SPEELAFSPRAAKJES: WAT LAAT JE ALS MOEDER TOE?
9 dec 2020 Kinderen Mama 6

SPEELAFSPRAAKJES: WAT LAAT JE ALS MOEDER TOE?

Tot voor kort was het bij ons in huis één groot feest wat speelafspraakjes betreft. Het mocht van mij altijd, en ja hoor, bij ons thuis is ook geen probleem. Dat het soms een beetje onrustig was bij ons thuis, en dat dit wellicht ook invloed heeft op de kinderen, daar kwam ik pas later achter. 

Ik vind het zelf heel gezellig wanneer er vriendjes zijn in huis. En eerlijk is eerlijk: mijn kinderen spelen ook een stuk beter wanneer er vriendjes bij ons thuis zijn. Vaak heb ik er dan weinig omkijken naar, en dat is handig wanneer je wat huishoudelijke taken wil doen. Al met al kwam het heel vaak voor dat er vrijwel elke doordeweekse dag een vriendje of vriendinnetje bij ons was.

Totdat een aantal weken geleden ons geadviseerd werd de kinderen even thuis te houden. In de klas van een van de kinderen was Corona geconstateerd en daarom werd er geadviseerd om even een weekje niet te spelen. De kinderen mochten wel gewoon naar school. Zelf was ik al lang blij dat de kans op besmetting klein was en we niet in quarantaine hoefde, dus prima als de kinderen even niet mochten spelen. Het verbaasde mij ook dat de kinderen hier ook heel relaxed op reageerde “oh nou, dan gaan we wel met jou spelen mama”.

Kindjes nog beter in hun vel

Moraal van dit verhaal: wat was die week ontzettend fijn en rustig! Er ging echt een wereld voor mij open die week. Een van de fijnste dingen: geen gillende kleuter op het schoolplein omdat ze wil speeeheeelen. Daarnaast waren de kinderen ontzettend rustig en speelden veel samen. Om 16.30 uur is over het algemeen bij ons de regel dat er een scherm aan mag, en die regel werd zonder zeuren gewoon gehandhaafd. Geen jengelende kids meer onder het avondeten, of bozigheid en dergelijke. De kinderen zaten al goed in hun vel (ja, ook ondanks het gejengel af en toe haha), maar het leek deze week nog veel beter met hen te gaan.

Het zette Vincent en mij aan het denken.. Waren de weken niet te druk voor de kinderen? Zou het niet veel beter zijn om meer structuur aan te brengen? En de antwoorden op deze vragen zijn ja. Inmiddels zijn we al heel wat weken verder en het gaat allemaal heel lekker op het moment. In principe mag er een a twee keer in de week worden gespeeld. En dat is meer dan ok. In de week van Sinterklaas was het zelfs een enkele keer, en dat vonden ze helemaal prima.

Ik dacht altijd dat het leuk en gezellig was om veel te spelen. En dat is het wellicht ook, maar ik kreeg er zo nu en dan wel licht overprikkelde kinderen voor terug. Zo zie je maar weer dat je als moeder altijd nog weer bij leert 🙂

Hebben jullie thuis afspraken over het spelen? En wat vinden de kinderen daarvan?

Reacties

 • Priscilla

  Hier spelen we vanaf het begin al maar 1x in de week. Dit omdat hij 1x in de week naar zwemles gaat soms zelfs 2x als hij een onderdeel extra moest oefenen en 1x in de week gaan ze ook naar opa en oma.
  Hij mag wel altijd buiten met kinderen spelen maar thuis met iemand spelen is echt maar 1x in de week omdat we na het spelen inderdaad merken dat hij dan sneller boos is enzo.

 • Tina heurter

  Ze mogen hier altijd spelen.. maar bij droog weer spelen we buiten..of t moet heel koud zijn dan natuurlijk niet buiten..nu scheelt t dat de oudste z3lf op pad gaan de jongste is 6 en die speelt hier in de buurt met vriendjes en vriendinnetjes in de speeltuin

 • Marieke

  Op de basisschool mocht het van mij hooguit 2x per week en liefst dan een kind bij mij en de andere bij het vriendje spelen zodat ze elkaar niet in de weg zitten (ik heb zoon en dochter, 2 jaar en 3 groepen verschil). Nu zitten ze al paar jaar op middelbare school en wordt er niet echt meer gespeeld. Ik vind het nog steeds heel gezellig als er iemand mee komt, maar sinds corona en door huiswerk kan het minder vaak helaas.

 • Guusje

  Bij ons is de regel 1x per week. Ze gaan 2x per week naar de BSO en er wordt ook nog gesport. Dit is een goede balans voor ons en houd het rustig. Het komt ook regelmatig voor dat we aangeven dat er even een week niet gespeeld wordt omdat ze moe zijn of omdat het een drukkere week is.
  Nu moet ik wel zeggen dat ze beiden ook veel buiten spelen met de buurtkinderen, dat mag wel altijd.

 • Anneloes

  Wow iedere dag, zou bij ons niet eens gaan want ze gaan twee keer per week naar de bso. Jade de oudste zwemt vrijdagmiddag echt op een rottijd, 17:40 dus ook niet handig om daarvoor ergens te gaan spelen dus het zou dinsdag of woensdag kunnen. Meestal gewoon op woensdag, mijn vrije dag. Maar moet zeggen dat speel afspraakjes nog maar op twee handen te tellen zijn en voor de jongste (groep 1) net twee gehad. Voor mijn kinderen houd ik eigenlijk niet zo van adhoc spelen en weet ik dat liever even van te voren.(wellicht komt dat nog als ze ouder zijn) .
  Fijn dat ze bij jullie nu rustiger zijn en er meer structuur is gekomen!

 • Iloon

  Ja hoor maar heb tijdelijk even stop gezegd want werk zelf 5 dagen in de week en had op den duur 3 3 keer per week ook speelafspraakjes en het moest ook vaak weer bij ons kon nooit bij iemand anders want ze moesten boodschappen doen en zelf ben ik er even zat van haha
  Voelde me even soort gastouder
  Want ik moet ook een keer boodschappen doen.
  Het is ons even teveel momenteel ondanks het altijd wel erg gezellig was het is idd hier ook wat rustiger geworden heerlijk

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.