Boeken lezen: waarom lukt het niet meer?
2 aug 2018 Lifestyle 11

Boeken lezen: waarom lukt het niet meer?

Een aantal jaren geleden verslond ik nog boeken. Als kind deed ik bijna niets anders en vond ik het zo fijn om lekker veel te lezen. Inmiddels moet ik echt moeite doen om een boek uit te kunnen lezen. En ik vind het toch eigenlijk best jammer.ย 

Boeken lezen lukt niet meer

Het begon met de zwangerschap van mijn zoontje. Ik kreeg al vroeg in de zwangerschap een prenatale depressie en kon geen letter meer lezen. Mensen adviseerden vaak om gewoon eens lekker met een boek op bed te gaan liggen, alleen ik kreeg het gewoon niet voor elkaar. Na de zwangerschap ging het steeds een stukje beter. Ik veslond geen boeken meer, maar ik kon wel zo nu en dan een beetje lezen.

Tijdens de zwangerschap van mijn dochter ging het weer net zo dat het lezen gewoon niet lukte. Tijdschriften en plaatjes kijken gaat prima, alleen wanneer er echt serieus gelezen moet gaan worden krijg ik er gewoon heel veel moeite me. Gewoon geen focus en concentratie. Voortdurend afgeleid om wat er allemaal om mij heen gebeurt.

Veel prikkels

En waar dit allemaal mee te maken heeft? Geen idee. Soms denk ik dat het nog een soort van restverschijnsel is van de depressie. Alleen aan de andere kant denk ik ook dat het heel veel te maken heeft met de onrust die er tegenwoordig bijna overal is. Denk bijvoorbeeld aan de onrust van social media en de mobiele telefoon. Het lijkt allemaal leuk en aardig, alleen uiteindelijk worden wij mensen er alleen maar vreselijk onrustig van.

Waar ik altijd met mijn kinderen bezig ben dat zij niet te veel prikkels binnen krijgen, zat ik mij laatst te bedenken dat dit voor “ons” natuurlijk net zo goed geldt. Ergens weet ik dat natuurlijk wel, alleen is het goed om hier zo nu en dan ook echt bewust van te zijn. Zo heb ik pas bijvoorbeeld sinds een hele lange tijd weer eens mijn telefoon uit gezet. Gewoon helemaal uit. Geen appjes, berichtjes die steeds binnen stromen, maar gewoon rust. Heerlijk. Aan te raden voor iedereen.

En dat lezen? Dat komt wel weer. Of niet. Ik ben van plan binnenkort eens wat luisterboeken te gaan proberen, ik hoor daar zo veel fijne verhalen over. Proberen jullie weleens luisterboeken? En wat vind je daarvan? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie reacties (en of het misschien herkenbaar is!).

Reacties

 • Isa

  Ik heb ook niet meer echt kunnen lezen, de laatste 2-3 jaar. Ik kon er me gewoon niet ‘aanzetten’. Maar nu is het langzaam aan beter aan het worden. Dus wie weet…?

 • margriet

  Herkenbaar. Ik kan me de laatste jaren ook slecht concentreren op een boek. Een tijdschrift lukt nog wel meestal,maar ook niet altijd. Ik denk net als jij dat het ligt aan de vele prikkels die we krijgen van alle kanten.
  Soms heb ik eens een middag dat het me wel goed lukt. Ik zit dan buiten, telefoon binnen en alles bij de hand. Eigenlijk lukt het me ook alleen in de vakantie. Dan heb ik de rust er voor en dan schieten me als ik net aan het lezen ben weer allemaal dingen te binnen die ik ook nog even moet doen en dan heb ik de rust er niet voor.

 • Jolanda

  Ik heb vroeger ook boeken verslonden.
  Maar tijdens mijn zwangerschap nu 7 jaar terug werd ik misselijk van het lezen.
  En nu neem ik er de tijd niet meer voor.

 • Hilde

  Bij mij werkt het alleen om echt boeken uit te kiezen wat me oprecht interesseert, zoals waargebeurde verhalen/oorlogsboeken of een autobiografie, en standaard de afspraak met mezelf hebben om s’ avonds geen telefoon in bed te pakken maar dus een boek ๐Ÿ˜‰ Maar heb geen kinderen, dus geniet nog van mijn uren alleen ๐Ÿ˜›

 • Coco

  Ik hoop dat jij je rust eens kan terug vinden!
  Geen laptop, de gsm stil op de kast laten liggen, zet eens wat zachte muziek op, …
  Luisterboeken zijn echt geweldig! Met je ogen toe en je helemaal inleven…
  Of ga eens lekker in bad! Lees: deur toe en ongestoord zonder kindervoetjes die storen ๐Ÿ˜‰
  Liefs, Coco
  Onlangs geplaatst door Coco: Ticket naar de top!

 • Marije

  Ik verslond vroeger boeken ook, heerlijk vond ik dat. Toen ik zwanger werd van de eerste kon ik dat ineens niet meer. Behalve op vakantie. En luisterboeken zijn fantastisch!! Viel ik ook heerlijk mee in slaap! Dus dat is een goede tip!

 • Evelyne

  Ik heb het altijd al moeilijk gehad om boeken te lezen. Als kind moest ik boeken lezen om mijn taalvaardigheid te verbeteren (die ik toen eigenlijk nog zo slecht niet vond ๐Ÿ˜‰ ), maar ik had heel veel moeite om mij te concentreren. Meer dan 2 hoofdstukken lezen ging mij niet af. Van het moment dat ik niet meer wist wat ik las moest ik er mee ophouden. Ook had ik elke vlieg gezien die passeerde. Tijdschriften lukken veel beter bij mij.

 • Kirsty

  Wat vervelend dat je de concentratie niet meer echt hebt om te lezen! Zelf heb ik nog nooit een luisterboek geprobeerd, maar wie weet helpt het. Ik lees zelf het liefst fysieke boeken en over het algemeen lukt het mij om redelijk veel te lezen. Ik probeer zelf om altijd voor het slapen wat te lezen omdat ik als ik iets doe waar een scherm bij aan te pas komt, ik niet op tijd moe word haha. Van lezen kan ik altijd lekker slapen.

 • Layla

  Social Media is waarschijnlijk het ergste voor concentratie en (zoals je al zei) het maakt je onrustig. Boeken lezen lukt goed (ik lees per week ongeveer 3 boeken), hopelijk blijft dat ook zo.

 • Lilian

  Ik heb net op mijn blog wat tips geplaatst om meer te lezen ๐Ÿ˜‰ Ik luister nu ook veel luisterboeken en dat vind ik toch ook ideaal: je kunt het doen tijdens wandelen of afwas รฉn ook ’s avonds als je moe bent.
  Onlangs geplaatst door Lilian: 7 tips om meer te gaan lezen

 • Ilse Visscher

  Moet je doen! Ik lees alleen wel erg graag zelf i.p.v. te luisteren. Moet bij je passen natuurlijk. Ik kom er ook niet echt aan toe, maar goed.. Komt wel weer, of niet.precies dat!
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Blog #47 Review: Walkkingโ€™s eerste baby schoentjes

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv