10x Gezonde tussendoortjes kinderen
3 sep 2020 Gezondheid Mama 1

10x Gezonde tussendoortjes kinderen

Een hele tijd terug schreef ik al eens over gezonde tussendoortjes. Via insta story’s kreeg ik heel wat vragen of ik ook eens wilde schrijven over gezonde tussendoortjes voor kinderen. Bij deze! Ik vertel over de gezonde tussendoortjes die ik graag aan mijn kinderen geef.

Zoals ik vaker heb verteld: ik voed mijn kinderen niet suikervrij op, en vermijd suiker ook niet. Wel probeer ik een balans te zoeken in wat goed is voor mijn kinderen, en wat in mijn ogen wat minder goed is. In de praktijk betekent dit dat ik afwissel met tussendoortjes. Hieronder zal ik de gezonde tussendoortjes kinderen delen.

Groente en fruit

Dit ligt natuurlijk heel erg voor de hand, maar kan zeker niet in dit lijstje ontbreken. Ik noem groente en fruit ook even samen omdat mijn kinderen gek zijn op allebei en het hen vaak niet uitmaakt of ik hen groente of fruit geef. Voorbeelden welke hier in huis succesvol zijn onder andere: wortel, cherrytomaatjes, komkommer, paprika, aardbeien, banaan, mango, ananas, perzik, frambozen en bramen (leuk om zelf te plukken!).

gezond tussendoortje kinderen

Smoothies

Smoothies zijn bij ons ook een echte hit. En voor ons als mama’s is het fijn dat je er zo veel mogelijk groente en fruit in kan verstoppen. Sophia vind bijvoorbeeld, mango wortel en perzik heel erg lekker. Senna houdt meer van banaan, mango en aardbei. Alles variaties zijn mogelijk (gewoon lekker uitproberen!) en vaak gooi ik er ook nog een handje spinazie doorheen.

Bananenchips

Als kind kreeg ik dit vaak al, en voor mijn kinderen koop ik ook regelmatig een zakje bij de reform winkel. Het zijn gedroogde plakjes banaan, en het woord “chips” maakt het nog aantrekkelijker voor kinderen ;).

Appel met kaneel

Appel met kaneel is heerlijk! Niet elk kind houdt ervan, die van mij wel. Voor in de winter is het lekker om gekookte appeltjes te maken met kaneel en honing, houd ik zelf ook erg van.

Suikervrij snoep

Regelmatig koop ik suikervrij snoep. Het voelt voor mij als mama wat fijner wanneer ik ze iets suikervrij geef, en ik wissel dit af met andere snacks. Merken die ik zelf koop zijn Candy Tree en de Bron.

Crackers of Rijstwafel

Crackertjes of rijstwafels met bijvoorbeeld honing, pindakaas of kaas zijn een verantwoord tussendoortje en daarnaast ook nog erg lekker. Soms gebruik ik ook suikervrije chocoladepasta (van het merk Ukkie)

Lees ook: Gezond babytaartje voor baby’s eerste verjaardag

Meergranen pannenkoek met ahornsiroop

Meergranen pannenkoeken zijn in mijn ogen niet heel erg ongezond (en anders kan je ook gaan voor boekweitpannenkoek). In plaats van suiker of stroop kan je er ahornsiroop op doen, dit is lekker zoet en een goede en gezonde vervanger voor stroop. Wanneer ik het als tussendoortje geef, bak ik wel kleine pannenkoeken, het is geen hele maaltijd.

Cranberry’s

Mijn kinderen vinden gedroogde cranberry’s heel erg lekker. Mochten kids dit niet lekker vinden kan je ook gaan voor rozijnen. Soms mix ik het met wat nootjes voor de kids (bijvoorbeeld walnoot).

Zelfgemaakte popcorn

Zelfgemaakte popcorn is niet alleen lekker, maar ook redelijk gezond (geen suiker gebruiken uiteraard) en ook nog eens heel erg leuk om samen te doen! Je kan er zout overheen strooien of bijvoorbeeld ahorn siroop (in ahorn siroop zit suiker, maar af en toe is niet erg).

Spies kaas, cherrytomaat enĀ komkommer

En tot slot: een heel groot favoriet bij heel veel kinderen, een spies van kaas, cherrytomaat en komkommer. Je kan uiteraard ook nog afwisselen met andere groentes zoals bijvoorbeeld paprika.

En dit waren mijn 10 gezonde tussendoortjes voor kinderen. Ik ben heel benieuwd of jullie nog wat toe te voegen hebben! Laat het hieronder achter in de reacties!

Reacties

  • anne

    Ahornsiroop en honing hebben echt hetzelfde effect op je lichaam als suiker… Heeft dus echt geen zin om daarmee te vervangen. En als er op de voorkant van een verpakking “suikervrij” staat, moet je toch altijd nog even de ingrediĆ«nten bekijken, want wellicht zit er geen geraffinieerde suiker in maar wel suikervervangers die net zo slecht zijn. Verder is veel honing helemaal geen echte honing maar ook gewoon suikerstroop – moet je ook goed op letten!

    Verder vind ik zoetstoffen zelf echt heel smerig (zowel aspertaan als het gezonde stevia en andere zoetstoffen) dus ik heb zelf liever gewoon maar wat suiker. Je moet er gewoon niet te veel van eten.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.