Stoppen met roken en hoe mij dit lukte
28 dec 2016 Lifestyle 34

Stoppen met roken en hoe mij dit lukte

Jaja, dat ik deze bekentenis ooit nog zou gaan doen op mijn blog had ik niet gedacht. Nu het einde van het jaar weer nadert en de goede voornemens weer te voorschijn komen kwam het idee ineens in mij op om eens een blog te wijden aan de tijd dat ik nog rookte en hoe ik hier mee stopte.

Vaak wanneer ik mensen vertel dat ik heb gerookt wordt er verbaasd gereageerd. Toch is het echt zo. Sterker nog: ik heb heel wat sigaretjes gerookt. Exact weet ik het niet meer maar ik denk dat ik zo vanaf mijn vijftiende tot en met mijn vierentwintigste heb gerookt. Hier en daar met wat periodes van stoppen, alleen duurde dat stoppen nooit lang.

Roken

Dat ik ben begonnen met roken is min of meer het welbekende ik-ben-jong-en-ik-wil-wat verhaal. Mijn ouders hebben het mij nooit verboden maar vooral mijn vader gaf wel zo nu en dan aan het jammer te vinden dat ik deze slechte gewoonte had. Hij probeerde ook regelmatig mij te overtuigen met het feit dat van roken de huid snel veroudert, maar dit kon mij als tiener vrijwel niet zo veel schelen.

Pas toen ik ouder werd begon het roken mij tegen te staan. Vincent en ik rookten allebei, en alhoewel er in ons huis niet gerookt werd begonnen we het steeds vervelender te vinden om steeds buiten te moeten gaan staan. Wanneer het regende of koud was, speelde de verslaving op, maar vroegen wij ons hardop af waarom we dit toch eigenlijk deden.

Roken en zwangerschap

En toen kwam de kinderwens. Dat roken slecht is voor een ongeboren kind weten we natuurlijk allemaal. Ik begon dus langzaam met afbouwen. Toen ik eenmaal zwanger was kon ik makkelijk van de sigaretten afblijven maar kon ik er wel echt zin in hebben. En ja hoor, na de bevalling duurde het niet lang voordat ik mijn eerste sigaret weer rookte. Ik rookte alleen maar thuis zodat ik niet in de verleiding zou komen om overal een sigaret op te steken. De eerste paar weken waren fijn, totdat ik mij er weer aan begon te ergeren. Vincent begon in die tijd met bergbeklimmen en stopte in één keer met roken. Ontzettend knap vond ik dit.

Gestopt met roken

Voordat ik stopte met roken had ik niet verwacht dit te kunnen. Maar uiteindelijk is het mij ontzettend meegevallen. Toen Vincent en ik een paar dagen met Senna weg gingen, nam ik niets mee, en zo ben ik gestopt. Klinkt heel simpel, was het natuurlijk niet. De eerste dagen waren zwaar. Maar in een andere omgeving stoppen met roken maakt het wel veel gemakkelijker dan wanneer dit in de eigen omgeving gedaan wordt. Toen ik eenmaal weer thuis was, had ik ook totaal geen behoefte aan een sigaret.

Afkickverschijnselen stoppen met roken

Inmiddels ben ik een aantal jaren gestopt met roken en ben ik hier ontzettend blij mee. De geur van een sigaret vind ik trouwens nog steeds heerlijk, maar ik moet er niet aan denken om dit zelf nog in te ademen. Uit de statistieken blijkt dat er steeds minder mensen roken wat natuurlijk alleen maar toe te juichen is. Toch weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om met deze slechte gewoonte te stoppen. Ook al weet je wat voor een schade het aan kan richten. Zelf ben ik in een keer cold turkey gestopt en had ik vrijwel geen last van afkickverschijnselen. In die zin is het stoppen mij vrij makkelijk afgegaan, dit gun ik iedereen die wil stoppen met roken.

Wil jij ook stoppen met roken? Bij de huisarts of apotheek kan je meer informatie opvragen, zij helpen je graag. 

Reacties

 • Tamara TS

  Wat goed dat je in een keer bent gestopt! Ik ben in 2013 gestopt, omdat het een van de voorwaarden was van mijn medicatie (omdat het ziekenhuis voor me betaald) met een e-smoker. Nu loop ik sinds die tijd al met mijn “puf” rond. Mijn man is dit jaar weer begonnen en heel af en toe kan ik het stiekem toch niet laten om een shaggie te roken, maar daarna vang ik het weer op met mijn e-smoker. Helemaal stoppen vind ik ontzettend lastig, vooral in gezelschap. Wij rookten altijd binnen en eigenlijk stinkt dat ook behoorlijk. Merk het nu vooral als er bezoek is geweest.
  Onlangs geplaatst door Tamara TS: Douglas Adventskalender dag 23 & 24

  • Saskia Hardeman

   Ik snap dat helemaal stoppen heel moeilijk is hoor. Ik had er zelf het meeste moeite mee omdat het zo in mijn systeem zat, eigenlijk was het een handeling die gewoon overal bij hoorde.

 • Marloes

  Wat goed dat je bent gestopt! Kinderen krijgen is altijd een goede stok achter de deur voor elke gezonde gewoonte denk ik, het maakte voor mij gezond eten opeens heel aantrekkelijk 😊
  Onlangs geplaatst door Marloes: Ben je nou nog zwanger??

 • Romy

  Wat knap dat je gestopt bent met roken en dan ook nog eens cold turkey. In mijn omgeving ken ik veel mensen die al jarenlang roken en meerdere stoppogingen hebben gedaan, maar zonder succes. Ben dan toch blij dat ik er nooit mee ben begonnen!
  Onlangs geplaatst door Romy: 5 tips om iets liever voor jezelf te zijn

  • Saskia Hardeman

   Nou inderdaad, en ook vooral nooit aan beginnen zou ik zeggen, je mist er niets aan 😉

 • Tamara

  Dat had ik echt niet verwacht haha! Sas de schoorsteen! Ik heb zelf van mijn 12e tot mijn 15e gerookt. Maar 3 jaar dus. Toen leerde ik rich kennen en die is echt antirook. Toen hij zei dat hij niet met een asbak wilde zoenen was de keuze snel gemaakt haha. Knap dat je gestopt bent!
  Onlangs geplaatst door Tamara: Denk aan mij, hoofdstuk 8.

 • Maud - Ukkiegeniet.nl

  He wat leuk om te lezen! Ik ben nu zelf sinds oktober gestopt.. Ik vind het nog heeel vaak lastig, maar ben ook blij dat ik gestopt ben. Het is echt een hele stomme verslaving! Hihihi.
  Onlangs geplaatst door Maud – Ukkiegeniet.nl: Wat te doen in Marrakech met een baby..

  • Saskia Hardeman

   Het is misschien ook iets wat lastig zal blijven. Ik ken mensen die jaren gestopt zijn en nog steeds weleens zin hebben in een sigaretje 🙂

 • Mathiske

  Wat grappig ik vind jou ook echt heen type om te roken. Ik heb zelf ook gerookt van mn 15e tot mijn 24ste. Wel af en aan wel eens gestopt maar ben pas echt gestopt vlak voor de punctie (ivf traject) van Emily. Soms heb ik er nog wel.zin in maar ben bang dat ik zo ziek word dat het me echt niet waard is. Nu al ruim 2jaar gestopt, best trots op.mezelf!
  Onlangs geplaatst door Mathiske: *Kerst Blog Challenge* Bouw een sneeuwpop.

  • Saskia Hardeman

   Je mag er ook zeker trots op zijn dat je zo lang gestopt bent. Ik had het bij jou eigenlijk ook helemaal niet verwacht!

 • Karin

  Ontzettend knap! Wij roken zelf niet, ik heb vroeger tijdens het uitgaan wel gerookt maar meer ook niet. Mijn ouders en een van mijn zusjes roken wel. Ik vind het zo vies! Als we bij mijn ouders op bezoek zijn roken ze buiten, maar als we weer thuis zijn gaan alle kleren in de was. Die geur blijft overal in hangen. Ze hebben al vele pogingen gedaan om te stoppen maar tot nu toe vergeefs. Daarom vind ik het superknap dat het jou gelukt is!
  Onlangs geplaatst door Karin: Terugblik op 2016 (deel 2)

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel Karin. Ik vond het op gegeven moment ook altijd zo vervelend worden voor mensen die bij ons bezoek kwamen dat ze (ook al rookten wij buiten) steeds die rook moesten ruiken. Wie weet dat je ouders en zusje nog eens gaan stoppen.

 • Priscilla

  Ik rookte ook. Vanaf mijn 18e tot nu zo’n beetje. Tijdens de zwangerschappen wel gestopt en af en toe ook een jaartje tussendoor. Nu heb ik natuurlijk sinds ik ziek ben geworden niet meer gerookt. Ik hoop dat ik het vol kan houden wanneer ik straks weer op de been ben. Ik hou er namelijk wel heel erg van.
  Onlangs geplaatst door Priscilla: Oost west, thuis best..

  • Saskia Hardeman

   Mis je het roken nu ook? Misschien dat het je wel zal lukken als je straks beter bent om te blijven stoppen met roken!

 • Randy

  Waaaaatttttt??????? 😱😱😱 (hahaha ik vraag me opeens af of ik je mijn mening ooit eens over roken heb verteld 🙈) Maar iig fantastisch dat jullie rookvrij zijn 😊

  • Saskia Hardeman

   Whihihi nou, die mag je me wel vertellen hoor, alhoewel ik die nu wel kan raden geloof ik 😉

 • Irma

  Wat goed zeg! 😀
  Onlangs geplaatst door Irma: De Oude Bakkerij | Urk

 • Leonie van Mil

  Goed hoor!! En Cold Turkey is volgens mij ook de beste manier. Alle mensen die ik ken die op die manier zijn gestopt, hebben het volgehouden. Alle anderen vallen toch weer terug in hun oude patroon. Ik heb zelf dan geen ervaring met een rookverslaving, dus ik spreek niet uit eigen ervaring. Maar dat is wat ik om mij heen zie.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Wat voor voorbeeld geven wij onze kinderen?

  • Saskia Hardeman

   Ja, dat is denk ik ook wel zo hoor. Om mij heen zie ik dat ook heel erg veel. Er moet gewoon in een keer een knop om.

 • Ida

  Wat knap zeg, ik ben altijd een gezellig heids roker geweest 1 op andere dag gestopt, wil echt noooooit meer roken, mijn man rookt al heel erg lang, hij wil er zo graag af, het is echt een hele grote verslaving, begin er nooit aan, maar petje af vrouw, erg knap xx

  • Saskia Hardeman

   Ook van jou erg knap dat je gestopt bent! En wie weet lukt het je man ook nog snel eens.

 • Charlotte

  Haha zo kom je nog eens iets te weten 😉 Ik heb ook gerookt, ben er zo’n 8 jaar geleden mee gestopt en vind het nu heel erg stinken haha
  Onlangs geplaatst door Charlotte: OOTW: mijn kerstoutfits

 • marleen@burgertrutjes

  Knap hoor!

 • Patricia

  Goed dat je het deelt. Zal rokers weer aan het denken zetten. Zelf blij dat ik er nooit mee begonnen ben. Had toen zo’n afspraak als puber met mijn ouders; zou rijlessen dan cadeau krijgen. Dat motiveerde mij wel. Tja Zeeuws-bloed hè; ben zuunig.
  Onlangs geplaatst door Patricia: Estavana Polman en Rafael van der Vaart verwachten kindje

  • Saskia Hardeman

   Hihi, mijn ouders hadden die afspraak ook met mij. En ik heb toch mijn rijbewijs: rara hoe kan dat 😉

 • jodi - liefthuis

  Wat goed dat je gestopt bent. Ik weet dat het een verslaving is en dat het moeilijk is er vanaf te komen, maar wat vind ik het verschrikkelijk als mensen roken. Ooit was ik de enige van de vriendinnengroep die niet rookte, moest ik altijd mee naar buiten de kou in hahahaha
  Onlangs geplaatst door jodi – liefthuis: Lieve kerst wat was je fijn…Kerst PLOG 2016

 • Iris

  Het is voor mij lastig voor te stellen dat je de geur van sigaretten lekker vindt ruiken, ik stik al bijna als iemand op twintig meter afstand een sigaret opsteekt 🙂

 • Simone

  Ik zou niet weten wat het is, want ik heb er nog nooit een opgestoken gelukkig en dat houd ik zo. Maar knap van je dat je cold turkey gestopt bent!
  Onlangs geplaatst door Simone: Als het ineens heel stil is in de kamer…

 • Lilian

  Goed hoor. Ik ben 7 jaar geleden gestopt, omdat mijn vriend toen gestopt was en ik er heel veel last van had (kettingrookte nogal). Had een dag een erge depressie, hele tijd huilen en nu ben ik er zooo blij mee 😊

 • Vanessa

  Hé, ik zou nooit gedacht hebben dat jij hebt gerookt. Knap dat je er mee bent gestopt! In mijn familie roken veel mensen, ook mijn ouders, maar mij heeft het gelukkig nooit iets gezegd. Het is ongezond en daarnaast nog eens mega duur ook.

  • Saskia Hardeman

   Nou inderdaad, het is zó duur geworden. Toen ik begon met roken was een pakje nog 6 gulden. Goed dat je er nooit aan begonnen bent!

 • Lieke van Veen

  Ik heb nog nooit in mijn leven een sigaret gerookt en dat wil ik ook graag zo houden. Knap dat je gestopt bent! Het is niet makkelijk. Toen mijn vriend probeerde te stoppen was hij niet te genieten, dus inmiddels is hij nog steeds niet gestopt.

 • Juliette

  Oh dat had ik nooit van jou verwacht 😉
  Zelf weet ik dat het vooral het psychische aan de verslaving is.. De handeling.. het momentje..
  Toen ik gestopt was heb ik geen last gehad van de nicotine die ik niet meer binnenkreeg, maar wel heel erg het gevoel had nooit meer een rust momentje te hebben. 😉 Knap dat je gestopt bent!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.