Wel of geen babyzwemmen?
5 apr 2018 Kinderen Mama 5

Wel of geen babyzwemmen?

Wel of geen babyzwemmen? Deze vraag krijg ik best veel gesteld. Ik denk dat het juist heel erg leuk is om met een baby te zwemmen! Zwemmen is goed voor de motoriek voor een kindje en daarnaast vinden ze het vaak erg fijn in het water. Over het algemeen wordt er aangeraden om te gaan zwemmen vanaf ongeveer 2 maanden. Ga bij voorkeur op een rustig tijdstip (bijvoorbeeld tijdens een les babyzwemmen, en zorg ervoor dat een baby niet te snel afkoelt na het zwemmen).

Ervaring met babyzwemmen van een mama

Toen ik jong was vond ik het altijd zo schattig wanneer ik ouders zag zwemmen met hun baby. Dit stond ook op mijn wenslijstje als ik ooit een baby zou mogen krijgen. Nu is het zover, en was ik het eigenlijk een beetje vergeten om dat te doen haha. Op een zaterdagochtend had ik contact met een vriendinnetje en zij vertelde dat ze die ochtend voor het eerst ging babyzwemmen met haar kindje. Ik was gelijk enthousiast en had die dag ook verder nog niks gepland. In mijn enthousiasme heb ik mijn vriend wakker gemaakt met het idee om te gaan babyzwemmen. Dit viel niet gelijk in goede aarde haha maar toen hij beetje wakker werd leek het hem ook leuk.

Voor het eerst zwemmen met een baby

Mijn vriendin en haar vriend gingen dus samen met hun zoontje (het achterneefje van mijn zoontje). Omdat dit dus familie van elkaar is, voelde het ook wel een beetjes speciaal. Heel toevallig had ik die dag ervoor zwemluiers gekocht en dit kwam nu goed uit.  Ik kocht de luiers omdat het idee wel steeds in mijn hoofd zat, en ik het heel graag nog eens wilde doen.

Van mijn lieve ouders hadden wij een zwembroekje gekregen, nog veel te groot maar oh zo schattig. Het is wel even improviseren hoe te doen met het aankleden van de kleine en natuurlijk jezelf. Later kwam ik erachter dat ze bij het gedeelte van het zwembad aankleedkussens hadden. Dat was wel een stukje makkelijker geweest (tip: kijk daar dus even naar als je gaat zwemmen met een kleine). Op onze eigen manier hebben wij het gelukkig ook gered haha. Toen wij alle drie aangekleed waren, kon het feest beginnen.

Wij waren beetje te laat, de groep was al begonnen, maar wij konden zo aanschuiven. In totaal waren er een stuk of tien baby’s van allemaal verschillende leeftijden.Toen ik voor het eerst met mijn zoontje het water inging, was het voor Jason even wennen. Hij vond het allemaal heel interessant maar ook erg wennen. Hij heeft de hele les vol verbazing om zich heen gekeken haha.

Hoe gaat een les babyzwemmen?

Ik moet zeggen dat ik het wel een beetje “zweverig” vond. Mijn vriend heeft voornamelijk foto’s gemaakt haha. Wij moesten een kring maken en ik moest de baby vasthouden met de rug naar mij toe, zodat de baby’s alles goed konden zien. Wij zongen liedjes en maakten bewegingen in het water. De meeste liedjes kende ik niet. Het was een les van een half uur wat ook wel lang genoeg is voor de kleintjes. Het was leuk om een keer mee te maken, maar als ik nog een keer wil zwemmen dan zou ik gewoon op eigen houtje gaan. Dat is net zo leuk, en zelf kan je natuurlijk ook van alles verzinnen om te gaan doen met je baby in het water.

Het onder water laten zwemmen van een baby

Het is zeker leuk om een keer gedaan te hebben. Wat ik wel bijzonder vond is dat er gevraagd werd aan iedere ouder persoonlijk of diegene met haar of zijn baby onder water wilde zwemmen. Ik zag andere ouders dit doen, waarna baby’s in huilen uitbarstte. Zelf ken ik dit onder water zwemmen niet en ben wel benieuwd naar de meerwaarde hiervan? Het zag er niet uit alsof baby’s het heel fijn vonden. Iemand hier ervaring mee? Wij hebben het dus niet gedaan, en vonden dit prima. Tot slot nog een voordeel van het zwemmen met je baby: ze worden erg moe van zwemmen! Mijn zoontje heeft hierna de hele middag geslapen!

Ga jij wel eens zwemmen met je baby?

Over Stephanie van der Wal

Stephanie, 30 jaar, woont samen met Job, en samen werden zij op 5 oktober 2017 voor het eerst ouders van Jason! Stephanie neemt je mee in de wereld van haar eerste zwangerschap, het moederschap, en alles wat hierbij komt kijken. Je kan hier op Twinkelbella regelmatig een update van haar verwachten.

Reacties

 • Kim

  Met mijn oudste ging ik wekelijks babyzwemmen. Ook daar deden ze al aan onderwater-zwemmen. Mij werd verteld dat ze hierdoor meer vrijheid en minder angstig voor het water zijn op latere leeftijd. Wij werden ook ‘geïnstrueerd’ om heel blij te doen als de baby weer boven water kwam, ook als ze heel hard huilen, zodat ze niet denken dat het niet leuk is of eng is.

 • Tineke

  Ja ik heb babyzwemmen gedaan vanaf dat Thomas 10 weken oud was.
  Hoi vond het heel leuk en ik Ook het onder water gaan heb ik wel gedaan.in het begin vond hij het niet fijn later vond hij het niet erg.ik vond het wel goed zodat hij zich vrij voelde in het water.

 • Lynn Mahieu

  Er is mij verteld dat gaan zwemmen in het zwembad niet aangeraden is voor baby’s onder een jaar. De hoeveelheid chloor in het water zou te hoog zijn en niet gezond voor babytjes. Het lijkt me dus ook een beetje raar om met je baby onder water te zwemmen want zo krijgt die nog meer chloor binnen, toch? Wat wij wel hebben gedaan is een babyspa waarin je baby een apart badje (soort jacuzzi) heeft en waar geen chloor in het water zit. Onze spruit vond dat ook heel leuk! 😀

 • Stephanie

  Dankjewel voor de reacties. Het lijkt mij wel leuk om vaker te gaan babyzwemmen. En een volgende keer zal ik ook onder water gaan.
  Dankjewel voor jullie adviezen/ reacties 😙
  Het leek me heel eng ofzo om dat te doen, terwijl het juist dus goed is voor de kleintjes.
  Fijn om dit nu te weten!
  Over het teveel chloor in een zwembad zou ik echt niet weten. Aan de ene kant denk ik, het is er niet voor niks?

 • Liesbeth

  Ik ga vanaf dat ons zoontje zijn eerste prikken heeft gehad elke week zwemmen met hem. Wij volgen een les van een half uur en hij vindt het geweldig! De hele les een lach van oor tot oor. Hij beweegt zich heel vrij in het water, spettert iedereen nat en doet nu (Hij is 10 maanden) al gebaren van liedjes mee. Onder water gaan deden we eerst met blazen in het gezicht vooraf. Dan krijgt het kleintje geen water binnen. Hij heeft nooit gehuild. Nu vindt hij het prima zonder blazen. Ik vind het omkleden etc. Best wel een gedoe maar ook daar word je handiger in. Als ik zie hoeveel plezier hij heeft en hoe hij zich ontwikkelt vind ik dat het zeker waard!

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv