Haaruitval na zwangerschap: schrik en onzekerheid
27 nov 2016 Mama Zwangerschap 10

Haaruitval na zwangerschap: schrik en onzekerheid

Een paar weken geleden schreef ik al eens over waarom ik mijn haren niet los draag. Ik vertelde hierbij dat ik al van jongs af aan last heb van haaruitval en dat de plukken en bossen haar soms overal in huis terug te vinden zijn. Wat kreeg ik veel herkenning op dat verhaal! Altijd goed om te weten om niet de enige te zijn. Dit keer wijd ik een blog speciaal aan haaruitval na de bevalling, en de onzekerheid die dit met zich mee kan brengen.

De meeste vrouwen die een zwangerschap hebben meegemaakt zullen het wel herkennen. Er komt namelijk een periode aan dat het haar fan-tas-tisch zit. Bij wijze van spreken kan je zo je bed uit stappen zonder ook maar een vinger uit te steken aan het kapsel. Bij mij was het in ieder geval wel zo. Zo rond een half jaar zwangerschap had ik een énorme bos haar wat ik zowaar gewoon los kon dragen. Zoals ik eerder in een artikel vertelde deed ik het los dragen nooit graag, maar nu kon het gewoon, want het was mooi! Niet dat ik het heel vaak deed, maar het was fijn om te weten dat het kon 😉

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Haaruitval tijdens de zwangerschap was bij mij trouwens niet verdwenen. Ik had er nog gewoon last van, niet meer of minder dan normaal. Ik wist dat na de zwangerschap haren plots konden gaan uitvallen. Wat was ik blij dat dit bij mij uit bleef! Mijn haren bleven mooi en ik merkte niet dat ik meer uitval had dan normaal.

Inhammen

Tot ik twee maanden na de zwangerschap een foto onder ogen kreeg die Vincent van mij gemaakt had. Ik schrok mij rot. Ik had gewoon hele kale plekken aan de zijkanten van mijn hoofd! Wat een verschrikking. Ik kon wel huilen toen ik het zag. Toen ik een week later bij de kapper zat, vertelde hij, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, dat deze inhammen heel normaal zijn na een zwangerschap. Natuurlijk vond ik het zelf allerminst normaal en heb ik er echt aan moeten wennen. Het is ook een van de dingen waar ik bij een tweede zwangerschap ontzettend tegenop zag.

Onzekerheid bij haaruitval

Ik herinner mij goed de onzekerheid die ik voelde nadat ik de inhammen had gespot. En dan nog te bedenken dat het ongeveer een half jaar (en misschien nog wel langer) duurde voordat het er weer een beetje normaal uitzag. Het piekte daarna nog wel aan alle kanten, maar met een klein beetje gel was dit ook zo verholpen. Na mijn tweede zwangerschap herhaalde het hele riedeltje zich natuurlijk weer van voren af aan. En gek genoeg was ik dit keer minder onzeker. Waarschijnlijk simpelweg omdat ik het al eerder had meegemaakt. Daarnaast begon ik direct na het stoppen met het geven van borstvoeding met het slikken van vitamine b en silicium. Bij mij persoonlijk heb ik het idee dat het aardig heeft geholpen en de inhammen en het haaruitval na de zwangerschap minder extreem was.

Het is misschien een schrale troost voor veel vrouwen maar ik wil het toch meegeven. Weet dat je er zelf altijd meer last van hebt dan een ander. Anderen zien het soms geen eens. Voor mijzelf had ik het idee dat iedereen direct de kale plekken op mijn hoofd zou zien. Niets is minder waar.

Heb jij last gehad van haaruitval na de zwangerschap?

Reacties

 • Lori (Mama's Jungle)

  Oh wat vervelend, gelukkig dat het bijtrok. Ik heb nu net na de bevalling ook nog steeds lang en dik haar (ik heb erg dun haar van mijzelf). Maar dat zal jamner genoeg ook wel weer snel voorbij zijn. Ach, we hebben er mooie kindjes voor in de plaats gekregen 😉
  Onlangs geplaatst door Lori (Mama’s Jungle): Groene Feestdagen (linkparty #2)

 • Josan

  De eerste twee zwangerschappen had ik nergens last van. Of ik was mij er gewoon niet echt heel bewust van. Maar de laatste zwangerschap verloor ik echt plukken en toen ik in de spiegel keek, zag ik dat sommige plekken wel heel dun werden. Ik ben nu eindelijk zover (18 maanden later) dat ik kan zeggen dat het gestopt is, het normaliseert en weer een beetje begint aan te groeien. Maar ik slik ook pillen met silicium en biotine.
  Onlangs geplaatst door Josan: 5 gouden slaapregels die ik overtrad

 • Vanessa

  Hoi! Alleerst, bedankt voor je openheid en mooie artikelen. Ik had tijdens mij twee zwangerschappen geen last van haaruitval. Maar daarvoor en daarna wel. Heb zelfs twee pruiken gekocht voor het geval dat ik ze toch nodig heb. Dat klinkt misschien stoer maar ik hoop van harte dat de pruiken niet nodig zullen zijn. Draag mijn haar altijd in een staart om bepaalde kale plekjes te ‘ verstoppen ‘. Voel me onzeker daarover.

 • M

  Hier ook inhammen gehad na de zwangerschap. Bij mij helpen de huid haar nagel pillen heel goed! Nu wel een ‘extra pony’ van baby haartjes dus ook hier geen staart alleen los. Ook hoorde ik laatst dat iemand er altijd al last van had. Nu gestopt met de pil en al haar haren weer terug.

 • Loes Johanna

  Poeh, ik ga het meemaken over een paar maanden. 😉
  Onlangs geplaatst door Loes Johanna: Las Vegas deel 5

 • Bertine

  oh ik moet er nog maar niet aan denken, lijkt me verschrikkelijk! momenteel heb ik trouwens niet het idee dat mijn haar heel mooi zit nu ik zwanger ben, helaas haha!

 • Els

  Goed dat je het deelt :-). Het lijkt me ook echt heel vervelend!
  Onlangs geplaatst door Els: DIY #30: Een kerstkussen maken

 • Irma

  Oooo ja verschrikkelijk herkenbaar! Na mijn zwangerschap heb ik ook echt op het punt gestaan om de dokter te bellen zoveel haarverlies had ik 🙁
  Onlangs geplaatst door Irma: Inspiratie voor op de muur

 • Leonie van Mil

  Hele bossen haar kwamen uit mijn hoofd! Iedere dag moest het doucheputje worden geleegd. Verschrikkelijk. Eindelijk een beetje voorbij. Maar ik heb er nog steeds rare pieken aan over gehouden.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Hier lig ik ’s nachts wakker van

 • Merel

  Ja verschrikkelijk. Vooral na de laatste zwangerschap. Ik had idd ook inhammen en kale plekken, dat voelde zo vervelend. Ben ook blij dat het inmiddels weer redelijk is aangegroeid.
  Onlangs geplaatst door Merel: 7 dingen waarmee je toch bezig bent als je niet gaat trouwen

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv