Persoonlijk: Alles moet anders (structuur thuiswerkende moeder)
30 okt 2018 Lifestyle Persoonlijk 11

Persoonlijk: Alles moet anders (structuur thuiswerkende moeder)

Al weken liep ik ertegen aan. Het gevoel dat alles te veel werd, dat mijn hoofd vol met watten zat en dat ik er gewoon niet veel bij kon hebben. Ik merkte het in hoe ik mij voelde, maar ook in hoe ik deed naar anderen. Ik was wat sneller geïrriteerd dan normaal en kon gewoon wat minder hebben. En toen kwam het moment dat mijn lijf en hoofd zeiden: STOP, zo kan je niet verder. 

Het heeft heel lang geduurd hoor totdat het mij duidelijk werd dat het gewoon niet langer zo door kon gaan. Achter de schermen is er ook net iets meer gebeurd dan wat ik allemaal laat zien. Zo heb ik in een maand tijd diverse antibiotica kuren moeten slikken, wat natuurlijk een flinke aanslag is op het lichaam.

Daarnaast, liep ik gewoon in mijn eigen huis als een kip zonder kop rond. Werk, kinderen, man, huishouden. Echt álles liep in elkaar over. Ik was er nooit echt voor mijn gezin omdat ik de hele dag maar in mijn hoofd liep met alles wat ik nog moest doen. Daarnaast ben ik iemand die gewoon heel veel wil en vraagt van zichzelf, en dat maakt het gewoon allemaal een tikkeltje lastig.

Thuiswerkende moeder

Er zit dus ook een nadeel aan het thuis werken. Als thuiswerkende moeder heb je gewoon structuur nodig. Zoals ik al wel vaker verteld heb: ik kan niet werken wanneer het in mijn huis een rommel is. Alleen kruimels op de vloer is voor mij eigenlijk al te veel. Dat ga ik dus allemaal eerst opruimen voordat ik aan werken toe kom. Met als resultaat dat ik al veel heb gedaan voordat ik aan het werk begin en daardoor gewoon minder inspiratie heb, en ook sneller ben afgeleid.

Verandering!

Er moeten dus dingen veranderen. Concreet betekent dit dat ik niet meer vanuit thuis werk. Ik zal hier na een tijdje eens een update over schrijven hoe dit bevalt. Doordat ik vanuit huis werkte zat ik hele dagen thuis. Ik miste gewoon ontzettend het gevoel om de deur achter mij dicht te trekken en na een dag productief zijn in een lekker schoon huis thuis te komen. Vanaf nu werk ik dus (bijna) niet meer thuis. In ieder geval de maandag werk ik uit huis zodat ik op die dag de meeste dingen voor de blog in orde kan maken.

Dagen vrij nemen

Ook zal ik echte dagen vrij gaan nemen. Dit deed ik nooit echt. Eigenlijk werkte ik elke dag. Moest er nog een mailtje uit terwijl ik bezig was met de was ophangen? Dan ging ik toch nog even snel dat mailtje doen. Had ik een leuk idee voor een artikel? Nou, dan ging ik dat toch even snel doen voordat ik moest gaan koken. Geloof mij: op de lange termijn wordt dit een crime en gaat dit tegen je werken. Dus: de dinsdag, donderdag en de vrijdag zijn mijn vrije dagen. In het weekend ben ik een beetje “vliegend” want Vincent is dan thuis en ik vind het altijd fijn en een rustmomentje om op de zondag het artikel voor de maandag te schrijven. De vrije dagen mag ik best af en toe een mail beantwoorden, en ook het vloggen gaat gewoon door, maar er wordt niet langer dan 15 min achter de laptop gezeten, en het schrijven van artikelen is al helemaal uit den boze.

Minder opdrachten

Ik zal ook wat selectiever gaan worden in het aannemen van opdrachten. Natuurlijk, producten opsturen staat altijd vrij en dat kan gewoon. Alleen de betaalde opdrachten wil ik even wat minder doen. Sowieso neem ik alleen opdrachten aan die bij mijn persoon en mijn blog passen, alleen zal ik nu ook gewoon wat meer kijken naar hoeveel tijd iets kost en hoe leuk ik het vind om iets uit te werken.

Ik hoop dat deze punten mij kunnen helpen om weer rustiger te worden als thuiswerkende moeder. Uiteindelijk zal het voor iedereen prettiger zijn wanneer ik met veel plezier blijf bloggen. Dit zal bij mij ook voor veel meer inspiratie zorgen.

Heb jij nog tips voor meer structuur in het thuis werken?

Reacties

 • Marlous

  Ik hoop dat deze nieuw vorm snel wat meer rust geeft en dat je merkt dat dit ‘beter’ werkt.
  Naast mijn werk in het onderwijs (4 dagen) heb ik ook nog 2 andere banen (voedingscoach en ervaringsdeskundige bij een eetstoorniskliniek). Dit werk doe ik voornamelijk via mijn laptop (dagmenu’s uitschrijven en mailen/chatten met cliënten). Hoewel ik alleen op de donderdag vrij ben, ben ik hier ook in de avond en in het weekend overdag mee bezig. Ik maak voor mijzelf een planning waarin ik ook (korte) pauzes opneem en daarnaast probeer ik niet bezig te zijn met social media., zodat ik me volledig kan focussen. Dit is bij jou natuurlijk een beetje anders, want het is voor een groot deel je werk 😉
  Ook heb ik gemerkt dat mensen in mijn omgeving op mijn thuiswerkdag denken dat ik de hele dag ‘vrij’ te besteden heb en ik heb de fout gemaakt om hier soms teveel in mee te gaan. Het is heerlijk om mijn werk even neer te leggen en dat moet ook kunnen. Hoe lekker is het om op een zonnige dag een paar uurtjes naar buiten te gaan met een vriendin?! Maar ik was achteraf aan het stressen, omdat ik nog veel werk te doen had. Ik ben hier dus nu wat ‘strenger’ in.
  Ik kijk nu al uit naar je blog waarin je schrijft over je ervaringen!
  Ik hoop oprecht dat je een stukje verbetering merkt; succes!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je lieve reactie. Ja klopt, social media is deels mijn werk en dat is niet het meest rustige zeg maar haha. De druk kan best wel hoog zijn maar gelukkig kan ik dit steeds een beetje beter naast mij neerleggen. En gewoon beter verdelen. Dat helpt ook wel een heleboel. En klopt: hier stond ook regelmatig van alles voor de deur haha. Dat kan nu niet meer, maar ik was daar indd ook strenger in geworden. Dat moet ook wel anders gaat het indd helemaal de verkeerde kant op en brengt het te veel druk met zich mee. Liefs Saskia

 • Iris

  Hopelijk gaat de nieuwe structuur positief werken. Ik merk zelf inderdaad dat thuis bezig zijn nogal chaotisch kan zijn. Af en toe elders werken is dan enorm prettig. Heel veel succes en neem vooral de rust als je merkt dat je het nodig hebt! Alles op z’n tijd.

  • Saskia Hardeman

   Hoi lieve Iris, Dankjewel! Vandaag was ik een dagje vrij en dat voelt gewoon echt heel fijn dat er gewoon niets hoeft zeg maar. Hoe gaat het met je studie? Veel liefs!

 • Kirsten

  Ik werk dat niet echt thuis, of nahja nu zit ik wel thuis en misschien met het bloggen is het bijna hetzelfde. Maar toen ik wel nog een vaste baan had was dat “even snel” ook echt verkeerd. Je merkt dat het er zo snel insluipt en het vraagt gewoon teveel van jezelf. Ik hoop dat je wat meer structuur kan creëren dat geeft je vast rust!
  Onlangs geplaatst door Kirsten: Een kindje krijgen in dit social media tijdperk

  • Saskia Hardeman

   Ja precies, het sluipt er gewoon in. Daarnaast is het zakelijk gezien qua campagnes en dergelijke wel gewoon werk dat goed gedaan moet worden en die combi werd gewoon heel veel.

 • Rory

  Hmmmm lastig en vervelend Saskia. Ik herken het natuurlijk wel. Het altijd maar doorgaan en ‘even snel’ wat tussendoor doen. Als H. thuis is (of Mila op school) kan ik werken, dus dat wordt vaak wel in de weekenden en avonden doorgaan. Toch bemerkte ik bij mijzelf dat ik steeds snauweriger werd en ineens tijd ging ‘opeisen’ en vond ik mijzelf niet meer zo leuk. Werk aan de winkel, ook bij mij. En daar bedoel ik dus mee meer tijd voor het gezin, en ook zeker meer tijd voor mijzelf (toch gaan sporten, even mijn broodje in rust eten) en gewoon beter op mijzelf letten. Zo makkelijk nog niet. Sterkte daarmee, want wel goed dat je zelf aan de bel hebt getrokken. Even nieuwsgierig waar je dan ‘uit huis’ gaat werken. Een flex werkplek? Cafeetje of elders. Gewoon om te weten omdat ik mij van vroeger kan herinneren dat ik het fijnst schreef als ik ergens in een tentje koffie zat te drinken. En dat heb ik bijna alweer een jaar niet gedaan trouwens…

  • Saskia Hardeman

   Ja precies, de tijd voor het gezin is ook zó belangrijk om in te delen. Ik heb indd aan een werkplek zitten denken maar zit nu gewoon lekker bij de Bagels en Beans met oordoppen in haha. Heerlijk, wel gewoon mensen om mij heen maar vrij weinig afleiding en ik kan lekker doorwerken. Liefs Saskia

 • Aneta

  Succes! Ik kan mij ook wel voorstellen dat het lastig kan zijn om thuis te werken. Je sluit ook niet echt een dag af, waarnaar je rustig naar huis gaat. Het werk blijft om je heen dansen. Ik hoop voor dat deze mooie keuzes je veel goeds zullen brengen. Liefs❤️
  Onlangs geplaatst door Aneta: Volgens zijn sterrenbeeld is hij dit type vader

  • Saskia Hardeman

   Inderdaad het openen en afsluiten miste ik heel erg. Gewoon even lekker de deur achter je dichttrekken en weer thuis komen in een schoon huis. Heerlijk.

 • Ilse Visscher

  Wat naar voor je Saskia.. Hoop zo dat je beter je draai en weg erin gaat vinden. Heel goed dat je aan jou en je gezin denkt en even een stapje terugneemt. Je gezin is toch het allerbelangrijkste! Hou vol, er komt een dag die zo is, zoals jij het zou willen x
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Review: Een fotocollage op aluminium

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv