Mijn ervaring met een mammografie
16 apr 2019 Lifestyle Persoonlijk 2

Mijn ervaring met een mammografie

Zoals jullie heel misschien wel weten, of merken, is het onderwerp borstkanker regelmatig iets waar ik over schrijf. Op de een of andere manier ligt dit mij heel erg bij het hart. Misschien heeft dat te maken met mijn vorige werk als wijkverpleegkundige, of met het feit dat het bij ons in de familie voorkomt. Geen idee. In ieder geval zal dit een onderwerp zijn die je zal blijven zien hier op mijn blog. Dit keer zal ik vertellen over mijn ervaring met een mammografie. 

Degene die mij al heel lang volgen zullen het heel misschien nog weten. Ik ben een aantal keren door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis om mijn borsten te laten onderzoeken. Het is heel erg belangrijk om je borsten in de gaten te houden en bij mij waren er net wat afwijkingen waarvan wij niet wisten wat dit betekende.

Echografie borstkanker

De eerste keer dat ik werd doorverwezen kreeg ik een echografie. Ik kan mij er niet heel veel meer van herinneren. Alleen dat ik het vervelend vond dat ik op gegeven moment alleen werd gelatendoor de echoscopist en heel lang moest wachten voordat er een arts bij kwam. Ik was niet zenuwachtig, maar werd het toen dus wel. Er was overigens gelukkig niets te zien op de echo, en ik kreeg het advies om het wel in de gaten te laten houden, maar verder niets aan de hand.

Mammografie borstkanker

De tweede keer kreeg ik een mammografie. Ik had her en der al weleens gehoord hoe dit ging en ik had mij dus voorbereid op een pijnlijke behandeling. En men, wat was dit vervelend zeg. Het is niet anders, en het is een goede manier om de weefsels van de borsten goed in zicht te krijgen. Maar ik hoop dit toch niet nog een keer te hoeven. Je borst wordt eigenlijk compleet platgedrukt tussen twee platen, heel naar.

En ook uit deze mammografie kwam gelukkig niets uit. Wel is het gewoon altijd ontzettend belangrijk om je borsten te blijven checken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Onlangs schreef ik trouwens over waarom niet alleen voelen belangrijk is, maar waarom er ook vooral gekeken moet worden, via volgende link ga je direct naar de blog: borstkanker herkennen, niet voelen maar kijken. In deze blog kan je ook precies lezen waar je dan naar moet kijken. Wat mij betreft zou elke vrouw dit moeten weten!

Heb jij weleens een mammografie moeten laten doen?

Reacties

  • Britta

    Inderdaad het allerbelangrijkste om het zelf te controleren!! Voelen & kijken. Juist bij jonge vrouwen is alles moeilijker te zien op beeld (bv met een mammografie) door het vele borstklierweefsel. Dus zelf voel je het nog het allerbeste als er iets veranderd! Heel goed dat je erover schrijft! 😘

  • Naomi

    Vorig jaar een mammografie gehad en twee keer een echo (eerste keer vanwege leeftijd, tweede keer omdat mammografie niet duidelijk genoeg was). Mij viel de mammografie na alle horrorverhalen juist erg mee. Prettig vond ik het niet, maar ook niet zo dramatisch als ik overal had gelezen. Het schijnt ook voor iedereen anders te zijn.
    En verder ben ik het met je eens dat je jezelf goed in de gaten moet houden. Hoewel ik dat dus ook, zoals ik al eerder schreef, lastig vind. Ik heb mastopathie en afwijkingen zijn er altijd (bijv. een cyste). Wanneer ga ik dan naar de huisarts en wanneer niet? Ik laat de huisarts sowieso elk jaar even een ‘check’ doen, heb ik na overleg met hem besloten. Better safe than sorry…
    Onlangs geplaatst door Naomi: CAO voor hulpverleners

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv