Moet je als dertiger je kledingstijl aanpassen?
19 jun 2018 Lichaamsverzorging Mama 8

Moet je als dertiger je kledingstijl aanpassen?

Nu ik zelf inmiddels de dertig gepasseerd ben (#ohno) vraag ik mij weleens af of ik nu ook rekening moet houden met mijn kleding. Moet je als dertiger bijvoorbeeld je kledingstijl aanpassen, of niet?

Korte rokjes

Nu hangt er natuurlijk een heleboel af van wat je gewend bent om voor kleding te dragen. Alleen waar ik meer aan denk bij de vraag of de kledingstijl aangepast moet worden is: wat kan er wel en wat kan er niet. Korte rokjes bijvoorbeeld, kan dit met een gerust hart gedragen worden of niet? Ook hierbij geldt overigens dat er een heleboel afhangt van waarmee je het combineert. Korte rokjes met een naveltruitje vind ik bijvoorbeeld not done. Een kort rokje met gewoon een shirtje kan prima.

Ook nog iets waarvan ik weleens hoor dat het als je ouder bent eigenlijk niet meer kan: broeken met gaten. Nu vind ik dit juist echt super leuk en draag ik dit gewoon. Vooral omdat dergelijke broeken zo fijn gecombineerd kunnen worden en ook nog eens perfect staan met pumps. Overigens las ik onlangs ook dat diepe v-halsen na het dertigste jaar niet meer kunnen, en laat ik daar nou net een heleboel van in mijn kast hebben liggen haha. Ik vind dat juist erg mooi en bij mij staat een ronde hals juist weer helemaal niet.

Lees ook: kledingtips bij een appelfiguur

Basic kleding

Als ik naar mij persoonlijk kijk, dan heb ik vooralsnog mijn kledingstijl niet aangepast als ik dit vergelijk met tien jaar geleden. Sterker nog: er is best veel kleding dat ik al tien jaar in de kast heb hangen en nog weleens draag. Zelf houd ik heel erg van basics en dit draag ik dan ook nog steeds heel erg veel. Het voordeel van basics is dat het tijdloos is en eigenlijk altijd wel gedragen kan worden.

Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd naar jullie mening hierin! Zijn mijn gedachten herkenbaar? Of vind je juist dat leeftijd helemaal niet uitmaakt wanneer het om fashion gaat? Ik ben echt heel erg benieuwd naar de reacties in de comments en lees het graag!

Reacties

 • Tamara S

  Ik draag nog steeds gewoon waar ik zin in heb. Ik voel me ook nog helemaal geen 35, eerder 25. 😉 Ik heb wel geluk dat ik veel in een alternatieve scene leef en daar wordt meer geaccepteerd qua uiterlijk. Ik hou van korte rokjes en ook van broeken met gaten. Wat mij betreft mag iedereen helemaal zelf weten wat ze aantrekken, mij maakt het niks uit.
  Onlangs geplaatst door Tamara S: Feestweek dag 4 | Queen of Rings Piercing & Tattoos winactie

 • Hilde

  Volgens mij maakt het tegenwoordig niet meer uit wat je draagt, zo loopt mijn moeder van 63 op hippe lak sneakers en ik merk aan haar dat ze dat zo leuk vind dat ze ”mee kan gaan” met de trends. Wat ik veel belangrijker vind is dat je je goede maat draagt.. ik ken iemand met maat 44 die zich in een maat 38 propt en dat vind ik nou echt geen gezicht!!

 • Ilse Visscher

  Je moet gewoon dragen wat je zelf leuk en mooi vindt. Wat niet kan weet je dus haha. Vind een kort rokje, met naveltruitje nou ook niet echt een combi. Zou er wel opletten dat de kleren bij je figuur passen, das belangrijker denk ik.. en jij kan dus alles hebben volgens mij! Haha. Maar trek vooral lekker aan wat je mooi vindt! 😊
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Blog #32: Leuk ding!

 • Rachel

  Mijn kledingstijl is de laatste tijd best veranderd, maar of dat is omdat ik 30 ben vraag ik me af. Mijn kledingstijl wordt meer sophisticated geworden. Ik geef wat meer geld uit voor een kledingstuk, kijk meer naar wat het voor mijn lijf doet en of ik ermee voor de dag kan komen bij de schoonfamilie (bijvoorbeeld). Dit kunnen nog steeds broeken met gaten of rokjes zijn, als ik het er maar goed uit vind zien en het van goede kwaliteit is.
  Onlangs geplaatst door Rachel: Weekly Diary #42 – Mama is moe, maar krijgt geen rust

 • Rachelle

  Oef, ik ga me absoluut niet geliefd maken, maar ik vind inderdaad dat je op een gegeven moment je wel een beetje moet ‘kleden’ naar je leeftijd… Broeken waar een béétje van die scheurtjes inzitten vind ik dan nog wel tof en kunnen, maar waar je knieëen en bovenbenen en schenen zichtbaar zijn vind ik dan bijvoorbeeld echt weer gewoon zó onzinnig om dat als “goed volwassen” te dragen. Maar ik vind dat dat ook de andere kant op werkt; ik vind het echt belachelijk dat kinderen van 11 in seethrough shirts lopen of croptops. Of “Eat sleep booze repeat” oid. Dat vind ik voor zowel jongeren als volwassenen echt niet kunnen.
  Ik moet zeggen, ik ben nog niet eens dertig, maar ik heb wel m’n kledingstijl echt aangepast (onbewust). Hier dus nog wel skinny’s, maar geen “gaten-kaas” meer. En een echte diepe V hals ook niet; het gaat de rest van de wereld niets aan welke BH ik die dag aan heb 😉
  Ik denk dat dat wel trouwens de gouden regel is; natuurlijk is er niets mis met een v-hals of een kortere rok, maar er zit wel een verschil tussen “classy” en ehm, iets minder classy 😉 Jij kleedt je classy hoor, absoluut! Maar er zijn soms dingen die ik voorbij zie komen bij anderen waarvan ik denk, je bént geen 15 meer…
  Maar die gedachten houd ik gelukkig altijd voor mezelf, als een ander zich er fijn in voelt, gewoon doen! Maar zelf merk ik wel dat ik echt me anders kleed dan 5 jaar geleden. En ik voel me nu honderd keer fijner en aantrekkelijker dan toen!

 • Marieke

  Ik ben al 40+ dus ik mag ook mijn mening spuien. Gewoon dragen wat je zelf leuk vindt en wat bij je figuur past. Ik draag gewoon rokken boven de knie maar niet heel mini want daar zijn mijn heupen net iets te dik voor vind ik zelf (maat38/40). Je moet nog kunnen bukken zonder je string te showen 😉. Broeken met gaten doe ik niet want vind ik lelijk, ook voor mijn pubers. V-hals kan toch best zolang je let op inkijk? Het hangt van je voorgevel al. Ik ben niet zo rijk bedeeld dus kan wel. Zo’n donkerbruin gerimpeld decollete is niet mooi maar dat is niet leeftijdgebonden. Enige concessie aan mijn leeftijd: geen printjes die mijn dochter van 12 ook zou dragen. Op je 30e kan echt alles nog, pas als je pubers hebt moet je opletten of je stomme kleren hebt, hihi. Of je kleding wordt ingepikt: mijn te kleine jack past mijn dochter bijna dus hangt nu in haar kast.

 • Lilian

  Haha, zolang je geen potentiële kandidaat wordt van Hotter than my daughter 😉
  Ik voel me ook als dertiger nog jong genoeg om alles te kunnen dragen. Naveltruitjes natuurlijk ook niet, maar dat kan qua overhangend vel ook niet meer 😉
  Onlangs geplaatst door Lilian: Belang van routine (voor het hele gezin)

 • Felicia

  ik ben nu 31 en ik draag nog kleding van 6 jaar terug maar ik kan nooit iets weggooien 😂
  tot ergenis van mijn man hij ergert zich daar aan
  hij gooit makkelijk kleding weg.
  ik heb overal een herinnering aan 🙂

  maar ik koop ook nu geregeld kleding
  en ik draag gewoon wat ik leuk vind houd geen rekening met mijn leeftijd
  het moet wel staan natuurlijk maar zolang dat zo is draag ik gewoon wat ik leuk vind
  ik ben moeder van 4 kinderen en mensen zijn vaak verbaasd ze verwachten daar blijkbaar iemand met een heel andere soort kleding stijl bij
  nou draag ik altijd skinny spijlerbroeken en leuke vlotte vrouwlijke truitjes
  je zult mij nooit in wijde kleding zien of sport kleding dat is niet mijn ding
  mini rokjes heb ik ook nog alleen doe ik het nu vaker dan vroeger met panty er onder
  want mijn twee oudste meisjes van 7 en 9
  geven wel eens comentaar zo van mama het staat je heel erg tof alleen doe er alsjeblieft iets onder dat is toch netter 😂
  dan denk ik mmm vooruit dan maar 😂
  mijn man vind het ook heel prettig dat ik mij gewoon vlot en vrouwlijk sexy blijf kleden maar wel netjs natuurlijk
  ik den persoonlijk ook dat het voor een man ook heel fijn is als een vrouw zich vrouwlijk blijft kleden en niet ineens als een oud wijf sorry om het maar even zo te zegen en te denken nou het maakt niet meer zo uit azngezien mijn leeftijd.
  kijk mannen zijn en blijven visiueel ingesteld

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.