt en dat is niet erg en lukt t ook steeds beter. Ik was echt een pleaser, tot vervelend voor mezelf toe. Komt goed

 • Ashley

  Pfoe: dit heb ik ook heel lang lastig gevonden en ik merk dat als ik minder lekker in mijn vel zit ik veel te snel op dingen weer ja zeg en weer in die enorme valkuil terecht kom. Het helpt bij mij heel erg om dit in mijn omgeving aan te geven en mensen die begripvol zijn, willen je echt wel helpen hiermee. Zo werd ik van de week naar huis gestuurd door mijn duo collega omdat ik nu echt eerst even aan mezelf moest gaan denken en daar ben ik haar echt dankbaar voor!

 • Els

  Ik vind het soms ook wel moeilijk om nee te zeggen. Ik maak het graag mensen naar de zin.

 • Cindy

  Laatst zat ik in een situatie waarbij ik eindelijk eens voor mezelf op kwam en “Nee” zei… Werd ik ineens als egoïstisch bestempeld (en dat 5 weken nadat die gebeurtenis is geweest, zo’n rotschop onder je kont achteraf). Overigens zegt dat meer over die persoon die dat vind dan over mijzelf. Ik vind het namelijk heel moeilijk om “nee” te zeggen en ik was eigenlijk gewoon heel trots op mezelf dat ik dat had gedaan. Maar ja, als je altijd “ja” hebt gezegd en je zegt ineens “nee”, dan gaan de haren van anderen overeind staan. Ook prima trouwens.

 • Sabrina

  Ik ben zelf ook niet goed in nee zeggen, totdat mensen er misbruik van maakten. Ik vind het nog steeds lastig, maar als ik iets echt iet wil zeg ik wel nee.

 • Nesrin

  Hoe ouder ik word hoe makkelijker ik nee zeg, maar het is en blijft lastig soms.

 • Iris

  Nee zeggen lukt me meestal wel, maar soms is het erg lastig.

 • Ilse

  Ik ben er mij vroeger nooit zo van bewust geweest hoe moeilijk ik kan nee zeggen, maar eigenlijk kan ik het ook niet goed. Ik moet echt leren meer voor mezelf opkomen en meer respect voor mezelf hebben in plaats van te doen wat anderen willen en mijn leven te laten leiden door anderen en wat anderen willen of niet willen. Nou ik het stilaan wel meer begin te doen, merk ik dat anderen er zelfs geen probleem mee hebben en niet boos worden en dat ze op een of andere manier zelfs meer respect voor je hebben.

 • Nathalie

  Te vaak zeg ik ja…. op momenten dat ik gewoon het lef had moeten hebben om Nee te zeggen!
  Zowel tegen vreemden, familie als tegen mezelf.

  En als ik dan eens nee zeg heb ik het gevoel dat ik mijn Nee moet verklaren….

 • Evelyne

  Het lijkt soms dat m’n hersenen alleen maar ja willen zeggen & die dan doorsturen naar ’t deel waar m’n hoofd moet knikken & dus steeds ja knik. Nadien loop ‘k dan meestal te blazen of zuchten omdat ‘k ’t weer eens niet gekund heb om nee te zeggen..

 • Deb

  Met nee zeggen tegen mijn omgeving heb ik geen moeite. Al kan dat in een zakelijke setting wel eens lastiger zijn.
  Maar nee zeggen tegen mijn gedachten gaat mij een stuk lastiger af. Ik heb die denkbeeldige knop nog steeds niet gevonden om mijn gedachten uit te schakelen. Het lijkt me heerlijk om dat te kunnen!

 • Inge

  Ik vind het ook lastig, maar het ligt wel aan de situatie en met wie. Thuis lukt het mij prima, maar op het werk of in andere situaties vind ik het soms moeilijk.

 • Fabiangijze

  Vroeger vond ik het enorm lastig om nee te zeggen. Tegenwoordig vind ik het weer veel makkelijker om nee te zeggen. Als ik echt iets niet wil of het gewoon niet kan waar maken. Kan ik gelukkig nu nee zegen

 • Tessa

  Ik ben daar eigenlijk best goed in, te goed soms misschien… Alleen de manier waarop vind ik soms lastig, heb de neiging overdreven te gaan verantwoorden waarom ik nee zeg of de waarheid juist een beetje te verdraaien. Maar ik zeg dus regelmatig nee, ook wel eens als het misschien beter / leukerb of aardiger is om ja te zeggen.

 • Essma

  Oh ja…heb er ook wel last van! Ik neem het mezelf steeds voor om vaker nee te zeggen, maar gaat me zo moeilijk af. Verzin constant compromissen met mezelf…vermoeiend kan ik je zeggen!
  Onlangs geplaatst door Essma: De osteopaat | Check-up na je bevalling

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.