Hoe kan je iemand met een depressie helpen?
30 jun 2020 Lifestyle Persoonlijk 2

Hoe kan je iemand met een depressie helpen?

Een depressie is niet alleen zwaar voor degene die dit ondergaat, maar is zeker ook heel moeilijk voor de omgeving. En dan met name de mensen die heel dichtbij de persoon staan zoals bijvoorbeeld de partner en directe familieleden. Vanuit mijn ervaring als degene die een depressie heeft ondergaan, zal ik een aantal tips proberen te delen die iemand met een depressie zouden kunnen helpen. In dit artikel: hoe kan je iemand met een depressie helpen?

Degene die een depressie ondergaat, is zich er vaak niet bewust van dat een depressie voor de omgeving ook ontzettend moeilijk kan zijn. Je ziet namelijk iemand die je normaal goed kent, helemaal veranderen. Dingen die eerder vanzelfsprekend waren, zijn dit niet meer en dat is moeilijk. Ook kan je waarschijnlijk bepaalde gevoelens en gedachten niet meer delen wat kan zorgen voor het gevoel van onmacht. Hoe kan je iemand met een depressie helpen is voor de omgeving een logische gedachte. En niet alleen dat, het is ook nog eens ontzettend moeilijk en soms ongrijpbaar.

Probeer er te zijn

Wanneer iemand een depressie doormaakt, is het fijn om te weten dat er mensen zijn die aan je denken en er voor je willen zijn. Alleen die gedachten al geeft rust. Zeer waarschijnlijk is er rondom een depressie al genoeg onbegrip in de omgeving. Des te belangrijker om te weten dat er mensen zijn die om je geven en er zijn wanneer het nodig is. Iemand met een depressie helpen kan je alleen al doen door er gewoon te zijn. Woorden zijn vaak niet nodig.

Houd contact

Houd contact met de persoon. Je hoeft er niet dagelijks op de stoep te staan, het is alleen al fijn om te weten dat je aan diegene denkt. Een smsje of een kaartje kan al genoeg zijn. Contact houden in welke vorm dan ook, is echt een must en zal heel erg gewaardeerd worden.

Probeer iemand niet te veranderen

Vaak zal je het ongetwijfeld heel goed bedoelen, en heb je het allerbeste met iemand voor. Alleen wanneer iemand met een depressie het idee heeft dat je bepaalde zaken of diegene wil veranderen, zal je alleen maar meer afstand veroorzaken. Hier help je iemand helaas niet mee. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet naar buiten wil, laat de keuze dan bij hem of haar. Het heeft geen zin om de strijd aan te gaan. Probeer het een andere keer gewoon nog eens.

Probeer je te verdiepen in een depressie

Over een depressie zijn heel veel vooroordelen. Wanneer iemand in je omgeving een depressie heeft, probeer je dan in deze ziekte te verdiepen. Ook al zal je het nooit helemaal begrijpen, ik weet zeker dat er dingen zullen zijn die voor meer begrip zullen zorgen. Door je te verdiepen in een depressie, wat de ziekte inhoudt en zo meer te weten te komen, kan je iemand met een depressie beter helpen en begrijpen.

Stimuleer om een deskundige te raadplegen

Een depressie is een ernstige ziekten welke grote gevolgen kan hebben. Onderschat dit niet. Iemand met een depressie zal daarom ook altijd onder toezicht moeten staan van een arts of een andere deskundige. Wanneer een persoon dit niet wil, probeer dit te stimuleren. Bied desnoods aan om met degene mee te gaan voor steun.

Tot zover. Ik hoop jullie iets te hebben kunnen helpen met deze tips. Iemand met een depressie helpen is niet gemakkelijk maar kan zo ontzettend waardevol zijn Mocht ik iets vergeten zijn, laat het vooral achter in de comments. Je kan anderen hier heel erg mee helpen

Reacties

 • Naomi

  Vooral het in contact blijven heb ik als heel waardevol ervaren, als mensen dat deden. Zelf hield ik het vaak af (vanwege gebrek aan energie), maar als mensen dan toch kaartjes stuurden, waardeerde ik dat heel erg.
  Goed dat je hier (steeds weer) aandacht aan schenkt. Laten we ervoor zorgen dat het ‘normaal’ wordt om iemand met psychische klachten te ondersteunen, net als we mensen met lichamelijke klachten ondersteunen.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Wie het kleine niet eert…

 • Rianne

  Ik weet hoe moeilijk het is. Ook tijdens mijn zwangerschap en na de bevalling zwaar depressief geweest. Het is echt heel heftig en laat zeker sporen na. Na al die jaren nu 8 blijft het moeilijk. Ik ben niet meer de oude en overal gevoelig voor. En vooral ook moe. Het is voor mij echt een trauma geweest en heb medicatie daarvoor. Ik hoop dat ik het echt een x kan afsluiten en die rugzak weg kan gooien. Het is echt heel moeilijk.
  Ik vind het ook fijn om van anderen te horen hoe ze het ervaren hebben en heb bewondering voor je hoe je hier over praat 😘

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.