De anticonceptiepil moet weer terug in de basisverzekering
28 feb 2017 Lifestyle 16

De anticonceptiepil moet weer terug in de basisverzekering

Zo nu en dan laait de discussie over of de anticonceptiepil weer terug zou moeten in de basisverzekering. Ik heb daar zo wel mijn gedachten over en vind het eigenlijk jammer dat de pil niet meer in de basisverzekering zit (nee, ik slik zelf al jaren geen pil). Onder andere zocht ik uit hoe het nu precies zit met de verzekering en de pil en wat de toekomstplannen hiervoor zijn.

Anticonceptiepil basisverzekering

Vanaf 1 januari 2011 wordt de anticonceptiepil niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Dit betekent dus dat wanneer je gebruik wil maken van de anticonceptiepil, je deze zelf moet betalen. Wel wordt de anticonceptiepil vergoed onder de 21 jaar oud, maar moet wel het eigen risico worden voldaan. Wanneer je ouder bent dan 21 jaar en wel een vergoeding wil ontvangen voor de pil kan dit over het algemeen met een aanvullende verzekering.

Anticonceptiepil terug in de basisverzekering

Omdat het aantal abortussen stijgt ( in 2015 442 meer dan het jaar ervoor bron: nu.nl) pleit het Nederlands Genootschap van Abortusartsen en Rutgers, voor terugkeer van de anticonceptiepil in het basispakket. Hoe het komt dat dit aantal is gestegen is niet duidelijk. Gedacht wordt dat de anticonceptiepil te duur is en daarom niet wordt aangeschaft. Volgens minister schippers is er sprake van een lichte stijging en kunnen hier geen conclusies aan worden verbonden.

Wat vind ik?

Mijn eerste reactie is eigenlijk dat ik van mening ben dat de anticonceptiepil terug moet in het basispakket. Ook al spreekt minister Schippers van een lichte stijging, ik vind elke abortus veel. Als ik kijk naar programma’s zoals vier handen op één buik, en daar zie hoeveel meiden gewoon niet de pil slikken, vind ik dat de pil per direct terug gebracht zou moeten worden in de basisverzekering. Er wordt dan niet direct aangegeven dat de pil niet geslikt wordt vanwege de kosten, maar ik denk gewoon dat er een drempel weggenomen kan worden door de pil gewoon vergoed te laten worden. Desnoods heb ik mij weleens afgevraagd waarom ze niet gewoon in speciale gevallen de pil vergoeden. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw wel graag de pil wil slikken, maar er aantoonbaar geen geld beschikbaar is. Dit zal heel veel leed (en geld!!) kunnen besparen.

Wat vind jij, zou de pil weer vergoed moeten worden?

Reacties

  • Marloes

    Ik vind dat er sowieso meer in de basisdekking zou moeten zitten, want nu is het alleen de “hoge nood” wat vergoed wordt. Als er meer in de basis al vergoed zou worden besparen de verzekeringen meer dan wanneer zij een relatief goedkoop onderdeel wel zouden vergoeden zoals de pil. Dat gezegd hebbende, ik slikte zelf een pil van maar 12 euro op jaarbasis en ik kan me niet voorstellen dat zelfs dat te veel is…
    Onlangs geplaatst door Marloes: Wat het moederschap mij heeft geleerd

    • Saskia Hardeman

      Ja klopt, ben ik met je eens! Echt belachelijk wat er soms allemaal niet vergoed wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het van de prijs van de pil ook op eigen ervaring heb gebaseerd (en op het krantenartikel waarin de rutgers stichting aangeeft dat het waarschijnlijk te duur is, dat gaf ook de aanleiding tot dit artikel). Ik wist eigenlijk zelf niet dat er ook een “goedkopere” variant is.

  • Eveline

    Bij mij mag hij in de aanvullende blijven zitten. Op die manier krijg ik hem vergoed en in de basis moet ik de eerste 385 euro zelf betalen. Dus dan ook de pil

  • Sandra

    Ook mijn pil kost maar 6 euro per half jaar. Ik denk dus dat er weinig mensen zijn die daar echt wakker van liggen. Voor degene die het echt niet kunnen betalen vind ik het wel goed als ze in speciale gevallen vergoed worden zoals jij als optie noemde 🙂
    Onlangs geplaatst door Sandra: CARNAVAL 2017 MINNIE MOUSE

    • Saskia Hardeman

      Van 6 euro per half jaar zou ik inderdaad niet wakker liggen. Denk dat het erg verschilt tussen verzekering en welke pil.

  • Dewi

    Ja geen idee. Ik slik nu jaar niet meer de pil, wat je moest betalen was volgens mij niet zoveel, maargoed voor een ander misschien wel. De dames in 4 handen op een buik, slikte de pil wel maar het ging allemaal dwars door de pil, waardoor ze allemaal zwanger werden ..sure..

    • Saskia Hardeman

      Haha ja, dat geloof ik ook inderdaad niet. Het verbaasde mij ook echt dat sommigen aangeven het gewoon niet te gebruiken. Zoals dat meisje van vorige week die gewoon elke maand een zwangerschapstest deed, heel vreemd.

  • Anouk

    Ik denk dat het bij de gevallen uit vier handen op één buik niet een kwestie van geldgebrek is, dat ze de pil niet slikken. Ze hebben ook geld voor een paaj pakjes sigaretten per week. Waarschijnlijk zullen ze het 9 van de 10 keer vergeten zijn of denken dat het wel los loopt.
    In plaats van de pil in mijn basisverzekering heb ik liever dat andere medische kosten waar je niks aan kan doen vergoed worden, zonder dat eerst je eigen risico er aan gaat.

    • Saskia Hardeman

      Hm, nee misschien niet. Maar aan de andere kant denk ik misschien wel dat als ze zouden moeten kiezen voor de pil of voor een sigaret, ze die sigaret misschien wel liever willen. Maar goed dat weet ik natuurlijk ook niet, en dat is invullen voor een ander. Klopt ook wat je zegt hoor dat het gewoon vaak iets is dat vergeten wordt.

  • Iris

    Zeker weten. Ik vind het buitengewoon raar dat sommige basale en hoognodige zaken helemaal niet in de basisverzekering zitten.

  • Mathiske -gelukineenrompertje-

    Ik vind sowieso veel dingen aan het zorgstelsel raar. Mijn man moet bijvoorbeeld ieder jaar op controle voor zijn moedervlekken, kost ff 200€ terwijl we gewoon aanvullend verzekerd zijn. On topic: ik denk dat er veel vrouwen geholpen worden als alle anticonceptie word vergoed vanuit de basis verzekering.
    Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: #OOTD carnaval 2017. 

  • Lilian

    Ik was een beetje verbaast over de titel, want meestal ben ik het wel met je eens 😉 Maar er staat nergens in je artikel de prijs. Ik heb het nog even opgezocht, maar de pil die ik heb kost 2 euro per maand en hierboven zijn ook al wat bedragen genoemd. Ik kan me echt niet voorstellen dat mensen om die twee euro abortus laten plegen. Daarmee zou je die mensen ook een beetje tekort doen, denk ik. Ik vind dus dat het gewoon uit het pakket moet blijven, omdat je daarmee zorgkosten bespaard.

    Ik denk overigens dat probleemjongeren echt wel een gratis prikpil kunnen krijgen bij instanties, want dat is een stuk goedkoper dan de andere gevolgen. Ik zou het als hulpverlener nog uit eigen zak betalen als dat moest 😉

    • Saskia Hardeman

      Haha grappig inderdaad ;). Hmm, ik merk dat de meningen een beetje verdeeld zijn. Er zijn een aantal die aangeven dat de pil inderdaad niet duur is. Ik heb de “prijs” eigenlijk gebaseerd op de pil die ik een tijd terug kreeg (en vervolgens niet ben gaan gebruiken) en voor drie maanden rond de 18 euro koste. Voor mij geen probleem, maar ik kan mij indenken als je het niet breed hebt, je het geld liever ergens anders aan uitgeeft. Daarnaast geeft de rutgers stichting zelf ook aan te denken dat de pil voor sommigen te duur is (naar aanleiding daarvan schreef ik dit artikel). Ik denk dat de prijzen gewoon heel erg verschillen. Toch blijf ik ook gevoelsmatig ergens iets houden: als de pil gewoon vergoed wordt, zouden meer vrouwen dit misschien wel gaan gebruiken omdat er een drempel weggenomen wordt.

  • Annette

    Ik vind niet dat de pil of een andere vorm van anticonceptie terug in de basisverzekering moet. Als dit in de basisverzekering wordt opgenomen kost het je eigen risico, wat veel jongen gezonde mensen toch niet opmaken. Dan heeft het niet echt zin. Daarnaast baseer je je mening op een pil die jij hebt gebruikt. Er zijn zoveel verschillende op de markt en de meeste zijn goedkoop. Dit hangt niet af van waar je verzekerd bent, maar van de fabrikant en apotheek. Er zijn veel generieke anticonceptiepillen die maar iets van €6 of goedkoper voor 3 maanden zijn.

    • Saskia Hardeman

      Dank voor je reactie. Het is niet helemaal alleen mijn eigen ervaring (alhoewel die wel meespeelt natuurlijk). De rutgers stichting geeft zelf aan dat de pil waarschijnlijk voor sommigen te duur is en dat het daarom zou helpen als het weer standaard vergoed zou worden.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.