Dat WhatsApp begint mij steeds meer te irriteren..
26 jun 2018 Lifestyle 10

Dat WhatsApp begint mij steeds meer te irriteren..

WhatsApp.. Het begon met iets dat oh zo handig leek, en is nu iets geworden waar ik mij steeds meer aan irriteer. Snapte ik eerst niet waarom mensen zo moeilijk deden over het feit dat iedereen altijd maar kan zien wanneer je online bent, snap ik dit nu maar al te goed. 

De blauwe vinkjes

Want ook mij begint het steeds meer op te vallen dat er soms heel ongeduldig wordt gereageerd wanneer ik niet direct, na die twee blauwe vinkjes, reageer. Dit voelt soms net alsof er een verplichting is vanuit mijn kant om per direct te reageren. Vaak wil ik even nadenken voordat ik beantwoord, of ben ik gewoon even met iets anders bezig.

En niet alleen bovenstaande begint mij te irriteren. Ik merk dat ik ook gewoon heel onrustig word wanneer ik iedere keer een berichtje krijg. Op de een of andere manier word ik dan toch steeds weer uit mijn focus gehaald, ook al reageer ik niet direct. Ik heb daarom de meldingen van de WhatsApp sinds een aantal weken uitgezet. Echt heerlijk. Ik krijg geen meldingen meer van berichten, en zie het alleen dat ik nieuwe berichten heb als ik in het scherm van mijn Iphone zit. Het geeft mij meer rust dat ik nu gewoon op mijn eigen tijd berichten kan lezen en rustig kan beantwoorden. Het hoeft allemaal niet steeds meer snel even tussendoor.

Meldingen uitschakelen

Nadat ik de meldingen had uitgeschakeld begon het mij ook pas op te vallen hoe ontzettend veel berichten ik binnen krijg. Als ik bijvoorbeeld eens een uur niet op mijn telefoon keek, kon ik zo al een heel rijtje afgaan met ongelezen berichten. En eigenlijk als ik het zo bekijk is het heel logisch dat ik onrustig werd van die berichten die de hele dag binnen komen.

Ik merk ook dat WhatsApp heel laagdrempelig is. Waar je met het sturen van een sms misschien iets kieskeuriger zou zijn met wie je een bericht stuurt, is dit met een appje heel makkelijk gebeurd. Niet vreemd dus dat iedereen maar de hele dag van alles binnen krijgt.

Ik heb overigens eens overwogen om de App er maar helemaal af te gooien. De enige reden die mij tegenhoudt is dat ik anderen niet wil verplichten om te moeten betalen wanneer ze mij een bericht willen sturen, dat zou ik ook weer vervelend vinden. Maar toch, die WhatsApp vind ik al lang zo fijn niet meer als dat ik het vond.

Wat vinden jullie? Ben je het met mij eens, of juist helemaal niet? Ik ben heel erg benieuwd naar de reacties in de comments!

Reacties

 • Saskia

  Hoi Saskia,
  Ik heb WhatsApp van mijn telefoon gehaald toen het overgenomen werd door Facebook. Ik ben heel even overgestapt naar Telegram, maar ook dat gebruik ik nu niet meer. Ik gebruik alleen de berichtenapp op mijn telefoon (iPhone). Helaas als mensen moeten betalen om mij een berichtje te sturen (maar meestal is dit ook gratis binnen een abonnement).
  Ik heb gemerkt dat veel mensen het vreemd vinden dat ik geen WhatsApp gebruik, maar dat is dan maar zo. Ik heb geen zin om mijn leven te laten beheersen door mijn telefoon. Want ook ik ben zo, als er een melding binnenkomt, vind ik dat ik dat meteen moet lezen en antwoorden. Dat gaf heel veel onrust. Ik heb dat zelfs met mail. Alle meldingen staan bij mij dan ook standaard uit, zowel op mijn telefoon als op mijn computer.
  Zo kan ik geconcentreerd werken en bezig zijn met dochterlief. Ook voor haar vind ik het belangrijk dat zij meekrijgt dat het leven niet beheerst wordt door berichtjes en dergelijke.
  Groetjes,
  Saskia

 • Iris

  Ik snap je frustraties heel goed. Ik heb zelf geen smartphone en dit is een van de belangrijkste redenen daarvoor. Het is voor mij simpelweg niet nodig en prettig om altijd maar bereikbaar te zijn. Het is dan inderdaad wel zo dat mensen moeten betalen om mij per telefoon een berichtje te kunnen sturen. Ik merk echter dat dit juist een positieve drempel vormt. Ik krijg namelijk nu alleen sms’jes als het enigszins dringend is. Voor alle andere berichten gebruik ik Messenger van Facebook (dit schijn je ook als app te kunnen downloaden, zodat je alsnog per telefoon gratis berichten kunt sturen). Verder sparen anderen en ik onze verhalen op voor de momenten dat we elkaar weer ‘in het echt’ zien. Ideaal.

 • Huisje

  Hoi! Ik heb de blauwe vinkjes uit staan! Dus ik kan niet meer zien of anderen mijn bericht hebben gelezen, maar ze kunnen ook niet meer zien of ik hun berichten heb gelezen. Ze kunnen nog wel zien hoe laat ik online ben geweest, dat vind ik dan nog wel jammer.

  • Joy

   Ook dat laatst gezien kun je uit zetten! Dan is het enige wat ze kunnen zien, wanneer je op dat moment online bent..

 • Mandy

  Ik heb ook een gruwelijke hekel aan whatsapp en helemaal aan groepsapps
  Als je weet dat je een berichtje krijgen kriebelt het toch om te kijken en te moeten antwoorden, het liefst gooide ik hem ook af
  Doe al regelmatig smsen voor mij is het gratis
  En niemand die kan zien dat je online bent en dus antwoorden wanneer je wilt

  Succes!

 • Nancy de Groot

  Ik kan me helemaal in je artikel vinden; ik weet dat ik niet hoéf te reageren wanneer er een melding binnenkomt, maar doe dit wel.. Nu ik met mijzelf aan het werk ben krijg ik steeds meer andere inzichten, waaronder: ik kan het niet iedereen altijd direct naar de zin maken. Mijn contacten zullen er aan moeten wennen om wat langer te wachten.. en kunnen ze dat niet? Helaas..

 • Janine

  Hoihoi,
  Ik snap wel dat je hieraan irriteert en dat je whatsapp het liefst zou verwijderen. Zelf probeer ik mijn telefoon wel bewust en dan meestal in de avond aan de kant te leggen, want ik merk dat ik door de appjes veel op mijn telefoon kijk. Dan kan ik een hele avond op mijn telefoon zitten zonder dat ik echt “ontspan. Zo neem ik mijn telefoon ook niet mee naar bed maar leg ik telefoon beneden aan de oplader.
  Ik hou mijn whatsapp erop omdat ik de groepsapp met famillies wel makkelijk vindt. Als er iets is gebeurt of ik wil wat belangrijks kwijt kan ik dit in 1 appje doen.

 • Ilse Visscher

  Ooooh ik herken me er helemaal in!! Waarom moeten we ook constant reageren? Ik word er ook wel eens ‘moe’ van. Helemaal zonder kan al niet eens echt meer.. wat een invloed heeft het op ons he?!
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Plog #20: Een chill-weekend.

 • Hilde

  Ik snap die irritatie wel. Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik pas reageer als ik zin heb. Al kreeg ik laatst daar weer commentaar op met de vraag of het wel goed met me gaat want ik ben zo stil?! Haha

 • Roos

  Ik herken mij hier zo enorm in en ben blij dat ik niet de enige ben die hier wat over te zeggen heeft 😉 dus yes… even frustratie kwijt kunnen : Ik ben namelijk wat je noemt een typische “ghoster”, altijd al geweest.. Want ja, ik zie je berichtje wel en nee, ik voel de behoefte niet om direct te reageren maar dankzij de ongeduldige aard van de mens voel ik mij verplicht om altijd maar te moeten reageren. Berichtjes sturen is bij mij gewoon echt geen prioriteit. Ik wordt er dan vaak ook behoorlijk geïrriteerd van dat mensen bij het versturen van een bericht, er meteen van uit gaan dat ik dan ook direct iets moet terug sturen. Dat hallo, hallooooo, ben je er, is er iets etc.. na 5 minuten wachten hangt mij de strot uit. Als ik dan uitleg dat ik niet veel app wordt er vaak afkeurend en raar op gereageerd. Is het dan zo vreemd dat ik liever menselijk contact in real life heb, dan die constante need om aanwezig te zijn via een schermpje? Dat controle gedrag en miscommunicatie via die apps is gewoon tijdverspilling in mijn ogen en ik reageer wanneer ik er een momentje voor pak om eens rustig een reactie te typen. Dat doe ik niet als ik bijv. in de avond gewoon mijn serie wil kijken of bij mijn familie of vriendinnen op visite ben. Het liefst gooi ik zulke apps er dan ook helemaal af maar er hangt toch een labeltje aan dat zoiets “not done” is. Wel heb ik de tijdsstempel en vinkjes uit gezet, dat geeft iets van rust. Maar de druk om aanwezig te (moeten) zijn, blijft lastig. Appen is tegenwoordig jammer genoeg zo geïntegreerd in het dagelijks leven, dat het lijkt dat continue bereikbaar moeten zijn de normaalste zaak van de wereld lijkt. Ik vind dat als er iets is wat je kwijt wilt/moet of gewoon even wilt bijkletsen, bellen sneller is. En nee ik ben niet een oud wijffie van 70+ die niet kan omgaan met de technologie, maar iemand die uit de communicatie en grafische wereld komt, een 30+ plusser die ouderwets contact face to face met mensen enorm op prijs stelt 😉

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv