Mag je nog wel een eigen mening hebben? (en waarom ik mij hier niets meer van aan trek)
5 dec 2017 Lifestyle Mama 28

Mag je nog wel een eigen mening hebben? (en waarom ik mij hier niets meer van aan trek)

Ooit begon ik mijn blog gewoon omdat ik dit wel geinig vond. Inmiddels is mijn blog redelijk groot geworden, wat heel veel voordelen heeft (thuis werken!) maar wat zeker ook nadelen heeft. Een nadeel die ik steeds groter vind worden is dat het soms wel lijkt dat ik (of anderen) geen eigen mening meer mogen hebben. O wee, als ik ook maar iets laat vallen over dat ik een voorstander ben van vaccineren, of wanneer ik een foto laat zien waarin ik mijn dochter heerlijk in de draagzak heb zitten. 

Als eerste: mijn vaste lezers weten dat ik hen met respect behandel en ik vind het fijn dat zij dit ook bij mij doen. Ik heb genoeg lezers die anders dan mij denken over zaken zoals vaccineren, maar wij laten elkaar in ons waarde. Dit artikel is dan ook niet rot bedoeld, maar om hopelijk te laten zien dat het gewoon ook anders kan.

Vaccineren

Om maar direct met het eerste te beginnen. Het vaccineren. Een jaar geleden schreef ik geheel niets vermoedend een artikel over de ziekten waartegen gevaccineerd wordt. Dit deed ik met mijn achtergrond als hbo verpleegkundige én omdat ik het persoonlijk altijd prettig vind om meer van een onderwerp af te weten. Nou mensen, wat ik daarmee toch op mijn hals haalde. Ongekend. Ik kreeg dreigmails, mensen maakten mij voor alles uit wat mooi en lelijk is. En het ergste: mij werd verweten dat ik de dood op mijn geweten heb van de kindjes waarbij het vaccineren niet goed is gegaan. Verschrikkelijk. Alsof ik hoogstpersoonlijk met een injectiespuit rondloop om al die lieve kindjes met gif te injecteren. Wat heb ik mij daar ziek van gevoeld. Overigens niet om het feit dat ik aan de schandpaal genageld werd, maar om het feit dat mensen zich zo kunnen misdragen.

En weet je wat mij nog het meeste dwars zat? Wat is dat nu eigenlijk dat mensen zo vals en gemeen maakt? Waarom kan er niet gewoon een mening verteld worden zonder elkaar compleet aan de schandpaal te nagelen. Is dat nou echt nodig? En waarom, waarom, denken we niet eerst even na voordat we zoiets op het internet zetten. Geven we onze kinderen hier niet een ontzettend verkeerd voorbeeld mee?

Het dragen van je kindje

Maar, als je denkt dat het alleen om vaccineren gaat waar moeders als een gek om zich heen gaan slaan, dan heb je het mis. Wat dacht je bijvoorbeeld van het dragen? Ook zoiets. Wanneer ik mijn dochter droeg in onze geliefde Stokke Mycarrier werd er op social media en mijn blog gereageerd alsof ik haar op de kop in de draagzak droeg en daarbij een driedubbele salto maakte. Waar is ons vermogen om te relativeren eigenlijk gebleven? Iedereen weet het beter en soms lijkt het alsof je het nooit goed doet wat je ook probeert. En soms is het gewoon al zo pittig om moeder te zijn en alle ballen in de lucht te houden. Waarom elkaar dan niet gewoon helpen?

Luister naar elkaar!

Ik denk dat het veel waardevoller kan zijn wanneer wij als, mama, papa, ouder zijnde, de handen ineen slaan en elkaar steunen. Samen op zoek gaan naar oplossingen, en vooral: naar elkaar luisteren. Want dat laatste is vooral wat ik een beetje mis. Wat ik over het algemeen hoor en zie is het eenrichtingsverkeer en wordt er totaal niet geluisterd naar wat een ander te vertellen heeft. De boel wordt overschreeuwd, en dit creëert een chaos.

Eens heb ik besloten om niet meer te luisteren naar meningen die mij opgedrongen worden. Voornamelijk heeft dit ook te maken met de manier waarop dit gebeurt. Ik geloof namelijk dat je niet hoeft te schreeuwen om gehoord te worden. Schelden, mensen bewust pijn doen, dat is allemaal niet nodig. Schreeuwen om gehoord te worden maakt het voor mij ongeloofwaardig. Rustig uitleggen (met goede argumenten!) waarom je ergens voor staat werkt velen malen beter, echt waar.

Hoe denken jullie over dit onderwerp?

Reacties

 • Kim

  Jep, het valt mij ook steeds meer op. Op moedergerelateerde onderwerpen wordt de moedermaffia actief. In mijn ogen zijn dat mensen die zelf hun onzekerheid heel hard aan het overschreeuwen zijn. Toen ik net moeder was, kon ik daar heel onzeker van worden, nu kan ik het naast me neerleggen.
  Niet alleen op moedergerelateerde onderwerpen wordt trouwens heftig gereageerd, kijk voor de grap maar eens onder een krantenartikel dat op FB wordt gepubliceerd. Die reacties en dan vooral op elkaar. Respectloos.
  Ik hoop dat jij je mening wel blijft delen, want ik vind het heel prettig om te lezen hoe anderen met bepaalde dingen omgaan en hoe ze daar in staan!
  Onlangs geplaatst door Kim: Hoe doen wij dat? Voldoende groente en fruit

  • Saskia Hardeman

   Ja, ik blijf het zeker delen hoor. Ik merk dat ik mij er steeds minder van aan trek, al is het nooit leuk natuurlijk wanneer mensen respectloos worden. Wat je trouwens schrijft over het overschreeuwen van onzekerheid ben ik wel met je eens, dat denk ik ook.

 • Grace

  Goed geschreven en ik sluit mij volledig bij jou aan.
  Het is jammer dat zoveel moeders elkaar dat alles verwijten terwijl we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Opvoeden is leuk maar ook moeilijk en we kunnen zoveel leren van elkaar. Sinds kort volg ik je blog en vind t heerlijk iedere ochtend even je blog te lezen. Heel inspirerend 👌ga vooral zo door en geef vooral jouw visie op zaken want dat maakt jouw blog en moederschap zo bijzonder en inspirerend!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Grace voor je lieve berichtje. Gezellig dat je elke ochtend even komt lezen 😘

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Mij is geleerd als je niks aardigs te zeggen hebt kun je beter je mond houden. Je hoeft het niet overal mee eens te zijn maar mensen afrekenen vooral bij onderwerpen die je nu aan haalt vind ik heel heftig. Ik snap niet dat mensen daar zo los op gaan.
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: weekoverzicht -Week 48- bakdag!

 • Hilde

  Ik denk dat dat nou eenmaal zo blijft als je veel online post.. want het blijft gewoon te makkelijk om gefrustreerd achter je mobiel te zitten en je mening opdringen.
  Ik keur het zeker niet goed wat er gebeurt en ik zou nooit een ander online bekritiseren, maar het is gewoon het risico dat je loopt als je een blog of site hebt.
  Om mij heen kennen de vrouwen dit probleem niet, omdat ze niets online van hun kinderen plaatsen.. laat staan überhaupt Facebook hebben.. Die lezen gewoon nog tijdschriften en kennen blogs helemaal niet. Fijn eigenlijk… ik volg zeker hun voorbeeld op mocht ik zover zijn..

  • Saskia Hardeman

   Ja absouluut is het een risico wanneer je een blog hebt. Maar ook als je dit niet hebt gebeurt het regelmatig. Kijk alleen al naar Facebook of bijvoorbeeld Instagram.

 • Denise

  Het valt mij ook steeds meer op.
  En eerlijk is eerlijk. Het valt me ook op aan mij zelf dat ik steeds vaker geneigd ben om te reageren. Iets waar ik eigenlijk niet achter sta, maar als ik kijk naar hoe andere mensen elkaar soms afbeulen en lelijk doen dan frustreert me dat gewoon tot en met.
  En wat ik vervelend vind aan Facebook, whatsapp, instagram en ga zo maar door, is dat mensen ten eerste instantie veel sneller durven schrijven omdat je elkaar hoogstwaarschijnlijk toch niet kent. En in tweede instantie is het gevaar van social media juist dat je elkaar niet ziet en geen klanken hoort hoe iemand iets bedoeld.
  Heel jammer, en daarnaast vind ik inderdaad dat mensen het hebben van een eigen mening erg belangrijk vinden, maar daarbij vergeten dat een ander het er niet mee eens hoeft te zijn. En dan komt de grootste uitdaging; accepteren dat je van mening mag en kan verschillen zonder er allergieën van de ander aan over te houden.

  • Saskia Hardeman

   Het laatste wat je zegt is inderdaad heel erg mooi en belangrijk. Ik hoop oprecht dat mensen dit zich meer gaan beseffen en zich zo gaan gedragen.

 • Sanne

  Zo jammer! Ik vind je blog heel leuk! Blijf vooral doorgaan! Men moet elkaar in zijn of haar waarde laten. Leef en laat leven zou ik zeggen. Fijne dag!

 • Iris

  Het lijkt inderdaad steeds meer zo dat meningen óf niet mogen bestaan, óf afgekraakt worden. Wat een gedoe. Iedereen mag vinden wat die vindt, zolang je elkaar in zijn waarde laat. Maar ja, dat wil helaas nog niet bij iedereen landen.

 • Essma

  Jeetje zeg! Wat vervelend zeg dat mensen (die jou vaak ook niet eens kennen) dat doen. Ik dacht dat blogs juist bedoeld waren om mensen bij elkaar te brengen….wel of niet met elkaar eens 🤨! Blijkbaar is het makkelijker om direct te wijzen en stempels te drukken ipv eerst na te denken. Blijf lekker je ding doen! 😉
  Onlangs geplaatst door Essma: 5x | De lekkerste theesmaken om de winter door te komen

  • Saskia Hardeman

   Ik blijf zeker mijn ding doen hoor. Het zou inderdaad heel mooi zijn (en is denk ik ook bedoeld) om mensen bij elkaar te brengen, gelukkig gebeurt dit grotendeels wel.

 • Mariek

  De mama’s die het hardst roepen zijn het meest onzeker volgens mij. Als nu iedereen zijn ding doet die zij zelf fijn vindt, dan is dat toch prima! Als jij het fijn vindt om te dragen, prima, ik vind het verschrikkelijk en ik doe het niet, prima! Ieder zijn ding. (alleen vind ik het puntje vaccineren wel zorgwekkende ontwikkeling eigenlijk).
  Maar wel heel vervelend zeg dat je zulke reacties krijg.

  • Saskia Hardeman

   Ja klopt, dat is ook zorgwekkend. Vooral ook wanneer je leest wat voor een gevolgen het al in andere landen heeft gehad.

 • Lilian

  Oh ja, ik weet het nog van die vaccinaties, wat een ellende! Ik had er onlangs op Facebook nog een discussie over die werd geëindigd met: “Als ik de dokter had geloofd was ik allang dood geweest” Euh?
  Ik zei toen ook al dat ik juist vind dat jij altijd genuanceerd bent en open staat voor discussie. Qua draagzakken heb ik niet echt een mening, anders was ik graag de discussie aangegaan 😉
  Ik denk dat veel mensen heel erg onzeker zijn over het moederschap en daardoor misschien een grotere neiging hebben om vaste standpunten te hebben, omdat het anders te ingewikkeld wordt? Maar ben met je eens dat luisteren beter werkt dan schreeuwen. Ik hoorde laatst iemand de regel hanteren om alleen maar de dingen te zeggen die je mensen ook in hun gezicht zou durven zeggen en je over de rest stil te houden. Goede regel 🙂

  • Saskia Hardeman

   Die laatste regel die je noemt is een hele mooie en een goede om te onthouden. Ja klopt, ik had toen ook nog contact met jou met dat gedoe geloof ik. Vreselijk was die discussie.

 • Rachel

  De discussie over vaccineren ben ik onderhand gewend (al vind ik hem erg vermoeiend), maar wat kan je erop tegen hebben als je je kindje in een draagzak bij je draagt? En het dan ook nog op een aanvallende manier duidelijk maken. Tja, het is natuurlijk wel lekker makkelijk om anoniem, vanachter je computertje je frustratie op een onbekend persoon te richten. Beetje sneu en heel vervelend voor jou. Knap dat je het naast je neer kan leggen.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Het aankleden van mijn peuter

  • Saskia Hardeman

   Aanvallen werkt nooit denk ik. Althans niet bij mij hihi ;0 Thanks voor je reactie! 😘 😘

 • Christa

  Internet is voor de meeste mensen een “veilige” plek om uitgebreid haat en nijd te zaaien. Veelal zijn dit mensen die in het dagelijks leven nog geen fatsoenlijk boe of bah tegen iemand durven zeggen of überhaupt een eigen mening durven ventileren.
  Ik snap niet waarom mensen zo door draven.
  Je mening geven is prima, maar zo ontzettend gemeen doen en iemand anders mening volledig in de grond trappen is gewoon triest.
  Blokken en negeren.
  En wat betreft die dreigmailtjes … doe je daar aangifte van?
  Onlangs geplaatst door Christa: Mama’s Sinterklaas tag.

  • Saskia Hardeman

   Nee, ik heb daar geen aangifte van gedaan. Mijn eerste reactie is eigenlijk altijd om de mailtjes zo snel mogelijk te verwijderen en het adres te blokkeren. Ik zou het een volgende keer eens in overweging kunnen nemen (maar wil ergens dit soort mensen ook geen aandacht geven).

 • Dana

  naaaaaah….wat erg dat je zulke reacties kreeg op artikelen. Zelf heb ik dat alles niet meegekregen(I don’t like kids dus alles omrent dat lees ik niet), maar ik snap gewoon niet waarom mensen dan gelijk andermans mening de grond inboren en erger. Like come on…

  • Saskia Hardeman

   Hihi houd je niet van kinderen? Nee erg he, heel heftig hoe mensen soms reageren.

 • Nynke

  Ik irtiteer me ook mateloos aan dat soort mensen. Vreselijk! Ze beseffen ook echt niet wat ze anderen aandoen.
  Trek je er niets van aan (al is dat makkelijker gezegd dan gedaan) en ga vooral gewoon lekker door. Ik lees je blogs graag!

 • Felicia

  ik snap je artikel en heb echt respect voor jou mening en de kijk op dingen hoe jij er tegen aan kijkt
  maar ik heb wel even het idee gehad dat je met het artikel over vaccineren maar een kant wilden laten zien en het heeft twee kanten daarom maakte mij dat stukje ook een klein beetje verdrietig moet ik eerlijk zegen ik ben als kind namelijk heel erg ziek geworden na de bmr een kindje uit de straat bij ons ook
  dan doet het best wel zeer vanbinnen dat er allemaal de positieve kant van het vaccineren uitgelegd woord
  ik ben zelf niet tegen vaccineren maar wel de manier waarop het nu gedaan woord
  en ze zouden ouders vind ik persoonlijk wel mogen vertellen eerlijk over alle ingrediënten die er in zitten
  en rotzooi wat is toegevoegd.
  wij laten onze kindjes wel vaccineren maar niet allemaal in een keer en we zijn pas gestart ermee na hun tweede verjaardag en minstens 6 of 5 weken tussen de prikken
  en ook maar 1 prik per afspraak.
  maar nog maals zonder schelden of haat erachter is dit gewoon mijn mening jij mag een andere mening erover hebben
  en verder vind ik dat je leuk schrijft over onderwerpen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv