Bloggen tips: meest gestelde vragen
15 jan 2016 Lifestyle 39

Bloggen tips: meest gestelde vragen

Vrij regelmatig krijg ik mails van meiden die een blog gestart zijn, en die met een aantal vragen zitten. Het valt mij op dat de vragen vaak van eenzelfde strekking zijn en ik besloot daarom de meest gestelde vragen in een overzichtje te plaatsen!

Bezoekers

Hoe krijg ik bezoekers?

Geduld, geduld, geduld, ik kan niet anders zeggen. Toen ik net begon met bloggen was ik al in mijn nopjes met 20 bezoekers per dag. 20 mensen die mijn blog bezochten! Ik was er zo trots op. Inmiddels zijn het er honderden per dag en dat heeft gewoon tijd gekost. Was het mijn doel? Nee, maar ik ben natuurlijk wel heel blij met al die lieve mensen die mij dagelijks bezoeken .Bedenk je overigens altijd dat hardlopers doodlopers zijn. Je kan heel veel, heel snel willen, maar je hebt uiteindelijk meer aan een stabiel aantal bezoekers per maand.

Wat wel een tip kan zijn is om gewoon eens gezellig rond te kijken op andere blogs. Lees: niet spammen, daar heb ik een ontzettende hekel aan. Maar gewoon eens bij anderen kijken en een reactie achterlaten. Zo creër je bekendheid en het is gewoon leuk (vind ik dan).

Blog Plaatsen

Hoe vaak moet ik een blog plaatsen?

Ik vind het altijd grappig dat bij deze vraag vrijwel altijd het woordje moet wordt gebruikt. Want het moet namelijk helemaal niet. Het is belangrijk dat je doet wat je zelf wilt. Als jij je prettig voelt bij drie blogs in de week, dan moet je dat lekker doen. Heb je zo veel inspiratie dat je elke dag bloggen redt? Vooral doen! Wel is het prettig voor je bezoekers als je zo regelmatig mogelijk artikelen plaatst. Neem bijvoorbeeld een vaste dag en een vast tijdstip. Je lezers weten dan wanneer ze iets nieuws kunnen verwachten.

Bij mij staat er bijvoorbeeld elke dag om 0.00 uur een nieuw artikel ingepland welke automatisch online komt. Ik heb inmiddels al van zo veel moeders gehoord dat zij tijdens de nachtvoedingen mijn nieuwe blogs lezen. Omdat zij weten dat er rond die tijd weer iets nieuws klaar staat, komen ze steeds weer terug. En dat is natuurlijk leuk om te horen als blogger 🙂

Camera

Welke camera kan ik het beste gebruiken?

Lastig. Ik heb zelf veel een compact camera gebruikt maar heb daarvan geleerd dat een camera ook niet alles zegt. Ik denk persoonlijk dat het vooral belangrijk is dat je goed licht gebruikt, en de omgeving waarin je de foto’s maakt aantrekkelijk maakt. Vooral dat laatste is iets wat ik zelf heel graag wil leren. Een product komt soms zo veel beter tot haar recht in een mooie omgeving. Het lijkt mij heel fijn en handig om met een aantal spulletjes zelf deze omgeving te kunnen creëren.

Bewerkingsprogramma

Welk bewerkingsprogramma gebruik jij, en waar gebruik je dit voor?

Zelf gebruik ik photoshop. Er zijn online genoeg andere bewerkingsprogramma’s te verkrijgen. Zelf gebruik ik dit bewerkingsprogramma om de belichting eventueel wat aan te passen. Soms fotografeer ik een beetje scheef en kan dit ook met een enkele handeling worden aangepast. Ik gebruik nooit grote aanpassingen voor foto’s, maar af en toe eens een puistje wegwerken moet kunnen hoor 😉

Inspiratie blog

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Overal :). Ik ben er van overtuigd dat dit gewoon van zelf gaat. Ik merkte bijvoorbeeld toen ik begon met bloggen dat ik het weleens lastig vond om een onderwerp te bedenken om over te bloggen. Tegenwoordig hoef ik echt niet bang te zijn om zonder inspiratie te zitten. Het popt gewoon in mijn gedachten op. Mocht je het echt even niet weten: schrijf eens een gezellig kletsartikel over wat je de laatste tijd allemaal hebt meegemaakt. Schrijf een shoplog, een wishlist of schrijf gewoon eens over vroeger toen je zelf nog jong was. Er is altijd iets te bedenken!

Dit waren een aantal tips van mijn kant. Waar haal jij inspiratie vandaan?

handtekening-saskia
Volg jij mij al via FacebookBloglovin , Instagram en/of twitter?

Reacties

 • Nicole @ Everyday-Life.nl

  Sinds ik blog, zie ik opeens overal een blog in! Ik probeer alles op te slaan en lijstjes met mijn ideeën te maken, maar mijn brein is echt een wirwar van blogs! 🙂

 • simpel, met een snufje liefde

  Goede tips! Mijn inspiratie komt ook gewoon opzetten in mijn hoofd. Hoef ik niks voor te doen, het is er gewoon.

 • Chann

  Inspiratie komt inderdaad overal vandaan, ineens zie je overal vlot mogelijkheden in! Soms echt in de simpelste dingen, dat maakt het bloggen ook zo leuk!

 • Bianca Schrijft

  Eigenlijk is het voor mij soms ook letterlijk weer af en toe mijn ogen openen en de wereld om me heen weer echt zien. Dan komen de dingen vanzelf wel weer. Ben wel blij met het notitieblokje die ik dit weekend last minute kocht, die tip heb ik al vaker op blogs gezien, maar dat werkt wel.

 • jeapiebel

  Ik vind het heel makkelijk om te lezen je tips vandaag. Ik krijg soms spam op mijn comment bij mijn blog. Ik snap ook niet waarom mensen dat doen. Door op je naam te klikken kom je ook op je blog. Als blogger weet je toch dat heel veel bloggers een hekel aan spam hebben. Dat veel moeders zo laat blog lezen dat had ik niet verwacht.

 • Hanna

  Tja inspiratie.. Je hebt wel gelijk, een gezellig kletsartikel kan soms ook erg fijn zijn!

 • Marijke

  Zo bijzonder is bloggen eigenlijk want toen ik een jaar geleden begon heb ik inderdaad staan springen toen er 40 bezoekers waren haha. En blijkt wel dat je steeds meer wil want de bezoekers groeien gelukkig elke maand. Elke keer bedenk ik nieuwe ‘doelen’, en vind het zo tof als ik die haal. Daarnaast is het een hele leuk hobby en kijk ik ook met veel plezier naar andere blogs zoals die van jou!

  • Saskia Hardeman

   Ah, super lief Marijke, dankjewel!

 • Leonie

  Altijd leuk om te lezen, zo’n artikel met blogtips! Inmiddels inspiratie genoeg nu ik eindelijk op de blog kan vertellen dat ik zwanger ben!
  Ik heb een tijdje op vaste dagen gepost, maar dat is weer beetje ingekakt.. Toch maar weer eens mn best voor doen!

 • Marjon

  Wat een goede tips zeg! Die vragen komen mij heel bekend voor want ik krijg ze ook regelmatig.
  Ik probeer zelf iedere dag (behalve het weekend) een blog te posten. Dit wil niet altijd lukken, maar dat is wel mijn doel! Inspiratie komt bij mij meestal van zelf. Mocht ik echt niks weten dan probeer ik via Pinterest wat inspiratie op te doen.

  Liefs xx

 • Jeanine

  Denk zo dat dit super handige tips zijn voor beginnende bloggers. Het was voor mij in het begin maar wat aanmodderen en nog steeds veel geduld hebben inderdaad. Vind steeds beter mijn weg in deze wereld 🙂

 • Lindsey Beljaars

  Goede tips, vooral geduld is een hele schone zaak!

 • Angela - Mama met passie

  Hele fijne tips! Ik ben nog maar 2,5 maand aan het bloggen en was ook zo verbaasd dat mensen mijn website echt bezochten hihi. Ik ben trots op de aantallen die ik had in december, maar het is zeker geen doel op zich. Ik merk dat ik nu een stabiel aantal bezoekers heb en heel veel terugkerende en dat is erg leuk. Aan alleen maar unieke bezoekers heb je ook niet veel, als ze terugkeren vinden ze het blijkbaar leuk om te lezen 🙂
  Ik was ook heel erg zoekende naar wanneer ik een blog ging plaatsen. Dan twee dagen niet en toen weer een paar dagen achter elkaar. En ik werk daarnaast ook nog drie dagen, dus het werd me een beetje teveel. Het is een hobby en dat moet leuk blijven! Nu ik vaste dagen en tijden heb, zie ik dat mensen mijn website al bezoeken, nog voordat ik mijn blog gedeeld heb via facebook en instagram, dat vind ik toch echt wel heel gaaf. En wat leuk dat je terugkrijgt van vrouwen dat ze je blog bezoeken in de nacht!
  Mijn man heeft een mooie camera, maar fotograferen is nog best lastig! Dus mijn foto’s zijn nog niet zoals ik ze eigenlijk wil hebben, maar dat komt goed 🙂 En dat foto’s bewerken, dat is ook nog een dingetje, maar bedankt voor de tip!
  Ik loop over van de onderwerpen… ik heb een boekje waar ik heel veel in schrijf. Soms word ik midden in de nacht wakker en dan type ik het snel in mijn mobiel haha. Wat ik weleens lastig vind is dat je soms een onderwerpen in concept hebt staan en een andere blogger schrijft daar ook over. Dan parkeer ik hem toch weer in mijn concepten, tenzij ik een totaal andere invalshoek heb. En soms heb ik er al eentje ingepland staan en dan vind ik het helemaal lastig. Het hangt erg van het onderwerp af of ik hem dan wel of niet plaats. Dat iemand over haar bevalling schrijft e.d. dat is wat anders dan een specifiek onderwerpen. Hoe doe jij dat? Of heb je daar zelf nog geen ‘last’ van gehad?

  Liefs!

  • Saskia Hardeman

   Dankjewel voor je reactie 🙂 Blijft lastig hoor. Toevallig had ik het daar vandaag nog met een andere blogger over. Het gebeurt inderdaad weleens, bij mij ook. Vaak laat ik het dan in concepten staan en plaats het een tijd daarna. Soms reageer ik ook bij de blogger dat ik hetzelfde idee heb, als ik het toevallig zie. Het is helaas niet altijd onoverkoombaar. Soms vind ik het wel lastig als ik een blog heb geschreven en ik zie opeens allemaal bloggers met hetzelfde idee aan de haal gaan. Op zich geen probleem, maar als iemand je geïnspireerd heeft is het altijd wel collegiaal om die ander te vernoemen. Ik probeer dat wel vaak, maar het blijft inderdaad een lastig iets. Ik heb zelf eens gehad dat ik een blog schreef met de insteek die een andere blogger ook precies had gemaakt. Ik heb haar toen een mail gestuurd want voelde mij heel vervelend, maar was gelukkig ok. Ik denk dat de belangrijkste tip in het geheel is om in contact te blijven met medebloggers en gewoon bepaalde dingen aan te geven. Heel verhaal, hoop dat je er iets aan hebt haha 🙂 Liefs!

   • Angela - Mama met passie

    Jij bedankt voor je uitgebreide reactie! 😀 Dat is inderdaad wel heel goed om dan een ander te vernoemen en eventueel te mailen om dat te bespreken, daar had ik nog niet over nagedacht! Fijn dat het bij jou toen oké was 😉 Ik leer ontzettend veel van andere bloggers en heb ook leuk contact met Jodi van Liefthuis bijvoorbeeld. Heel fijn om dingen met elkaar te bespreken en elkaar te helpen. Liefs!

 • Sandra

  Eigenlijk haal ik uit de meest gekke random dingen inspiratie. Vaak hoor of lees ik een woord en dan vorm ik er in mijn hoofd een heel verhaal omheen, wat dus uiteindelijk een blogje vormt. 🙂

 • Galina

  Fotograferen is ook iets wat ik beter wil ontwikkelen voor mezelf, puur omdat ik het leuk vind. Dat had ik overigens nooit gedacht, want toen ik begon vond ik dat het minst leuke. Ik ben het met je eens dat een camera niet veel zegt, het gaat erom wat je ermee doet, máár toen ik investeerde in een betere camera en vooral een betere lens werd het wel iets makkelijker en leuker.

 • Bregje

  Geduld is een schone zaak inderdaad! Ik zie ook overal inspiratie en heb altijd wel een paar halve concepten staan die ik bij kan schaven. xx

 • Nicky

  Fijne tips! Ik heb heel erg gemerkt dat je blogritme inderdaad bij je moet passen. Nu ik de afgelopen 3 weken meer tijd heb gehad heb ik dagelijks een blog online gezet, daarvoor kreeg ik dat niet voor elkaar. En ik had niet gedacht dat ik dit zo leuk zou vinden om te doen. Maar als ik mijn fulltime baan als zelfstandige er nog bij heb wordt het een uitdaging, maar niet onmogelijk. Maandag begin ik weer met werken en de planning is gemaakt om de blogs door te kunnen zetten. Het moet denk ik vooral ook je passie zijn (het bloggen zelf maar ook waar je over gaat bloggen inderdaad).

 • Linda

  Ik vind dit altijd zulke leuke artikelen om te lezen en gelijk even een kijkje achter de blog te nemen. Zelf denk ik dat langzaam maar zeker groeien ook voor een sterkere en vruchtbaarder bodem zorgen. En je bent wat dat betreft ook echt gegroeid, mensen komen niet voor niets allemaal gezellig even langs 🙂

 • Vlijtig Liesje

  Uit echt van alles en nog wat. Mijn dagelijks leven, de krant, andere blogs etc.

 • Mary-Lou

  Dank je wel voor dit fijne artikel, daar kan ik echt wat mee. Ik blog nog maar heel kort maar ik merk dat ik misschien teveel kijkt naar de bezoekersaantallen. Mijn inspiratie haal ik tot nu toe uit van alles. Het grappige is dat mijn hoofd al maanden overliep met verhaaltjes maar ik vroeg mezelf steeds af of ik met mijn blog wel iets toe te voegen had aan alle mama blogs. Maar ik kon er niet meer omheen, dit maakt mij blij en ik heb de sprong gewaagd. Jouw artikel helpt mij zeker op weg.

 • Madelon

  Wat een fijne tips! Ik ben nog echt zoekende naar de juiste tijden/dagen om blogs te posten. Momenteel post ik alle doordeweekse dagen, dat werkt fijn omdat ik dan in het weekend vooruit kan schrijven en in kan plannen. Alleen welk tijdstip is nog lastig te bepalen.

 • Nesrin

  Fijne tips en zeer nuttig als je net begint met bloggen. Ik heb een gouden tip: Blijf als blogger altijd dicht bij jezelf staan.
  Groei is mooi maar ik was toen ook net zo blij met de 10 bezoekers die ik had per dag.

 • Marguerita

  Wat grappig dat je midden in de nacht veel bezoekers trekt!
  Inspiratie kun je inderdaad overal uithalen, dat maakt het ook zo leuk. Sommige dingen probeer ik ook echt uit om over die ervaring te bloggen, mezelf uitdagen is wel echt iets dat ik door het bloggen meer oppak. En ook leuk voor de kinderen natuurlijk 🙂

 • Iris

  Bezoekers komen inderdaad vanzelf, wat mij in het begin enorm verbaasde. Het zijn er niet veel, maar ik ben blij dat er iedere dag mensen een kijkje nemen.

 • Mariska

  Dit zijn hele goede tips! Dat je het met plezier doet is het belangrijkste, daar begint het allemaal mee 🙂

 • Linda

  Eerst dacht ik; plaatsen om middernacht ja?? maar toen las ik verder en klonk het eigenlijk heel logisch!! Wat leuk dat er mama’s zijn die er echt op wachten omdat ze dan toch wakker zijn! 🙂 Tof!!

 • Eva

  Wat lief dat je zo’n artikel plaatst! Zeker voor de beginnende bloggers zijn zulke artikelen gewoon fijn :-). Ik haal overal inspiratie vandaan. Soms zit ik in de tram en dan plopt er zomaar iets in mijn hoofd. Ik ben de laatste tijd steeds meer bezig met fotografie. Heerlijk om er mee bezig te zijn en mijn creativiteit erin kwijt te kunnen!

 • Fleur - Mama's Liefste

  Dank voor je tips en ook leuk om alle reacties andere bloggers ook te lezen. Net als sommige andere ben ik ook net begonnen met een blog en heb veel aan dit soort tips.
  De eerste maand had ik wat meer tijd en heb ik die gebruikt om uit te zoeken hoe het allemaal in elkaar steekt met een eigen website en alle diverse social media kanalen. Nu ik weer aan het werk ben, ben ik meer op zoek naar een goed ritme. Met name dus de beste tijd om je blog te posten. Ik zie nu veel mama-blogs om een uur of 6 op mijn FB/Twitter/Instagram tijdline voorbij komen. Ik had er ook nooit gedacht dat je natuurlijk midden in de nacht de nacht-ouders hebt. Ik ga ook eens kijken of ze mijn blog in de nacht kunnen vinden.
  Mijn inspiratie haal ik ook uit alledaagse dingen, waar ik tegen aan loop of me te binnenschieten. Ik schrijf ze op in een boekje en probeer nu een soort agenda bij te houden met wanneer ik over welk item het beste iets kan schrijven om de variatie er in te houden. Ook ga ik proberen wat vooruit te werken, zodat ik op drukke dagen altijd iets klaar heb staan.
  Nogmaals dank voor de tips en als je er nog een paar hebt, houd ik me zeker aanbevolen! Lfs Mama’s Liefste

 • Marcella

  klopt helemaal! Als ons jochie niet kan slapen of nog even wilt bijtanken lees ik ook altijd nog even je blog. Ideaal!

  • Saskia Hardeman

   Haha, dankjewel voor je reactie. Leuk om te lezen :)!

 • Nathalie

  Mijn inspiratie komt echt uit van alles, van de dagelijkse dingen, het wachten in de wachtkamer of tijdens het douchen komt er iets in me op! Op sommige momenten onthouden zodat ik het ook kan gaan gebruiken is wel wat lastiger 😉

  Nu denk ik vooral dat het belangrijk is om bij jezelf te blijven, schrijf over dingen die je zelf interessant vindt en bij je passen! Laat je niet verleiden door over zaken te gaan bloggen die niet bij je passen, wees eerlijk en reageer oprecht op blogs van andere (inderdaad zonder te spammen).

 • Margriet

  Leuke tips. Zelf vind ik het moeilijk om genoeg berichten per week te plaatsen. Twee is mijn minimum en dat lukt me meestal wel, het probleem is meestal niet de inspiratie maar de foto’s die ik niet heb om bij het bericht te plaatsen. Ik wil graag alleen eigen foto’s gebruiken en die heb ik niet altijd paraat.

 • Carlijn

  Leuk dat je deze tips geeft op het verzoek van (beginnende) bloggers. Inspiratie vind ik iets ongrijpbaars, dat is er of het is er niet. Mij komt het ook altijd gewoon boven dwarrelen. Ik hoef er niet actief naar te zoeken. Ik wist helemaal niet dat jij je artikelen ’s nachts inplant. Nu snap ik waarom je dat doet, voor de nachtmama’s haha, slim!

 • Michelle

  Dankjewel voor de fijne tips! En heel herkenbaar, ik was ook een van die dankbare nachtvoeding-lezeressen. Dat doe je goed dus! 😉 De laatste tijd hier weinig nachtvoedingen meer, yeah! Maarja, nu is het soms zoeken naar een momentje om mijn favoriete blogs te lezen. Ik zelf ben nog zo blij als het me gelukt is een artikel te schrijven dat ik dan meteen op ‘publiceren’ klik….niet zo handig wellicht. Dus mijn goede voornemen is om er meer structuur en ritme in aan te brengen en dingen te plannen. Laat ik eens beginnen met 2-3 keer per week een nieuwe blogpost. Inspiratie genoeg….tijd iets minder 😉 Ik ben ook wel benieuwd welke telefoon jullie gebruiken voor foto’s op bv instagram. Mijn mobiel is aan vervanging toe en ik zoek een nieuwe met een goede camera (geen iPhone want die is boven budget helaas).

 • Lisette van Dijk

  Wat leuk om te lezen en het zijn vragen die ik mezelf ook weleens afvraag 🙂 Kom net kijken en geduld is een schone zaak. Ook heb ik eigenlijk de hele dag weer ideeen in mn hoofd om te plaatsen, schrijf meestal een klein concept, een paar regels welke ik dan steeds wat uitbreid haha. Ik wilde 3x per week een artikel online zetten maar inmiddels zit ik al op 5 per week. Hoop dat mijn inspiratie blijft 🙂
  In ieder geval bedankt voor de tips.

 • Jessica

  Leuke tips! Ik heb een tijd voor mezelf geblogd en ik vind het nu heel leuk dat anderen mijn blogs ook kunnen lezen.

 • Wildcard

  Volg je blogje hier ook regelmatig, altijd leuk om in een ander zijn leven eens binnen te kijken 🙂

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.