Wanneer is een huwelijk voorbij?
23 jun 2019 Lifestyle 4

Wanneer is een huwelijk voorbij?

Elke zondag mag ik een verhaal delen van een lezer over wat haar leven ingrijpend heeft veranderd. Dit keer het verhaal van Rinske waarin zij vertelt over het moeilijke moment in haar leven waarop zij het besluit nam dat haar huwelijk voorbij is. Rinske heeft mij gevraagd om haar verhaal te delen om andere vrouwen, in dezelfde situatie, een hart onder de riem te kunnen steken.

Heb jij ook een verhaal dat je wil delen omtrent gezondheid, zwangerschap, bevalling, familie, gezin? Heel graag! Dit kan eventueel anoniem. Mail mij op info@twinkelbella.nl

Mijn man en ik zijn 15 jaar samen, hebben vier kinderen en hebben het altijd goed gehad samen. Weinig problemen en weinig ruzie. Wanneer er ruzie was dan ging dit voornamelijk over een van de kinderen en was dit een probleem waar wij op dat moment geen raad mee wisten. Deze ruzies duurden nooit lang, en waren dezelfde dag nog opgelost. Toch kwam er een ruzie die niet op te lossen valt en die misschien ook onvermijdelijk was.

De sleur

De laatste jaren zijn onze leven compleet gescheiden van elkaar. Je leest er veel over. Overal staat wel geschreven dat je als man en vrouw moet zien te voorkomen dat je in die sleur komt. Maar ik denk dat hoe je het ook wendt of keert, je altijd wel in die sleur terecht komt. En dan is de vraag: hoe gaan we hiermee om. Doordat wij samen vier kinderen hebben begon het erop te lijken dat dit het enige was dat ons nog verbond. Eigenlijk gingen alle gesprekken nog hierover en was het moeilijk om dit patroon te doorbreken.

Dus begonnen wij met het plannen van uitjes en van weekendjes weg in een poging tot het lijmen van ons huwelijk. En hoe graag ik ook wilde dat wij weer een goed gesprek zouden kunnen voeren, en ons weer aangetrokken tot elkaar zouden voelen: dit gebeurde niet. Juist het tegenovergestelde gebeurde: ik kreeg namelijk steeds meer het gevoel dat het voorbij was en dat wij elkaar vrijwel niets meer te vertellen hebben. Na een zoveelste poging viel het besef ineens over mij en was ik vastbesloten om mijn leven zo niet meer te willen leiden.

Wanneer is een huwelijk voorbij?

Ik heb daarom besloten om te scheiden. Dit is geen overhaaste beslissing. Dit is iets dat al heel lang op de loer ligt. Wanneer er kinderen in het spel zijn is de keuze moeilijker, maar tegelijkertijd is het geen keuze die je zomaar maakt. Juist om de kinderen wilde ik een weloverwogen keuze maken. Mijn vriendinnen stellen mij steeds de vraag hoe ik zo zeker weet dat mijn huwelijk voorbij is. En waarom ik het niet nog een zoveelste kans geef. Als het gevoel er niet meer is, het houden van voorbij is, dan kan je vechten wat je wil, alleen zal dit tegen beter weten in zijn. Hoe verdrietig ook, soms is het onvermijdelijk.

Reacties

 • Ilse Visscher

  Het lijkt me heel heftig om dit mee te maken. Alles draait om gevoel en als het voor jou zo goed voelt, zeker die keuze maken. Ook jij mag gelukkig zijn. X
  Onlangs geplaatst door Ilse Visscher: Blog #39: De 6 best gelezen artikelen

 • Felicia

  even mijn persoonlijke kijk hier op
  ik vind dat veel te veel mensen tegenwoordig maar snel uit elkaar gaan ik ben persoonlijk voor er hard voor knokken ook al lijkt er niets meer te zijn zeker als er kinderen in het spel zijn
  relatietherapie ben ik heel erg voor ik denk namelijk dat het kan helpen bij huwelijks problemen of relatie problemen
  en het meest moeilijke is het verschil tussen wij vrouwen en mannen er is zo groot verschil op communicatiegebied en hoe mannen de dingen anders beleven dan ons
  dat besef je vaak niet waardoor er misverstanden ontstaan en dingen gaan iriteren en escaleren super zonde in mijn ogen en ontzettend triest voor kinderen.
  mijn man en ik hebben een druk gezin met 4 kindjes van 9 7 2 en bijna 1
  en ook dat is niet altijd even gemakkelijk wij zijn 14 jaar samen
  maar een huwelijk is hard werken ook als het even heel vaak minder gaat
  dus dat is hoe ik het zie maar iedereen heeft hier natuurlijk zijn of haar eigen mening over.

 • Sjors

  Sommige zien het alsof scheiden erg makkelijk is. Maar dat is het niet. Ik ben na 4 jaar geestelijk mishandeld te zijn weggevlucht met mijn zoontje van toen 2. Ik heb zolang geknokt om er iets van te maken maar toen ik merkte hoe erg mijn zoontje onder de spanningen leed ben ik gevlucht. Daarna nog ruim 8 jaar bezig geweest om een veilige plek te creeeren voor mijn zoontje en mijzelf. Ik wilde dat hij zijn papa nog zag totdat papa hem zowel geestelijk als lichamelijk mishandelde. Nu hebben we eindelijk rust en hoeft mijn zoontje niet meer naar zijn vader. Hij heeft traumatherapie gehad en nu bloeit hij eindelijk weer op. Ik heb echt alles geprobeerd maar dat is niet genoeg als het van 1 kant komt. Nu zijn we weer gelukkig na dat veels te lang niet te zijn geweest. We bouwen ons leven nu weer op. Na jaren te overleven

 • Rory

  Zoveel mensen, zoveel meningen. En dat zal je altijd wel blijven houden. Toch denk ik dat het heel belangrijk is je innerlijke kompas te volgen. Want hoe andere mensen er ook over denken. Jij zit er midden in. Ook ik heb een idee hierover, geen oordeel wel een eigen mening. Maar ik kies ervoor om dat niet te uiten. Want ik denk dat je het zelf het beste voelt en weet. Hoe verdrietig en ingewikkeld ook. Heel veel sterkte. Dat dit heel moeilijk is, voor iedereen, dat is duidelijk. X
  Onlangs geplaatst door Rory: Zolang het nog kan, moet je een rokje dragen

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv