Bevallen zonder pijn: wat een onzin!
18 mei 2017 Zwangerschap 18

Bevallen zonder pijn: wat een onzin!

Zo nu en dan zie ik het voorbij komen: verhalen over het bevallen zonder pijn. Natuurlijk, ik geloof dat je zelf, ook op mentaal vlak, best veel in de hand hebt. Alleen bevallen zonder pijn: wat een onzin! De pijn van een bevalling is er namelijk niet zomaar, maar heeft een functie. Ik denk dan ook dat er geen bevalling zonder pijn zal zijn. 

Er zullen natuurlijk altijd vrouwen zijn die een bevalling vrijwel pijnloos hebben ervaren. Wat ontzettend fijn voor hen! Toch heb ik persoonlijk altijd een beetje mijn vraagtekens bij dit soort verhalen. We weten toch allemaal dat de pijn bij een bevalling namelijk gewoon een functie heeft? Als we kijken naar de bevalling an sich: er gebeurt tijdens een bevalling zo ontzettend veel, denk bijvoorbeeld aan het oprekken van de baarmoeder, het kan toch bijna niet anders dan dat dit pijn moet geven?

De functie van pijn tijdens een bevalling

Daarnaast zijn de pijn van bijvoorbeeld de weeën een signaal aan het lichaam dat er bevallen gaat worden, en dat je als aanstaande moeder je hiervoor klaar moet maken. Stel bijvoorbeeld dat je geen pijn zou hebben voor een bevalling, dat zou dan best gek zijn. Ik denk dat je daar in ieder geval geen kind mee op de wereld krijgt 😉 Nog een functie van de pijn tijdens de bevalling is dat hiermee het hormoon endorfine wordt aangemaakt. Endorfine is een lichamelijke pijnstiller en zal er voor zorgen dat de pijn iets zal minderen. Daarnaast heeft Endorfine ook als functie dat er moedergevoelens vrijkomen en je na de geboorte een onvoorwaardelijke liefde voor je kind zal voelen. Ook zorgt edorfine ervoor dat het hormoon oxytocine wordt opgewekt. Dit hormoon zorgt onder andere weer voor ontsluiting. Als je het op deze manier bekijkt, is pijn dus gewoon nodig bij een bevalling.

Hypnobirth

Misschien heb je er al eens over gehoord, en misschien ook niet. Hypnobirth is er op gericht om een zwangere vrouw zo veel mogelijk voor te bereiden op de bevalling, en heeft als uitgangspunt dat een bevalling niet direct pijnlijk hoeft te zijn. Door ontspannen en relaxed een bevalling tegemoet te gaan zal een bevalling met zo min mogelijk pijn kunnen verlopen. En daar kan ik mij best in vinden. Wanneer je rustig en zonder angst een bevalling in gaat, zal een bevalling prettiger verlopen dan wanneer je vol stress een bevalling in zou gaan. Ook zal het ongetwijfeld helpen wanneer je met een vertrouwen in jezelf begint aan de bevalling. Zo werkt het namelijk met vrijwel alles, vertrouwen in jezelf kan je heel ver brengen.

Zonder pijn geen bevalling, ik denk toch wel dat dit zo gesteld kan worden. En weet je, het klinkt misschien een beetje raar, maar door die pijn die ik doorstond tijdens de weeenstorm in mijn eerste bevalling, voelde ik mij achteraf maar wat trots. Dat had ik allemaal toch maar even gedaan! Dit gevoel wens ik iedere moeder toe

Kan jij het je indenken, een bevalling zonder pijn?

Reacties

 • Marloes

  Ik heb toevallig tijdens mijn eerste zwangerschap een cursus Hypnobirthing gevolgd en wat het mij vooral gaf was vertrouwen dat ik het wel aan kon; de pijn bleef in mijn geval hetzelfde. Het heeft me wel rustig gehouden tijdens allebei mijn bevallingen, maar in beide gevallen heb ik toch om pijnstilling gevraagd. Misschien had ik het ook zonder gekund, ik blijf nu door de pijnstilling toch met een heel goed gevoel terug kijken op de bevallingen en zou het zo weer doen. Alleen die rottige zwangerschap hoeft voor mij niet meer 😉
  Onlangs geplaatst door Marloes: Handige BinBang hacks voor een opgeruimd huis

  • Saskia Hardeman

   Nee dat snap ik dat je die rottige zwangerschap niet meer hoeft. Wel fijn om te lezen dat je wat aan de cursus hypnobirth hebt gehad!

 • Sheila

  Ik vorige maand een week in het ziekenhuis, alvorens ik mijn dochtertje ter wereld bracht. Tegenover me lag iemand die een cursus hypnobirth had gedaan. Ze had er zeker wat aan gehad, zei ze. Maar ze heeft haar bevalling als zeer traumatisch ervaren, vertelde ze me achteraf. Zelf ben ik via een keizersnee bevallen en die was ook erg pittig. Dat laatste wordt ook onderschat, merk ik. Dat er toch nog vrouwen zijn die denken dat het ‘makkelijk’ is, omdat je dan geen pijn hebt. Ja, die bevallingspijn heb je niet (al had ik wel weeën opgevangen), maar de pijn komt op een ander moment. En ook veel langer. Het is anders, maar zeker niet makkelijker.

  • Saskia Hardeman

   Jazeker daar heb je gelijk in, een keizersnede wordt inderdaad vaak onderschat. Ik snap dat ook niet zo.

 • Frank

  Ik heb ook inderdaad ooit gehoord van dat er alemaal stofjes worden aangemaakt. Een bevalling zonder pijn, zou het voor de vrouwen die het willen fijn vinden😉 (voor de verhalen tegen de mannen ook 😂)

  • Saskia Hardeman

   Whahaha ja kan mij indenken dat het voor mannen inderdaad ook een stuk relaxter is wanneer vrouwen geen pijn meer zouden hebben tijdens de bevalling 🙂

 • Leonie van Mil

  Ik denk dat er vrouwen zijn die misschien een hogere pijngrens hebben of beter met pijn om weten te gaan, maar pijnloos zal het inderdaad niet zijn. Ik vind die opmerking naar andere vrouwen ook jammer. Lijkt het net alsof ik mij tijdens mijn bevalling heb aangesteld. Alsof bevallen niks is.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Blijf van mijn kind af

 • Rosita

  Ik heb zeker wel pijn gehad, tot ik het niet meer vol kon houden. Toen kreeg ik een ruggenprik. Dit hadden we van te voren besproken met de gynaecoloog en de Neurochirurg. Vanwege medische redenen dus. Bij pijn krijg ik veel last van spasmen en dan wordt het voor de baby ook lastig.
  Onlangs geplaatst door Rosita: Minimalism: a documentairy about the important things

  • Saskia Hardeman

   Dat kan ik mij indenken dat het inderdaad lastig is wanneer je spasmen krijgt. Fijn dat je zo hebt kunnen afspreken met de neurochirurg en gyneacoloog, ook al begrijp ik uit je verhaal dat het noodzakelijk was.

 • Joke

  Met het eerste stuk ben ik het dus niets eens. Een bevalling kan echt pijnloos zijn hoor, net omdat je die hormonen aanmaakt en je je er niet tegen verzet, door hypnobirthing. Ik kan ze over meespreken. Bij mijn eerste geen pijn ervaren. Echt niet dus he. Ik voelde natuurlijk wel de weeën en alles wat er gebeurde. Maar echt pijnlijk was dat dus niet. En nu sta ik op het punt een tweede keer te bevallen. We zullen zien. Ik geloof wel dat dit niet voor iedereen mogelijk is en dat er omstandigheden zijn dat de pijn echt wel intenser is hoor. Maar zeggen dat pijnloos bevallen niet kan, is absurd. 😉. In sommige andere culturen bijvoorbeeld wordt een bevalling helemaal niet als pijnlijk beschouwd maar spiritueel. Op mijn blog staan er heel wat positieve geboorteverhalen trouwens moest je interesse hebben.
  Onlangs geplaatst door Joke: Stop met belonen: boost het zelfvertrouwen van je peuter

  • Saskia Hardeman

   Ik hoop van harte dat je tweede bevalling zo mag verlopen als de eerste. Ik vind dat dus gewoon heel bijzonder. Blijkbaar zijn er maar een paar vrouwen die dit echt kunnen meemaken, mooi dat het dus wel kan.

 • kim

  Hmm mijn eerste bevalling heb ik al bijna pijnloos ervaren. Ze werd met 36 weken geboren en de weeën waren zoveel prettiger dan met de tweede. Die tweede bevalling was inderdaad niet pijnloos haha. Geen idee waarom de eerste voor mij persoonlijk als “pijnloos” ervaren is. Althans bijna. Maar het kan echt!

  • Saskia Hardeman

   Ja bijzonder hoor. Was dat pijnloos zonder medicatie? Ik kan mij er gewoon niet zo veel bij voorstellen maar ik begrijp dat het dus wel echt kan.

   • kim

    Jaaa zonder medicatie! 🙂 Het kan echt inderdaad. Toen ik nog zwanger was en die verhalen las dacht ik ook “Jaaa sure” haha! Maar goed, levend bewijs. Ik kan in ieder geval zeggen dat mijn bevalling van de eerste voor herhaling vatbaar was, in tegen stelling van de tweede haha

 • Jeanicke

  Zeker geen onzin!
  Ik heb echt geen pijn gehad tijdens mijn bevalling!
  Zat heerlijk in mn eigen bubbeltje en heb het allemaal over me heen laten komen heb het ervaren als heel intens niet te omschrijven gevoel.
  Enige wat pijn deed was het infuus dat er met grof geweld in geramd werd voor weeenremmers en plassen na de bevalling dat doet pijn haha maar het bevallen zelf niet:)

 • felicia

  ik vind dat ook altijd zo bijzonder om dat soort verhalen te horen
  zelf heb ik mijn zwangerschappen alle drie ervaren met verschilde soorten pijn
  de eerste met heftige rug en buik weeen zelfs in mijn bennen heel akelig
  de tweede ook flinke rug weeen maar bij de tweede ook een pijn die ik nog niet kende van mijn eerste bevalling
  namelijk pijnlijke pers drang. ze was er wel heel snel achteraf gezien had ik beter thuis kunnen bevallen zei de verloskundige . ik moest de bevalling ook tegenhouden in de auto zo vlug ging het
  aangekomen daar werd ze echt na twee keer persen gelijk geboren.
  bij de derde bevalling die ik vorig jaar maart had was het weer heel anders
  dit keer begon het niet met rugweeen waardoor ik de pijn beter kon opvangen
  maar wel zeer deden de buik weeen natuurlijk maar was iets makkelijker op te vangen dan rugweeen
  opeens vlak na dat de verloskundige had gekeken naar mijn ontsluiting zei ze we kunnen naar het ziekenhuis
  maar precies vlak voor de buitendeur in de gang raakte ik in paniek al weeen opvangend zei ik tegen mijn man
  hoe moet ik gaan zitten in de auto?
  en opeens voelde ik een enorme druk opzette opkomen het voelde als een enge soort pijn die veel sterker was dan mij
  ik verloor de controle en voelde dat die druk heel mijn lichaam overnam
  we kunnen niet weg zei ik tegen mijn man
  en ik voelde dat ik bijna viel mijn water brak
  ik voelde dat er iets knapte zo eng gevoel en precies daarna stroomde het water mijn water was gebroken
  ik schrok nog nooit eerder deze soort pijn ervaren
  ik liep steunend op mijn man naar onze slaapkamer in paniek ik riep ze gaat er uit!
  ik voelde hoe mijn lichaam haar eruit duwde het was zo enge pijn
  de verloskundige kwam en zei dan moet het wel hier thuis
  persen maar .ik begon met al mijn kracht maar het leek wel alsof mijn lichaam haar er sneller en sneller uit wilde hebben
  het deed zo pijn .ik voelde ook niet welke kant ik uit moest persen zo eng
  terwijl het bij de tweede zo gebeurd was in twee keer heel kort persen .ging het maar niet nu
  kom op zei de verloskundige je doet het goed wat een oerkracht heel goed
  en toen zetten ik zoveel kracht ik dacht alleen maar ze moet er uit mijn lichaam breekt
  en daar was ze eindelijk onze jasmijn
  dus bij deze derde bevallling was het vooral het water dat brak dat pijn gaf en eng aanvoelde
  en het persen wat ontzettend pijn deed zo anders dan de tweede waarbij ik juist weer veel pijn had van de rugweeen
  en het persen mij gemakkelijk af ging .
  maar de tweede was wel een heel klein meisje bij de geboorte
  kleiner dan ons derde meisje .
  ik ben benieuwd hoe ik de vierde bevalling ga ervaren en ben er ook al wel weer zenuwachtig voor.
  omdat je natuurlijk nooit helemaal zeker weet hoe het zal verlopen
  maar we hebben gekozen voor een thuisbevalling want omdat het zo snel is gegaan bij jasmijn durf ik het risico niet te nemen naar het ziekenhuis.
  alles bij elkaar duurde het een kwartier maar voor je gevoel veel langer.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv