Wasbare luiers: Hoe werkt het?
26 mei 2017 Mama 7

Wasbare luiers: Hoe werkt het?

Regelmatig deel ik reviews van luiers met jullie. Ik vertel hierin de prijzen en wat ik van de luiers vind. Hierop kreeg ik de vraag van lezer Maaike of ik het misschien leuk zou vinden als zij iets zou schrijven over wasbare luiers. Ja natuurlijk! Ik ben er namelijk heel nieuwsgierig naar. Vooral omdat het allemaal niet meer zo ouderwets werkt én natuurlijk omdat het heel milieuvriendelijk is. Vandaag vertelt Maaike alles over wasbare luiers, hoe het werkt, de kosten, en welke soorten er zijn!

Artikel geschreven door Maaike

Wasbare luiers

Ik gebruik sinds mijn oudste zoon 9 maanden is parttime wasbare luiers. Parttime, omdat ik nog niet verder heb gezocht naar een goede nachtluier (en niet zo’n zin om er geld aan uit te geven) en ik te lui ben als ik lang de deur uit ga om ze mee te slepen. Nou is dat allemaal goed te doen, maar voor ons werkt dit erg prettig, dus we laten het nu zo. Mijn oudste draagt zelfs volledig wegwerp, puur omdat ik niet genoeg luiers voor 2 kinderen heb en gezien zijn leeftijd (3) verwacht ik dat de investering ook niet zinnig meer is.

Hoe werken wasbare luiers?

Bij wasbare luiers denken veel mensen aan de ouderwetse lappen die je moet vouwen, veiligheidsspelden en was die je moet weken. Gelukkig is dat nu absoluut niet meer het geval. Je hebt voorgevormde luiers, met een waterdichte laag er om heen, al dan niet er aan vast. De luiers sluiten met klittenband of drukknopen.

 1. Je gebruikt (meestal) een wegwerp inlegvel wat de poep opvangt en je dus in de prullenbak kan gooien. Als er niet in gepoept is kan je hem mee wassen en nog een keer gebruiken.
 2. Vieze luiers gaan in een luieremmer met bij voorkeur een wasnet er in dat je dan direct in de wasmachine kan gooien en je dus niet aan de vieze luiers hoeft te zitten.
 3. Na het wassen ophangen en als ze droog zijn indien nodig weer in elkaar zetten (afhankelijk van wat voor soort luiers je gebruikt) en ze zijn weer klaar voor gebruik.

Inlegdoekjes op rol

Soorten luiers

Er zijn een aantal soorten luiers die elk hun voor- en nadelen hebben.

Vouw- of strikluiers

Dit zijn luiers die je zelf moet vouwen en een overbroekje overheen moet doen. Ze komen het meest overeen met de ouderwetse luiers. Voordeel is dat het goedkoop is en je ze heel makkelijk zo kunt vouwen als past bij jouw kindje. Nadeel is dat het omslachtig is en meer werk. Daarnaast zal een oppas niet heel makkelijk er mee om kunnen gaan.

All-in-one-luiers (aio’s)

Dit zijn luiers waarbij het absorberende deel en het waterdichte deel aan elkaar vast zitten. Het zijn luiers die heel makkelijk in gebruik zijn daardoor, soms moet je ze vouwen (afhankelijk van welk merk je gebruikt), maar het is het minst gedoe. Dat is dus ook direct het grote voordeel. Een ander voordeel is dat ze niet heel dik zijn. Nadelen zijn dat ze relatief duur zijn en dat ze niet zo goed aan te passen zijn en dus iets sneller lekkage geven of je vaker moet verschonen. Ze kunnen niet in de droger en doen er dus ook langer over om te drogen.

Pocketluiers 

Dit zijn luiers waarbij je een broekje hebt waar je boosters (absorberende lappen) in schuift aan de hand van wat er nodig is bij je kind. Daardoor zijn ze flexibel en niet dikker als nodig. Ze zijn nog steeds wat lekgevoelig en de boosters er in schuiven is even werk. Voordeel ten opzichte van aio´s is dat je ze uit elkaar kunt halen en dus sneller drogen.

Snap-in-one-luiers (sio’s)

Dit zijn overbroekjes waar je de boosters met drukknopen in klikt. Deze is dus ook weer goed aan te passen aan je kind. Ik vind ze persoonlijk makkelijker in gebruik en minder lekken geven als pocketluiers. Ook een voordeel is dat je bij sommige merken (totbots peenut bijvoorbeeld) de overbroekjes kunt combineren met tweedelige luiers die langer houden en dus minder hoeft aan te schaffen.

Tweedelige luiers

Zoals de naam al zegt zijn dit luiers die uit twee delen bestaan. Je hebt een absorberende luier die je aan doet en daar een overbroekje overheen. Groot voordeel is dat deze langer droog blijven en in principe ook geschikt zijn voor de nacht daardoor. Nadeel is dat het een dikker pak aan de billen is en daar zal je de kleding soms echt op moeten aanpassen.

wasbare luiers

Persoonlijke voorkeur

Wat je gebruikt is dus heel erg een persoonlijke voorkeur en wat bij je kindje en de hoeveelheid plassen past. Ik gebruik zelf een combinatie van sio’s en tweedelige luiers. Ik vind dit het meest prettig werken, weinig lekker, sio’s slanker aan de billen en houdt nog steeds 3 tot 4uur, en tweedelig als dat te kort is, maar ik heb natuurlijk ook niet alles geprobeerd.

Wassen

Wasbare luiers zijn iets meer werk als gewone luiers natuurlijk. Je hebt, als je 2 tot 3 luierwassen per week draait ongeveer 24 luiers nodig. Je was ze op een lang programma, met voorwas en het liefst extra water.

 • Je hoeft nooit poep te schrapen, want dat vangen de eerder genoemde inleggers op. Voorspoelen is dus ook niet nodig met de hand gelukkig.
 • Na het wassen ophangen, dat is natuurlijk vrij simpel met deze dingen. Veel boosters en tweedelige luiers kunnen eventueel in de droger, de overbroekjes liever niet. Dat is trouwens niet nodig, want ze zijn ook echt in een half uurtje droog.

Het opvouwen of in elkaar zetten is eventjes werk, maar dat kost per was ongeveer 5 minuten.

Tweedelige luier

Voordelen van wasbare luiers

 • Het grootste voordeel was wasbare luiers is het kostenaspect. Je bent gewoon op lange termijn veel minder geld kwijt. Volgens milieucentraal (https://www.milieucentraal.nl/bewust-winkelen/spullen-en-diensten/luiers/#geld) bespaar je gemiddeld zo’n 500 euro. Dat wordt nog meer als je je luiers tweedehands koopt en/of verkoopt.
 • Daarnaast is het veel beter voor het milieu, ook als je het wassen meerekent. Bij de productie van wegwerpluiers wordt ook veel water gebruikt en daarnaast allerlei andere stoffen. Wasbare luiers zijn echt milieuvriendelijker.
 • Een derde voordeel is dat er geen chemische stoffen tegen de billen van je kindje komen. Zeker bij kinderen met een gevoelige huid wil dat soms best schelen. Ik vind poep- of plasluiers in wasbaar ook minder stinken.
 • Overigens zijn de leuke printjes natuurlijk ook best een voordeel, stuk minder saai. Maar goed, die zitten wel meestal onder kleding.

Nadelen van wasbare luiers

 • Een nadeel is natuurlijk dat het meer werk is als wegwerpluiers. Het kost niet heel veel tijd, maar toch wel iets meer werk.
 • Verder zijn wasbare luiers iets dikker. Niet alle broekjes zitten dan lekker. Ik zoek toch vaak naar rekbare broekjes of een haremmodel, dat werkt ook erg goed. Rompers zijn ook regelmatig te kort, maar dat los je op met een romperverlenger of een maatje groter, net wat je fijn vindt.

Kosten

Milieucentraal heeft, inclusief wassen, uitgerekend wat wasbare en wat wegwerpluiers kosten. Zij zeggen dat wegwerpluiers  tussen de 680 en 1940 euro kost. Wasbare luiers tussen de 490 en 1190 euro. Dat is dus een erg flink verschil. Zelf heb ik alles tweedehands aangeschaft en was ik hiervoor, voor twee kinderen, rond de 200 euro kwijt (koop en verkoop van elkaar afgetrokken). 

Wasbare luiers online kopen

Wasbare luiers zijn weinig echt in stenen winkels te koop. Ik geloof dat het bij draagkracht in Utrecht wel te koop is en ik dacht ook bij een ekoplaza in Alkmaar, maar daar ben ik niet helemaal zeker van. Je bent dus op webshops aangewezen. Sommige webshops werken met consulenten met wie je een afspraak kunt maken en een aantal soorten en merken luiers kunt bekijken voordat je ze koopt. Ook krijg je daar dan natuurlijk uitleg bij.

Ik heb zelf goede ervaringen met Kaatjekatoen en Lieveluiers, verder staat hier een overzicht van webshops: Wasbareluierwereld.

Wasbare luiers tweedehands kopen

Daarnaast is er een levendige tweedehands markt, met name in een aantal facebookgroepen, maar ook wel op marktplaats. Hiermee bespaar je dus nog meer en kan je eventueel ook goedkoop uitproberen of je het wat vindt. Wasbare luierwereld heeft ook een overzicht plekken waar tweedehands wordt verkocht. 

Ik hoop zo een beetje een introductie hebben gegeven over wasbare luiers. Ik ben er in ieder geval heel tevreden over. Als jullie vragen hebben beantwoord ik ze natuurlijk graag!

Reacties

 • Jeanine

  Wat een fijn en uitgebreid artikel. Ik wilde bij mijn baby eigenlijk ook wasbare luiers gebruiken. Maar het extra werk hield me toch een beetje tegen. Wat goed dat het voor jou zo parttime werkt. Wie weet dat ik het toch eens ga proberen.

  • Maaike

   Het werk valt mij echt ontzettend mee! Er bestaan ook huurpakketten daarmee kan je uitproberen wat werkt voor jou en of je het fijn vindt! Als je wil dat ik een keer meedenk met je stuur me dan even een berichtje via mijn site of Facebook.

 • Vlijtig Liesje

  Ik vind ze zo enorm leuk om te zien tegenwoordig. Zelf heb ik van die vierkante lappen die ik dan eerst moest vouwen. Uiteindelijk ben ik overgestapt op Aldi luiers omdat dit goedkoper was dan wassen en de kinderen ook niet sneller zindelijk werden. Dat was slecht voor mijn motivatie ; )
  Onlangs geplaatst door Vlijtig Liesje: 22 Manieren om geld te besparen als moeder

 • Lori (Mama's Jungle)

  Leuk artikel, ik gebruik ook grotendeels wasbaar. Ideaal en helemaal geen extra gedoe ofzo. Overdag 1 delige en ’s nachts 2 delig werkt perfect 🙂
  Onlangs geplaatst door Lori (Mama’s Jungle): Tweedelige wasbare luiers getest! Dubbele moeite of extra effectief?*

 • Paula

  Als gewone luiers heb ik wegwerp, maar ik heb wel een wasbare zwemluier. Ideaal voor de wekelijkse zwemles!

 • Marloes

  Super leuk om te lezen. Wij hebben ook even getwijfeld maar bleven toch bij wegwerp hangen. Ik krijg nu de was al nauwelijks weg dus meer heb ik geen zin/tijd voor 😊
  Onlangs geplaatst door Marloes: Spam je blog!

 • Rosa

  Leuk artikel! Wij gebruiken ze ook maar we hebben in tegenstelling tot jou wel slechte ervaring met Kaatje Katoen. Toen we heel veel lekkages hadden hoorden we niks meer van ze en was de service abominabel. Uiteindelijk zijn we naar een winkel gegaan in Utrecht en die hadden goede tips. Ik raad dus echt aan om eerst naar een winkel te gaan om ze te bekijken en je goed voor te laten lichten. En wat mij betreft: Kaatje niet doen want als je daar eenmaal een pakket hebt gekocht luisteren ze niet meer naar je (belachelijk).

  PS Er zit een klein foutje in je tekst, je zegt weinig lekker maar ik denk dat je lekken bedoelt. Alhoewel ze natuurlijk ook weinig lekker zijn ;-p

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.