Budget: Kosten waar je als ouder op kan bezuinigen
2 mrt 2020 Lifestyle Mama 14

Budget: Kosten waar je als ouder op kan bezuinigen

Waar ik eerder schreef dat ik mij er nooit zo mee bezig hield, kan ik inmiddels vertellen dat het mij toch steeds wat meer bezig houdt. Want hoe zonde is het eigenlijk als je veel meer geld uit geeft dan nodig? Daarom vandaag de kosten waar je als ouder op kan bezuinigen.

In en uitgaven op een rij

Wat mij deed realiseren dat wij heel veel (onnodig) geld uitgeven is door de in en uitgaven op een rij te zetten. Het maakt zo veel helder wanneer dit duidelijk op papier staat. Zo kan je ook gemakkelijk zien op welke kosten er eventueel bespaard zou kunnen worden.

Boodschappen

Toen ik erachter kwam wat voor een verschil het maakte om boodschappen te doen bij de Albert Heijn of bij de Aldi, besefte ik mij dat het echt onzin is om zo veel geld onnodig weg te gooien. Wij gaan dus altijd naar de Aldi. Dat scheelt echt zo ontzettend veel geld aan boodschappen. Ik denk dat wij nu ongeveer 40 euro per week (ex toiletartikkelen) kwijt zijn in plaats van de 75 euro per week bij de Albert Heijn.

Vast bedrag per week

Iets wat ik wil gaan proberen is om gewoon een vast bedrag per week contact te hebben zodat ik alleen dat kan uitgeven. Ik merk aan mijzelf dat het zo makkelijk is om die pinpas te pakken en ik geef daar zo veel onnodig geld mee uit zonder daar verder over na te denken.

Tweedehandskleding

Wanneer je echt heel goed wil besparen is het heel goed om te kijken naar tweedehandskleding. Voor jezelf, maar ook voor kinderen zou dit natuurlijk kunnen. Op tweedehandskleding kan ontzettend veel bezuinigd worden. En als je goed zoekt, dan kan je vaak ook nog echt mooie kleding vinden.

Oude kleding verkopen

Ik ga de kleding van mijn kinderen altijd weg. Alleen ben ik er nu achter gekomen dat dit ook verkocht kan worden. Mijn kinderen dragen veel merk kleding en veel ouders willen dat best overnemen. Is weer mooi meegenomen!

Alles delen door 2

Sinds ik deze tip heb gelezen, krijg ik het niet meer uit mijn hoofd en doe ik het zelf ook. Namelijk: alles delen door twee. Bijvoorbeeld shampoo, douchegel, eten etc. Nu lukt het niet altijd natuurlijk maar ik ben zelf heel makkelijk in heel veel van producten te gebruiken. Door hier goed op te letten, kan je aardig wat bezuinigen doordat je langer met producten doet.

Tot zover de kosten waar je als ouder op kan bezuinigen. Heb jij nog handige tips? En wat vind je van mijn tips?

DIT ARTIKEL IS VORIG JAAR OOK GEPUBLICEERD

Reacties

 • Naomi

  Elke week een vast bedrag pinnen werkt voor mij ook goed, om dezelfde reden als bij jou. Anders pak je inderdaad toch heel vaak je pinpas.
  Verder ontdekte ik dat je niet te snel naar aanbiedingen moet grijpen. Als iets in de aanbieding is, was ik eerst geneigd om dat dan in te slaan. Niet doen, want met het huismerk ben je meestal nog goedkoper uit dan met de aanbieding.
  Onlangs geplaatst door Naomi: MDL-praatjes

 • Naomi

  Klinkt super!! Sinds januari dacht ik ook overal eens op te gaan letten, ben er toch niet zo super goed in🙈
  Hier zijn we nog makkelijk 100euro per week kwijt aan boodschappen. (Gezin met 2 kids 5/3 en 3e op komst) Met name fruit, vlees en groente gaat hard qua prijs. Hoe doen jullie dit met 40 euro voor 4personen? Ben wel benieuwd hoe dat er dan uitziet☺️

  Toiletproducten doe ik idd wel minder gebruiken. Vooral shampoo en douchegel gebruikte ik altijd lekker veel, ging super hard! Maar zoveel heb ik helemaal niet nodig dus dat gaat wel langer mee nu 😁

  • Saskia Hardeman

   Hoihoi, Ja 40 klinkt weinig he. Laten we er dan maar tussen de 40 en 50 van maken 🙂 Wij eten bijna geen vlees. Wel vleesvervangers, maar deze zijn bij de Aldi bijvoorbeeld echt heel goedkoop. Groente en fruit halen wij altijd bij de Turkse winkel. Dat scheelt echt onwijs! Wij eten ook heel veel groentes met avondeten (denk aan rijst met groente, pasta etc). En dan hebben wij het geluk dat wij brood nooit hoeven te kopen. Dat mag ik altijd bij mijn schoonouders halen (zij hebben een eigen winkel).

   Ja precies, het laatste wat jij schrijft bedoel ik met alles door twee delen. Dat scheelt bij mij dus ook echt enorm!!

 • Hilde

  Die tip van alles delen door 2 begrijp ik echt niet?

  • Saskia Hardeman

   Haha ja snap ik nu ik het zo terug lees. Ik bedoel: alles wat je gebruikt aan producten door twee delen. Dus zeg maar de helft minder douchegel gebruiken, de helft minder dagcreme etc. Als je altijd al heel zuinig bent, dan geldt dit natuurlijk niet. Maar voor iemand zoals ik kan het best veel schelen 🙂

 • Roëlla

  Ik ben ook weer net begonnen met vast geld pinnen voor de hele week, geeft zoveel inzicht en onbewust denk je veel beter na over je aankopen. Het volhouden is altijd een tweede 🙂 Ik ga sinds 2 jaar ook naar tweedehands kledingbeurzen. Was er een beetje sceptisch over en sommige zijn echt vreselijk maar heb ondertussen al zoveel superleuke (merk) kleding gekocht dat het een beetje een sport is geworden.

 • Lilian

  Handige tips! Ik snap alleen de laatste ook niet 😉
  Tweedehands kun je ook doen met speelgoed, wij hebben echt zoveel speelgoed van de kringloop gehaald en als ze het dan weer zat was, ging het terug naar de kringloop 🙂
  Onlangs geplaatst door Lilian: Mijn positiviteit dagboek 2.0.

  • Saskia Hardeman

   Haha was misschien inderdaad niet zo duidelijk die laatste. Onder de reactie van Hilde geef ik uitleg 🙂 Ja, dat is indd een idee van het speelgoed. Mijn zus deed dat ook veel.

 • Hilde

  Ik heb net toevallig m’n kassabon vergeleken, de Lidl en de Plus, blijkt dat ik bij de Plus ongeveer 4 euro meer zou betalen. Op mijn bon stond heel wat standaard dingen die elke week wel terug komen. Dus ik weet wel waar ik nu vaker heen ga… 😉

 • Angela | ilovebudgetmakeup.nl

  Wij doen altijd boodschappen bij Aldi en Lidl.
  En wat zij niet hebben halen we bij Jumbo of ergens waar datgene in de aanbieding is. Ook drogisterijspullen zoals shampoo’s, micellair water van Garnier (is mn favo) haal ik enkel als er een 1+1 actie is en haal ik pas nieuwe wanneer ik de laatste backup aanbreek. En ik woon aan de Duitse grens, daar scheelt drogisterij echt SUPERveel met NL dus daar haal ik ook eens in de 3 maanden een flinke buit vandaan, wel lijstje maken want anders escaleert het. 😂

 • Marieke

  Niet echt een bezuiniging mss, maar ik ben wel van de klantenkaarten en zegeltjes sparen voor korting. Bijv bij AH is een volle spaarkaart met koffiepunten 2 euro waard. En die koffie koop ik meestal als het 1+1 gratis is. Dat is leuk extraatje, waar je niks voor hoeft te doen. Ook bij Esprit en Lucardi werkt het zo dat punten geld waard zijn. Ik maak zelf kleding, dat bespaart ook geld. Goede stoffen zijn online wel te krijgen voor redelijke prijs en wat ik voor mijn eigen kleding bespaar kan ik dan voor pubers weer aan kleedgeld geven. Die willen gewoon kleding uit een winkel en dat mag natuurlijk. Daar is dat kleedgeld voor. Marktplaats gebruik ik ook vaak, ik probeer alles te verkopen wat overbodig wordt of te klein. Tweedehands kleding kopen doe ik niet meer, want het is zelden of nooit wat ik zoek. Met kleine kinderen is dat makkelijker.

 • Tamara

  Een vast bedrag per week pinnen en contant op zak hebben maakte voor mij echt een wereld van verschil. Zodra ik het een weekje vergeet merk ik altijd meteen dat ik veel meer heb uitgegeven. Dan pak je zo makkelijk je pinpas en dat contactloos betalen heeft het er ook niet beter op gemaakt (wel makkelijker uiteraard…)
  Onlangs geplaatst door Tamara: Volgens deze modetrend dragen we al jaren onze diadeem verkeerd!

 • Marieke

  Ik let altijd op aanbiedingen bij de supermarkt. Lidl is vlakbij mij en groente en fruit is daar voordeliger dan bij andere supermarkt. Met pubers vliegt het eten er doorheen, dus elke euro is meegenomen. Gelukkig vinden ze huismerk chips en goedkope ijsthee lekkerder dan A-merk 😂. Kleding kopen we in de uitverkoop of outlet (Rosada is vlakbij) en vooe mezelf naai ik veel. Dat bespaart zo minstens 20 euro op een blouse. Te kleine kleding en overbodige spullen zet ik op marktplaats. Fietsen koop ik alleen tweedehands, anders is het onbetaalbaar. Mijn kinderen zijn nu tr oud voor speelgoed, maar op marktplaats en bij kringloopwinkels heb ik altijd veel leuks gevonden (puzzels, spelletjes, boeken). Tweedehands kleding lukt niet meer nu ze ouder zijn, al wil ik voor sportkleding nog wel wat rondspeuren. Sinds ze zak- en kleedgeld hebben zijn de kinderen zich beter bewust van de prijs van alles. Dat scheelt miskopen en waardeloze troep. Van eigen geld is het eerder zonde dan van het mijne 😂.

 • Vanessa

  Goede tips! Ik doe boodschappen bij Lidl en dat scheelt inderdaad veel met duurdere supermarkten. Verder hou ik ook de aanbiedingen in de gaten. Ik probeer zoveel mogelijk met korting te scoren. Niet alleen boodschappen, maar ook kinderkleding, luierbroekjes enzo. Met het geld dat ik bespaar, kan ik weer veel andere dingen doen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.