Magnesium en gedragsstoornissen: de oplossing voor kinderen ?!!
9 jul 2020 Kinderen Mama 3

Magnesium en gedragsstoornissen: de oplossing voor kinderen ?!!

Magnesium. We kennen het waarschijnlijk allemaal. In mijn tijd als verpleegkundige kwam dit medicijn dagelijks aan mijn neus voorbij. Het is voor zoveel kwalen een oplossing. Zo helpt het bijvoorbeeld bij slaapproblemen, maar ook bij spierkrampen is het een middel dat goed heel goed werkt. Het lichaam heeft namelijk magnesium nodig. Dat magnesium ook goed werkt bij gedragsproblemen (gedragsstoornissen) was nieuw voor mij. Via instagram vertelde een volger mij hierover. Ik ben mij er in gaan verdiepen en vertel je in dit artikel alles dat ik weet. 

Wat is magnesium?

Als eerste goed om de vraag “wat is magnesium” te beantwoorden. Magnesium is een mineraal welke het lichaam nodig heeft bij de opbouw en vorming van spieren en botten. Daarnaast is magnesium onmisbaar voor een goede werking van de spieren en voor de overdracht van zenuwprikkels. Ons lichaam maakt zelf geen magnesium aan en we zijn dus afhankelijk van de inname door voedsel. Ook kan je een supplement innemen om voldoende magnesium binnen te krijgen.

Magnesium bij kinderen

Ik kan uren doorgaan met vertellen hoe magnesium werkt en wat het voor een volwassene allemaal kan betekenen. Voor dit artikel zal ik mij beperken tot magnesium bij kinderen. Veel kinderen hebben namelijk een magnesium tekort. Zoals ik al vertelde komt dit door de voeding. Door de jaren heen zijn onze voedingspatronen nogal veranderd en heeft dit gevolgen voor de inname van magnesium. Veel ouders weten ook niet hoe belangrijk magnesium is, en in welke voeding dit zit (noten, groene groenten, avocado’s, bananen, volkoren granen etc). Daarnaast weet ik zelf maar al te goed dat niet alle kinderen al te beste eters zijn, en ook dit is een risico voor magnesiumtekort. Wat ook meespeelt is dat het lichaam van kinderen heel veel magnesium verbruikt. Magnesium is onder andere nodig om suikers en koolhydraten af te breken.

magnesiumtekort

Magnesiumtekort bij kinderen

Een magnesiumtekort bij kinderen is iets wat vaak niet herkend wordt. Een magnesiumtekort zorgt voor zowel fysieke en mentale problemen. Een kind kan bijvoorbeeld heel onrustig worden, tandenknarssen, groeipijn, ongeremd gedrag vertonen, en er kan zelfs een depressie ontstaan. In mijn zoektocht kwam ik veelal tegen dat ADHD ook gelinkt wordt aan een magnesium tekort en dat er onderzoeken zijn gedaan waar dit uit blijkt. In een aantal gevallen verminderen de klachten bij gebruik van magnesium zoals hyperactiviteit, agressiviteit en slecht concentratievermogen. Bron: RIVM

Nu weet ik zelf hier te weinig over om er veel over te zeggen (ik benoem het omdat het wellicht behulpzaam kan zijn en omdat het heel veel benoemd wordt). Maar mocht je daar meer over willen weten is het wellicht een tip om hier zelf op onderzoek uit te gaan.

Naast ADHD worden er meerdere gedragsstoornissen gelinkt aan een magnesiumtekort, nogmaals, ik zeg niet dat het zo is, maar ik vond het zelf interessante informatie. Nu wil ik wel even extra benoemen dat “gedragsstoornissen” nogal een heel breed (en ook heftig) begrip is. Het is goed om dit in gedachten te houden wanneer je dit leest.

Magnesiumtekort laten testen

Magnesiumtekort laten testen zou een stap kunnen zijn om te kijken of jouw kind een tekort heeft. Toch blijkt deze test niet (altijd) effectief te zijn. Wat je daarom zou kunnen doen is bij een gedragsverandering of andere veranderingen bij je kind, het gewoon eens te proberen om extra magnesium te geven. Let er wel op dat je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt!! (een te hoge inname kan alleen door supplementen) Klachten bij een magnesiumtekort kunnen zijn:

 • Huilbaby’s
 • Onrustig gedrag
 • Gedragsproblemen
 • ADD/ADHD
 • Autisme
 • Slaapproblemen
 • Angstdromen
 • Depressieve gevoelens
 • Gespannenheid
 • Tanden knarsen
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Groeipijnen
 • Trillingen en schokbewegingen
 • Hoofdpijn

Zonder al te veel persoonlijke ervaringen te delen kan ik vertellen dat wij positieve ervaringen hebben met het gebruik van magnesium. Daarnaast zijn er genoeg (wetenschappelijke) artikelen te vinden waarin de goede werking van magnesium tegen bovenstaande klachten beschreven wordt. De reden dat ik dit artikel wilde schrijven en delen is dan ook omdat ik wellicht andere ouders hiermee kan helpen. Wel goed om te zeggen is dat ik wat dit betreft uiteraard geen expert ben, maar met mijn achtergrond als verpleegkundige wel volledig achter dit artikel sta. Raadpleeg altijd een huisarts bij grote problemen etc.

Ben jij bekend met het gebruik van magnesium bij kinderen? Wat is jouw ervaring?

Reacties

 • Lieke

  Hoe gebruik je de magnesium bij kleine kinderen? Tabletten/poeders? En welk merk/hoeveelheid?

 • Hilde

  Ik spray zelf weleens magnesium olie onder m’n voeten, daar slaap ik heel goed door.

 • ivonne

  Magnesium is voor mij een zeer belangrijk mineraal. Het helpt mij o.a bij rusteloze benen.
  Let er op als ouder dat je een natuurlijke Magnesium neemt zonder vulmiddelen. Het boek van Dr Marianne Mousain-bosc is een aanrader!!
  gr Ivonne

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.