Inenten kinderen: de ziekten op een rij
15 nov 2016 Gezondheid 115

Inenten kinderen: de ziekten op een rij

Van de week las ik dat ouders steeds meer twijfelen over het inenten van kinderen. Deze twijfel ontstaat doordat het inenten (ernstige) bijwerkingen kan hebben waar ouders zich zorgen om maken. Er is inmiddels al zó veel geschreven door bloggers over het inenten dat ik hier niets meer aan toe te voegen heb. Wat ik wel belangrijk vind om onder de aandacht te brengen zijn de ziekten waar onze kinderen voor ingeënt worden. Ik hoor namelijk veelal mensen spreken over de bijwerkingen die het enten kan geven, maar ik hoor vrijwel niemand over de ziekten waarvoor onze kinderen ingeënt worden. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat deze ziekten nooit mogen terugkomen, want juist dan zouden we ons ernstig zorgen moeten gaan maken. Vandaag vertel ik over de ziekten waarvoor de inentingen gelden. 

Dit artikel heb ik al een aardige tijd in mijn concepten staan. Vanwege de felle discussies afgelopen weken heb ik bewust even gewacht met het plaatsen hiervan. 

Wat is een inenting

Bij een inenting wordt er een hele kleine hoeveelheid ziektekiemen via een injectienaald het lichaam gespoten. Op deze manier wordt het lichaam geïnfecteerd door de betreffende aandoening waardoor het antistoffen gaat aanmaken. Deze antistoffen zorgen ervoor dat het lichaam niet ziek kan worden wanneer het met de ziekte in aanraking zou komen.

Inenten kinderen

Een aantal weken (4 tot 6 weken) na de geboorte van je kindje zal je een oproep krijgen voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Je baby krijgt tien oproepkaarten voor de eerste tien vaccinaties. Na deze tien vaccinaties zullen er nog oproepkaarten opgestuurd worden voor fase 2,3 en 4. Mocht er door de ouders zijn aangegeven dat zij niet wensen mee te doen aan het rijksvaccinatieprogramma zullen er toch oproepkaarten verstrekt worden. In het geval dat een van de ouders zich toch nog bedenkt kan er alsnog meegedaan worden aan het vaccinatieprogramma. Tot en met vier jaar krijgen kinderen de inentingen via het consultatiebureau. Na deze leeftijd zal het verstrekt worden door de GGD of door het centrum van Jeugd en Gezin.

De ziekten op een rij

Difterie

Difterie is een ernstige besmettelijke ziekte die van mens op mens wordt overgedragen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die weefsels beschadigt zoals bijvoorbeeld de longen of de huid. De ziekteverschijnselen hangen af van de plaats van infectie en kunnen daardoor erg verschillend zijn. De patiënt heeft koorts en kan moeite hebben met ademhalen. Ook kan de hartspier aangetast worden bij 10 tot 20% van de patiënten.  Voordat er in Nederland gevaccineerd werd was difterie een belangrijke doodsoorzaak bij kinderen. In Nederland komen er nog heel weinig meldingen van difterie binnen, deze gevallen komen over het algemeen uit het buitenland.

Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie aan de luchtwegen welke wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie veroorzaakt enorme hoestbuien die drie tot vier maanden kunnen aanhouden. Kinkhoest begint vaak met klachten van een normale neusverkoudheid waarna het hoesten begint. Bij het hoesten wordt taai slijm opgehoest en het kan dat de patiënt ook moet braken. De hoestbuien zijn erg vermoeiend en de meestvoorkomende complicatie is longontsteking.

Tetanus

Tetanus is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie komt het lichaam binnen door middel van een wond waardoor vuil naar binnen kan dringen (bijvoorbeeld straatvuil) Deze ziekte kan ernstige spierkrampen veroorzaken. Door deze spierkrampen kan iemand slikklachten en ademhalingsproblemen krijgen met alle gevolgen van dien. Mensen kunnen elkaar niet besmetten, iemand die eerder tetanus heeft gehad is niet beschermd tegen een eventueel volgende infectie.

Polio

Polio is een besmettelijk virus dat door mens tot mens wordt overgedragen. Doordat kinderen in Nederland vanaf twee jaar ingeent worden, komt deze ziekte niet meer voor, de laatste polo epidemie was in 1992/1993. Het virus zit in de keel van een besmet persoon en kan worden overgedragen door niezen, hoesten en praten. Infectie met dit virus geeft verlamming en kan lijden tot restverschijnselen. Polio kan zelfs lijden tot de dood.

HiB ziekten

HiB is een bacterie die vooral schadelijk is voor kinderen onder de vijf jaar. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking, longontsteking en een ontsteking aan het strottenklepje veroorzaken. Een infectie kan worden herkend wanneer je kindje bijvoorbeeld verkouden is, hoge koorts en braken, nekstijfheid, huidbloedingen, epileptische aanval of coma. Specifieke verschijnselen om alert op te zijn is bijvoorbeeld luierpijn. Luierpijn is een pijn die baby’s krijgen wanneer je de beentjes optilt bij het verschonen. Ook sufheid en een lage temperatuur is iets om alert op te zijn.

Bof

Bof is een besmettelijke ziekte die vooral te herkennen is aan een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Deze ontsteking is te zien door zwelling  van de wangen. Door hoesten en niezen kan dit virus gemakkelijk worden overgebracht. Een infectie van dit virus wordt ook vaak overgedragen zonder dat er ziekteverschijnselen optreden. Een complicatie van de bof is blijvende doofheid en bij volwassen mannen is een complicatie zaadbalontsteking welke zelden leidt tot onvruchtbaarheid.

Mazelen

De mazelen is een van de meest besmettelijke ziekten die er zijn. Het virus is van mens op mens overdraagbaar en wordt door besmette druppeltjes vocht die patiënten met mazelen uitademen, niezen of hoesten overgedragen. Kenmerkend aan deze ziekte is de rode huiduitslag. De ziekte begint met koorts, hoesten, oorontsteking en neusverkoudheid. Ook oorontsteking en diarree kan veroorzaakt worden door deze ziekten. In ernstige gevallen kan het zelfs hersenontsteking, stuipen of longontsteking veroorzaken. In nederland is de kans erg klein om aan de mazelen te overlijden (1 op de 1000). In ontwikkelingslanden overlijden er zo’n 330 kinderen per dag aan de mazelen.

Rodehond

Rodehond wordt ook wel de vlekjesziekte genoemd. Het is een ziekte die zich kenmerkt door allemaal rozerode vlekjes op de huid over het hele lichaam. Vaak begint het virus met een verkoudheid en opgezette klieren in de hals. Vaak is de temperatuur iets verhoogd en ontstaan er na een dag allemaal rozerode vlekjes over het hele lichaam. Het kan hierbij lijken alsof de hele huid rood is. Dit virus komt voornamelijk bij kinderen voor, bij volwassenen en kinderen in de pubertijd kan deze ziekte gewrichtspijn veroorzaken, dit komt voornamelijk voor bij vrouwen en meisjes. Over het algemeen is het een onschuldige ziekte, de helft van de kinderen die met dit virus besmet zijn krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen veroorzaakt het virus hersenontsteking.  Vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap die denken dat ze met het virus besmet zijn geraakt dienen contact op te nemen met de huisarts.

inenten

Meningokokken C-ziekten

Er bestaan meerdere groepen meningokokken. In het vaccinatieprogramma is specifiek de meningokokken groep c opgenomen. Wanneer een kind ziek wordt van meningokokken wordt het in een relatief korte tijd heel snel ernstig ziek. Ernstige verschijnselen zijn bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking waarbij kinderen kunnen komen te overlijden. Wanneer kinderen genezen van de ziekte blijven er vaak lichamelijke problemen, ook gedragsproblemen en doofheid kan voorkomen.

Hepatitis B

Hepatitis b is een leverontsteking die ontstaat door het hepatitis B virus. De overdracht van dit virus kan door moeder op kind overgedragen worden, bij contact met bloed of door seksueel contact.  Hepatitis b wordt onderscheid in de acute fase en chronische fase. De verschijnselen de acute fase zijn moeheid, gewricht en spierpijn, koorts, jeuk en geelzucht. De meeste mensen krijgen van dit virus helemaal geen ziekteverschijnselen. 90 tot 95% van de volwassenen geneest van hepatitis b en zijn vervolgens immuun. Bij 90% van de pasgeborenen en kleine kinderen geneest de ziekte niet vanzelf en gaat dit over tot de chronische fase. In de chronische fase met een actieve hepatitis b infectie kan er na 10 tot 20 jaar verlittekening van de lever ontstaan, levercirrose en leverfibrose. Mensen met deze ziekte kunnen ook leverkanker krijgen waar men aan kan overlijden. In de chronische face met een inactieve hepatitis b infectie heeft op de lange termijn weinig gevolgen. Wel kan de ziekte naarmate de jaren vorderen beschadiging aan de lever veroorzaken.

Pneumokokkenziekten

De pneumokok is een bacterie die gewoonlijk in de neusholten van mensen zit zonder ziekteverschijnselen te geven. De pneumokok kan luchtweginfecties veroorzaken maar kan ook ernstig invasieve infecties zoals hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Er is sprake van een invasieve infectie wanneer de bacterie terechtkomt in de bloedbaan of in het zenuwstelsel.In eerste instantie treedt er een grieperig gevoel op waarbij dit al snel uitbreidt tot hoge koorts. De ziekteverschijnselen variëren per ziektebeeld (er zijn meer dan 90 typen van deze bacterie). Ziekteverschijnselen kunnen zijn: pijn bij ademhalen, kortademigheid, verwardheid, hoofdpijn en nekstijfheid. Ziekteverschijnselen specifiek bij baby’s zijn luierpijn, sufheid, grauwheid en prikkelbaarheid.

Baarmoederhalskanker

De HPV vaccinatie is voor meisjes vanaf 12 jaar en is gestart vanaf eind maart 2011. Dit virus wordt overgedragen door seksueel contact. Meisjes voor 15 jarige leeftijd krijgen twee prikken en meisjes na 15 jarige leeftijd krijgen er drie. De vaccinatie beschermt in 70% van de gevallen tegen baarmoederhalskanker. Dit betekent dat er dus nog kans is om baarmoederhalskanker op te lopen. De reden dat alleen jonge meisjes voor de HPV vaccinatie worden opgeroepen ligt in het feit dat vaccinatie alleen zin heeft wanneer iemand nog niet met het HPV virus in contact is geweest (nog geen seksueel contact heeft gehad). Wanneer een vrouw regelmatig seks heeft gehad heeft het vaccineren vrijwel geen zin omdat zij waarschijnlijk al geïnfecteerd is geweest.

Ik ben geen dokter, ik geef alleen graag wat meer informatie over de ziekten. Voor meer info raadpleeg de website van het RIVM.

Reacties

 • Channa

  Heel goed! Ook zeker allemaal belangrijk om te weten. Om dit allemaal te voorkomen laten wij onze kinderen gewoon de prikken halen.
  Onlangs geplaatst door Channa: Persoonlijke update: hoe gaat het nu met Graves?

 • Martina

  Heel goed!! Vaak hoor ik opmerkingen dat het toch niet voorkomt dus waarom inenten. Mensen heb soms toch geen idee waarom dit zo belangrijk is om allemaal te voorkomen. Op Facebook deelde je al een post van mij over het vaccinatiedebat, soms heb ik het gevoel dat alle discussies hun doel voorbij gaan.
  Onlangs geplaatst door Martina: 15 November 2016 – Ik faal iedere dag

 • hortence

  Ik heb een zoontje die de bof had zo’n twee weken geleden . alle zes mijn kids zijn gelukkig ingeeent. Met hem was ik laat.

 • Marije

  Goed om het allemaal op een rijtje te hebben. Ik snap mensen die hun kinderen niet inenten écht niet, maar dat is vast wederzijds. Zij snappen er vast niks van dat ik mijn zoon wel inent!
  Onlangs geplaatst door Marije: Mijn eerste baantjes

  • Charissa

   Ik ben zo een ouder die niet vaccineert… En vooral omdat het te vroeg word gedaan… De hoeveelheid niet word aangepast op kinderen, de volheelheid vloeistof is gebaseerd op een volwassene en de kindjes krijgen dus een overdosis… Daarnaast zijn onze kinderen proefkonijnen want hoe kunnen ze nu zeggen dat de vaccinaties getest zijn.. Want dat mag niet op kinderen… Er zitten veel schadelijke hulpstoffen in, er worden meerdere vaccinaties tegelijk gegeven, en het belachelijk. Als je een melding doet van bijwerkingen van een vaccinatie word dit weggeschoven als normaal en als er iets ergste gebeurd na een vaccinatie beweren ze altijd dat het daar niet van kan komen, dus de cijfers over bijwerkingen kloppen gegarandeerd niet.. En daarbuiten zijn veel vaccinaties verouderd omdat de virussen/ziektes continue veranderen. En dus bouw je alsnog geen weerstand op…. Dit zijn zo een beetje de redenen dat mijn zoontje geen vaccinaties krijgt.. En voor de ouders die nu roepen dat mijn kind een gevaar is voor hun kindjes… Onzin! Aangezien je geloofd in vaccinaties zou je kind beschermt moeten zijn toch.. En volwassen zijn trouwens dan net zo een gevaar want rivm beloofd geen levenslange bescherming

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Goed dat je het nog even toelicht, ik denk zeker dat het belangrijk is om je kindje te beschermen. Tegen al deze enge ziekten, je moet er toch niet aan denken dat je zoon op een leeftijd van een jaar of 15 de bof krijgt en dan vervolgens onvruchtbaar word. Of als meisje rode hond.
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: Terugblik op het Cabrio seizoen 2016

 • Marloes

  Wat een goed artikel! Heel interessant om te lezen en ook lekker begrijpelijk, ik denk dat het veel twijfelende ouders ook helpt!
  Onlangs geplaatst door Marloes: Kook dagboek; snelle spitskool salade

 • Eline

  Op zoek naar je bronvermelding.
  Ik ben een ouder die de bijsluiters heeft gelezen en zich verder heeft verdiept en de conclusie heb getrokken dat vaccinaties levensgevaarlijk zijn.

  • Saskia Hardeman

   Info is grotendeels van RIVM en info van mijn studie hbo verpleegkunde.

   • Stella

    ik lees in je reactie terug dat je je informatie grotendeels hebt van het RIVM en de opleiding.
    Erg beperkt dus.
    Jammer dat je niet andere bronnen hebt opgezocht. Gemiste kans!
    En veel onwaarheden in je artikel. Jammer hoor.

    • Saskia Hardeman

     Dat heb ik wel Stella en zoals je hebt kunnen lezen houd ik het in dit artikel alleen bij de basis. Gemiste kans en jammer hoor dat je zo moet reageren.

   • Eline

    Ik laat je ook. Wijs je alleen terecht op de incompleetheid. Je zet mensen zo onbewust echt op het verkeerde been en dat geeft geen eerlijk beeld.

    • Saskia Hardeman

     Insgelijks, hetzelfde kan ik ook van jou zeggen. Wat weet jij nou van mij of dat ik mijn kinderen vaccineer? Helemaal niets. Ik heb mij er zeker in verdiept en geloof ook niet alles, maar ik weiger mij iets te laten opdringen en probeerde daarom ook dit artikel objectief te plaatsen. Jammer dat het niet zo is overgekomen, maar ik heb geen behoefte aan dit getouwtrek en welles nietes verhaal, waarschijnlijk snap je zelf ook dat wij er niet uit gaan komen.

  • anoniem

   Ik mis inderdaad ook jou bronvermelding hierin… het voelt voor mij al een gekopieerd stuk van van alles en nog wat.. heb je dit onderzocht???? kijk eens op de website van http://www.nvkp.nl daar staat betrouwbare informatie wat wetenschappelijk onderbouwt is. Echt heel jammer dit, dat je mensen zo op het verkeerde been zet, met alleen de nadelen van een ziekte. Ik sluit me ook aan bij het feit dat de vaccinaties niet zijn getest op kinderen en ja ze krijgen inderdaad de volwassen dosis in een guppy van een half jaar.. Sorry maar iedereen met een gezond verstand kan beamen dat dit niet goed kan zijn. De toevoegingen in de entingen van kwik en aluminium zijn zo levensgevaarlijk. Toxische stoffen gaat bij baby’s in het weefsel zitten waar het meeste vet zit en dat is in dit geval bij baby’s in de hersenen. Lieve ouders laat je alsjeblieft niet zo dom houden over wat het RIVM je verteld, die worden ook gesponsord door de grote farmaceuten. Als de overheid zegt dat je morgen voor de trein moet springen doe je dat dan ook….

   • Saskia Hardeman

    Dankjewel voor je reactie Eline. Zoals je wellicht hebt kunnen lezen aan het begin van dit artikel is het puur de basis. Dit heb ik bewust gedaan zodat het makkelijk te lezen zou zijn. Ik zet iemand niet op het verkeerde been, ik probeer juist obejectief te zijn, en vind het spijtig dat je dit zo stelt.

    • Stella

     de basis = prima!
     maar aan je artikel kloppen echt dingen niet.
     Ik zou zeggen, loop het nog eens na met de site van het RIVM ernaast of je alles juist verwoordt.
     Of bel ze even op en corrigeer je fouten dan.

    • Saskia Hardeman

     Sterker nog: dit artikel is nagelezen. Fouten maken is menselijk, mocht ik een fout hebben gemaakt vind ik dit oprecht vervelend en zal ik dit uiteraard aanpassen. Verder wil ik het hierbij laten.

    • Saskia Hardeman

     Als je hiermee doorgaat, blokkeer ik je. Doe niet zo belachelijk met dit soort berichten.

  • kim

   jammer dit, dat je mensen zo op het verkeerde been zet, met alleen de nadelen van een ziekte. Ik sluit me ook aan bij het feit dat de vaccinaties niet zijn getest op kinderen en ja ze krijgIk mis inderdaad ook jou bronvermelding hierin… het voelt voor mij al een gekopieerd stuk van van alles en nog wat.. heb je dit onderzocht???? kijk eens op de website van http://www.nvkp.nl daar staat betrouwbare informatie wat wetenschappelijk onderbouwt is. en er word inderdaad de volwassen dosis in een guppy van een half jaar spuiten .. Sorry maar iedereen met een gezond verstand kan beamen dat dit niet goed kan zijn. De toevoegingen in de entingen van kwik en aluminium zijn zo levensgevaarlijk. Toxische stoffen gaat bij baby’s in het weefsel zitten waar het meeste vet zit en dat is in dit geval bij baby’s in de hersenen. Lieve ouders laat je alsjeblieft niet zo dom houden over wat het RIVM je verteld, die worden ook gesponsord door de grote farmaceuten. Als de overheid zegt dat je morgen voor de trein moet springen doe je dat dan ook….

   • Saskia Hardeman

    Is het trouwens nodig Kim om twee keer te reageren onder een andere naam, of zie ik dit verkeerd.

   • Saskia Hardeman

    Sterker nog: dit artikel is nagelezen. Fouten maken is menselijk, mocht ik een fout hebben gemaakt vind ik dit oprecht vervelend en zal ik dit uiteraard aanpassen. Verder wil ik het hierbij laten.

 • Felicia

  Ik ben niet tegen de prikken maar wel de manier waarop dat nu gaat . Er word vind ik veels te jong met begonnen zo klein lichaampje wat al miet gaan vechten tegen allerlei heftige ziektes
  Vaak al tegen 2 of meerdere tegelijk dat is zo onlogisch vind ik want in de natuur krijgt geen mens 2 of meerdere ziektes tegelijk om tegen te vechten.
  Maar wel in de prik want dan zijn we gauw klaar belachelijk. Niemand vertelt ook over de negatieve gevolgen van het zo jong al beginnen met inspuiten. Beetje vreemd bij medicijnen word dat je ook vertelt. Schandalig dat artsen pas in 2018 te leren krijgen wat ze nou precies in spuiten zegt mij genoeg . nou werkt het ook niet bij idee kind het zelfde word ook niet verteld.
  Er word over zoveel verzwegen.
  mijn 2 oudste meisjes van 6 en 7 kregen pas met 2 jaar bij eerste vaccinatie en eerder niet .
  Ze zijn nooit ziek kern gezond. Oma derde prinsesje van 7 maanden bij haar starten we ook pas met 2 jaar met haar eerste prikjes.
  En dan wel 1 prik per afspraak zodat het lichaam de tijd krijgt om het te verwerken.
  Minstens 6 weken tussen de prikken.
  Het verstoort ook de ontwikkeling van kindjes
  Waardoor er ontwikkelings stoornissen en allergische reacties veroorzaakt dat vertellen ze je niet.

  • Stephanie

   1ziekte per x geënt= meer vaccinaties, dus meer gifstoffen lijkt mij… of begrijp ik t verkeerd..
   lijkt mij nog kiezen tussen 2 slechte.. hier helemaal niet ingeënt, mij is verteld dat je ook in acute gevallen kan inenten…

 • Mara

  Wat jammer dat er veel informatie mist en soms niet blijkt te kloppen! Onder het kopje ‘wat is een inenting’ bijvoorbeeld mis ik de informatie over de overige bestanddelen in vaccins. Want er worden natuurlijk niet alleen maar ziektekiemen ingespoten! De theorie van een inenting is inderdaad wel dat het lichaam erop reageert door antistoffen aan te maken tegen de ziektekiemen of bacterie toxines die erin zitten, maar dat gebeurd juist alleen maar omdat er hulpstoffen in vaccins zitten, zoals bijvoorbeeld aluminium, die een reactie oproepen. Er zitten er in vaccins ook bestanddelen en hulpstoffen zoals formaldehyde en antibiotica. En dan is nu net het lastige, want je weet van te voren natuurlijk nooit of het lichaam wat het vaccin krijgt toegediend daarop ook zal reageren of niet. Zo kunnen er bijvoorbeeld dus auto-immuun ziektes ontstaan of allergieën.

  Onder het kopje ‘inenten kinderen’ staat onjuiste informatie. Indien je niet mee wilt doen met het rijksvaccinatieprogramma kun je dit gewoon aangeven bij het RIVM, en zij zullen dan ook verder geen oproepkaarten meer sturen. Het is tenslotte vrijwillig en een keuze. Hetzelfde geld overigens voor het consultatiebureau, ook daar hoeft men geen gebruik van te maken.

