Hoe gevoelig ben jij voor social media?
10 okt 2018 Lifestyle 1

Hoe gevoelig ben jij voor social media?

Social media. Het is niet meer weg te denken uit ons leven. En heel eerlijk: ik zit er veel meer op dan dat ik zou willen. Geen idee waarom. Of: natuurlijk weten wij allemaal wel waarom, op de een of andere manier werkt social media ontzettend verslavend. Wij willen met ons allen niets missen en overal van op de hoogte zijn. Naast deze verslavende werking van social media is er nog een punt waar veel mensen gevoelig voor zijn, namelijk de beïnvloedbaarheid. 

Onzekerheid

En wanneer ik het heb over beïnvloedbaarheid, dan heb ik het niet over het beïnvloedbaar zijn voor leuke spulletjes of iets dergelijks. Ik heb het zelf namelijk best wel dat ik veel leuke dingen zie op instagram bijvoorbeeld, en het daardoor koop. Want ook dat is natuurlijk een hele grote uitwerking van dit soort media, zij zorgt ervoor dat mensen dingen leuk vinden en het daardoor gaan kopen.

De beïnvloedbaarheid waar ik specifiek met dit artikel op doel, is eigenlijk meer oppervlakkig. Namelijk uiterlijk gerelateerd. Ik plaatste eens een foto online met mijn onzekerheden en kreeg hier een stortvloed aan reacties over hoe het kan dat ik mij onzeker voel, en dat het allemaal aandacht is. En ergens vond ik dat wel heel typisch.

Ik denk namelijk (of weet eigenlijk wel zeker) dat iedereen weleens onzeker is. Echt iedereen. Het is menselijk. Én het is niet erg om onzeker te zijn. En dat is eigenlijk ook met wat ik wil bereiken met wanneer ik zeg onzeker te zijn. Ik krijg dagelijks berichten van meiden die denken dat ik echt het perfecte leven leidt. En dat is dus niet. Ik heb dezelfde dingen die iedereen, ja echt iedereen, heeft.

Beïnvloedbaarheid door social media

Social media laat echter een andere kant zien. En dat is ook logisch. Want álles dat je ziet op social media is een momentopname. Een foto is in één enkele seconde gemaakt. Dat is zo’n klein stukje van een hele dag. Dat zegt dus eigenlijk helemaal niets over een persoon. Daarnaast is de beïnvloedbaarheid gewoon ontzettend groot. Ik merk het zelf ook dat op dagen wanneer ik minder lekker in mijn vel zit, ik gevoeliger ben voor alle slanke meiden met perfecte gezichtjes. Op dat soort dagen kan ik precies benoemen wat er allemaal verkeerd aan mij is. Gelukkig duurt het nooit lang hoor, en bedenk ik mij al snel genoeg dat ik heel dankbaar mag zijn met alles wat ik heb. Maar toch, het doet mij wel beseffen dat het vreselijk moeilijk moet zijn voor meisjes en vrouwen (en uiteraard mannen) die er nog gevoeliger voor zijn. Ik denk dat het voor hen best heel moeilijk kan zijn. Social media geeft het beeld dat je altijd maar moet presteren om perfect te zijn.

Wanneer ik hier verder over nadenk kan ik mij hier wel zorgen over maken hoe dit zich verder in de toekomst zal ontwikkelen. Ik lees soms dingen in de krant, en kan mij dan oprecht zorgen maken over onze jongeren die er in de toekomst straks allemaal maar tegenop moeten boksen.

Dat het daarom belangrijk is om altijd te weten wat je kind doet op social media is denk ik niet meer nodig. Ik hoop dat iedereen zich er bewust van zal zijn dat het gras altijd groener is aan de overkant.

Hoe denk jij over dit onderwerp? Hoe gevoelig ben jij voor social media?

Reacties

  • Villa BlaBla

    Herkenbaar hoor. Soms laat ik me ook wel eens vangen door te denken dat andere mensen hun leven veel en veel boeiender is dan het mijne, als ik hun plaatjes zie op Facebook of Instagram. Maar een seconde later denk ik dan al snel: de meeste mensen posten enkel wat ze willen dat anderen zien, en eigenlijk doe ik dat zelf ook wel een beetje natuurlijk…
    Ik probeer wat op te volgen wat mijn kinderen doen op social media, maar eens ze puber zijn is dat zeker niet evident meer en verder gun ik ook hun privacy. Maar goede voorlichting over het gevaar dat kan schuilen in social media is wel heel belangrijk vind ik.
    Onlangs geplaatst door Villa BlaBla: Opkomen voor jezelf, hoe doe je dat?

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv