Je kind beschermen tegen de zon
5 mei 2016 Mama 11

Je kind beschermen tegen de zon

He, he, eindelijk is de tijd aangebroken dat er in Nederland een mooi zonnetje zichtbaar is. En dit hebben we wel verdiend dacht ik zo. Nietwaar? Maar goed, om zo optimaal mogelijk van de warmte te kunnen genieten is het natuurlijk erg belangrijk om de huidjes van onze kinderen goed te beschermen tegen de zon. In dit artikel geef ik graag een aantal tips hoe je een kind het beste kan beschermen tegen de zon. Het zullen tips zijn die je wellicht al kent maar ik weet zeker dat er ook wel iets tussen zit wat je nog niet kent, of nog niet eerder bij hebt stilgestaan.

Kind beschermen tegen de zon

Tips voor veilig zonnen

Om zo goed mogelijk van de warmte te kunnen genieten is het van belang dat je kindje goed beschermd wordt tegen de zon. Ik ben zelf vaak extra alert op de huidjes van mijn kinderen omdat deze gewoon heel erg kwetsbaar zijn. Toen Senna nog klein was, ben ik eens zijn oortjes vergeten in te smeren. Deze waren helemaal rood en verbrand, zo sneu. Sindsdien let ik extra op en zal mij dit niet snel meer overkomen. Ik deel hieronder graag een aantal tips voor veilig zonnen.

Laat de huid wennen aan de zon

Het is altijd goed om met de komst van de lente de huid te laten wennen aan de zon. Zorg dat je de huid niet direct te lang aan de zon blootstelt, maar dat je dit beetje bij beetje opbouwt. Bij het opbouwen ontstaat er een verdikking van de huid wat fungeert als een natuurlijke bescherming. Ook na een periode in de zomer zonder zon (bijvoorbeeld veel regen) is het raadzaam dit weer voorzichtig op te bouwen.

Voorkom een zonnesteek

Om een zonnesteek te voorkomen is het van belang om het hoofd goed te beschermen. Door bijvoorbeeld het dragen van een hoedje of een pet. Het beste kan je kind tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon gehouden worden. Babys’s tot en met zes maanden kunnen het beste helemaal uit de zon gehouden worden.

Armen en benen bedekken

Een van de beste manieren, én tevens de belangrijkste, is om de armen en benen te bedekken. Kies dan voor luchtdoorlatende kleding met voorkeur in een witte kleur. Let op dat kleding niet nat wordt. Natte kleding laat meer UV-straling door.

Gebruik van UV-werende kleding

Ook kan er gekozen worden om gebruik te maken van UV-werende kleding. Tegenwoordig is hier zo veel van op de markt dat er zelfs de leukste kleding met UV-werende stof verkrijgbaar is.

watermeloen

Zorg voor voldoende vocht

Zorg dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Geef bijvoorbeeld voldoende water om de vochtbalans op pijl te houden. Ook is bijvoorbeeld watermeloen lekker verfrissend bij warm weer en krijgt je kindje ook weer vocht binnen.

Gebruik een antizonnebrandcréme

Het is belangrijk om blote delen huid in te smeren met antizonnebrandcreme met tenminste een beschermingsfactor van 30 of hoger. Zelf neem ik het zekere voor het onzekere en neem ik, zeker voor de kinderen, altijd beschermingsfactor 50. Het is belangrijk om de huid een half uur voordat het wordt blootgesteld aan de zon, in te smeren.  Zoals ik in het begin van mijn artikel al aangaf, vergeet gevoelige plekjes zoals oren, neus en nek niet. Herhaal het insmeren om de twee uur. Herhaal het ook na bijvoorbeeld afdrogen of na het zwemmen.

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips, het zijn natuurlijk tips die je niet alleen op kinderen, maar uiteraard ook op volwassenen kan toepassen! Mocht ik iets vergeten zijn hoor ik dit natuurlijk erg graag. Heb jij nog tips om kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen de zon? Laat het achter in de comments, ik lees het erg graag!

Wat vind jij van deze tips? Hoe bescherm jij de huid van je kind (eren)? Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties in de comments en lees het heel erg graag!

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

 

Reacties

 • Birgit

  Ik let altijd extra goed op met de zon en de kinderen, maar dat er speciaal Uv-werende kleding bestaat, wist ik niet.

 • Mama Lifestyle Blog

  Ik ben ook altijd voorzichtig in de zon en smeer mijn kinderen nu al in. In mijn tas heb ik altijd een mini verpakking zonnebrandcreme. Kinderhuidjes zijn zo kwetsbaar. Ook heb ik altijd kinderzonnebrillen mee. Ik had een keer UV werende shirts gekocht bij de Hema, maar deze gaven zo ontzettend af op de huidjes van mijn kinderen. Ik had een roze en een blauw shirtje. Ik kreeg de kleur niet eens van hun huid af. Pas na een paar dagen achter elkaar douchen. Ik heb de shirtjes maar weggegooid.

 • Mathiske's mama blog

  In de auto en de luiertas ook extra tube zonnebrandcreme zitten, zo heb ik het altijd bij me. We moeten kog even op zoek naar een leuk zonnehoedje

 • Bianca Schrijft

  Zelf vind ik die zwemtruitjes en langebroekjes voor kinderen met UV-bescherming geweldig. Je hebt ze tegenwoordig ook als een soort jurkjes.

 • Nathalie

  Wij hebben ook de Naïf zonnebrand. Heerlijk! Voor de rest dezelfde tips 😉

 • Mèlanie

  Ik heb Liam gisteren voor het eerst in een T-shirtje en korte broek gehesen… Natuurlijk wel met een petje op (hoewel dit geen succes was) en natuurlijk zonnebrand factor 50. Ik weet nu al die hij de huid van zijn vader heeft en die verbrand dus alleen maar, dus blijf ik altijd goed smeren bij Liam… Ik heb die van Garnier maar pasgeleden wat producten van Naif geprobeerd en denk dat ik daar de zonnebrand maar van ga kopen. Lekker producten zijn het…

 • Frank

  Super handig deze tips voor ons! De eerste echte zon komt er nu pas aan voor onze zoon.

 • Lisanne

  Ik probeer ook altijd goed te Letten op het smeren. Zelf heb ik altijd factor 30 en nu we in september naar curaçao gaan doen we alvast een paar zonnebank sessies. Ik weet het ook niet volledig gezond maar zo hebben we straks toch al een klein onderkleur en verbranden we ons niet levend. Voor mijn gezicht neem ik wel factor 50 mee deze keer. Inderdaad plekken als oren en voeten vergeet ik soms ook wel is….. Fijne dag liefs lisanne

 • alexa

  ahh wat een cute foto van je kindje en wat een super goede tips! Je kindje goed bescheren is zeker belangrijk!

 • Lin

  Hier de kindjes ook al ingesmeerd en lopen lekker rond te rennen op de camping!

 • Ilse van Kreanimo

  En het ene huidje is het andere niet…
  Net zoals ik bijna altijd prijs heb, ook na veelvuldig smeren met factor 50, heeft mijn zoontje dat ook.
  Hij gaat dus bedekt zwemmen hier in Italië, net als de jongste dochter.
  De oudste dochter is dan weer helemaal de papa. Ook factor 50, maar meteen bruin… de gelukzak.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.