De opvoeding van mijn kinderen
26 feb 2016 Mama 16

De opvoeding van mijn kinderen

Onlangs schreef ik een blogje over hulp bij vragen over de opvoeding. Toen ik daar eens verder over nadacht stelde ik mijzelf de vraag hoe ik de  opvoeding van mijn kinderen eigenlijk voor mij zie. Wat vind ik de beste opvoeding voor mijn twee kinderen en wat wil ik ze eigenlijk meegeven?

Normen en waarden

Ik geloof zeker dat de dingen die  meegegeven worden bij een opvoeding, deze weer doorgegeven wordt aan eigen kinderen. Zo zijn de normen en waarden die ik van mijn ouders leerde ook weer van toepassing bij de opvoeding van mijn eigen kinderen. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om aan mijn zoontje van vier jaar te leren dat het netjes is om mensen met twee woorden aan te spreken. Ook vind ik het belangrijk dat hij weet dat het netjes is om mensen te groeten op straat. Sorry zeggen wanneer je iets doet dat niet de bedoeling was begon ik al heel vroeg mee om dit aan mijn zoontje te leren. Gewoon, omdat dit in mijn ogen belangrijk is.

Niet alles is vanzelfsprekend

Naast deze sociale vaardigheden leer ik mijn kinderen ook dat niet alles vanzelfsprekend is. Als je troep maakt, wordt het niet zelf opgeruimd; dat moet je zelf doen. Als wij lekker hebben gegeten, is het allemaal nog niet klaar, nee dan moet er eerst nog worden opgeruimd, en schoongemaakt. Ook is het niet vanzelfsprekend dat je alles maar in de winkel kan kopen, hier moet voor gewerkt worden. Mijn zoontje is nog klein, maar door er met hem over te praten en door dingen te vertellen, hoop ik hem wel een stukje bewustzijn hierin mee te geven.

Het leren omgaan met emoties

Nog iets dat in mijn ogen heel belangrijk is: het leren omgaan met emoties. Ik denk dat hier niet vroeg genoeg mee begonnen kan worden. Wanneer mijn kindjes goed kunnen omgaan met emoties, zullen zij sterk in het leven staan en beter kunnen omgaan met tegenslagen. Door bewust emoties te benoemen en hierover te praten probeer ik mijn kinderen hier bewuster mee om te gaan en over te leren.

Nu ik dit blogje zo schrijf besef ik mij dat ik nog wel even door kan gaan met het omschrijven van belangrijke punten in de opvoeding. Ga ik niet doen, wordt het allemaal veel te lang van 😉 Wie weet in een volgend blogje maar weer!

Is dit herkenbaar voor jou in de opvoeding die je mag geven, of in de opvoeding die jij zelf hebt gehad? Wat vind jij belangrijk in een opvoeding?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Simpel, met een snufje liefde

  Ik probeer ze ook veel mee te geven. Vooral ook dat ze tevreden moeten zijn met wat ze hebben. Het draait allemaal niet om geld of bezittingen.

 • Lisanne

  Ik denk dat ik ook veel zal mee geven. Soms denken mijn vriend en ik er wel is over na en bespreken we hoe we iets zouden doen. Mijn moeder zeg wel is dat ik een strenge moeder zal zijn later, of dat mijn doel is. Nee ik denk het niet maar ik denk wel dat ik alles met een bedachte reden zal gaan doen. Aangezien wij nog geen kids hebben weet ik niet hoe het zal gaan lopen. Fijn weekend liefs Lisanne

 • Iris

  Er zijn zoveel dingen die je je kinderen mee wil geven, maar het belangrijkste vind ik dat ze leren om gelukkig te zijn met wat ze hebben. De schoonheid leren zien van simpele dingen, kortom: dat het leven gewoon ontzettend mooi is, altijd, elke dag!

 • demallemolenmoeder

  Ik wil haar veel meegeven maar haar ook zeker zelf laten ontdekken van wat zij belangrijk vindt, te luisteren en te kijken naar wat zij wil bereiken in het leven. En een hele belangrijke vind ik dat ze van zichzelf mag (moet klinkt zo naar) houden. Het leven is een feestje maar vergeet niet zelf de slingers op te hangen.

 • Loes | Hyggelig Mama

  Ik vind jouw punten inderdaad ook belangrijk. En daarnaast vind ik het ook belangrijk dat een kind gelukkig is met hoe hij is. In een wereld met vreemde schoonheidsidealen waar niet iedereen (of iedereen niet) aan kan voldoen vind ik dat ook erg belangrijk: je bent uniek en dat is prachtig! Oh ja, en respect voor anderen, zoals je aangeeft bij Normen en waarden.

 • Hanna

  Jouw manier van opvoeden klinkt precies zoals ik er zelf ook over denk.

 • jeapiebel

  Netjes met mensen twee woorden aan te spreken dat vind ik ook heel belangrijk, zoals het gebruik van bedankt en sorry. Leren omgaan met emoties daar zal ik niet aan denken. Maar je hebt gelijkt. Het is een belangrijk issue wat ieder mens moet bewust kunnen omgaan.

 • Sheila

  Ja, ik herken bovenstaande zeker. Ik ben heel erg van spreken met 2 woorden, bijvoorbeeld. Ik heb er een hekel aan als volwassenen ‘heh?’ zeggen als ze iets niet verstaan. Ik geef daar dus nooit antwoord op. Dan zeg ik (heel flauw): ‘heh?’ terug en komt er natuurlijk ”Wat zei je?” terug. En dan pas zeg ik nonchalant ‘oh, dat bedoelde je… ‘ Mijn zoon gaat vast wat van mijn sarcastische trekjes mee krijgen. Maar goed, alles wat je hier boven zegt.

  Ik wil ook dat hij leert dat hij eerlijk moet zijn. En dat hij mensen moet respecteren. Soms zijn er ouders die snel omslaan als hun kind huilt. Die dan alles gedaan krijgen. Dat heeft hij nu al door. Als meneertje zijn zin niet krijgt, kan hij gaan huilen. Dan denk ik: je hebt geen pijn, je komt niets te kort, dat is dan even vette pech. Ook een emotie waar hij dan mee om moet leren gaan. Je kan er maar niet vroeg genoeg mee beginnen.

 • Nesrin

  Herkenbaar Saskia. Ik leg mijn dochter ook alles uit en ben hier zo vroeg mogelijk mee begonnen. Nu mijn dochter 7 jaar is probeer ik haar ook bewust te maken van haar eigen stem, haar eigen mening en dat ze ook gewoon nee mag zeggen.

  • Ilse van Kreanimo

   Dat is inderdaad ook een belangrijke: “Neen” leren zeggen.
   Dat is iets wat ik veel te laat heb geleerd.

 • Yvonne

  Je hebt dezelfde opvattingen als ik qua opvoeding. Beleefd zijn tegen andere mensen en tegen ons. Mee helpen in huis, naar proportie natuurlijk. Leren dat je niet altijd alles kunt hebben maar ervoor moet sparen. Ik zie op school dat sommige kinderen en ouders de juffrouw niet begroeten bij binnenkomst en weggaan. Ik vind het belangrijk dat Marc dat dus wel doet om maar een voorbeeld te noemen.

 • Eva

  Ik vind eerlijkheid heel belangrijk in de opvoeding. Ik wil dat mijn meisjes alles eerlijk zeggen ook als is de waarheid iets wat ik misschien minder leuk zal vinden. Verder respect voor mens, dier en milieu!

  • Ilse van Kreanimo

   Ja, dat is ook héél belangrijk hè.
   Ik was erg teleurgesteld in mijn dochter van drie toen ze iets stiekem weg stak…. 🙁
   .

 • Sabrina

  Allemaal herkenbaar, maar vooral de normen en waarden! Ik denk dat waardering en dankbaarheid boven aan mijn lijstje staan wat ik mijn zoon wil leren en meegeven. Je hebt me gelijk aan het denken gezet voor een artikel haha!

 • Ilse van Kreanimo

  Ja, normen en waarden zoals respect voor anderen en dingen en het milieu staan bij ons hoog op het lijstje.

  En één waar mijn oudste het moeilijk mee heeft: hulp vragen als je het nodig hebt is niet erg en moet je gewoon doen.
  Hij is super zelfstandig, altijd geweest en soms gewoon té erg zelfredzaam.
  Dat hij een week op een zware verstuiking heeft gelopen bijvoorbeeld, of dat hij al twee keer niet is komen zeggen dat hij ziek was.
  Eén keer lang hij in zijn bedje tussen zijn braaksel. (Maar mama, jullie sliepen!). Een andere keer was hij beneden op de bank gaan liggen.
  Als ik nu super boos zou worden, zou ik het nog kunnen begrijpen, maar dat was niet het geval.
  Daar is duidelijk nog werk aan de winkel, ik wil dat hij weet: Wat dat er ook op je pad komt, mama en papa zijn er om je te helpen.
  Ik heb nog even tijd, hij is nog maar vijf….

 • Liess

  Heel belangrijk, de punten die je opnoemt.
  Respect, normen en waarden, en vooral heel erg mn best doen dat ze nooit zo worden als dat ik was als puber 😉

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.