ZORGVERZEKERING 2019: dit gaat er veranderen!
23 nov 2018 Gezondheid Lifestyle 0

ZORGVERZEKERING 2019: dit gaat er veranderen!

Wat vliegt een jaar toch snel voorbij he. Nog even en we mogen alweer kijken naar de zorgverzekering voor 2019. Ook Vincent en ik kijken hier ieder jaar weer even kritisch naar. Vincent is bijvoorbeeld nooit ziek, dus daar kunnen wij onze verzekering prima op aanpassen. Ik was dan ook heel erg benieuwd naar wat er voor 2019 aan veranderingen bekend zijn voor de zorgverzekering. Ik zet ze voor je op een rijtje!

Zorgpremie wordt duurder

Onlangs werd bekend dat de zorgpremie voor het aankomende jaar weer duurder zal gaan worden. Iets dat mij niet helemaal verbaasde ;). Tijdens prinsjesdag werd bekend dat de premie gemiddeld per persoon ongeveer € 10,– per maand zou gaan stijgen. Inmiddels blijkt dat nu de premies bekend zijn, die iets lager zal zijn.

Eigen risico

Het verplichte eigen risico zal de komende jaren niet omhoog gaan. Tot en met 2022 zal deze in ieder geval op € 385,– blijven. Je kan er natuurlijk nog wel steeds voor blijven kiezen om het eigen risico hoger in te zetten. Bij zorg voor kinderen tot 18 jaar en zorg uit de aanvullende verzekering geldt geen eigen risico.

Maximum eigen bijdrage

Vanaf 1 januari 2019 geldt er een maximum eigen bijdrage van € 250,–. Deze was er eerder niet, wat er voor kon zorgen dat er mensen zoals chronisch zieken met torenhoge kosten kwamen te zitten. Deze maximum eigen bijdrage moet dit voorkomen. Wat mij betreft een hele positieve verandering voor heel veel mensen!

Paracetamol wordt niet meer vergoed

Ik hoor je nu waarschijnlijk denken: werd die vergoed dan? Ja, bij mensen met een chronische ziekte welke elke dag een hoge dosering tegen pijn hebben moeten slikken, werd deze vergoed. Vanaf 1 januari 2019 dus niet meer en zal dit zelf betaald moeten worden. Gemiddeld wordt dit geschat op € 1,– per week.

Vergoedingen worden uitgebreid

Ook zullen er een aantal vergoedingen worden uitgebreid. Zo kunnen mensen met overgewicht (en matig gezondheidsrisico) doorverwezen worden voor GLI (gecombineerd leefstijl interventie). Het zittend ziekenvervoer zal ruimer worden wanneer een patiënt vervoer voor een behandeling nodig heeft. En ook de oefentherapie bij COPD zal worden uitgebreid. Eerder moesten patiënten de eerste 21 behandelingen zelf betalen.

Zorgvergelijker Consumentenbond

Je zal er dus goed aan doen om de polis van je zorgverzekering te checken. Probeer te bekijken welke zorg je nodig zal hebben in 2019 (komt er gezinsuitbreiding, heb ik fysio nodig ed?). Naar aanleiding hiervan kan je goed uitzoeken wat er bij jou en jouw situatie het beste past, en of je misschien het beste een overstap kan maken naar een andere verzekeraar. Redenen die tot een overstap zouden kunnen leiden:

  • De oude polis is gewijzigd. Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarden en/of de prijs.
  • De zorgvraag is veranderd. Je hebt bijvoorbeeld extra zorg nodig.
  • Je bent oververzekerd en hebt bepaald aanbod niet meer nodig.
  • Je bent collectief verzekerd.

Ook kan je de zorgvergelijker van de Consumentenbond raadplegen. Via deze zorgvergelijker kun je heel gemakkelijk uitvinden welke zorgverzekering er in 2019 het beste bij jou en jouw situatie past. Handig om nog even te weten: uiterlijk 31 december 2018 kan de oude zorgverzekering worden opgezegd en uiterlijk 31 januari 2019 kan een nieuwe zorgverzekering worden afgesloten.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan dit artikel! Kijk jij kritisch naar jouw zorgverzekering? En waar let jij op bij het afsluiten van een verzekering?

Dit artikel betreft een samenwerking. Dankjewel dat je het hebt gelezen, hierdoor kan Twinkelbella blijven bestaan

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv