Worden er meer jongens of meisjes geboren? En waarom?
9 jan 2018 Mama 7

Worden er meer jongens of meisjes geboren? En waarom?

Onlangs zat ik met iemand aan tafel die de vraag stelde of er meer jongens of meisjes werden geboren. En eigenlijk had ik echt geen idee. Ik schreef het maar direct op als een nieuw onderwerp van een artikel want ik was eigenlijk wel benieuwd!

Populairste meisjes en jongensnamen

Vorige week publiceerde ik een artikel met de populairste meisjesnamen voor 2018 en populairste jongensnamen voor 2018. Beide artikelen werden als een razende gelezen. En alhoewel ik de meisjesnamen als eerste had gepubliceerd viel mij al snel op dat het artikel met de jongensnamen toch een stuk meer werd gelezen. Bijzonder. Zou dit dan al betekenen dat er meer jongetjes geboren worden vroeg ik mij af?

Worden er meer jongens of meisjes geboren?

Bij dit soort dergelijke vragen is het altijd het handigst om gewoon eens te kijken op de website van het CBS. Daar is altijd zo ontzettend veel informatie te vinden. Ook in dit geval had ik al snel bovenstaande statistieken op mijn scherm van het aantal levend geboren kinderen in Nederland door de jaren heen. Daar valt al heel snel in af te lezen dat er een stuk meer jongens worden geboren dan meisjes. Grappig zelfs om zo te zien dat het nooit afwijkt en dat er gewoon standaard meer jongens worden geboren. In het geval van bovenstaand tabel gaat het alleen om Nederland maar rond lezen op internet leerde mij al snel dat dit overal ter wereld het geval is. Wereldwijd ligt de geslachtsverhouding bij de geboorte op 1,07. Dit betekent dat er gemiddeld op elke 100 meisjes 107 jongens worden geboren.

Waarom?

Britse en Amerikaanse wetenschappers van onder andere de universiteiten van Harvard en Oxford hebben aangetoond dat bij de bevruchting evenveel mannelijke als vrouwelijke embryo’s ontstaan. Hiernaast blijkt dat er tijdens de zwangerschap meer vrouwelijke embryo’s dan mannelijke sterven. Een verklaring hiervoor is er vooralsnog niet.

Wist jij dat er meer jongens dan meisjes worden geboren? Is dit in jouw omgeving ook zo?

Reacties

 • Marina

  Ik wist inderdaad dat er meer jongetjes worden geboren, maar ik dacht dat het verschil kleiner was. Grappig om te weten!

 • Felicia

  nee maar wij hebben 3 meisjes en 1 jongetje de vierde werd hier pas een jongetje
  en het leek wel om mij heen of er overal maar jongetjes werden geboren behalve bij ons haha
  tot dat ons vierde kindje een jongetje werd . wel interessant om te weten

 • Rachel

  Ik had het inderdaad wel eerder gehoord. Opvallend is ook om te zien hoe het geboorteaantal omlaag is gegaan.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Onregelmatig werken en kinderen.

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Bij ons in de vriendengroep zijn er meer meisjes als jongens kindjes haha. 5 meisjes en 2 jongens.
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: #BabyvanderDonk on the way| week 24

 • Priscilla

  Ja dat wist ik wel, gek is dat he? Ik heb zelf altijd het idee dat het een soort golfbeweging is door het jaar heen; soms lijkt het of er bij heel veel een meisje wordt verwacht en dan een paar maanden later zijn de jongens weer aan de beurt.
  Onlangs geplaatst door Priscilla: Op de naald 6

 • Iris

  Hier is het juist andersom: ik kom uit een gezin van vier meiden en mijn zus is afgelopen zomer bevallen van een meisje 🙂

 • Ilse

  Ik wist idd dat er meer jongens geboren worden. En in mijn omgeving is dat ook idd zo! Behalve dat ik zelf uit een gezin van 3 meiden en 1 jongen kom 😊 Ik heb gehoord dat er meer jongens geboren worden omdat er meer erfelijke ziektes zijn die alleen bij jongens voorkomen en er daardoor (iets) minder jongens de volwassen leeftijd bereiken… Jongens zijn dus eigenlijk het ‘zwakkere geslacht’ 😉

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv