Vroeggeboorte baby: Naar huis!
23 jun 2017 Mama 3

Vroeggeboorte baby: Naar huis!

Eerder hebben jullie al artikelen van Samantha kunnen lezen waarin zij vertelt over hoe haar zoontje werd geboren na een zwangerschap van 29 weken. Mocht je het gemist hebben kan je via de volgende links de artikelen nog bekijken: De impact van een te vroeg geboren baby en de eerste weken van een premature baby. Dit keer het laatste deel in deze reeks. Samantha vertelt over de periode nadat zij en haar vriend met hun zoontje Jay naar huis mochten, en hoe deze nazorg verliep en nog steeds verloopt!

En toen waren we thuis

In het begin vonden we het wel een beetje eng. Je staat er opeens alleen voor als ouders zijnde terwijl je al die tijd hulp hebt gehad in het ziekenhuis. Soms kan je via de verzekering couveuse nazorg krijgen maar dat hadden wij niet in ons verzekeringspakket. Achteraf vond ik het ook niet erg, we mochten eindelijk alles zelf doen zonder dat er iemand op je vingers stond te kijken! Doordat we in Hoorn al veel zelf deden en ook ’s nachts bij Jay mochten blijven, voelde het alsof we hem al door en door kenden.

In het ziekenhuis hebben alleen wij Jay aangeraakt en vastgehouden. In het begin was dit verplicht, en later hebben wij hier zelf voor gekozen. Doordat verpleegsters hem ook regelmatig oppakte, gaf dat veel prikkels voor hem. Hierdoor raakte hij snel vermoeid en overstuur. Familie mocht van ons als enige langs komen. Dit was al druk genoeg. Toen wij eenmaal thuis kwamen, hebben wij ook bewust aangegeven dat we eerst even de tijd wilde voor ons gezin en familie. Ook die hebben namelijk onzekere en lange weken achter de rug. Zo hadden zij ook even de tijd om te genieten van hun nieuwe familielid. Na een aantal weken zijn we rustig aan begonnen met wat kraamvisite. Even hebben we gedacht over een kraamfeest maar wij wilde dit niet i.v.m. de vele prikkels voor Jay.

De nazorg na een vroeggeboorte

Veel mensen dachten dat alles nu voorbij was. Jay is thuis en alles gaat goed… zo werkt het helaas niet. We waren net 2 dagen thuis toen het eerste ziekenhuis bezoekje alweer gepland stond. We moesten heen voor een oogonderzoek. Ook werden we nog regelmatig opgeroepen voor een hoofd en hartecho. In het begin gingen wij niet naar het consultatie bureau. Aangezien er gebleken is dat zij niet prematuur gericht werken, heeft het ziekenhuis in Hoorn een prematuur poli opgericht. Iedere maand moesten wij daar heen. Eerst moesten we langs de neonatologie verpleegkundige, daarna door naar de kinderarts en als laatste naar de fysiotherapie. Toen Jay een half jaar oud was, zijn we overdragen aan het consultatie bureau. Als Jay 1 jaar is gaan wij weer terug naar de kinderarts in Hoorn. Ook staan wij nog steeds onder controle in het VUmc. Daar moeten wij nog wel om de paar maanden naar toe. Daar gaat wij ook naar de neonatologie verpleegkundige, de kinderarts en de fysiotherapie. Deze bezoekjes blijven nog een aantal jaar doorgaan maar worden wel steeds minder. Ook krijgen wij nog geregeld thuis fysiotherapie. Zo wordt Jay zijn ontwikkeling goed in de gaten gehouden.

RS Vaccinatie

Omdat Jay met 29 weken geboren is, kwam hij in aanmerking voor het RS vaccinatie. Deze kunnen kindjes die onder de 32 weken geboren zijn krijgen. Elke 4 weken, als de R in de maand zit, krijgen ze dan een prik. Deze medicatie verminderd de heftigheid van het RS virus. Geheel uitsluiten kan helaas niet. Inmiddels heeft Jay zijn laatste vaccinatie gehad en heeft het RS virus niet gehad.

Earlybirds Fotografie

Voordat Jay geboren was, hadden wij een zwangerschaps en newbornshoot gepland bij Dian’s fotografie. Helaas kon de zwangerschapsshoot niet doorgaan. Toen wij hoorde dat Dian ook foto’s maakt voor Earlybirds fotografie, hadden wij al snel besloten om haar hiervoor te vragen. Bij thuiskomst hebben we alsnog een newbornlifestyle shoot gedaan.

Hoe gaat het nu met Jay?

Het gaat super goed met Jay! Inmiddels is Jay 8 maanden en afgelopen week zijn wij voor het eerst naar het consultatie bureau geweest. Bij de geboorte woog Jay 1340gr en was 41cm. Op dit moment weegt hij 7030gr en is 65.5cm! Jay is een kleine vreetwolf! Hij krijgt nog 4 flessen melk en eet elke dag een stuk fruit en eet ’s avonds warm eten. Sinds vorige week zijn wij begonnen met grovere stukjes. Jay vind het erg interessant wat wij eten dus proberen bij hem ook zoveel mogelijk. Hij kan zelf het beste aangeven wat hij wel en niet wil.

Qua ontwikkeling gaat het de goede kant op. Jay rolt van buik naar rug, alleen nog niet terug. Dit kan erg frustrerend voor hem zijn aangezien hij graag op zijn buik ligt. Hij houdt steeds beter zijn hoofdje omhoog in zithouding en pakt alles wat hij kan. De eerste 2 tandjes zijn ook al een feit. Eind mei gaan we weer op controle in het VUmc voor de 6maanden (gecorrigeerde leeftijd) controle.

Laatst heeft Jay weer een hartecho gehad. Zijn ductus staat nog steeds open. Over een half jaar a jaar moeten we daarvoor op nieuw op controle komen. Zijn hoofdje meten ze alleen nog op. Als zijn hoofd ‘normaal’ binnen de lijnen door blijft groeien, krijgt Jay geen echo’s meer i.v.m. de hersenbloeding.

Hoe gaat het nu met ons?

Ups en downs. Het blijft je achtervolgen. Vooral mij. Daarom heb ik besloten EMDR te volgen. Ik wil met een positievere gedachten terugkijken en met kracht en motivatie de toekomst tegemoet gaan. Ik accepteer niet snel hulp maar weet dat ik deze kans moet pakken.

Tips die ik couveuse ouders mee wil geven:

Couveuse ouder word je meestal geheel onverwachts. Hierdoor komt er veel op je af en vergeet je ook snel dingen. 1 ding waar ik onwijs blij mee ben zijn de foto’s van Jay zijn couveuse tijd en de verhalen die ik heb geschreven in zijn couveuse dagboekje. Elke week schreef ik een verhaaltje over de afgelopen week. Hierdoor vallen er voor mij, nu nog steeds, veel puntjes op de i. Je leeft in een roes en maakt dingen niet bewust mee. Het couveuse dagboekje hebben wij gekregen in het ziekenhuis op de Neonatologie afdeling.

Lees ook: Tips voor ouders van couveusekinderen

Bezoek…. Geef je wensen aan en doe zoals je het zelf wilt! Er is op dat moment maar 1 ding belangrijk en dat is de kleine. Vind je het fijner mensen om je heen te hebben? Geef dat aan! Wil je liever even niemand om je heen? Geef dat aan! Mensen moeten zich aanpassen aan jullie wensen en jullie niet aan die van hun.

Dit was het derde deel en tevens laatste deel van ons verhaal. Als jullie nog nieuwsgierig zijn naar dingen, stel gerust je vraag!

Lieve Samantha, ik wil je heel erg bedanken voor de waardevolle artikelen die je hebt geschreven. Van verschillende ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, heb ik begrepen dat zij de artikelen erg prettig vonden om te lezen. Knap ook dat je hulp accepteert, het is niet makkelijk, maar ontzettend sterk dat je inziet dat het nodig is! Ik wens je het allerbeste toe voor jou en je prachtige gezin! Veel liefs Saskia

Reacties

  • zebrazonderstrepen

    Naar huis gaan met een voldragen baby is al niet makkelijk, laat staan als je baby extra zorgen heeft. Moet heel spannend zijn, maar ben er zeker van dat dat ook weer lukt
    Onlangs geplaatst door zebrazonderstrepen: Omgaan met de dood

  • Marije

    Heftig hoor! Wat goed dat jullie het zo aangepakt hebben met bezoek. Wij deden precies hetzelfde toen onze zoon te vroeg geboren werd. En niemand mocht hem vasthouden, dat heb ik nog lang volgehouden haha. Veel geluk met jullie mooie ventje!
    Onlangs geplaatst door Marije: De Hippe Doos

  • Vlijtig Liesje

    Fijn dat het nu zo goed gaat met Jay. Zoiets lijkt me niets, en je komt als ouders in een maalstroom van emoties en gebeurtenissen terecht denk ik.
    Onlangs geplaatst door Vlijtig Liesje: Zelf een speurtocht maken voor een kinderfeestje

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.