Bespaar tips: energie besparen in huis
6 jul 2018 Lifestyle 0

Bespaar tips: energie besparen in huis

Regelmatig deel ik natuurlijk met jullie al tips over hoe je kan besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de budget tips die zo nu en dan voorbij komen. Onlangs bedacht ik mij dat ik helemaal nog niets eerder heb gedeeld over het energie besparen in huis. Want dit is een heel stukje apart wat wel geld kan opleveren! In dit artikel deel ik de beste tips. 

De tips die de meeste van jullie zeer waarschijnlijk wel zullen kennen zijn bijvoorbeeld het kort douchen, lampen uitdoen en de deuren in huis sluiten. Deze tips zal ik niet apart benoemen omdat ik denk dat ze door de meesten al wel gebruikt zullen worden. 

Isolatie

Ergens natuurlijk ook wel een beetje de basis: zorg voor een goed geïsoleerd huis. Wanneer een huis goed geïsoleerd is verbruik je veel minder energie. Bij het isoleren van een huis kan je bijvoorbeeld denken aan dubbel glas, vloerisolatie en dakisolatie. Wist je trouwens dat er ook verschillende regelingen en subsidies zijn voor wanneer je wilt isoleren? Hiervoor kan je een kijkje nemen op de website van de Rijksoverheid.

grasvlekken uit kleding

Wassen van kleding

Wanneer je goed gaat letten op het wassen van kleding en dan met name met hoeveel je wast en op hoe veel graden je dit doet, kan je heel veel geld besparen. Was bijvoorbeeld altijd  met een volle trommel (uitgezonderd uiteraard van de fijne was) en was op zo’n laag mogelijke temperatuur. Wist je dat een was op 60 graden bijna twee keer zo veel kost als een was op 40 graden? Daarnaast kan de meeste was ook prima schoon worden op 40 graden. In principe is op 60 graden wassen alleen nodig bij vervuilde was die niet meer hygiënisch is. Denk aan handdoeken, vaatdoeken etc. Ook niet onbelangrijk is om erop te letten hoeveel wasmiddel je gebruikt. Veel mensen (ik vaak ook!) gebruiken te veel wasmiddel, ook hierop kan bespaard worden door juist te doseren.

Lees ook: tips vlekken verwijderen uit kleding

Temperatuur van de verwarming

Lijkt logisch: maar ook ik vergeet het weleens: verwarm alleen de ruimtes in huis waar iemand aanwezig is. Wanneer je niet huis bent kan de verwarming laag worden gezet. Wij hebben al een paar jaar Toon (#nospon) en zo heb je heel duidelijk het energieverbruik in beeld. Daarnaast kan deze via de app bediend worden. Wat ik zelf fijn vind is dat wij dit apparaat op tijd hebben ingesteld. In de ochtend springt hij aan, en in de avond weer uit. Zo kan het uitzetten in ieder geval niet vergeten worden.

Zuinig energielabel

Check bij de aankoop van een apparaat altijd even het energielabel. Hier kan je heel gemakkelijk zien of het apparaat zuinig is (of niet). Wanneer je veel oude apparaten in huis hebt kan het slim zijn om deze te vervangen voor nieuwe apparaten met een A label. Hier kan goed mee bespaard worden.

Verlichting in huis

Ook kan er heel veel bespaard worden wanneer je specifiek gaat letten op de verlichting in huis. Den hierbij bijvoorbeeld aan LED lampen. Voor een LED lamp betaal je misschien meer maar een LED lamp is wel veel zuiniger in gebruik. Een dergelijke lamp is namelijk 85% (!) zuiniger dan een gloeilamp en gaat ook nog eens veel langer mee in gebruik.

Tot zover aardig wat informatie over hoe er gemakkelijk bespaard kan worden in het huishouden. Ik ben heel erg benieuwd of jullie deze tips ook toepassen en of je misschien nog tips hebt die ik niet heb benoemd in dit artikel. Ik ben heel benieuwd en lees het graag terug hieronder in de comments!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv