5 x BLOG ESSENTIALS om van het bloggen een succes te maken
20 nov 2020 Lifestyle 3

5 x BLOG ESSENTIALS om van het bloggen een succes te maken

Regelmatig krijg ik mailtjes of vragen via de DM van instagram met vragen over het bloggen. Inmiddels blog ik al heel wat jaren en heb ik hier mijn werk van kunnen maken. Iets waar ik heel dankbaar voor ben aangezien dit mij heel veel vrijheid geeft. Ik snap dat veel vrouwen (en ook mannen) dit ook wel wat lijkt, en daarom met de gedachte speelt om ook een blog te beginnen. Nu is de grote vraag daarbij: wat heb je nodig? Wat zijn de blog essentials die het bloggen tot een succes maken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan oa netwerken, visitekaartjes, een website en apparatuur. Ik deel vijf van de belangrijkste dingen met je!

Een Website

Ik start met een van de belangrijkste essentials voor het beginnen van een blog. En tegelijkertijd is dit ook het minste waar ik iets van af weet. Wie mij langer volgt, weet dat het bloggen een idee was van mijn man. Hij zit in deze wereld, en hij vond het bloggen an sich wel een leuk ideetje voor mij als enkel hobby. Niet wetend overigens dat deze hobby later mijn werk zou worden.

Mijn man heeft toen een website gebouwd. Het bouwen van een website kost geld. Evenals het onderhouden van deze website. Nu kan je natuurlijk een gratis website bouwen, maar moet ik heel eerlijk zeggen dat dit vaak minder mooi is. Wanneer je blogt enkel voor de “fun” is dit natuurlijk meer dan prima. Wanneer je de mogelijkheid wil onderzoeken om er ook geld mee te verdienen zou ik investeren in een goede website. Let er bij het maken van een website op dat mensen snel kunnen zien waar jouw site over gaat. Plaats bijvoorbeeld ook een korte biografie aan de zijkant zodat mensen zien wie jij bent.

Lees ook: Bloggen; Hoe kreeg jij snel veel volgers?

Goede apparatuur

Goede apparatuur is belangrijk. Nu kocht ik zelf ook niet direct een goede camera hoor. Dat kwam later, toen mijn blog opeens hard groeide. Inmiddels heb ik meerdere camera’s, een Macbook en goede bewerkingsprogramma’s zoals Photoshop en Final cut pro. Dit laatste kan je bijvoorbeeld heel goed gebruiken om een foto lichter te maken (ideaal met het donkere weer van nu). Het is allemaal wellicht niet goedkoop, maar wel de moeite waard omdat dit je professioneel maakt.

Mocht je direct ook gebruik willen maken van social media (kom ik hieronder op terug) dan zou ik wel echt een goede camera adviseren. Instagram bijvoorbeeld let ook op de kwaliteit van het materiaal dat je plaatst. Daarnaast is een goede en mooie duidelijke foto, gewoon veel fijner om naar te kijken.

Social Media

Toen ik begon met bloggen was social media nog geen ding. Sterker nog: toen was alleen het bloggen leuk en dacht ik nooit aan social media. Inmiddels is social media een heel belangrijk onderdeel om lezers naar je blog te trekken. Wanneer ik een blog deel op mijn social media, wordt er direct doorgeklikt en krijg ik meer bezoekers op mijn website. Ik denk dat er inmiddels wel gesteld kan worden dat social media onmisbaar is wanneer je lezers wilt leiden naar je website. Daarnaast is social media ontzettend fijn om je volgers mee te leren kennen. Social media gebruik ik vooral om in gesprek te gaan met de mensen die mij volgen

Netwerken

Mijn slechtste punt. Netwerken. ik ben niet van  het netwerken. Online ben ik er heel erg goed in (vooral omdat ik het leuk vind), maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet altijd sta te springen om  events te bezoeken om te netwerken. Begrijp mij niet verkeerd: ik bezoek events, en het is altijd gezellig. Maar: ik ben hier wel selectief in. Ik ben niet iemand die bij elk event om de hoek komt kijken. Dat maakt mij denk ik ook geloofwaardiger naar mijn volgers toe: ik reis namelijk niet voor elk gratis ding helemaal naar Amsterdam (prima voor degene die dat wel doen, ik vind het persoonlijk gewoon niet nodig). Nu mijn blog een groot aantal bezoekers per maand heeft hoeft dat ook niet. Toch benoem ik dit punt wel in dit overzicht. Het kan namelijk wanneer je net begint een heel belangrijk onderdeel zijn om mensen en bedrijven te leren kennen. Wat je alleen niet moet vergeten is dat je alleen in zee gaat met waar je achter staat, en ken je waarde!! Laat je niet verleiden om voor een leuke middag en een shampoo helemaal ergens naartoe te reizen wanneer er ook nog eens allemaal eisen worden gesteld. En vergeet niet dat wanneer je gaat netwerken, je altijd visitekaartjes achter laat. Zo blijf je “hangen” bij bijvoorbeeld een bedrijf, maar ook bij collega bloggers.

Geduld!!

En dan als laatste.. Heb geduld! De meeste berichten die ik krijg bevatten toch ook wel de woorden: “hoe kan ik groeien” en “hoe ben jij groot geworden?”. Ik had ook niet van de een op de andere dag een goedlopende blog. Daar heb ik in moeten groeien. Zoals ik eerder vertelde, was dit ook helemaal niet mijn doel. En opeens was het er.. Mijn volgers groeide, de bezoeken naar mijn blog groeide.. En op de een of andere manier geeft dat ook weer energie om er verder mee te gaan. Het kost geduld.. Maar wanneer je dat hebt.. dan kan je nog weleens verrast worden door het resultaat!

Wat vind jij van deze tips? Ben ik wellicht iets vergeten? Dan lees ik dit heel graag terug in de comments!

Reacties

 • Tamara

  Wat leuk om te horen dat je bent begonnen als ‘hobby’ blogger en inmiddels een goed lopende blog hebt. Social Media is inderdaad in deze tijd onmisbaar, als je het niet hebt lijkt het wel alsof je niet serieus wordt genomen.

 • Milou

  Ik zou nu niet meer met bloggen beginnen, dat is echt verleden tijd. Instagram en Youtube zijn momenteel veel populairder, en je kunt beter daar je volgers zoeken en geld verdienen. Wellicht verandert dat nog weer in de toekomst, maar ik geloof niet dat blogs nog zoveel bezoekers krijgen als een paar jaar geleden. Wel jammer, want ik vind blogs prettiger dan vlogs.

  Hoeveel lezers heb jij eigenlijk nog op je blog elke maand? Is dat aantal niet ook ontzettend afgenomen laatste jaren?

  • Saskia Hardeman

   Nou, voor mij is het wel echt de grootste inkomstenbron. Youtube is wel populairder, maar zie daar nu maar eens in te groeien, dat lukt bijna niet omdat er al zo veel kanalen zijn… Mijn lezers zijn niet ontzettend afgenomen. Althans, ik ben blij met 50.000 uniek per maand haha. Het was voor heen rond de 75.000. Dat is indd veel meer, maar ik ben nu ook blij 🙂 Plus ik heb genoeg inkomsten (ook via insta) Het kan altijd slechter.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.