Help, mijn peuter slaapt niet door!
14 jul 2017 Mama 11

Help, mijn peuter slaapt niet door!

Onze kinderen zijn geen hele goede slapers, dit heb ik wel vaker op mijn blog verteld. Elke keer wanneer ik hoop dat het de goede kant op zal gaan, blijkt toch weer het tegenovergestelde. Nu Sophia twee jaar oud is begin ik mij er maar heel langzaamaan bij neer te leggen dat het misschien nog wel heel erg lang kan gaan duren voordat wij een nacht zullen hebben waarbij wij in een keer kunnen doorslapen.

Gebroken nachten

Dat wij van die óntzettend leuke en lieve kinderen hebben maakt natuurlijk een hele hoop goed, alleen zou ik liegen wanneer ik zou zeggen dat ik geen last heb van die gebroken nachten. En soms voel ik mij een oude zeur hoor, wanneer ik mijzelf weer hoor zeggen dat ik moe ben. Alleen aan de andere kant denk ik dat niemand er vrolijk van wordt wanneer je er minstens vijf keer in de nacht uit moet.

Met Senna gaat het overigens steeds een beetje beter. In de wat drukkere periodes heeft hij helaas nog steeds last van nachtangsten, maar over het algemeen slaapt hij wel door. Het komt wel regelmatig voor dat meneer om 06.00 uur naast ons bed staat, dus daar moeten we nog maar even iets op verzinnen ;).

Lees ook: Samen slapen met het gezin

Peuter slaapt niet door

Alleen wat er met Sophia is dat zij in de nacht steeds wakker wordt, dat weten wij nog steeds niet. Zij heeft geen speen, dus daar kan het niet aan liggen. Vaak aai ik haar even of geef ik haar een klein flesje water en dan slaapt ze wel weer verder. Gelukkig is het niet zo dat ik hele nachten met haar opzit, alleen zijn de nachten wel zo dat ik steeds uit mijn slaap wordt gehaald. Vooral die momenten dat ik steeds uit mijn slaap wordt gehaald en weer moeilijk in slaap kan komen vind ik slopend. In de ochtend krijgt zij altijd rond zes uur een flesje melk en slaapt zij daarna nog weer even door. Vaak ben ik blij als ik haar eindelijk dat flesje melk kan geven zodat ik weet dat ik nog even kan slapen.

Of het ooit zal gaan wennen dat slechte slapen? Geen idee. Stiekem hoop ik van wel, alleen denk ik ergens dat het nooit helemaal zal gaan wennen. Wat dat betreft mag ze van mij wel heel snel groot worden, het zal toch ergens een keer ophouden 😉

Misschien zijn er mama’s  met hetzelfde probleem? Tips zijn uiteraard ook van harte welkom!

Meer lezen? Slecht slapende baby

Reacties

 • Frank

  Dat lijkt me ook zo erg en wat je er aan kunt doen is bij kinderen altijd de vraag. Ik had je graag willen helpen!! We hebben de laatste twee weken last van een kindje dat of niet wil gaan slapen in zijn eigen bedje. En als hij in zijn eigen bedje slaapt wordt hij altijd wakker rond half 11 en gaat daarna niet meer slapen behalve bij ons. Voor Senna misschien een wekker die op een bepaald tijdstip zijn ogen open doet en dat Sennavanaf dat moment uit bedje mag?? Werkte bij mij nichtjes goed!
  Onlangs geplaatst door Frank: Terugblik; Eerste trimester

 • Janke

  Zo herkenbaar helaas. Goed dat je er aandacht aan besteed. Hier een meisje van 2,5 jaar waarvan de doorslaapnachten op 2 handen te tellen zijn. Ook hier is het een raadsel. We denken dat het mede door haar slechte longconditie komt. Helaas ook hier niet de gouden tip

 • Marloes

  Heel herkenbaar, door de geboorte van Fenne is Sophie heel onrustig geworden ’s nachts, maar gelukkig niet elke nacht en vaak maar 2 keer maximaal. Fenne slaapt steeds meer door dus hopelijk gaat Sophie dit ook weer doen. Nu kruipt ze vaak bij ons in bed middenin de nacht en dan slaapt ze weer verder, maar is niet ideaal want dan lig ik natuurlijk op het randje van het bed met een puntje deken…
  Onlangs geplaatst door Marloes: Under construction…

 • Marieke

  Hier ook één die last heeft van nachtangsten, gaat nu beter, maar we durven het niet aan om te kamperen. Daarom gaan we in een huisje op vakantie.
  Wij zijn al terug van vakantie en het ging dit keer gelukkig supergoed met de kids met slapen. Zelfs bij elkaar op kamer slapen ging boven verwachting goed.
  Maar ik snap je; gebroken nachten zijn echt slopend. En wat je er aan doet? Dé tip moet ik ook nog krijgen 😉 Ik heb dus geen idee.
  Onlangs geplaatst door Marieke: In The Picture: Hubelino Leren Tellen

 • Rachel

  Wat vervelend. Onze oudste heeft alleen tijdens de komst van zijn broertje nachtangsten gehad, maar na twee weken was dat over. Ik snap dat je je een oude zeur voelt als je steeds zegt dat je moe bent, maar een goede nacht is zo belangrijk. Ik heb helaas geen tip voor je. De oudste van twee slaapt door en de jongste komt alleen voor zijn fles. We zijn daar heel erg mee gezegend. Wel zijn ze redelijk vroeg wakker (6.30), maar dat kan wel na een goede nacht. Mijn schoonzus zegt altijd dat haar kinderen met 6 jaar zelf naar beneden gingen, waar wat te eten voor ze lag, zodat ze nog even kon omdraaien. Misschien is dat iets voor Senna.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Wat als moeder ziek is?

 • Nicole Orriëns

  Aargh, kinderen die niet doorslapen zijn niet fijn… Zeker niet als ze een peuter zijn. In zo’n geval zou ik het denk ik met een beloningssysteem proberen of zo. Wennen doen slapeloze nachten nooit.
  Onlangs geplaatst door Nicole Orriëns: Hoe voorkom je dat mensen je huis inkijken?

 • Saskia

  Gelukkig hebben wij een dochter, die meestal goed doorslaapt, maar wel het liefst de ochtend start om 6 uur. Op een gegeven moment begon ze zelfs al voor 6 uur te roepen dat ze wakker was. Wat bij ons helpt is een lampje op een tijdschakelaar. Het lampje gaat aan om 7 uur en dan mag ze ons roepen (Wat ze dan ook steevast doet).
  Misschien dat dat voor Senna ook iets is.

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Bij ons gaat het nu gelukkig goed, maar dat heeft ook echt wel even geduurd. Wij schakelde de hulp in van het consultatiebureau en die hadden voor ons goede tips. En als extra informatie Triple P. Misschien heb je hier iets aan… voor nu, proost met een knopje koffie 😉
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: Baby makings| Failure en door. Wachten op..

 • sandra

  He bah, wat vervelend. Ook al hoef je niet nachtenlang op te zitten. Het is inderdaad wel lastig dat je elke keer uit bed moet. Is een slaaptrainer misschien niet iets voor Senna? BIijvoorbeeld de Zazu slaaptrainer Sam. Daarmee kan je instellen hoe laat je kind uit bed mag komen en ‘train’ je hem dat hij langer blijft slapen.
  Succes in ieder geval! En nog een fijne vakantie!

 • Joyce

  Hey meis,
  Ik heb een dochter van 18 maanden.
  Ze slaapt al sinds baby heel goed, zowel in de middag als in de nacht en ben er nog nooit een nacht uit moeten gaan (na de nachtvoeding) ik heb ook niet altijd meteen gereageerd op huilen of roepen. Sinds een week (net terig van ónze 1e vakantie in het buitenland) had ze moeite met inslapen…..ik heb haar toen eem knuffel kussen gegeven en ze slaapt al sinds baby met haar voedingskussen om zich heen en slaapzakje en dat werkt goed.
  Voor Senna kun je de wekker-lampje proberen of een stickerbeloningssysteem.
  Succes! En vind je blogs top!

 • Vanessa

  Hoi,
  Hier hetzelfde probleem. Een dochter van bijna 2 dat ook nog altijd niet doorslaapt. Sommige nachten zijn beter dan de andere. Maar als ze ’s nachts wakker wordt, is het altijd voor een uurtje en dan valt ze terug in slaap. Ik wou dat ik een gouden tip had… Ik ben blij te lezen dat we niet alleen zijn en dat er nog vele mama’s en papa’s dit probleem ervaren. Ooit komt het wel goed denk ik dan… 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv