5x Zo overleef je de avondvierdaagse!
4 jun 2019 Kinderen Mama 7

5x Zo overleef je de avondvierdaagse!

Voor ons is het weer zover. De avondvierdaagse is van start gegaan. Voor kinderen is dit vaak geweldig leuk, voor de ouders is het toch een beetje aanpassen. Hoe overleef je de avondvierdaagse? Ik geef een aantal tips die ik zelf toepas om het allemaal net een beetje gemakkelijker en leuker te maken!

Plan alles van tevoren in

Bij ons in het gezin begint het al een beetje met plannen wanneer de avondvierdaagse gelopen gaat worden. Ik moet bijvoorbeeld alles even net iets eerder doen, zoals koken bijvoorbeeld. En mijn man moet eerder naar huis zodat hij bij de jongste kan blijven. Het geeft mij altijd wat rust om dit allemaal van tevoren af te spreken en te regelen. Ook de boodschappen voor de week bijvoorbeeld doe ik zo snel mogelijk zodat ik daar niet later nog achterheen moet.

Eet vroeg en makkelijk

De avondvierdaagse begint altijd vroeg. Bij ons starten wij om 18.00 uur en eigenlijk is dit meestal de tijd dat wij net klaar zijn met het avondeten. Handig is dus om heel makkelijk te eten en om ook op tijd te eten. Voor mij als moeder betekent dit dat ik al vroeg  begin met het klaarmaken van het eten. Het ligt er een beetje aan wat wij eten, maar wat ik zelf heel fijn vind om te maken is een koude macaroni salade. De kinderen eten dit altijd super goed en het bevat lekker veel koolhydraten dus is meer dan prima voeding voor de avondvierdaagse.

Zelf maak ik voor twee dagen deze makkelijke pastasalade klaar. Deze salade is overigens niet alleen heel geschikt voor de avondvierdaagse, maar ook voor hele warme dagen! Je kan er zelf aan toevoegen wat je wil. Mijn kinderen houden bijvoorbeeld heel erg van worst, kaas, tomaatjes en paprika.

Zorg voor goede schoenen

Voor ons lijkt het lopen van vijf kilometer misschien niet zo veel, maar voor kinderen is dit toch best een flink eind. Zorg daarom voor goede schoenen. Slippers zijn geen goed idee. Goede en stevige sandalen zouden eventueel kunnen, en anders gewoon stevige schoenen. Mocht het toch niet helemaal lekker gaan daar bij de voetjes: zorg dat je altijd wat pleisters mee hebt voor de zekerheid.

Zorg voor voldoende drinken

Misschien wel overbodig om te zeggen: maar zorg voor voldoende eten en drinken. Mijn zoontje krijgt een pakje drinken mee en een fles water. Te veel drinken is natuurlijk ook weer niet goed omdat de kids dan om de haverklap naar het toilet moeten. Vaak krijgen kinderen ook nog wel tijdens de avondvierdaagse wat te drinken, maar zorg gewoon dat je zelf voldoende mee geeft. Qua snoep laat ik mijn zoontje dit zelf uitkiezen. En voor de avondvierdaagse vind ik dit helemaal prima.

Laat kinderen lekker hun gang gaan

Wij hebben al vaker de avondvierdaagse gelopen en ik vind het fijn om gewoon die kids maar te laten rennen. Het heeft geen zin om er de hele tijd achteraan te lopen, ze redden en vermaken zich wel

Wie van jullie doen er nog meer mee met de avondvierdaagse? En hoeveel km lopen jullie? Trouwens iemand nog die de traditie kent van de sinaasappel met pepermunt? Ik zie het tegenwoordig niet meer, maar toen ik klein was, toen was dit heel normaal haha! Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

 

Reacties

 • Naomi

  Haha, vooral dat laatste…Ik heb één keer met een paar leerlingen gelopen, omdat ze dat leuk vonden. Ze gingen helemaal los. En ja, ik heb ’t maar laten gebeuren. Wat betreft die slippers: Ik verbaas me er altijd over hoeveel kinderen ik op van die flip-flops de vierdaagse zie lopen. Ze kunnen ’t nog ook, maar echt lekker lijkt het me niet. Ook niet echt goed voor je voeten, trouwens.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Verlangen

 • Lilian

  Anna loopt ook mee. Alleen doet ze 6 km en begint ze een half uur later, waardoor ze ook nog elke dag slaap mist. Dat is jammer. Maar we vinden het wel erg gezellig 😁.

  Afwachten of ze vanavond wel gaan lopen ivm weersverwachting.
  Onlangs geplaatst door Lilian: Wandelen: m’n dagelijkse dosis educatie

 • Marjo

  Yep dit jaar weer gelopen met 3 kids (5,7,9) de 5 km. Wij hebben bergschoenwn en die gaan altijd aan. De kids mogen wel vooruit maar ze moeten mij nog kunnen zoen, zo probeer ik het een beetje in de hand te houden. En ja het os altijd stressen wanneer je gaat starten want je moet roeg eten op tijd beginnen maar ach het is zo leuk

 • Manon

  Bij ons ook gisteren gestart en volgens mij lopen wij in hetzelfde dorp de Avond4Daagse, gezien de straat en makelaarsborden. Zelfs onze dochter van 3,5 loopt met haar broer van 6 de 3km. De jongste blijft wel thuis. Het is altijd even gedoe met ophalen van kdv en op tijd eten, maar het lopen is altijd erg gezellig.

 • Inge

  Wij hebben het 3 weken geleden al gehad. De jongste liep voor het eerst mee (groep 1) met de 5 km, ik had mijn twijfels, de oudste 2 hebben nooit in groep 1 mee gelopen maar hij vond het geweldig.
  Middelste (8) liep alleen met de klas 5 km en de oudste (10) heeft voor het eerst de 10 km gelopen😁 allemaal gewoon op de schoenen die ze het meest dragen, die zijn vaak dan toch het fijnst ingelopen.
  Van te voren denk ik wel elk jaar oh druk druk, maar inderdaad als je het even goed voorbereidt valt het uiteindelijk wel mee, veel plezier!

 • Rory

  Dit wil ik ook wel met ons dochtertje gaan doen. Alleen ligt zij normaal gesproken al om 19 uur in bed. Dat wordt even aanpassen maar wellicht gaan we het volgend jaar wel doen. Het lijkt mij juist goed (en leuk om het samen met klasgenootjes te doen), want sportief en gezellig.
  Onlangs geplaatst door Rory: Burn baby burn? Nee hoor, want ik gebruik zonnebrandcrème

 • Kitty van Roon

  Gister met mijn 8 jarige de 10 km gelopen. Wandelschoenen aan, water en een paar snoepjes mee en gaan.
  Vandaag is het afgelast. Avond 3 daagse dus…

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv