Instagram Algoritme: zo blijf je zichtbaar
9 feb 2018 Lifestyle 11

Instagram Algoritme: zo blijf je zichtbaar

Het algoritme van Instagram. Als er iets is dat ik lees of hoor onder bloggers of op social media dan is het wel over het algoritme. En ook mij houdt het bezig. Wist je bijvoorbeeld dat maar 10% (!) van je volgers de foto’s als eerste ziet die je plaatst? Dat is echt heel weinig. Wanneer die 10% reageert op jouw foto, heeft dit invloed op het percentage dat nog meer jouw foto te zien krijgt. De laatste weken ben ik mij een gaan verdiepen in het algoritme van Instagram en kan ik een aantal tips delen waardoor je zichtbaarder wordt op Instagram.

Instagram is een medium dat ontzettend veel gebruikt wordt. Als ik het zo om mij heen zie ontstaat er ook een kleine verschuiving van Facebook naar Instagram. Toch komt er ook een hoop geklaag uit de richting van de gebruikers. Sinds een paar maanden is namelijk het zogenaamde algoritme (bepalend voor wie de foto’s ziet) weer hélemaal veranderd.

Als fulltime blogger is Instagram voor mij belangrijk. Dit is voor mij namelijk dé manier om in goed contact te blijven met mijn lezers. Was het namelijk een aantal jaar geleden nog zo dat lezers veel reageerden op blogs, de interactie ontstaat nu voornamelijk via de social media kanalen. Toen ik met de dag het aantal likes op mijn foto’s zag veranderen, werd ik hier niet heel erg blij van. Van de een op de andere dag steeg het aantal profielbezoeken, maar daalde het aantal likes op een foto. Ook zag ik dat het aantal keren dat een foto werd bekeken met meer dan 50% is gedaald. In sommige gevallen zelfs extreem en kan ik wel zeggen met 75%. En dat is balen. Het betekent namelijk dat ik hiermee minder bezoekers naar mijn blog kan halen, maar ook dat ik heel veel mensen in mijn bereik mis, die ik helemaal niet wil missen.

Hoe blijf je zichtbaar op Instagram

Door te zoeken op google kwam ik op een aantal hele belangrijke en interessante artikelen uit. Deze gaven mij een kijk in het algoritme en gaf heel duidelijk aan wat je als gebruiker kan doen om toch zichtbaar te blijven voor volgers. Hieronder zal ik een aantal tips beschrijven die ik zelf heb toegepast en die ik de moeite waard vind om te delen.

Creëer interactie

Een van de belangrijkste dingen op Instagram is dat je zorgt voor interactie. Reageer daarom op reacties die je zelf krijgt, maar ook op posts van anderen. Belangrijk is dat je écht reageert en niet alleen reageert door middel van bijvoorbeeld emoticons.

Gebruik Hashtags

Ik merk altijd dat bloggers hier een beetje lacherig om doen, maar dat is eigenlijk een beetje raar. Hashtags zijn namelijk net als de SEO die je voor een blog gebruikt. Het is super belangrijk omdat je door het gebruik je vindbaarheid velen malen vergroot. Geadviseerd wordt dan ook om het maximale (30) aan hashtags per foto te gebruiken. Er zijn overigens ook een aantal nadelen aan het gebruik van hashtags, misschien dat ik hier nog eens op terug kom.

De beschrijving mag niet worden aangepast

Echt iets voor mij om heel snel een bericht te typen, te plaatsen, en vervolgens te zien dat er spelfouten in staan. Dat is voorbij sinds ik weet dat de beschrijving ten minste 24 uur na plaatsing niet aangepast dient te worden. Wanneer dit wel gebeurt zal dit de zichtbaarheid van je post verkleinen.

Het gebruik van Insta stories

Het gebruik van insta stories is heel belangrijk om de interactie met je lezers te vergroten en ook hiermee zorg je ervoor dat je in beeld blijft en dat mensen nieuwsgierig worden naar wat jij te vertellen hebt. Ook het live gaan is iets wat Instagram belangrijk vindt en wat je dus zeker kan overwegen om te gaan doen.

Tot zover een aantal tips die ik zelf toepas en waarvan ik merk dat het allemaal wat beter lijkt te worden. Vooralsnog baal ik nog steeds van het algoritme hoor, maar we kunnen er dan maar beter het beste van maken.

Zijn er tips die ik niet genoemd heb? Wat vind jij van mijn tips? Ik ben heel erg benieuwd, laat het achter in de comments!

Reacties

 • Karin

  Ik kan merken hoe erg het wisselt. Zo heb ik foto’s met meer dan 100 likes, wat een stijging is ten opzichte van een tijdje geleden. Maar vorige week plaatste ik een foto die maarliefst (!) 6 likes kreeg. Echt een dieptepunt met bijna 2K volgers. Ik wil me er wel beter in verdiepen maar op dit moment laat ik de boel lekker de boel en geniet ik eerst van mijn verlof. Daarom vind ik het handig dat je dit artikel schreef, kan ik het later nog eens terugzoeken!
  Onlangs geplaatst door Karin: De Bevalling van: Iris

 • MarjonS

  Ik verander idd ook geregeld mijn tekst bij foto’s. Dus voortaan goed nadenken en controleren.
  Fijn dat je je hier in verdiept hebt.

 • Marjolein

  Interessant artikel, ik had er ook al het een en ander over gelezen maar fijn dat je dit gebundeld hebt tot 1 artikel. Thanks for sharing 🙂

 • Mirjam Hart

  Oh dat mysterieuze algoritme…Ik probeer alles “goed” te doen, maar heb Instagram nog niet helemaal aan mijn kant helaas.

 • Aneta

  Ja dat stomme algoritme….zucht…als fulltime blogger moet dit inderdaad balen voor je zijn. Ik ben dat niet maar alsnog vind ik het best leuk om lezers te hebben op mijn blog. Deze tips pas ik dan ook toe. Ik moet zeggen dat ik wel een haat-liefde verhouding heb met instastories.
  Onlangs geplaatst door Aneta: 5 leuke winteractiviteiten voor binnen

 • zebrazonderstrepen

  Ik vind dat je er tegenwoordig zo veel tijd moet insteken om wat succes te boeken, ik zit weer in een dipje. Volgers groeien niet, alle efforts en weinig resultaat
  Onlangs geplaatst door zebrazonderstrepen: Mama op dieet… maar niet in het weekend

 • Jessica J.

  Daar waar Instagram vroeger leuk was , is het nu echt een inspanning geworden. Ik post gewoon wat ik leuk vind en doe niet echt m’n best om nieuwe volgers of likes te sprokkelen, maar moet wel zeggen dat ik dat dus ook merk aan de cijfertjes…
  Onlangs geplaatst door Jessica J.: 9x Opgemaakt in januari 2018!

 • Iris

  Inderdaad heel vervelend wat Instagram steeds verandert. Iedere keer lijkt alles duidelijk te zijn en dan is het weer anders. Ik ben zelf geen grote van van veel hashtags verzinnen, maar toch een goede tip om eens te proberen.

  • Saskia Hardeman

   Je moet ze niet zelf verzinnen hoor, er zijn apps waar je een kernwoord kan invoeren en die dan suggesties geeft. Liefs

 • Kimberly

  Echt zonde is het. Ik groeide redelijk op Instagram en merkte dat het verkeer vanaf Instagram groeide maar ineens was dat klaar. Ook qua likes merk ik dat het erg verschilt, balen.
  Onlangs geplaatst door Kimberly: Alcohol Tag | Wijn 4-life of bier all the way?

 • Evelyne

  Ik gebruik mijn Instagram-account niet om volgers en lezers voor mijn blog te lokken. Ik gebruik het eerder privé en als een blogger mij volgt dan vind ik dat alleen maar leuk. Maar zoals je zegt, je bent niet langer zichtbaar wanneer je geen hashtags gebruikt. Ik ga op Instagram eigenlijk niet gauw reageren met een reactie, maar eerder liken. Wat ik ook jammer vind is dat ik in mijn feed soms posts zie van 2 of 3 dagen geleden :/ Ach, ik post wat ik wil posten en voor de rest.. laat ik het maar zo..

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv