Nachtangst: een aantal jaren later..
11 sep 2018 Kinderen Mama 3

Nachtangst: een aantal jaren later..

Een aantal jaren geleden schreef ik over de nachtangst van mijn zoontje. Ik vertelde wat deze nachtangst inhield en hoe wij hier mee om gingen. Nog steeds krijg ik berichtjes van moeders die via het internet op dit artikel uitkomen en zo ook meer leren over nachtangsten. Een van de vragen die ik hierbij veel gesteld krijg is hoe het nu gaat met de nachtangsten. Ik zal daar wat meer over vertellen. 

Wat is nachtangst?

Wanneer een kind nachtangst heeft wordt een kind geschrokken wakker, is verward en gedraagt zich angstig. Het kind blijft maar huilen en er kan maar moeilijk tot het kind doorgedrongen worden. Het grote verschil met een nachtmerrie is dat na een nachtmerrie iemand precies kan vertellen waarvan het wakker is geworden. Bij een nachtangst is dit niet het geval.

In het artikel omgaan met nachtangst bij kinderen vind je een uitgebreide omschrijving van deze angsten. Wat het inhoudt, hoe het zich uit en hoe mijn en ik hier als ouders mee om gaan. Ik weet nog wel dat ik die nachtangsten wel echt heel erg lastig vond om mee om te gaan. Met name omdat het kind echt onbereikbaar blijft, en dat wat je ook zegt, niet aan komt. De tip die ons ontzettend geholpen heeft is om het kind na een aantal uren slaap (bij ons was dit meestal om 21.00 uur) wakker te maken en te laten plassen. Zo doorbreek je het patroon en voorkom je nachtangsten. Echt een tip hoor wanneer je kind last heeft van deze angsten.

Hoe gaat het nu?

Mijn zoontje is nu bijna zeven en ik kan vertellen dat de nachangsten bijna minimaal zijn (afkloppen). Heel soms, en dan hebben we het over eens in de paar maanden, treedt er weer een nachtangst op. Vaak is dit in tijden van spanning. Hem hieruit krijgen is dan heel erg lastig. Wat ik vaan doe is hem dan alsnog even laten plassen en het licht aan doen. Hij schrikt soms even van het licht maar dit is dan wel even net het zetje waardoor hij echt wakker wordt.

Bij mijn dochter heb ik deze angsten gelukkig nog niet opgemerkt (komt vaker voor bij jongens) . En daar ben ik stiekem ook wel heel blij mee, want wij konden wel echt met ons handen in het haar zitten met die nachtangsten.

Mocht jouw kindje ook last hebben van deze nachtangsten raad ik je aan om het eerdere artikel dat ik noemde even te lezen. Ik hoor van veel mama’s dat ze daar iets aan hebben. Mochten er nog vragen zijn dan lees ik dit heel erg graag terug in de comments.

Reacties

  • Pytsje

    Toen ik kind was had ik hier zelf last van, wat bij mij hielp was voor de spiegel zetten. Mijn ouders zeiden als ik op een gegeven moment mezelf in de ogen keek dan was het klaar. Bijzonder hoe je geest snachts verwerkt, zal vast een functie hebben.

  • Anneke

    Vanaf welke leeftijd kunnen ze nachtangst krijgen?
    Onze dochter van 1,5 jaar word vaak Snacht wakker en ontroostbaar. Als ze uiteindelijk weer rustig is en na lang knuffelen weer terug naar bed gebracht word begint het “geschreeuw”’over nieuw

  • Ilse Visscher

    Oef, dat lijkt me heel lastig. Voor Senna, maar ook zeker voor jullie! Interessant om te lezen ook, want ik had er nog niet van gehoord. X

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.