Hoe kan je iemand met een depressie helpen?
25 apr 2019 Lifestyle Persoonlijk 3

Hoe kan je iemand met een depressie helpen?

Een depressie is niet alleen zwaar voor degene die dit ondergaat, maar is zeker ook heel moeilijk voor de omgeving. En dan met name de mensen die heel dichtbij de persoon staan zoals bijvoorbeeld de partner en directe familieleden. Vanuit mijn ervaring als degene die een depressie heeft ondergaan, zal ik een aantal tips proberen te delen die iemand met een depressie zouden kunnen helpen. In dit artikel: hoe kan je iemand met een depressie helpen?

Degene die een depressie ondergaat, is zich er vaak niet bewust van dat een depressie voor de omgeving ook ontzettend moeilijk kan zijn. Je ziet namelijk iemand die je normaal goed kent, helemaal veranderen. Dingen die eerder vanzelfsprekend waren, zijn dit niet meer en dat is moeilijk. Ook kan je waarschijnlijk bepaalde gevoelens en gedachten niet meer delen wat kan zorgen voor het gevoel van onmacht.

Probeer er te zijn

Wanneer iemand een depressie doormaakt, is het fijn om te weten dat er mensen zijn die aan je denken en er voor je willen zijn. Alleen die gedachten al geeft rust. Zeer waarschijnlijk is er rondom een depressie al genoeg onbegrip in de omgeving. Des te belangrijker om te weten dat er mensen zijn die om je geven en er zijn wanneer het nodig is. Iemand met een depressie helpen kan je alleen al doen door er gewoon te zijn. Woorden zijn vaak niet nodig.

Houd contact

Houd contact met de persoon. Je hoeft er niet dagelijks op de stoep te staan, het is alleen al fijn om te weten dat je aan diegene denkt. Een smsje of een kaartje kan al genoeg zijn. Contact houden in welke vorm dan ook, is echt een must en zal heel erg gewaardeerd worden.

Probeer iemand niet te veranderen

Vaak zal je het ongetwijfeld heel goed bedoelen, en heb je het allerbeste met iemand voor. Alleen wanneer iemand met een depressie het idee heeft dat je bepaalde zaken of diegene wil veranderen, zal je alleen maar meer afstand veroorzaken. Wanneer iemand bijvoorbeeld niet naar buiten wil, laat de keuze dan bij hem of haar. Het heeft geen zin om de strijd aan te gaan. Probeer het een andere keer gewoon nog eens.

Probeer je te verdiepen in een depressie

Over een depressie zijn heel veel vooroordelen. Wanneer iemand in je omgeving een depressie heeft, probeer je dan in deze ziekte te verdiepen. Ook al zal je het nooit helemaal begrijpen, ik weet zeker dat er dingen zullen zijn die voor meer begrip zullen zorgen.

Stimuleer om een deskundige te raadplegen

Een depressie is een ernstige ziekten welke grote gevolgen kan hebben. Onderschat dit niet. Iemand met een depressie zal daarom ook altijd onder toezicht moeten staan van een arts of een andere deskundige. Wanneer een persoon dit niet wil, probeer dit dan wel te stimuleren. Bied desnoods aan om met degene mee te gaan voor steun.

Tot zover. Ik hoop jullie iets te hebben kunnen helpen met deze tips. Iemand met een depressie helpen is niet gemakkelijk maar kan zo ontzettend waardevol zijn Mocht ik iets vergeten zijn, laat het vooral achter in de comments. Je kan anderen hier heel erg mee helpen

Reacties

 • Naomi

  Mooie tips. Vooral van het contact behouden. Ik vind het niet prettig als mensen onaangekondigd op de stoep staan, maar een appje is prima. Dan kan ik op mijn eigen tijd reageren. Bovendien kwam ik er pas achter dat er in mijn omgeving mensen in de stress schieten als ik bijvoorbeeld een dag niet app. Sinds ik dat weet, laat ik elke dag zelf ook even wat horen;).
  Onlangs geplaatst door Naomi: De omgekeerde wereld

 • Francis | Mamazetkoers

  Je hebt het mooi beschreven maar begrijpen zal ik als buitenstaander helaas niet kunnen. Begrip hebben en er zijn gelukkig wel.
  Onlangs geplaatst door Francis | Mamazetkoers: Het moederschap, zo sta ik erin!

 • Rachel

  Mooie tips. Vooral het contact houden. Ik ben veel mensen verloren in mijn jaren van depressie.
  Het proberen te begrijpen is erg lastig, maar je erin verdiepen is heel moeilijk. Het vervelende is dat je met een depressie zelfs niet begrijpt wat er aan de hand is. Ik niet in ieder geval. Ik ben het gaan zien als een lichamelijke ziekte. Dat maakt het voor mij iets begrijpelijker.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Ik was opeens niet meer zo’n goede moeder

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv