9x wat je met schoonmaakazijn kan doen
9 mei 2019 Lifestyle Mama 6

9x wat je met schoonmaakazijn kan doen

Ik ben dol op schoonmaakazijn. Ik vertel er al regelmatig over in mijn vlogs, en ook in mijn blogs heb ik hier al heel wat vaker over geschreven. Het is gewoon een heel handig, goedkoop middeltje voor in het huishouden. Geen idee wat je met schoonmaakazijn zou moeten doen? Ik deel 9x mijn tips met jullie!

Ontkalken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn leent zich perfect om te ontkalken. Het beste is vaak om het een tijdje te laten inweken en daarna schoon te maken waarmee de kalk zal verwijderen. Rondom de kraan kan je bijvoorbeeld een stukje keukenrol doordrenken met schoonmaakazijn en dit om de plek leggen. Paar uur laten intrekken en je kan de kalk gemakkelijk verwijderen.

Toilet schoonmaken met schoonmaakazijn

Giet schoonmaakazijn in de toiletpot en laat dit een nachten intrekken. Het maakt alles mooi schoon en bacterie vrij, en het ontkalkt ook nog eens.

Waterkoker en/of koffiezetapparaat ontkalken met schoonmaakazijn

Zo nu en dan laat ik een deel schoonmaakazijn (1/3) met water koken in de waterkoker om alles te ontkalken. Als je dit niet doen kunnen apparaten sneller kapot gaan. Hetzelfde kan gedaan worden met het koffiezetapparaat.

Schoonmaakazijn

Wasmachine reinigen met schoonmaakazijn

Om de zoveel tijd is het goed om de wasmachine te laten draaien op 90 graden met enkel een scheut schoonmaakazijn. Ook dit reinigt en ontkalkt de wasmachine.

Oven en magnetron met schoonmaakazijn reinigen

Het is belangrijk om de oven en magnetron regelmatig te reinigen met schoonmaakazijn. Zet een schaaltje met een deel schoonmaakazijn en water en laat dit verdampen in de oven of magnetron. Hierna veeg je zo met een doek al het vuil weg.

Ramen schoonmaken met schoonmaakazijn

Doe een scheut schoonmaakazijn in lauw water en lap hiermee de ramen. Het zorgt voor streeploze en mooie schone ramen.

Schoonmaakazijn als wasverzachter

Een van mijn favoriete tips. Mijn kinderen kunnen niet tegen alle soorten wasverzachter dus gebruik ik voor het schoonmaakazijn. Gewoon een scheut in het vakje van de wasverzachter en je was wordt lekker zacht.

Onkruid bestrijden met schoonmaakazijn

Zodra de lente begint ruikt het bij ons in de buurt volop naar schoonmaakazijn. Dit middel kan namelijk als de beste onkruid bestrijden. Het is niet slecht voor het milieu en het zorgt ervoor dat onkruid simpelweg doodgaat.

Gele zweetvlekken uit kleding verwijderen met schoonmaakazijn

Van die gele zweetvlekken in witte kleding is ontzettend vervelend. Laat deze kleding een nacht weken in water met schoonmaakazijn. Daarna wassen in de machine en de vlekken zullen weg zijn.

Nog wat laatste tips: gebruik schoonmaakazijn niet op natuursteen. Ik heb dit eens geprobeerd, en alles sloeg wit uit. Geen goed idee dus. Ook kan het niet gebruikt worden op kalkhoudende materialen en roestvrij staal. Vergeet ook niet dat schoonmaakazijn niet gebruikt mag worden bij het koken.

Ken jij deze tips al? Heb jij nog tips?

Reacties

 • Denise

  Dank voor je tips! Ik een gelijk even naar de supermarkt, haha. Nee wist ik echt niet. Alleen die van het onkruid! Maar een waterkoker ermee ontkalken wist ik niet, dacht dat dat met natuurazijn moest. Hoe vaak spoel jij daarna met water na of laat je de koker koken voordat je deze weer gebruikt? Met normale azijn moet ik dat wel een keer of 3 doen, weer aan de kook brengen.
  Ook kei fijn die tip voor de was machine ermee te reinigen. Ik koop nu altijd van die dure poeders. Ja! Ik ga straks even wat flessen inslaan, hihi.
  Fijne dag. Liefs Denise

 • Naomi

  Je schijnt schoonmaakazijn ook in te kunnen zetten bij van die nieuwe spijkerbroeken die zo lekker blauw afgeven (dat je denkt…huh, ik was toch geen smurf?). Gewoon je spijkerbroek in de was en in plaats van wasmiddel schoonmaakazijn gebruiken. Ik heb het wel eens geprobeerd en het was niet zo dat er helemaal geen blauw meer af kwam, maar het was in ieder geval een stuk beter geworden.
  Onlangs geplaatst door Naomi: Verdovende middelen?

 • Saskia

  Hoi Saskia,
  Azijn gebruiken tegen onkruid is volgens mij heel slecht voor het milieu en ik lees op meerdere sites dat het zelfs verboden is. Zie https://www.directplant.nl/tuintips/azijn-tegen-onkruid/
  Groetjes,
  Saskia

 • Kim

  Hoi!

  Ik ga gelijk de oven proberen te reinigen, met azijn.
  Ik gebruik niet altijd azijn bij de was, het schijnt weefsels aan te kunnen tasten.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.