  Difterie is geen ziekte waarbij een bacterie weefsels kapot maakt. De bacterie scheidt toxines (gifstoffen) uit, en deze kunnen de weefsels beschadigen zoals huid of longen. het ontstaan van difterie is vooral afhankelijk van leefomstandigheden en hygiëne. De alternatieve behandeling bestaat vooral uit het geven van magnesiumchloride (bitterzout) 20 g per liter water. Dokter Neveu paste de methode met succes toe bij difteriegevallen tussen 1932 en 1945. Zijn methode werd nooit bekend omdat de Académie de Médecine de publicatie van Professor Delbet weigerde: “Door een nieuwe behandelmethode onder de aandacht te brengen zou men de vaccinaties verhinderen en het was juist de bedoeling om de vaccinaties algemeen in te voeren.”

  Dan kinkhoest; dit is een infectie aan de luchtwegen die ALTIJD wordt veroorzaakt door een bacterie, niet ‘over het algemeen’ zoals je schrijft. Deze bacterie scheidt gifstoffen af waardoor hoestbuien worden veroorzaakt. Een mogelijke complicatie is inderdaad longontsteking, daarom gingen er vroeger (voor de antibiotica) ook eerder kinderen aan dood.

  Tetanus is geen besmettelijke ziekte zoals je schrijft. Voor tetanus valt ook helemaal geen immuniteit op te bouwen, dus preventieve vaccinatie is zinloos. Preventie is heel simpel; goede wondverzorging. De bacterie kan ook niet tegen zuurstof, dus indien de wond heeft gebloed is de kans op tetanus dus sowieso nihil.

  Bij polio schrijf je “infectie met dit virus geeft verlamming”, dat is niet juist. Bij het merendeel van de besmette personen met polio (95%) gaat de ziekte geheel ongemerkt voorbij, ook tijdens epidemie omstandigheden. Slechts 5% krijgt milde griepverschijnselen, en van deze 5% is er ongeveer 1 op de 1000 personen waarbij spierverlammingen kunnen optreden. Afhankelijk van de plaats in het lichaam kan dit dan weer bij een heel klein percentage voor de dood zorgen omdat de ademhaling verlamt raakt. De laatste polio epidemie in Nederland was in 1992, en deze was vaccin-geïnduceerd (er werd gewerkt met een levend vaccin). Ook alle laatste 130+ poliogevallen in Amerika waren allen terug te leiden naar vaccins.

  HIB is een bacterie die veelvuldig voorkomt in onze luchtwegen en we leven er normaal gesproken in goede harmonie mee. Maar wanneer ons immuunsysteem verzwakt is, bijvoorbeeld bij een griep, dan kan de HIB zich ontwikkelen tot een middenoorontsteking, een sinusitis, bronchitis, of longontsteking. In Nederland steeg het aantal meningococceninfecties aanzienlijk vanaf de invoering van de HIB-vaccinatie. Slechts 3% van de hersenvliesontstekingen wordt door de Haemophylus veroorzaakt en minder dan een vijfde deel daarvan is van het type B.

  Bij de bof kan de complicatie van een zaadbalontsteking niet tot onvruchtbaarheid leiden zoals je beweerd. Dat kan alleen als deze zeldzame complicatie bij beide ballen optreed, en die kans is verwaarloosbaar.

  De mazelen heeft in Nederland helemaal niet een overlijdingskans van 1:1000, dit zijn totale cijfers wereldwijd. Bij overlijden aan mazelen in de westerse wereld is er altijd achterliggend lijden aanwezig.

  Hepatitis B is alleen aan het rivp toegevoegd omdat de doelgroep (junkies en prostituees) niet te bereiken was. Je kunt je afvragen of je pasgeboren baby bescherming nodig heeft tegen een ziekte die alleen via bloed en seksueel contant overdraagbaar is door besmette personen.

  Absurd maar waar; het HPV vaccin wordt inmiddels ook al aan jongens toegediend! Terwijl er nog steeds geen vaststaand bewijs is dat HPV ook maar iets met baarmoederhalskanker te maken heeft. Dit vaccin is zonder ook maar één studie op de markt toegelaten en had vreselijke gevolgen voor duizenden meisjes. Hier zijn al verschillende documentaires over gemaakt (zoals recent een Deense, een Nederlandse is ook in de maak).

  Je eindigde met: “Ik ben geen dokter, ik geef alleen graag wat meer informatie over de ziekten.” Ik ben eigenlijk wel benieuwd waarom je dit artikel überhaupt geschreven hebt, terwijl je helemaal niet goed op de hoogte lijkt te zijn over vaccins en ziektes… Ik raad je aan om eens de websites van de vereniging van kritisch prikken en vaccinvrij te bezoeken. Daar vind je heel veel informatie, gegevens, studies, grafieken etc die je meer inzicht kunnen geven. Maar ook (op het ouderplatform van vaccinvrij) duizenden ervaringsverhalen van vaccin beschadigde kinderen en zelfs kinderen die door vaccins overleden. Laten we niet vergeten dat het RIVM zelf toegeeft dat er elk jaar gemiddeld 7 doden zijn te betreuren door vaccinaties.

  • Saskia Hardeman

   Hoi Mara, dank voor je uitgebreide antwoord. Om direct met je laatste vraag te beginnen: als moeder word ik heen en weer geslingerd tussen nee en niet verhalen over vaccineren. Ik wilde daarom een toegankelijk artikel schrijven wat makkelijk te lezen is en de basis weergeeft. Het is neutraal geschreven want ik geef niet mijn persoonlijke mening, niemand die hieruit kan opmerken of ik mij kinderen wel of niet laat inenten.

   Zoals ik in mijn artikel vertel wil ik geen discussie, maar het alleen bij de basis houden. Dat betekent dus vertellen over de ziekten zoals die bekend zijn, als hbo verpleegkundige is het niet zo dat ik helemaal niet weet waar ik het over heb, dit is namelijk iets wat tijdens de studie behandeld wordt. Ik wilde mijn artikel overzichtelijk en begrijpelijk houden en heb daarom alle medische termen en dergelijke eruit gehaald. Verder blijft het zoals jij het beschrijft een weles nietes spelletje, jij zegt dat tentanus geen besmettelijke ziekte is, terwijl het erom bekend staat zeer besmettelijk zijn. Ook polio staat bekend om verlammingsziekte. Je kan zeggen dat mijn informatie onjuist is maar dit is gewon informatie zoals het geschoold wordt. Het is vreselijk dat er doden zijn door vaccins maar ik hoor nergens wat er gebeurt met onze kinderen wanneer er niet meer gevaccineerd zou worden. Hier wil ik het bij laten.

 • Jaja

  Wat apart dat er alleen maar pro vaccin ouders reageren. Weet zeker dat er ook mensen zijn die het hier niet mee eens zijn waar zijn die reacties?

  • Saskia Hardeman

   Daar wil ik nog uitgebreid op reageren en die staan dus nog te wachten op goedkeuring. Dat zijn mensen die niet eerder hebben gereageerd met hele lappen tekst die ik aandachtig wil lezen, bedankt voor je oplettendheid.

   • Stella

    Oeps, dus jij schrijft een hele lap tekst over een best wel belangrijk onderwerp en dat mag wel…maar mensen die daar vervolgens serieus (en niet altijd meegaand nee) op reageren moeten in de wachtkamer worden gezet?

    • Saskia Hardeman

     Oeps, nee, wat een belachelijke beredenering. Op mijn blog is het gewoon zo dat mensen die nooit eerder hebben gereageerd goedgekeurd moeten worden. Of het nu gaat om een stel kinderschoentjes of om een onderwerp zoals deze. Vanmorgen was ik even met andere zaken bezig vandaar dat het even moest wachten. Ik lees namelijk berichten graag zorgvuldig.

    • Stella

     Gelukkig.
     Dan ben ik benieuwd naar de ‘hele lappen tekst’ reageerders.

    • Saskia Hardeman

     Moet je even naar boven scrollen want de reactie staat er al een paar uur. En als je het niet kan lezen even je pagina refreshen.

 • Samantha

  Graag wil ik hier een stukje op inhaken…. Het is absoluut niet zo dat ouders die hun kinderen niet (meer) vaccineren dit zonder nadenken hebben gedaan. Vaak is dit een weloverwogen keuze om er mee te stoppen of er niet mee te beginnen. Wanneer je je echt verdiept maar dan ook verder kijkt dan een aantal blogs op internet dan kom je achter waarheden die behoorlijk schrikbarend zijn. Tuurlijk wil je als ouder niet dat je kind ernstig ziek wordt maar de ernstige bijwerkingen wil je als ouder ook niet die dus levenslang vaak zijn. Ook ben je dus niet perse beschermd wanneer je gevaccineerd bent… kinderen kunnen alsnog ziek worden. Ik zou zeggen verdiep je er in en kijk wat er in een vaccin zit. Ook kleine beetjes “troep” “gif” slaat je lichaam op en kinderen kunnen dat amper uitscheiden!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je toevoeging Samantha. Ik zal een van de eerste zijn die het eens is met je eerste zin dat ouders niet zomaar hun kinderen niet vaccineren. Ouders denken goed hierover na en raadplegen diverse bronnen. Ik wilde door middel van dit artikel juist een tegengeluid geven. Op het internet lees je namelijk bijna alleen maar over wel of niet vaccineren, ik wilde gewoon de basis delen.

 • Mara

  Dankjewel voor je het plaatsen van mijn reactie en je antwoord daarop Saskia. Als het mag reageer ik ook nog een laatste keer…

  Ik vind het schrikbarend en tekenend hoe weinig ziektes en vaccins eigenlijk behandeld worden tijdens medische opleidingen! Het is gewoon heel bizar om te beseffen dat de gemiddelde dokter minder weet over vaccins dan een moeder die zelf op onderzoek is uitgegaan… Daar zit een kern van de hele vaccinatie kwestie.
  Zie dit filmpje: https://youtu.be/HBlF9N5EAPc

 • Sila

  Wat een belachelijk slecht artikel.
  Volgens mij is er totaal geen onderzoek gedaan, en maar gewoon wat neergezet.
  Zelfs het RIVM zal de schrijfster tegen spreken.

 • Bianca

  De meeste ziekten zijn al uitgebannen voordat het vaccinatieprogramma ooit begon. De bijstoffen van vaccinaties zijn niet getest op degenen waar ze aan toegediend worden (alhoewel dat niet helemaal waar is, iedereen die zijn/haar kind last enten, geeft zijn/haar kind op als proefkonijn) en als dat fout gaat, dan is dat collateral damage…. gewoon niet enten is verstandiger of hebben we zo weinig vertrouwen in ons eigen immuunsysteem?

 • Kim

  Wel of niet vaccineren. Ik vind het goed dat men er bewust van is en zelf een bewuste keuze maakt hier in en niet alles maar voor lief aan nemen.
  Ik volg bewust de discussie niet. Wij hebben bewust een keuze gemaakt hierin om wel te vaccineren, maar door de felle aan- en tegenhangers worden ouders die een andere keus maken dan de keus die zij aanhangen snel neergezet als slechte ouder, die hun kinderen bewust ziek maken (door te vaccineren dan wel niet). Laten we iedereen vooral respecteren en de keuzes die ze maken in deze discussie.
  Onlangs geplaatst door Kim: Eerste keer… op vakantie

  • Daanstah

   Beste reactie in deze discussie wat mij betreft 😊 Mooi verwoord Kim!

 • Moeder van 2 gezonde kids

  Zo jammer dat dit artikel eindigt met “raadpleeg de website van RIVM”. Dat zegt alweer genoeg over het doel van de schrijfster van dit artikel. Het probleem is juist het RIVM, zij willen ouders opdringen te vaccineren en zullen er alles aan doen ouders bang te maken zodat zij stomweg gaan vaccineren zonder zich écht goed in te lezen over alle gevaren van het vaccineren. Het RIVM is in deze juist de partij waardoor je je niet zou moeten laten adviseren omdat zij een dubbele agenda hebben. Depopulatie is hun drijfveer. Zij zijn heel bewust bezig met mensen ziek maken, al vanaf dat zij 4 weken jong zijn. Volspuiten met giftige stoffen zodat men grotendeels op jonge leeftijd sterft. De staat verdiend heel erg veel geld aan vaccins en nog meer wanneer ze geen pensioen hoeven te betalen als men als jong sterft. De staat heeft het heus niet goed met jou voor, zij denken alleen maar aan geld en macht en zo zit deze hele wereld in elkaar. Dus blind vertrouwen op informatie van het RIVM is hetzelfde als in de sloot springen als je vrienden dat ook doen. En dus vind ik dit artikel slecht in de breedste zin van het woord.

  Los van dit artikel ben ik er wel van overtuigd dat iedere ouder het beste wilt voor zijn kind. Als je ervoor kiest om jouw kind te vaccineren doe je dat omdat jij het beste wilt voor jouw kind en daar heb ik respect voor. Maar neem bewuste keuzes op basis van feiten en zoveel mogelijk informatie die je kan vinden. Wanneer je kennis hebt van zaken kan je een weloverwogen beslissing nemen die vanuit jouw eigen hart komt. En niet en beslissing wat jou wordt opgelegd omdat “iedereen” het doet en het zo hoort.

  • Saskia Hardeman

   Ik sluit mij graag bij je laatste alinea aan. Dat ik mensen verwijs naar het RIVM heb ik alleen maar gedaan om mensen te stimuleren om ook andere bronnen te raadplegen. Mijn doel van het schrijven van het artikel heb je kunnen lezen.

   • Stella

    sorry, ben ik weer.
    Het RIVM als enige bron aanwijzen vind ik wel matig. Het is vaccin verstrekkend orgaan, geen kennis verstrekkend orgaan. Dus: heb je ook nog andere sites ter doorverwijzing? bijv. de vaccinatie raad, Vereniging Kritisch Prikken.

    • Saskia Hardeman

     Fijn Stella, dat je dit matig vindt. Ik ga er verder niet meer op in zoals ik voor de zoveelste keer aan jou moet uitleggen gaat dit om de basis DE ZIEKTELEER. Daar heb ik geen vereniging kritisch prikken bij nodig (en ja, ik heb mij zeker weten verdiept in de nadelen van het vaccineren, ik geloof namelijk niet zomaar alles) Ik reageer nu ook niet meer, het is klaar.

 • Ellen

  Goed dat je dit artikel schijft, ik vind dat je het mooi neutraal hebt geschreven. Blijft een lastig onderwerp, ook wel te zien aan de reacties. Ik ben zelf voor vaccineren, maar vind het wel fijn om te weten waar we precies tegen vaccineren. Ik vind het mooi dat onze overheid dit faciliteert en heb ook vertrouwen in de medische wetenschap achter deze vaccinaties. Hopelijk kunnen op deze manier ervoor zorgen dat deze vreselijke ziektes niet terugkomen.
  Onlangs geplaatst door Ellen: Kookboek van het jaar

 • Tamara TS

  Wel of niet vaccineren is een lastig iets. Zoals je weet heb ik zelf geen kinderen, maar ik zou zo blij zijn geweest als de HPV enting er was geweest toen ik jong was en ik zou alle risico’s hebben genomen. Ik was pas 26 toen er in 2009 kankercellen werden gevonden in mijn baarmoederhals. Gelukkig kwam dat weer goed na een operatie, maar elke controle heb ik paniek. Ik heb al vanaf kleins af aan een zwakke weerstand en mijn lichaam ruimt ziektes niet zo goed op. Ik ben heel blij dat mijn ouders kozen voor vaccineren, want werkelijk alle andere kinderziekten heb ik gehad, telkens met longontstekingen etc. tot gevolg. Misschien dat “gezonde” kinderen die gevaarlijke ziekten zonder enten aan kunnen, maar voor kindjes met een zwakke weerstand is het risico wat mij betreft te groot. Ik vind wel dat er openheid van zaken gegeven moet worden over de vaccinaties en risico’s.

 • MamaLo

  Tetanus is niet besmettelijk van mens tot mens. In je artikel doe je dit zo voorkomen. Zie brom RIVM

  • Saskia Hardeman

   Dan lees je niet goed: er staat MENSEN KUNNEN ELKAAR NIET BESMETTEN. Duidelijker kan niet.

 • Felicia

  En nog wat ik was vergeten mijn kinderen zijn pas met 2 jaar gestart met de eerste prikjes maar geen
  Bmr die niet want daar ben ik als kind zelf volgens mijn ouders heel erg ziek van geworden
  En ook vreselijk allergisch en astma van gekregen
  Ze zeiden we gingen met een vrolijk meisje er maar toe gezond niets aan de hand.
  En we gingen met een dochterje naar huis die over
  stuur was allerlei vreemde dingen kreeg
  Bleef huilen gillen harde stukje armen
  Elke avond en nacht gillen
  Ik werd stiller maakte ineens veel minder oog contact. plekken rode allergische plekken over heel mijn lichaam. Mijn ouders zeiden jij was nooit meer het zelfde meisje. Vanaf die prik ben je verandert en ziek geworden en nooit meer dat vrolijke gezonde meisje geworden als wie je was.
  Vandaar dat wij mijn man en ik besloten om onze kinderen geen bmr te geven.
  En wij hebben er ook bwust voor gekozen om
  Niet voor de 2 jaar te starten met prikken
  Omdat het inmumsysteen anders voor die tijd een opdonder krijgt.
  En zoals ik al beschreef ben ik niet zo zeer tegen prikken maar wel op de manier waarop het nu gaat
  En dat er veel informatie word achter gehouden
  Voor ouders.
  ook ben ik tegen de jonge leeftijd waarop nu word gestart met prikken.
  En tegen de prikken achter elkaar
  Daarom laten wij ook ons derde meisje
  Pas met 2 jaar inenten.

 • Marianne

  Jeetje,
  Ik ben halverwege de reacties maar gestopt met lezen. Wat een negativiteit! Voor mij is je bedoeling duidelijk en dat is volgens mij kort omschrijven tegen welke ziektes je kind ingeënt wordt (als je ze inent). Mijn kinderen zijn “gewoon” ingeënt en hebben allebei nog nooit last van bijwerkingen gehad. Ook op onze blog worden moeten alle reacties eerst goedgekeurd worden. Niet meer dan normaal lijkt mij met al die spam van tegenwoordig…
  Onlangs geplaatst door Marianne: Minimaliseren | Hoe het allemaal begon

  • Kim

   Lullig zeggen marianne, als het bij jou wel goed is gegaan. Je had wel anders gereageerd als het niet goed was gegaan.. En dat is precies het pijn punt. En daar moet voorlichting op gegeven worden. En dat doe je dus niet door zo’n artikel te schrijven…

   • laura

    Voorlichting geven over vaccineren houdt meer in dan alleen roepen dat het zo slecht voor je is. Moeders die ‘onderzoek hebben gedaan’ worden zonder enige twijfel gelooft en doktoren die jaren hebben gestudeerd worden helemaal niet gelooft. De info van RIVM klopt absoluut niet en de info van vaccinvrij klopt helemaal. Meten met twee maten. Er zijn voor- en nadelen aan vaccineren. Niet alleen maar voordelen of alleen maar nadelen. Er worden meningen gegeven over stoffen die in de vaccins zitten door mensen die helemaal geen verstand van gezondheid en wetenschap hebben. Mensen die klachten doorgeven van vaccinschade worden niet gelooft. Volgens mij kunnen beide partijen leren van elkaar. Overheid kan veel beter informeren over vaccineren en vaccins. De mensen die ervoor kiezen om niet te vaccineren kunnen open staan voor ALLE informatie en niet alleen de informatie die hun mening bevestigd.

    • Saskia Hardeman

     Dankjewel Laura voor je reactie. Inderdaad kunnen beide partijen leren van elkaar.

   • Saskia Hardeman

    Kim, Ik verzoek je hierbij op te houden met dit soort kleinerende reacties en het opdringen van jouw mening. Je mening opdringen is misschien nog wel erger dat het schrijven van zo’n artikeltje.

  • Felicia

   Marianne het gaat niet alleen om de bijwerkingen
   Maar ook om de gevolgen op lange termijn
   Sommige gevolgen merk je pas op jaren later
   En ik vind het onlogisch om een baby van nog geen
   Paar maanden oud al word ingespoten met allerlei stoffen waar van de niet eens weten wat het precies is .
   We word altijd maar eenzijdig gepraat
   In 2018 is dus op tv vertelt dat artsen op het consultatiebureau pas word geleerd wat voor stoffen ze precies in spuiten nou dat vind ik persoonlijk schandalig.
   Mijn kinderen zijn pas met 2 jaar gevaccineerd en ook nog nooit last van gehad en zelden ziek .
   je komt amper op plaatsen waar een baby van zo jonge leeftijd besmet zou kunnen raken met zulke ziektes .van de zotten.
   Het is ook nog eens zo dat de manier waarop het lichaam moet vechten super heftig is het is gedwongen om tegen 3 of 4 ziektes tegelijk te vechten is net op de wereld
   Moet groeien goed eten en daarnaast belasten we zo lichaampje met al die sterke giftige stoffen die ook in de prik zit . Waar niet over gesproken word .
   Het beschermt maar 9 jaar of korter
   Ook zoiets niet alle prikken beschermen je kindje zijn of haar hele leven
   Je kunt de ziekte alsnog krijgen
   Maar ze maken je wijs dat je het dan minder erg door loopt .
   we vragen ons niet af wat voor stoffen zitten er eigenlijk in de prikken?
   Terwijl als je een medicijn aan je kind geeft je de hele bijsluiter even leest
   Nee dit nemen we maar aan.
   Dan zit er nog aluminium in en andere stoffen die giftig zijn en het lichaam niet goed verwekt en weg krijgt.
   Dat zie je niet maar hoopt zich wel op ergens in het lichaam.
   Het zou fijn zijn als daar meer open hijd over kwam en ook verteld werd aan ouders.
   En verder respecteer ik ider zijn of haar mening.

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je reactie Marianne, ja vreselijk he. Dacht dat we allemaal volwassen waren.

 • hetty

  idd duidelijke informatie en iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt maar ik zou mezelf niet vergeven als er door het niet inenten mijn kind 1 van deze ziekten krijgt en er wat aan overhoudt. dus vandaar hier de keus gemaakt gewoon inenten!

 • Felicia

  Precies kim helemaal mee eens

 • Susan

  In mijn familie dan ga ik generaties terug heb ik gehoord dat er een tante in onze familie al haar kinderen af heeft moeten geven door z’on verschrikkelijke ziekte. Daar sta je dan voor een stuk of 6 kistjes. Door de vaccinaties komen deze ziektes nauwelijks meer voor.
  Je laat je kind niet inenten maar stel je voor die krijgt bijvoorbeeld de mazzelen. Die besmet een baby die wel aan het vaccinatie programma meedoet maar deze inenting nog niet heeft gekregen en overlijd. Kan jij dan met deze wetenschap leven……..

  Dat er rotzooi zit in vaccinaties dat klopt maar dat zit overal in. Zelfs de luchtkwaliteit is slecht voor onze gezondheid.

 • Felicia

  Ja Susan dat is ook verschrikkelijk natuurlijk voor je familie kan ik mij voorstellen. Maar het prikken hoe het nu gedaan word kan anders.
  het zou op latere leeftijd gegeven kunnen worden
  En niet zoveel achter elkaar.
  Plus vergeet niet de hebben nu goede hygiëne
  De kans van deze ziektes is ook minder door goede hygiëne.

 • Mos

  Braaf artikeltje met als betuttelende ondertoon dat we toch beter af zijn als ieder babietje zich braaf laat vaccineren. Verder niets nieuws onder de zon en ook niets wat ik zelf niet op internet of via RIVM had kunnen opzoeken..

 • Eline

  Vind vooral de eenzijdigheid storend. Het artikel ontbreekt in veel belangrijke feiten.
  Waarom wordt er niet verwezen naar de bijsluiters, die je gek genoeg niet krijgt bij vaccineren. Alleen dat roept al vragen op. Daarbij bestaan er 2 bijsluiters, één voor de ouders/verzorgers en één voor de professionals. Waar dat is…. wat hebben ze toch te verbergen? Een hele hoop blijkt als de de professionele bijsluiter leest.
  Ook laat je alle hulpstoffen die echt heel gevaarlijk zijn voor een kindje geheel ontbreken. Dit maakt het artikel niet geloofwaardig.

  • Saskia Hardeman

   De hulpstoffen zijn inderdaad niet besproken omdat het daar niet om gaat. Het gaat om de basis zoals je hebt kunnen lezen. Alleen de ziekten worden besproken.

   • Eline

    En dat maakt het beeld incompleet en zet ouders op het verkeerde been. Niet alleen de ziektes zijn belangrijk, maar ook de bijwerkingen. En die bijwerkingen krijg je door de giftige hulpstoffen.

    • Saskia Hardeman

     In een artikel die gaat over vaccineren an sich zou het gepast zijn, alleen hierin gaat het alleen over de ziekteleer. Als je goed leest zie je ook dat ik verder helemaal niets persooonlijks of wat dan ook eraan hang. Het is gewoon de basis en daar houd ik het bij. Klaar. Ik heb respect voor jou, laat mij ook gewoon.

 • Sandra

  Jeetje mina zeg… Wat een aanvallende reacties allemaal… Het kan zijn dat je het er niet mee eens bent, maar dat kan je ook op een respectvollere manier zeggen toch?! Saskia heeft haar best gedaan op dit artikel zodat het ook voor mij, leek zonder enige medische achtergrond, nog goed te lezen en te begrijpen is. Wanneer je daadwerkelijk aan het overwegen bent om een kind wel of niet in te enten zal je ook naar andere invalshoeken zoeken.
  Onlangs geplaatst door Sandra: DIARY: AFSTUDEREN, KOEKIEMONSTER & VEEL KOU

  • Saskia Hardeman

   Ja inderdaad Sandra, het lijkt mij niet dat mensen gaan inenten alleen omdat ze mijn artikel hebben gelezen 😉 Heel erg bedankt voor je lieve reactie, doet mij goed 😘 😘

  • marianne

   Helemaal mee eens Sandra!
   Ik verbaas me er gewoon over hoe heftig mensen reageren op zo’n blog of op een reactie op een blog.
   Als je echt informatie inwint zoek je altijd eerst informatie ergens anders denk ik. Gelukkig zijn er ook nog mensen die de achterliggende gedachte wel snappen…
   Onlangs geplaatst door marianne: Minimaliseren | Hoe het allemaal begon

  • felicia

   dat is geen aanval sandra dat is gewoon de waarheid als alleen de helft bespreekbaar maakt dan is het artikel niet compleet .

   • Saskia Hardeman

    Het gaat alleen om die ZIEKTEN waarvoor tegen wordt ingeënt. Als je goed leest zie je verder geen oordeel.

 • Lilian

  Als die negatieve reageerders je blog kenden hadden ze nooit zo gereageerd, want jij bent juist altijd zo genuanceerd. Gelukkig is dit maar een klein groepje fanatiekelingen en geloven de meeste mensen eerder een dokter dan een facebook bericht. Of nou ja, nu reageer ik net zo ongenuanceerd. Misschien als mijn kind ziek was geworden dat ik dan ook graag een vaccin de schuld had gegeven.

  Ik had een oudtante met polio. Die was op haar 17e in drie dagen verlamd en lag tien jaar in een ijzeren long. Dan neem je een beetje koorts bij zo’n vaccinatie voor lief.

 • Anne

  Beste Saskia,
  Ondanks de vele, positieve en negatieve, reacties die je al hebt gekregen, wil ik toch ook nog graag reageren en mijn kant van het verhaal/mening vertellen.
  Knap dat je hebt geprobeerd een zo’n neutraal mogelijk, kort mogelijk en volledig mogelijk artikel te schrijven!
  Jammer van de vele negatieve reacties, maar ja, dat kun je bij zo’n artikel op zich ook wel verwachten.
  Mijn ouders hebben er voor gekozen ons niet (op jonge leeftijd) in te laten enten.
  Dit deels vanuit de christelijke geloofsovertuiging, maar voornamelijk doordat mijn moeder in het ziekenhuis heeft gewerkt en daar vaak ernstig zieken (een enkele overleed zelfs) door vaccinatie heeft moeten verplegen.
  Enkel en alleen door zo’n ziekte overlijden al jaren geen mensen meer, door de verbeterde hygiëne enz.
  Door niet te vaccineren zijn kinderen even ziek, maar is er niets ernstigs, zeker niet wanneer ze nog jong zijn.
  Maar wat ben ik boos op mn ouders geweest toen ik tijdens de laatste epidemie, 2013 geloof ik, op 13-jarige leeftijd de mazelen kreeg.
  Ik kreeg het tegelijk met mijn broer, die toen 15 was, beiden individueel opgelopen op school.
  Beiden zijn we ongeveer twee weken ziek geweest, maar zeker niet ernstig ziek, het voelde als een lichte griep, dat je vooral door je vlekken op je huid niet naar school durfde. Het voelde als zo’n dag dat je je net niet lekker genoeg voelt om naar school te gaan.
  Het enigste ‘probleem’ was dat ik geen behoefte had aan eten en drinken, terwijl drinken zo belangrijk is dan, en ik afviel (wat ik het enige positieve vond :)).
  Na ons werden onze zussen, toen 17 en 19, broertje van 12 en zusje van 4 ziek.
  Mijn zusje van 4 voelde zich kiplekker, maar ging niet naar school, voor het geval dat ze kinderen zou kunnen besmetten en ze er natuurlijk een beetje raar uitzag met de vlekken.
  Mijn zus van 19 en broertje van 12 hadden het zelfde verloop van de ziekte als mijn broer en ik.
  Alleen mijn zus van 17 kreeg er een longontsteking bij, dit was verder niet heel ernstig, alleen een antibioticakuur.
  Ik hoop dat je het verhaal een beetje begrijpt 🙂 We zijn dus allemaal twee weekjes thuisgebleven en één zus had er een longontsteking bij. Maar niemand was heel ernstig ziek ofzo.
  Oja, mijn oudere zussen en broer hebben vroeger toen ze jong waren kinkhoest gehad, maar er ook niet heel ziek van geweest.
  Mijn moeder is vroeger overigens wel ingeënt, al was dat toen voor minder ziekten.
  Mijn vader is niet ingeënt, alleen tijdens een epidemie van polio, voor enkel polio.
  Zoals ik net al schreef was ik tijdens de mazelen boos op mijn ouders en gaf ik hen de schuld.
  Zij begonnen te twijfelen, 4 weken lang een hele ziekenboeg in huis is natuurlijk niet niks, maar toch waren ze het nog steeds eens met hun keuze.
  Een jaar later hoorde ik dat ik uitgekozen was om met school naar Afrika te gaan, mits ik ingeënt zou worden.
  Dit was geen enkel probleem voor mijn ouders, want wanneer wij wilden mochten we ons op oudere leeftijd laten inenten.
  Dan zijn de gevaren van inenten namelijk veel kleiner geworden, dan voor zo’n klein baby’tje, en kunnen de ziekte meer gevaren voor je met zich meebrengen.
  Ik ben toen ingeënt voor DKTP, Hepatitus A en B en geelkoorts volgens mij.
  Achteraf ben ik, nu ik me erin verdiept heb de laatste maanden, heel blij dat mijn ouders me niet op jonge leeftijd hebben ingeënt!
  De gevaren zijn dan zo groot, en de ziekten zijn op kinderleeftijd vrij onschuldig.
  Ook is het veel beter wanneer je de ziekte echt krijgt, ipv via de inenting.
  Vooral wanneer je later zwanger wordt geef je betere ‘dingen’ aan je kindje door.
  Inmiddels ben ik dus wel (gedeeltelijk) ingeënt, misschien haal ik BMR ook nog.
  Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar ik denk dat ik, wanneer mijn man er ook achter zal staan, later mijn kinderen ook niet op jonge leeftijd zal inenten, evt wel wanneer ze ouder zijn.

  Haha het is een mega lang verhaal geworden, knap als je het helemaal gelezen hebt 🙂
  Dit is zeker niet bedoeld als negatief commentaar, of veroordeling voor jouw keuze, maar mijn blik op het onderwerp.

  • Saskia Hardeman

   Hoi Anne, Dankjewel voor je verhaal! Ik heb het helemaal gelezen en was erg benieuwd naar de andere kant van het verhaal. Echt super fijn de manier waarop je dit vertelt op een prettige en nette manier, heel erg bedankt!

 • Merel

  Ik vind het zo jammer dat er zoveel mensen zo negatief reageren. Je bedoelt het juist goed en om mensen te informeren over de ziektes. Ik probeer zelf verpleegkundige te worden en mijn moeder is zelf consultatiebureau verpleegkundige bij de GGD. Ze hoort helaas tegenwoordig vaak genoeg dat mensen niet willen vaccineren. Persoonlijk snap ik dat niet zo goed, voorkomen is nog altijd beter dan genezen lijkt me. En ik kan het alleen maar toejuichen dat er nu ook Hepatitis B in het programma is toegevoegd net zoals die van Baarmoederhalskanker. Die laatste heb ik zelf gehad toen ik 12 was, en zelf geen bijwerkingen van gehad. Niemand zit op een epidemie te wachten lijkt me, dus gewoon lekker verder gaan met vaccineren, anders raden artsen dat ook niet aan lijkt me. Helaas is een facebook bericht nog steeds niet evidence based ;).

  Hoewel het een gevoelig onderwerp is vind, vind ik het juist super knap dat je het nu schrijft!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Merel, heel lief van je! Heel veel succes met je studie verpleegkunde!

 • Annabella

  Twee kids -1 ingeent en de ander niet. Mijn eerste kreeg na zn prikken slaapproblemen/eetproblemen/ continu hoesten na dktp (volgens de huisarts lichte vorm van kinkhoest wat na vaccinatie mogelijk is..) het is alleen nooit meer weggegaan! (Geen creche kids) ging van doorslapen na nu al een jaar snacht wakker gillend zonder reden. Na de BMR prik veranderde zijn gedrag – het voelde niet goed om te enten maar iedereen is zo voor dat ik dacht wie ben ik als moeder om hem niet te laten vaccineren? Wat weet ik nou? Keuze maken op mijn voorgevoel? Iedere prik voelde zo slecht en helaas pas meer in verdiept na het geven van de vaccinaties! De tweede nemen we het ‘risico’ door niet te enten – ik zie wel of niet enten als een even grote risico. Vaccineren grote kans op kanker of andere levensbedreigende ziekte of gedeagsproblemen/ slaapproblemen etc. Niet enten is niet ‘beschermd’ tegen alle enge ziektes die levensbedreigend kunnen zijn… Toch denk ik dat schade na vaccinatie grotere kans heeft dan dat mn kind polio of bof of difterie etc. Krijgt… Uiteraard wilt iedereen het beste voor zn kind! Ik voel mij heel rot over het wel inenten en ben net zo onzeker over het niet inenten. Wat weten wij nou echt als burger?? Enige wat ik zie is dat vandaag de dag heel veel mensen kanker en dergelijk krijgen! Waar komt dat vandaan? Als ik zie wat de overheid doet en de vele steken die zij laten vallen … Dan kan ik concluderen dat de overheid zeker niet het beste met mn kids voorheeft!

  Bij de apotheek krijg je bijsluiters en uitgebreid uitleg bij zelfs ‘zomaar’ een pijnstiller maar vaccinaties delen ze uit zonder het benoemen van de risico’s of het aangeven van lees eerst de bijsluiter!?

 • Milou

  Jeetje wat een heftige reacties krijg je! Dat lijkt me toch ook weer niet nodig… Hou het respectvol mensen!

  Ik laat mijn zoon niet vaccineren. Dat is een heel bewuste keuze geweest. Ergens bovenaan zie ik (even samengevat) in een reactie staan: “Ik moet er toch niet aan denken dat mijn zoon van 15 onvruchtbaar raakt door de bof! Ik ben blij dat ik vaccineer.” Daar krijg ik kromme tenen van. De vaccinatie tegen de bof werkt helaas (bron: nvkp en RIVM bijsluiter) maar 4 tot 10 jaar. Dat zou betekenen dat jongen JUIST vanaf maximaal hun 19e niet meer beschermd zijn. Natuurlijk wil ik niet dat mijn zoon de bof krijgt, maar liever nu en dan eeuwig resistent, dan op zijn 20ste met alle gevolgen (zeldzaam gelukkig) van dien…

  Daarom snap ik ook wel waarom mensen zeggen dat je onvolledig bent (bedoel ik absoluut niet aanvallend!) Je deelt inderdaad de basis, de ziektes zijn precies zoals je omschrijft, maar ik mis bepaalde nuances. Bijvoorbeeld bij men.C… dat is nou júíst het type hersenvliesontsteking dat goed te behandelen is en niet dodelijk is. Meningo.B is dodelijk maar daar is geen vaccin tegen. Net als tegen 1000en andere vormen van meningokokken. Maar zoals je zegt dit is de basis, en dat is prima.

  Wat ik ook al zei op instagram onder je foto… Ouders moeten elkaar wat meer in hun waarde laten. Met bepaalde ervaringen en argumenten kom je tot bepaalde beslissingen. Als jij vroeger vaccinatieschade hebt opgelopen door een vaccin voor een ziekte die eigenlijk hetzelfde verloop heeft als een stevige griep en bovendien maar max 10 jaar werkt, terwijl jij levenslang met de gevolgen van die vaccinatie moet leven… dan denk je wel 3x na voor je inent. In mijn geval.

  • Saskia Hardeman

   Hoi Milou, dankjewel voor je fijne en respectvolle reactie. Hoe jij het omschrijft snap ik zeker de onvolledigheid, alleen is het inderdaad vanuit een ander oogpunt geschreven, ik heb echt geprobeerd objectief te zijn zonder mijn eigen mening of twijfels daarin te betrekken. Wanneer ik er heel veel bij zou halen zou het verhaal echt heel lang worden en dat mistte voor mij het doel. Volgens mij is er (dacht ik) wel een vaccinatie tegen meningo b, zit alleen niet in het rijksvaccinatieprogramma. Niet om je tegen te spreken maar meningokokken c kan heel gevaarlijk zijn en blijvende schade aanrichten, en in een kleine percentage dodelijk zijn. Nogmaals: ik waardeer je fijne manier van reageren.

 • Felicia

  Ik ben heel erg ziek geworden van de bmr
  Mijn ouders hebben mijn zusje dus ook niet de bmr laten geven. Bij mij wisten ze het niet
  En deden het maar .wat hadden ze een spijt
  Maar ik ben blij dat ik mijn kinderen in ider geval
  Niet de bmr geef en juist kan voorkomen dat ik dezelfde fout maak als mijn ouders bij mij toen.

 • Mlady

  Sorry maar ik vind dit echt een slecht artikel..
  Er worden onwaarheden gezegd en er zitten enorm veel dingen in die niet kloppen.. teveel om ook maar op te noemen

 • Jessica

  Jeetje Saskia wat een reacties krijg je op dit artikel! En ik vind ze super ongepast, want wat zeg jij nou over jou mening? Vrij weinig naar mijn idee. Ik vind het super goed dat je alle ziektes op een rij heb gezet, zo is het voor iedereen duidelijk wat de ziekte is.

  Laat je niet gek maken hoor meis, iedereen moet tegenwoordig een mening hebben en dat gaat van kwaad tot erger en zo te zien kunnen de ouders die niet vaccineren, zich niet verplaatsen in ouders die wel laten vaccineren. Iedereen doet wat voor hem/haar goed voelt en voor jou is dat vaccineren geweest. Weet je wat ik me wel eens afvraag, wanneer zijn ouders zich gaan bedenken om een kindje niet te laten vaccineren? Waarschijnlijk pas op het moment dat dit zo een hot item werd op social media en als dit niet had gebeurt, hadden ze waarschijnlijk gewoon geënt.

  Zoals ik zeg, ik vind dat je een goede blog hebt geschreven, zonder teveel over jou eigen mening te vertellen, maar wel met ontzettend veel goede informatie over de ziektes. Topper ben je!

 • Felicia

  ik zeg helemaal niets negatiefs over je blog
  Maar vind het wel wat eenzijdig
  Er missen stukken .het is alsof ik op het rivim zit
  Ik heb net naar een programma over het hpv vaccinatie gekeken die word aangeboden op je 12
  Allerlei klachten vreselijke bijwerkingen wereld wijd
  Boze en verdrietige ouders
  Dit is dus ook zo vaccinatie die mijn kinderen nooit zullen krijgen.
  Maar dan denk ik weet bij mezelf wat weten wij ook eigenlijk?
  Wat word er nou eigenlijk aan informatie gegeven ?
  Dit vaccin blijkt dus niet zo goed dan ken dacht
  Heeft een hoop schade aan gericht
  Zo zijn er dus ook honderd dingen die wij niet weten over vaccinaties die aan de baby’s gegeven worden. En mijn mening inderdaad en met mij nog zo velen. Die niet maar zomaar de overheid vertrouwen en maar alles aan neemt.

 • Felicia

  Als je een auto loopt of wat dan ook
  Dan kijk je ook eerst goed of alles wel goed is voor je het hem koopt. Waarom dan niet bij je baby?
  Eerst goed kijken zelf in verdiepen wat er nou eigenlijk in zit ? Beschermt het wel heel zijn of haar leven lang? Wat voor giftige stoffen zitten erin ?
  Nee dan gaan we naar gewoon laten doen de prikken want ja dat hoort immers zo he
  Het consultatiebureau zegt het
  Nou het zou mooi zijn als ouders zich daar nou eens bewust van werden.

 • Sciencia

  Mag ik vragen waar jij je informatie over polio vandaan hebt? De wereldgezondheidsorganisatie geeft heel andere info? En polio is voornamelijk besmettelijk via poep. Niet via het keelslijmvlies toch? ANyway: de info van de WHO:
  -95 % van de met polio besmette krijgt lichte griepverschijnselen
  – 4 % zware griepverschijnselen
  – 1% verlammingsverschijnselen. Meestal tijdelijk. Bij 1 op de 1000 blijvend.

 • Simone

  Hoi Saskia,
  Goed dat je dit artikel hebt geplaatst. En jammer dat er weer zo’n laag aan shit overeenkomt. Er is geen arts in Nederland die zijn kinderen niet inent. Dat zegt voor mij genoeg. Ik heb twee weken geleden ook stellig uitspraak gedaan op mijn blog. En ook ik kreeg de volle laag van mensen die blijkbaar slimmer zijn dan de medische wetenschap. Heb je dit artikel gelezen? Dit vond ik zo raak: http://www.kekmama.nl/artikel/lekker-lezen/column-anke-vaccineren.
  Onlangs geplaatst door Simone: Weekvlog #8 | Verjaardag, Vreetvlog & Duplo

 • felicia

  dit is totaal niet lullig of rot bedoeld hoor naar jou toe Saskia
  maar dit is zo over genomen van het rivm hoe kunnen ,mensen dit nou serieus nemen?
  dit staat allemaal al op de de pagina van het rivm kom met wat nieuws
  het is een beetje raar als je dan al die ziektes zo op een rijtje zet
  ik mis in je stukje ouders die bijvoorbeeld zoals ik er niet tegen zijn tegen prikken
  maar liever later de prikken geven . wij hebben onze twee oudste van 6 en 7 pas met 2 jaar laten vaccineren
  geen bmr. want die ziekte is een onschuldige kinder ziekte die goed in deze tijd te behandelen is
  ons derde meisje jasmijn is een vrolijk gezond meisje die heel goed groeit snel is in haar ontwikkeling
  7 maanden nog geen prik gehad pas als ze 2 jaar is
  niks geen haast zelfde verhaal als met haar zussen .dus zo kan het ook het hoeft niet perse al met net op de wereld al worden vol gespoten met allerlei ziektes en het lichaam onnodig te belasten en laten vechten
  dat in 2018 artsen op het consultatiebureau een opleiding komt voor artsen van wat er in de prikken zit wat ze nou eigenlijk precies in spuiten in zo klein lijfje vind ik persoonlijk schandalig
  zegt mij genoeg.
  gisteren een hele uitzending op net 1 bover het hpv vaccin ik weet niet Saskia of je het gezien hebt al die vreselijke dingen die er gebeurd zijn met meiden
  nu komt er dus een onderzoek naar het verbeteren van het vaccin
  dat is verschrikkelijk! een derde die schade op gelopen heeft
  dan vertrouw je dus de overheid de artsen want die zullen het wel weten
  mijn eigen zusje heeft hem nooit gehad omdat mijn moeder al vraagtekens had bij het hpv vaccin
  achteraf een goede keuze dus.
  zo is de manier waarop wij dus hier in nederland babys laten prikken ook niet helemaal de juiste manier
  het kan anders daar ben ik voor.
  lang verhaal maar ik zou willenwn zeggen kijk alsjeblieft goed verdiep je als ouders goed in de prikken
  het gaat wel om je kindje neem niet zomaar aan het zit wel goed
  nee als je een medicijn haalt bekijk je ook eerst de bijsluiter goed door .

  • Saskia Hardeman

   Dank voor je reactie. Zoals je wellicht kan lezen gaat het in mijn artikel enkel over de ziekten. En niet over voor of tegenstanders. Ik laat zelfs mijn persoonlijke mening erbuiten. Ik heb niks overgenomen, alleen als leidraad gebruikt zoals de ziekten bekend staan. En ik geloof dat ouders echt niet van alles zomaar aannemen. Iedereen doet nu alsof ik alles maar aanneem maar ik heb nachten lang verdiept in het vaccineren. Dat ik dit hier niet benoem is omdat het hier in dit artikel niet over gaat en ik mijn eigen mening erbuiten wil houden. Bedankt, ik wil het hier bij laten.

 • Miss Milla at Home

  Hallo Saskia,
  Ik reageer niet zo vaak op je blog maar nu wil ik toch iets kwijt. Ik ben geschokt door de negatieve reacties die je hier krijgt van sommige mensen. Je velt geen oordeel in je artikel, maar toch krijg je een hele resem ongepaste, onrespectvolle en ronduit brutale reacties over je heen. Ik denk niet dat dat je bedoeling was met het schrijven van dit artikel, en ik vind dan ook dat je dit niet verdient. Natuurlijk mogen mensen een (andere) mening hebben en uiteraard mogen ze dat ook uiten in de reacties, maar moet dat op zo’n manier gebeuren? Respect moet van twee kanten komen. Gelukkig zijn er ook mensen die hun mening wel op een beleefde en niet aanvallende manier kunnen geven, lees ik in een aantal reacties.

  Ikzelf heb mijn drie kinderen laten vaccineren en ik heb daar nog geen minuut spijt van gehad. Ik ben dankbaar dat mijn kinderen in een land (ik woon in België) mogen opgroeien met een goede gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk is. Vele kinderziekten worden hier in de reacties als onschuldig afgedaan, maar dat zijn ze in sommige gevallen helemaal niet. Enkele jaren geleden is er hier in de buurt nog een baby gestorven aan kinkhoest. Nu wordt zelfs de ouders, grootouders en iedereen die in contact komt met jonge baby’s ten stelligste aangeraden om zich (opnieuw) te laten vaccineren tegen kinkhoest om het risico op besmetting van baby’s zoveel mogelijk te vermijden. Voor jonge baby’s is kinkhoest immers zeer gevaarlijk.
  Ook polio is een ziekte waarvan ik ik heel blij ben dat er een vaccin voor bestaat. Ik heb vroeger nog in een dagcentrum gewerkt voor mensen met een beperking. Daar heb ik gezien wat polio kan aanrichten. Er was daar een dame die als kind nooit het vaccin had gekregen en zij was heel zwaar gehandicapt door polio.
  Ik zeg niet dat vaccineren zonder risico’s is, maar voor mij wegen de voordelen toch ruimschoots op tegen de nadelen.

  Laat je niet uit je lood slagen door sommige van de reacties die je kreeg. Ik wil respect opbrengen voor mensen die hun kind niet willen laten vaccineren, maar dat respect verdienen ouders die hun kind wel laten vaccineren ook.

  • felicia

   maar het is denk ik totaal niet nodig om al zo jong die prikken toe te dienen
   maar dan zijn ze gauw klaar . verder denk ik bijna wel zeker dat niet iedere ouder op de hoogte is van wat er nou precies word in gespoten in het kinderlijfje .
   op het rivm krijg je eenzijdige informatie
   en zo kun je altijd maar een keuze maken er word altijd alleen maar vertelt hoe goed de prikken zijn en niet over de gevaren van de andere stoffen die er in zitten
   en wat het voor gevolgen kan hebben op latere leeftijd.
   als je al zo jong laat prikken.
   verder kan je nog prima je kind beschermen tegen polio en andere ziektes door op een wat latetre leeftijd te beginnen met de prikken.

   • Saskia Hardeman

    Ik heb mijn mening erbuiten gelaten bewust omdat het hier niet om gaat. Er staat nergens hoe goed de prikken zijn, vriendelijk verzoek om het hierbij te laten.

  • felicia

   is goed hoor Saskia we laten het hierbij
   alleen wil ik je er wel op wijzen dat je in het begin van je artikel spreekt over dat er steeds meer ouders zijn die twijfelen en dan begin je een heel stuk over dat je het zo belangrijk vind onder de aandacht te brengen waarvoor we vaccineren en tegen welke ziektes .
   en begin je over dat als de ziektes terug komen we ons zorgen zouden moeten maken
   dan mis je weer toch de andere helft van de informatie dus toch eenzijdig
   als je eenmaal begint met dat er in te zetten is het een half verhaal als je de rest weg laat
   maar laat het maar zo inderdaad beetje erg jammer .

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je superfijne reactie. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik dezedereacties die ik krijg niet voor mogelijk had gehouden. Er zijn heel duidelijk twee kampen en ik vind het jammer dat er op een hele nare manier gedwongen wordt om te luisteren. Maar goed ik vind het echt onwijs fijn dat er tussen al die negatieve reacties ook nog hele fijne zoals deze tussen staan.

 • Mos

  Ik denk dat het logisch is dat je met het schrijven van zo’n artikel een hoop losmaakt. Zowel positief als negatief. Echter is het gewoon zo dat de meeste negatieve reacties voortkomen uit negatieve ervaringen. Dat brengt een hoop emoties met zich mee. Veel mensen vaccineren niet, niet vanwege een artikeltje op FB maar omdat ze teveel weten, gewoon omdat ze er ingedoken zijn, of veel mensen hebben gesproken met kinderen met vaccinatieschade of zelf negatieve ervaringen hebben. Waar de woede vandaan komt is omdat er zoveel oordelen zijn. Als je kind vaccinatieschade heeft en het wordt nergens erkend dan maakt je dat wanhopig en immens pissig. Ik zelf heb mijn oudste zoontje laten vaccineren met 2 maanden. 5 uur later kreeg ik hem niet wakker. Als een slappe vaatdoek lag hij in mijn armen, blauw rond zijn neus en mondje en verder spierwit. Ik dacht serieus dat ik hem kwijt was. Eenmaal bij de huisarts kwam hij bij. Volgens de huisarts was er niets aan de hand. Had hij nog geleefd als ik hem nog een uur had laten liggen? Wie zal het zeggen. Nu heeft hij van alles. Eczeem, allergieen van hooikoorts tot koemelkallergie. Hij is daarna nooit meer gevaccineerd natuurlijk. Mijn jongste (niet gevaccineerd) blaakt van gezondheid. Komt het wel of niet door vaccinaties? Mijn intuïtie weet het wel maar ja, die kan ik niet onderbouwen..

  • Saskia Hardeman

   Tuurlijk kan je met een artikel zoals deze reacties verwachten, maar sommigen gaan echt te ver, en daar bereikt iemand echt helemaal niets mee behalve irritatie.

 • Hannah

  Jammer dat er zo aanvallend gereageerd word door enkelen, het kan ook vriendelijker. Polio komt hier dan niet meer voor maar is nog niet overal uitgeroeid en kan zo nog steeds wereldwijd terug komen. Heel toevallig ken ik 2 mannen die gehandicapt zijn geraakt door Polio beide uit 1 dorp.
  IK ben zelf gevaccineerd en mijn kinderen ook iedereen om mij heen eigenlijk en vind het ook belangrijk dat het gebeurd maar ik denk er wel over na nu mijn dochter zwanger is want ik vind wel dat er nu voor heel veel tegelijk of vlak achter elkaar gevaccineerd word.
  Heb er de laatste jaren wel veel over gelezen over wel of niet vaccineren. En blijf dan toch een voorstander voor vaccineren ondanks dat het niet altijd goed gaat na een vaccinatie maar je zal die gene maar net zijn waarbij de vaccinatie complicaties geeft,dat lijk me afschuwelijk.
  Ik kan begrijpen dat niet iedereen wil vaccineren maar de gene die het wel willen hoeven niet aangevallen te worden op hun keuze en dit was toch een neutraal stukje. Deze ziektes zijn verder niet zomaar iets men kan er wel degelijk nog ernstig ziek van worden of erger. Ik lees met heel veel plezier je leuke blogjes Saskia.

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je reactie. Het is inderdaad neutraal bedoeld. Ik kende ook iemand die verlamd is door Polio. Vaccineren kan risico’s met zich meebrengen maar dat is met meer medicatie zo, daarnaast werken dit soort felle reacties alleen maar averechts. Het zijn zeker ernstige ziekten vandaar dat ik dit artikel ook graag wilde schrijven. Lief van je dat je mijn blogs leest, dankjewel!!!

 • Felicia

  Dit zijn geen aan vallende reacties vind ik
  Gewoon eerlijke reacties en meningen van mensen
  Niemand is verantwoordelijk voor hoe iets over komt op een ander.

 • MetMirjam

  Ik zit de reacties echt met open mond te lezen…
  Ik had zelf niks op te merken of toe te voegen aan je artikel, maar wil je vanaf hier nu wel even een knuffel geven!
  Onlangs geplaatst door MetMirjam: Mag Sint ook iets in mama’s schoen gooien? | Save Our Sisters

 • Mama's Meisje

  Jeetje, wat een negatieve reacties! Ik snap niet dat enkele ouders die hun kindje NIET laten vaccineren (wat ze overigens helemaal zelf moeten weten) zo lopen te schoppen tegen de ouders die dat wel doen. Leef en laat leven mensen! Scheelt je een hoop stress en jij hebt toch al besloten wat JIJ wilt doen of laten? Bemoei je dan niet met de keus van een ander en probeer niet steeds alles te weerleggen. Dan is je leven een stukje leuker 🙂
  Saskia, ik vind het een prima artikel, je verteld het in een makkelijke vorm, want zo is het begrijpelijk voor veel mensen. Je verteld het inderdaad zo neutraal mogelijk en als mensen door jou artikel getriggerd zijn om meer te lezen, dan kunnen ze daar naar op zoek gaan!
  Onlangs geplaatst door Mama’s Meisje: De Bevalling van: Rosanna

 • Tessa

  Niet te geloven, wat een nare reacties zitten hier tussen. Ik snap het niet want het doel van je stuk is toch heel duidelijk. Goed dat je overal beknopt en inhoudelijk antwoord op geeft zeg! Ik denk dat het heel goed is om kritisch te kijken naar de vaccinaties. Zelf heb ik ook wel degelijk mijn vraagtekens bij sommige zaken. Het is een lastige kwestie, want in feite moet je kiezen tussen twee kwaden. Een vaccinatie heeft tenslotte risico’s, maar niet vaccineren ook. Jammer dat er in de discussie zo veel geroepen en zo weinig geluisterd wordt. We zouden dingen van elkaar kunnen leren, en samen zoeken naar de beste weg, maar in plaats daarvan denken mensen de waarheid in pacht te hebben en wordt de ander (beide kanten op) weggezet als ‘dom’. De meeste ouders gaan heus niet lichtzinnig met de gezondheid van hun kind om. Ik denk dat we daar vanuit kunnen gaan.
  Verder; goed artikel! Heel nuttig om de basis van de ziektes waartegen gevaccineerd wordt op een rijtje te zien!
  Onlangs geplaatst door Tessa: Waarom ik de anticonceptiepil wél fijn vind

 • Marieke

  Ik kom via de link op http://depaarseeend.nl/als-we-stoppen-met-vaccinaties/ bij jouw blog, en lees vooral de reacties met grote verbazing. Fascinerend dat mensen die zeggen dat jij eenzijdig geinformeerd bent, niet hebben gelezen dat je alleen de ziektes bespreekt en geen enkel wel/niet vaccineren oordeel uitspreekt. Wat Tessa hierboven ook zegt: het is een beetje kiezen uit twee kwaden, hoewel voor mij de keuze van wel-vaccineren snel gemaakt was. Verder zou ik tegen de anti-vaccers willen zeggen: wees maar heel blij dat de meeste ouders het wel doen, want vooral daardoor is jullie niet-vaccineren niet zo’n enorme ramp als het zou kunnen zijn.
  Onlangs geplaatst door Marieke: Recept: Linzen-pompoen-wortel-spread (vegan)

  • Marieke

   Hoi Felicia, je zegt “Vreemd Marieke want als de prikken echt zo goed werken en nodig zijn dan zou een kindje wat de prikken wel heeft gehad toch nooit besmet kunnen raken ?” Ik begrijp niet zo goed wat je daarmee bedoelt.
   Misschien ging het over mijn laatste opmerking? Ik bedoel daarmee dat niet-gevaccineerde kinderen, profiteren van het feit dat de meeste kindjes wél gevaccineerd zijn. Dat zorgt voor een soort buffer. Als de meeste kinderen niet gevaccineerd zouden zijn, kunnen ziektes zich veel sneller verspreiden (wat soms ook gebeurt, zoals de mazelen-uitbraak in de bible belt een paar jaar geleden).

   • Felicia

    Dat heb ik verkeerd begrepen Marieke
    Ik zie het nu staan dacht dat je het anders bedoelden.

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Marieke, Ik waardeer je bericht heel erg. Klopt, ik bespreek alleen de ziekten en dan is er nog van alles op aan te merken 😉 Vooral jouw laatste opmerking: ik moet niet denken wat er gebeurt als er gestopt zou worden met vaccineren.

 • Felicia

  het is ook deels wat men vergeet te maken met betere hygiëne dan vroeger waardoor de ziektes weg zijn.
  In landen zoals sommige gedeelte van India of Afrika waar het drink water niet helemaal zuiver is
  Is het logisch dat er bijvoorbeeld difteri heerst of dat je daar kans hebt op difteri
  Maar hier hebben we tegenwoordig schoon en goed drink water .
  En aangezien je met een baby van 2 maanden nog niet echt ver gaat .vond ik en nog vind ik dat
  Het onnodig is al die vaccins met 2 maanden.
  Vandaar ook een van de redenen dat ik dit zo gekozen heb voor mijn kinderen

 • Felicia

  stoppen met vaccineren hoeft ook inderdaad niet
  Het zou wel heel fijn zijn als het prikken
  Op bijvoorbeeld 1 jarige of 2 jarige leeftijd zouden starten in plaats van de leeftijd waarop het nu toegediend word. En minder cocktail prikken en meer tijd tussen de prikken. zodat het lichaam de kans heeft om bij te komen.

 • Felicia

  Dan kunnen de prikken al veel minder schade aan richten.

 • Felicia

  Toevallig vanavond in de uitzending pauw en witteman over vaccinaties
  Voor mensen die geintereseert zijn
  Ik ga zeker kijken 🙂

 • Iris

  Oh my, Saskia (even berichtje naar JOU)
  Ik wil even zeggen dat je best een keer een foutje kan maken, en de mensen die dit belachelijk vinden mogen vinden wat ze willen. Als zij dit niet betrouwbaar vinden is dat natuurlijk eigen keus. Jij hebt dit artikel met de beste bedoelingen geschreven en als dit niet zo opgepakt wordt,is dat jammer. iedere ouder kiest het beste voor zijn /haar kind ! Enorm veel respect hoe je hier mee om gaat! Laat iedereen lekker kletsen, als ze het een slecht artikel vinden, kies het kruisje en ga lekker weg van deze topsite! Lekker laten lullen 😉

 • Priscilla

  Er hebben hier mensen gereageerd die doen alsof jij persoonlijk met een injectienaald vol radio actief afval achter hun kinderen aan zit. Wat een types zeg!
  Ik laat mijn kinderen wel prikken. Misschien dat het daardoor zulke draken zijn geworden 😉

 • Roelina

  Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik vind het oprecht een goed artikel, waar slechts feiten instaan. Er wordt in sommige reacties gedaan alsof er tegen ziektes wordt geent waar kinderen maar mild ziek van worden. Dat kan vast… en dan lucky you (of eigenlijk het kind). Echter, sommige onschuldig lijkende ziektes kunnen zeer gevaarlijk tot dodelijk zijn. Mazelen is er zo’n ééntje. Ik ben echt voor vaccineren, juist omdat het de ‘grote groep’ is die ervoor zorgt dat deze ziektes NOOIT meer terugkomen. Ik hoop van ganser harte dat deze groep groot blijft door artikelen als deze.

 • Nico

  Ik heb, als docent, een aantal jaren lessen verzorgd aan een hbo-opleiding tot verpleegkundige. In de tijd was het opvallend, hoe weinig deze aanstaande verpleegkundigen te horen kregen over vaccinaties in het algemeen en de ziekten waartegen gevaccineerd werd. Niet echt een bron om een mooi basaal en inhoudelijk artikel (blog) over te schrijven.
  Verbazingwekkend (en zeker niet de schuld van de schrijfster van deze blog) was wel, dat deze aanstaande verpleegkundigen nooit verteld werd dat vaccinatie berust op een HYPOTHESE! Er is namelijk nooit basaal onderzoek geweest volgens de ‘gouden standaard’ dat vaccinatie ook daadwerkelijk werkt! Er bestaat alleen een VERMOEDEN dat het zo ZOU KUNNEN werken maar dat is dus na meer dan 50 jaar vaccinaties nog nooit bewezen.
  Reden voor het niet bewijzen van vaccinatie? “Je mag kinderen geen geneesmiddel onthouden dat hun leven kan redden”! Maar vaccinaties vallen helemaal niet onder de ‘geneesmiddelen’ en daarbij: zolang je niet bewezen hebt dat iets werkt onthoud je niemand iets.
  Dat niet alle ongevaccineerde kinderen dood gaan aan een kinderziekte laat al zien dat de kinderziekten veel minder ernstig zijn dan wordt voorgesteld.
  Daarbij: ook gevaccineerde kinderen worden gewoon besmet (en kunnen anderen besmetten) dus in hoeverre ongevaccineerde kinderen de veroorzakers zijn van epidemieën is erg onduidelijk, immers: een ongevaccineerde zal na besmetting na enkele dagen met een milde ziekte in bed liggen en niemand meer besmetten terwijl een gevaccineerde (als de vaccinatie zou werken volgens de specificaties van de producent) gewoon doorloopt en de volle besmettelijke periode anderen besmet. Nog ernstiger is, dat door de vaccinatie kinderziekten blijken te muteren (denk aan 5e en 6e ziekte en de ‘polio-gelijkende verlammingsverschijnselen’) waartegen veel minder verweer beschikbaar is en zelfs regelmatig geneesmiddelen niet werken (zo is een mazelen variant ontstaan die uitsluitend voorkomt in gevaccineerde kinderen en in een bijzonder hoog percentage leidt tot ziekenhuisopname).
  Vaccinaties zijn/worden uitsluitend getest op volwassenen maar die zijn, aangezien zij wellicht al een leven vol besmettingen achter zich hebben, niet bepaald een betrouwbare bron. Daarnaast kan een volwassene meer gifstoffen verdragen dan een kind en dus is er geen betrouwbaar onderzoeksresultaat verkrijgbaar uit een dergelijk onderzoek. Ten slotte; De normale besmettingsroute van alle kinderziekten is volkomen anders dan de besmettingswijze via vaccinatie waardoor het lichaam ook anders zal reageren en dus het onderzoeksresultaat niet toepasbaar is op een normale besmetting.
  Als je dan ook nog eens bedenkt dat het enige (vergelijkend) onderzoek wordt uitgevoerd door de producenten die maar een enkel doel hebben, omzet maken zodat er geld verdiend wordt, en het een bekend gegeven is dat die producenten regelmatig onderzoeksresultaten vervalsen dan is de weerstand tegen vaccinatie nog begrijpelijker. Bedenk wel: er wordt uitsluitend vergelijkend onderzoek gedaan (of vaccin A beter en veiliger is dan vaccin B), maar als vaccin A 0% werking heeft en 5% veiligheid en vaccin B is 2% beter, dan is de werking van vaccin B nog steeds 0% en de veiligheid is nauwelijks meetbaar beter dan die van vaccin A. Daarbij worden alle deelnemers die ernstige reacties hebben tijdens het onderzoek (of zelfs dood gaan) gewoon uit het onderzoek verwijderd aangezien daar geen ‘betrouwbaar onderzoeksresultaat uit komt’.
  Dat vaccinatie niet werkt, is het meest helder via ongewild/onbedoeld onderzoek. Zo goed als alle vrouwen die nu zwanger worden (ongeveer 80%) is in de jeugd gevaccineerd tegen Rode Hond. Als echter een zwangere vrouw wordt getest op antistoffen, blijkt nog geen 5% antistoffen tegen Rode Hond te bezitten. Ergo: de effectiviteit van zeker de Rode Hond vaccinatie is dermate laag dat deze verwaarloosbaar is, zeker in aanmerking nemend dat een deel van de vrouwen met antistoffen gewoon – ongemerkt – een Rode Hond besmetting heeft meegemaakt.

 • Saskia

  Onze dochter heeft alleen de laatste niet gehad, die voor baarmoederhalskanker.
  Wij hadden hiervoor wel een goede reden. Toen zij hiervoor de oproep kreeg was deze nog vrij nieuw en was er over evt bijwerkingen en de werking van deze vaccinatie nog niet heel veel bekend Een nichtje van ons had de oproep een jaar eerder gehad en is heel erg ziek geweest nadien, heeft 2 weken in het ziekenhuis gelegen. Wij hebben toen besloten om het niet te doen. Wel met kanttekening erbij dat mocht er meer over bekend raken en zij nog niet seksueel actief is ze ze alsnog kan halen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv