Gouden sieraden schoonmaken: ZO doe je dat!
25 jun 2020 Beauty Lifestyle 4

Gouden sieraden schoonmaken: ZO doe je dat!

Vaak is het kopen van mooie sieraden een kleine investering. Goedkoop is het over het algemeen niet, en daarom is het natuurlijk fijn om sieraden mooi te houden. In een ver verleden schreef ik al eens over het schoonmaken van zilveren sieraden. Dit keer zal ik ook vertellen over het schoonmaken van gouden sieraden. Gouden sieraden schoonmaken: zo doe je dat!

Isabel Bernard

Als eerste zal ik even in het kort vertellen hoe ik op dit artikel ben gekomen. Zelf droeg ik altijd zilveren sieraden. Goud zou mij niet staan dacht ik. Totdat ik erg mooie sieraden tegenkwam van het merk Isabel Bernard. Binnen de collectie van Isabel Bernard vind je oorbellen, armbanden en colliers. Elk sieraad is gemaakt van 14 karaat goud. Ik ben fan! Inmiddels heb ik zelf oorbellen, ringen en een armband van dit merk. En stiekem hoop ik dit snel uit te kunnen breiden 🙂

Zelf gouden sieraden schoonmaken

Gouden sieraden verliezen in de loop van tijd hun glans. Denk bijvoorbeeld aan ringen die dagelijks gedragen worden. Om gouden sieraden weer opnieuw te laten glanzen kan je er natuurlijk voor kiezen om deze te laten reinigen bij de juwelier, maar je kan het ook gemakkelijk zelf doen. Ik geef tips hoe je op een veilige manier gemakkelijk zelf gouden sieraden kan schoonmaken.

Vergeet niet dat goud een kostbaar materiaal is. Hoe hoger het karaat, hoe zachter en kwetsbaarder het materiaal is. Wees dus altijd voorzichtig wanneer je zelf je gouden sieraden schoonmaakt.

gouden sieraden verzorgen

Gouden sieraden schoonmaken met groene zeep

Je kan gouden sieraden, zoals gouden kettingen en gouden ringen, schoonmaken met groene zeep. Dit is niet alleen een gemakkelijk klusje, maar het zal er ook voor zorgen dat het sieraad weer mooi zal glanzen. Om gouden sieraden schoon te maken met groene zeep maak je als eerst een sopje. Je kan het sieraad hier even in laten weken voordat je met een zachte tandenborstel heel zachtjes en rustig over het sieraad heen gaat om het te borstelen en al het vuil te verwijderen. Hierna het sieraad goed drogen en eventueel nog even goed oppoetsen met een geprepareerde goud en zilver doek.

NB het is belangrijk wanneer het sieraad steentje bevat, heel voorzichtig te borstelen met de tandenborstel. Houd voor de zekerheid de ring (wanneer je borstelt) goed boven het bakje.

Gouden sieraden schoonmaken met afwasmiddel

Ook gouden sieraden schoonmaken met afwasmiddel is een hele goede optie. Vooral omdat door zeep en creme het sieraad dof kan worden. Afwasmiddel zorgt er voor dat het sieraad weer gaat stralen. Ook hierbij geldt dat je gemakkelijk een sopje kan maken met een scheut afwasmiddel. Even erin leggen en daarna borstelen met een zachte (!) tandenborstel. Na het borstelen heel goed afspoelen en voorzichtig droogwrijven met een zachte pluisvrije doek.

gouden sieraden

Gouden sieraden schoonmaken met een bruistablet

Tot slot is het een optie om gouden sieraden schoon te maken met een bruistablet. Je kan hiervoor een bruistablet gebruiken dat ook word gebruikt bij het reinigen van een kunstgebit. Los het bruistablet op in een glas en leg daarna het sieraad erin. Na een aantal minuten mag het sieraad eruit en afgespoeld worden onder de kraan. Mocht het sieraad steentje en dergelijke bevatten is het aan te raden om voor de zekerheid het sieraad om te spoelen in een fijne zeef.

Mocht bovenstaande je niet aanspreken kan je er ook voor kiezen om een sieradenreiniger te kopen bij de juwelier, of de sieraden schoon te laten maken bij de juwelier. 

Tot zover. Wellicht is het leuk om ook nog eens te schrijven over tips om gouden sieraden zo lang mogelijk mooi te houden. Ik lees het graag terug in de comments of je dat leuk zou vinden!

Draag jij graag goud of zilver?

Reacties

 • Naomi

  Ik heb alleen gouden sieraden (kan niet tegen al het andere), dus ik ben superblij met je tips. Vooral mijn ring heeft weinig glans meer, dus die ga ik binnenkort maar eens lekker ‘in bad doen’.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Heb je al werk?

 • Tamara

  Superhandig dat je dit gewoon met hui,-tuin, en keukenmiddeltjes kan doen! Goed om te weten inderdaad.
  Onlangs geplaatst door Tamara: Denim Guide: Welke jeans is geschikt voor welk figuur?

 • Rachelkromdijk

  Wat een fijne tip, vroeger droeg ik altijd zilver en de laatste twee jaar steeds meer goud 🙂

 • by LYDIAN

  Bedankt voor de tips! Groetjes, Anne

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.