Het leed dat kapotte broeken heet (kapotte broek repareren)
8 aug 2017 Kinderen Mama 13

Het leed dat kapotte broeken heet (kapotte broek repareren)

Het gebeurde ongeveer vanaf het moment dat mijn zoontje op de kleuterschool zat. Het begon met een klein scheurtje in een broek, en het eindigde met gaten in elke broek die hij had. Toen ik dit eens op het schoolplein liet vallen bij de andere moeders kreeg ik alleen maar erkenning, mijn zoontje is lang niet de enige. Sterker nog, de meeste moeder van jongens zullen dit maar al te goed herkennen. Ik vond het daarom tijd worden voor mij om eens een artikel online te plaatsen met diverse manieren om deze kapotte broeken te repareren. 

Kapotte broek repareren

In eerste instantie was ik nooit van plan om mijn kind in een kapotte broek te laten lopen, en kocht ik elke keer weer nieuwe broeken. Tot hier op gegeven moment niet meer tegenaan te kopen was. Welk (duur) merk ik ook kocht, binnen no time zaten er weer gaten in. De gaten zijn overigens makkelijk te verklaren: het vele spelen op de grond veroorzaken deze gaten bij de knieën.

Er zijn verschillende manieren om kapotte broeken te repareren en een aantal hiervan vertel ik hieronder!

Kapotte broek naaien

Wanneer de gaten in de broek niet al te groot zijn kunnen ze dichtgenaaid worden. Ik heb zelf geen naaimachine maar een lieve moeder van school heeft dit eens voor ons gedaan. Persoonlijk vind ik dit altijd nog beter dan een gat in een broek.

Strijkapplicatie

Er zijn genoeg strijkappilicaties verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan verschillende figuurtjes. Bij onder andere de Hema zijn deze verkrijgbaar. Een tip hierbij is om deze aan de binnenkant te strijken, zelf vind ik dit er wat mooier uitzien dan wanneer deze er op de buitenkant op gestreken wordt. De figuurtjes zoals bijvoorbeeld Hello Kitty moeten natuurlijk wel aan de buitenkant gestreken worden.

Lees ook: DIY Kleding versieren met patches.

Maak een korte broek

Wat mij betreft een ideale oplossing: knip de broek af en naai het onderste stuk om. Zo heb je een leuke korte broek. Ik hoor van veel moeders dat zij voor deze oplossing gaan en ik vind het erg slim. Zo heb je ook nog echt wat aan een kapotte broek.

kapotte broek

Stuk stof aan de binnenkant naaien

Iets dat ik verschillende keren voorbij heb zien komen, en wat ik heel erg leuk vind, is om een stuk stof aan de binnenkant van de broek te naaien zodat het gat bedekt is. Je kan voor een meisje bijvoorbeeld voor een heel schattig stofje, zoals een met bloemetjes, gaan en voor een jongen een stof met een stoerder motief. Wat ik ook voor een meisje ook heel tof vind is om te kiezen van een stofje met kant. Vooral in combinatie met een spijkerbroek erg stoer en schattig tegelijk.

Met een kapotte broek naar school

Naast het noemen van bovenstaande tips moet ik natuurlijk wel eerlijk bekennen dat ik inmiddels mijn kind regelmatig met een kapotte broek naar school laat gaan. Waar ik dit eerst het liefste wilde voorkomen, maak ik mij er nu geen zorgen meer om. Het hoort er gewoon bij zullen we maar zeggen 😉

Nu ben ik natuurlijk ook heel erg benieuwd of dit “probleem” ook herkenbaar is voor jullie en misschien dat er nog tips zijn die ik niet heb genoemd? Laat het mij weten in de comments, ik lees het heel erg graag!

Reacties

 • Rachel

  Ik denk dat ik hier over niet al te lange tijd heel veel aan ga hebben. Laatst heb ik een broek gekocht waar al wat gaatjes in zaten, zodat een kleine slijtplek niet opvalt. Echt hele gaten hebben we nog niet, maar dat is een kwestie van tijd hihi
  Onlangs geplaatst door Rachel: Mijn kinderwens en de weg er naartoe

 • Marloes

  Gaten in broeken zijn gelukkig heel hip 😉 maar ik snap de belemmering, ik zou gaan voor een strijkapplicatie of er een korte broek van maken. Gelukkig heb ik twee dochters die bijna continu in jurkjes en rokjes rond lopen en kruipen dus heb weinig te maken met kapotte broeken. Wel veel kapotte leggings en maillots…
  Onlangs geplaatst door Marloes: Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen!

 • Stefanie

  Ik heb 2 dochters maar ik herken het ook hoor haha. Hier ook regelmatig kapotte broeken, en soms maak ik ze ook maar gewoon zelf door de gaten dicht te naaien. Het hoort er nou eenmaal gewoon bij denk ik dan, al vind ik het vaak niet zo leuk haha.
  Onlangs geplaatst door Stefanie: Primitief koken in de tuin

 • Rory

  Ik heb zelfs een keer een zak kleding gekregen met daarin broeken waarvan de scheur ook zelf was gemaakt (lapje stof erachter). Ik vond dat een prima oplossing en ik heb haar zo steeds naar de peuterspeelzaal laten gaan. Daarna wilde ik de broeken wegdoen, maar mijn moeder stuurt ze naar Indonesië. Het zijn echt dure broeken van mooie merken en volgens mijn moeder vinden ze dat daar – net zoals ik – helemaal niet erg…
  Onlangs geplaatst door Rory: Kinderen die je boven de 40 krijgt, maken je leven compleet

 • Priscilla

  Bij mijn zoon heb ik daar echt nog nooit last van gehad! Haha doet hij waarschijnlijk toch iets niet goed! Wel had hij een tijdje dat hij het gebruik van de schaar nog niet zo machtig was en telkens in zijn kleding zat te knippen!
  Onlangs geplaatst door Priscilla: Maandoverzicht juli 2017

 • Randy

  Er ligt hier alweer een stapel broeken op reparatie te wachten! 😅

 • Nicole Orriëns

  Ik weet nog dat prins Willem Alexander ergens op de foto staat met een appeltje op zijn knie, omdat daar een gat zat. Ik vind applicaties een prima oplossing voor kapotte broeken.
  Onlangs geplaatst door Nicole Orriëns: Meisjesboeken van weleer

 • diana

  hoi Saskia,
  je hebt speciaal reparatie doek wat je aan de binnekant van de broek kunt strijken.
  dit kun je ook opstrijken voordat er een gat in zit. het verstevigd dan de broek.

  groetjes Diana

  • Saskia Hardeman

   Wat een goede tip om het als extra versteviging te gebruiken. Dankjewel!!

 • roelina

  Nog niet herkebaar maar ik kan me er alles bij voorstellen. De tip van de korte broek spreekt mij overigens het meest aan.

 • Marlies

  Ik heb nu een merk ontdekt dat in de fabriek al een extra laag maakt bij de knieën. En het zijn ook nog mooie broekjes 🙂 dutch dream demin heet het. Die gaan toch wat langer mee dan de broeken van andere merken.

 • Barbara

  Als je een dunne plek constateert en geen reparatiedoek in huis hebt werkt leukoplast ook goed! Inmiddels zijn min kinderen de leeftijd voorbij van gaten in de broeken, maar leukoplast heb ik regelmatig gebruikt. De bruine variant lijkende op een pleister.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv