Is het erg wanneer een kind van drie geen volzinnen praat?
1 mei 2018 Kinderen Mama 13

Is het erg wanneer een kind van drie geen volzinnen praat?

Een van mijn regels voor mijn blog is dat ik niet te veel persoonlijke en inhoudelijke zaken omtrent mijn kinderen bespreek. Dat hun gezichtjes te vinden zijn op het internet heb ik geen problemen mee, alleen hebben zij natuurlijk wel een prive leven. Toch ga ik vandaag heel iets meer vertellen over het praten van mijn jongste dochter (bijna 3). Ik plaatste onlangs op mijn insta stories dat zij is getest door een logopedist (en er is niets mis!) en werd overspoeld met reacties. Vooral de vraag waarom wij Sophia hebben laten testen en hoe je in aanmerking komt voor een logopedist. Ik begreep hieruit dat er veel meer mama’s zijn die zich afvragen wat “normaal” is wat praten betreft en ik besloot daarom toch even wat dieper in te gaan op dit onderwerp.

Mijn dochter is bijna drie jaar en om mij heen kreeg ik weleens de vraag of zij wel genoeg praat. Deze vraag kreeg ik van mensen dicht om mij heen, en het zette mij aan het denken. Mijn zoontje was inderdaad heel veel sneller, en het meest vervelende vind ik het voor Sophia dat zij mij zo veel wil vertellen maar dit soms niet overkomt. Zij vertelt heel veel, alleen wel in haar eigen taal waar ik niet altijd alles van begrijp. En wanneer ik haar niet kan begrijpen resulteert dit regelmatig in een enorme driftbui. Ik vind het zo sneu om mijn kind zo te zien!

Hoeveel moet een kind van drie praten?

Misschien even handig om te vertellen: echte zinnen spreekt Sophia nog niet, vaak zijn dit zinnetjes van drie a vier woorden. Omdat ik het lastig vind te bepalen of mijn kind inderdaad iets achter loopt, heb ik bij de peuterspeelzaal gevraagd wat zij hiervan vonden. De peuterspeelzaal gaf aan dat zij niet de indruk hebben dat mijn dochter zou achterlopen, maar snapte wel mijn zorgen omtrent de frustratie van Sophia. Mijn dochter werd daarom aangemeld om door een logopedist te worden gezien.

Onlangs is zij getest. En alhoewel ik mij geen hele grote zorgen maakte was het wel ontzettend fijn om te horen dat er niets aan de hand is met mijn dochter. De logopedist vertelde mij dat Sophia een ruim voldoende woordenkennis heeft en alles ook snapt. Wel zijn er een aantal letters die zij moeilijk uitspreekt, zoals de letter s. Door haar hierin te corrigeren kunnen wij haar helpen stimuleren om dit meer te gaan doen. Ook vertelde de logopedist dat Sophia gewoon af en toe lekker een beetje eigenwijs is en denkt: “je weet best wel wat ik bedoel, en ik heb geen zin om het te zeggen”.

Geen reden tot zorgen

Gelukkig is het voor ons dus heel goed afgelopen en is er geen enkele reden tot zorgen. Wat ik aan alle ouders wil meegeven is dat wanneer je twijfelt aan de spraak van je kind: geef dit aan! Vraag om advies bij het consultatiebureau, de peuterspeelzaal of de huisarts, zij kunnen hierbij zeker verder helpen. Om op de vraag in mijn titel terug te komen: het is niet erg wanneer een kind van drie jaar geen volzinnen spreekt. Natuurlijk zullen er altijd kindjes zijn die dit wel doen, maar maak je absoluut geen zorgen wanneer je kindje dit niet doet. En vraag bij twijfel altijd een professional om advies!

Is het herkenbaar om je weleens af te vragen wat normaal is met betrekking tot de ontwikkeling van je kind?

Reacties

  • MamaMinke

    Heel herkenbaar. Ik heb dat met mijn dochter ook m.b.t. praten. Zij heeft een vve verklaring omdat zij achter liep met 2 jaar. Wij zien een grote vooruitgang nu zij naar de peuterspeelzaal gaat, maar of dat genoeg is? We zullen het deze maand horen op het cb.

  • Marloes

    Ik had dit met zindelijk worden, mijn dochter van 3 wilde maar niet zonder luier. Op het moment dat ik me serieus zorgen ging maken was ze in 1 keer dag en nacht zindelijk zonder te oefenen.. sommige kinderen wachten gewoon met iets doen tot ze denken dat het in een keer goed gaat!
    Onlangs geplaatst door Marloes: Boekenclub: The Universe has your back

  • Wendy J

    Herkenbaar! Ook ik twijfelde enorm aan mn zoon zn woordenkennis, omdat ik echt heel veel kids om me heen heb van dezelfde leeftijd, waar je al hele gesprekken mee kunt voeren. Mijn zoon praat nog over ‘de water’ en vertikt het om lange zinnen te maken indd. Tenzij hij heeeel enthousiast is over iets dan kan die het opeens wel 😉 Hij heeft met 1,5 jr ook een terugval gehad van pak m beet 20 woorden naar 3 (papa, mama, die) Dus toen heeft hij een hoortest gehad en die was goed. Paar weken geleden, net 3 een logopedist aan huis gehad. Ze stuurde me indd door omdat ze toch wat twijfels had. Na 3x testen kwam er uit dat zn woordenkennis (WQ) boven gemiddeld is (103) maar zn auditieve begrip is wel lager (het afluisteren van de gehele vraag -hij reageert halverwege de zin al- / alleen begrijpen wanneer nadruk op 1 woord ligt -bij een monotome zin haalt hij er zelf een woord uit- enzo. Maar ze vond m bog erg jong om er al een goed oordeel over te vellen dus met 3,5 jr nog keer terugkomen voor tussentijdse toets. En dan evt met 4 jr starten met logopedie (uiteindelijk heeft hij het sowieso nodig omdat zijn bovenkaak veel verder naar voren staat en zn mond dus niet goed sluit, maar hij is nog te klein om de oefeningen daarvoor te begrijpen)
    Op het KDV hadden ze het ook opgemerkt en keer aangekaart en had zelf ook paar x geïnformeerd en indd familie/vrienden viel het ook op. Werd er eerst super onzeker van maar bedacht me dat ik er beter te vroeg/optijd bij kon zijn dan te laat. Dus achteraf heel blij dat we toch alvast ‘de molen’ in zijn gegaan en er nu gewoon concrete afspraken liggen over het in de gaten houden en verder toch los te laten en veel oefenen. Op het KDV doen ze al soort van ‘cito toetsen’ om te kijken naar woordenschat en de ene toets scoorde die ook prima en de andere (rekentoets) is vorige week gedaan, dat doen ze gewoon spelenderwijs maar wel 1 op 1, en die was nog niet voldoende. Precies hetzelfde punt dus als wat logopediste al aangaf. Maar eind juni pas daarheen dus we kunnen nog even oefenen 😉

  • Peggy

    Ik reageer normaalgesproken nooit op een blog maar deze moest ik even kwijt. Ik ben zelf logopediste en wij hebben ook kleintjes (2 à 3 jaar) in therapie die niet of bijna niet praten (de zgn. “late-talkers”). Ik ben er juist vóór om kinderen bij twijfel op jonge leeftijd te testen en evt. te behandelen. Wij horen maar al te vaak van een arts “dat komt nog wel”, maar als er daadwerkelijk een probleem is in de spraak, komt dat niet vanzelf. Dan is een beetje hulp juist fijn. En krijg je niet achteraf het gevoel “had ik maar” of ” was ik maar eerder naar een logopediste geweest”.

  • Angela Visser

    Mijn dochter van 3 loopt ook bij de logopedist. Niets om je zorgen om te maken, ze zijn er voor je kind, en die van mij spreekt de s ook niet goed uit, en dat komt dus door haar speen. Dat zijn we nu aan het afleren.

  • Janine

    Heel herkenbaar. Bij mijn zoontje zijn we met 2,5 jaar begonnen bij logopodist. Hij spreekt heel veel dingen niet goed uit maar heeft wel goede woordenschat. Toch merk ik zelf nog niet heel veel vooruitgang. Hij is nu 3,5 jaar. Hij heeft onderzoek gehad bij CB+ maar die geven aan omdat cristiano niet gefrustreerd raakt als wij het niet begrijpen dat hij niet genoeg uitgedaagd wordt. Hopelijk verandert dit op basisschool als andere kindjes hem niet kunnen verstaan dat hij dan beter gaat praten. We krijgen nog onderzoek bij audiologische centrum. Ik ben zelf wel benieuwd naar de oorzaak. Dit heb ik zelf allemaal in werking gezet omdat ik mij zorgen maak.

    • Janine

      (overigens heeft hij niet veel last gehad van driftaanvallen. Het maakt hem op 1 of andere manier niet heel veel uit als wij hem niet begrijpen.. Ik denk dat begonnen is toen hij rond 1,5 jaar was dat hij overal naar begon te wijzen en dat ik toen ook wel snapte wat hij bedoelde waardoor het denk ik mijn fout is dat hij nog niet goed praat.)

  • Priscilla

    Mijn beide kinderen zijn niet heel snel met praten. Voor de oudste kom ik ook een indicatie krijgen voor het vve bij de psz maar dit heb ik afgewezen. Inmiddels kan hij héél goed praten hoor hahaha Omdat de oudste niet zo snel was maak ik me om de jongste ook nog geen zorgen. Ik ben er vrij zeker van dat het vanzelf wel komt.
    Onlangs geplaatst door Priscilla: Verwende mensen

  • Tirza

    Hier ook een logopedist die graag wil reageren. Allereerst top dat je hier een artikel aan wijdt Saskia! Heel blij mee!
    Door bezuinigingen is bij de meeste gemeenten in Nederland de gesubsidieerde preventieve (school)logopedie (uitgevoerd door de desbetreffende GGD of gemeente) verdwenen. Hierdoor komt de taak om te signaleren op de schouders terecht van medewerkers van de peuterspeelzalen, kdv’s en CB’s en leerkrachten op scholen. Zonder twijfel mensen met kennis en kunde, maar dit zou gewoon door een logopedist gedaan moeten worden, zij zijn de experts op dit gebied. Daarnaast ook een grote verantwoordelijkheid bij de ouders om alert te zijn. Gelukkig zijn er in sommige plaatsen logopedisten voor zichzelf begonnen als preventief werkend logopedist, of zijn er praktijken die inloopspreekuren houden voor onder andere zulke vragen. Maar dat is lang niet overal zo, of niet bekend. 1 op 20 kinderen tussen de 4-12 jaar heeft een taalontwikkelingsstoornis (TOS), dat is meer dan het aantal kinderen met een stoornis binnen het autistisch spectrum (2,4% van de 4-12 jarigen). Hoe belangrijk is het dus dat er gesignaleerd wordt! Gelukkig is er bij het gros van de kinderen niks aan de hand en zijn ze gewoon laat met spreken of hebben ze moeite met de uitspraak van bepaalde klanken. Vaak komt dat vanzelf goed, soms is er meer hulp nodig. Maar zoals Peggy in een van de comments al aangeeft, zou ook mijn advies nooit zijn om te wachten met onderzoek of behandeling! Hoe eerder je begint, hoe beter. Dus heb je twijfels, bel een logopediepraktijk in je omgeving en geef je twijfels aan. Daar zullen ze je zeker verder helpen. Of speel het inderdaad via de huisarts, psz, het kdv of het CB. Baat het niet, schaadt het niet.

  • Rory

    Natuurlijk vroeg en vraag ik mijzelf best weleens wat af. Maar ik weet nog heel goed hoe het ‘consternatiebureau’ zich druk maakte over haar wel of niet lopen (met 18 maanden). Ik liep zelf pas met 21 maanden geloof ik, niets aan de hand. Dus mijn haren gaan dan rechtovereind staan. Ik geloof er heilig in dat M. haar eigen richting en pad volgt. Maar natuurlijk kan ik mij goed voorstellen dat je jezelf af en toe druk kan maken als iets langzamer gaat dan bij andere kinderen. Fijn dat er niets bijzonders aan de hand is.

  • Sascha

    Wat fijn dat je hier een artikel overschrijft.
    Met onze oudste zoon lopen we ook bij een logepediste. Maar herken veel in dit verhaal. Herken ook heel erg “ik doe het gewoon lekker niet” het komt uiteindelijk allemaal ook goed.
    We blijven positief 🙂

  • Eva

    Wij hadden al heel vroeg het idee dat er iets niet oke was qua spraak bij onze dochter. Maar het werd heel lang niet serieus genomen (zowel spraak als gehoor) na het zoveelste frustrerende bezoekje aan de ha hebben we het aangekaart bij de arts van het cb. Zij heeft ons wel direct serieus genomen en stuurde ons door naar het zh en audiologisch centrum. Op dat moment was onze dochter ruim 2 jaar en sprak hooguit 3 woorden. Na een aantal onderzoeken is eruit gekomen dat ze een taalontwikkelingsstoornis heeft als gevolg van een algehele ontwikkelingsachterstand. Ze is nu 4,5 en begint nu een klein beetje te praten. Wij gebruiken gesproken taal in combinatie met ondersteunende gebaren.
    Ik zeg eigenlijk tegen iedereen (en blog er ook over) die “zorgen” heeft over de taal/spraakontwikkeling van hun kindje dat je vooral op je gevoel moet vertrouwen, niet moet vergelijken en hulp moet vragen bij twijfels!

  • Carolien

    Toevallig vandaag aan t rond bellen geweest voor een logopedist voor mn zoontje van bijna 2.5 jaar. Hij heeft een vve verklaring gehad toen ie 2 was. Hij heeft waarschijnlijk lang niet goed kunnen horen. Ik heb er elke keer weer naar gevraagd op het cb maar er was niks mis zeiden ze. Op eigen initiatief laten doorverwijzen naar kno en zn oren waren gewoon dicht. Sinds een paar maanden praat hij nu maar de achterstand is wel groot. Nu heb ik zelf gevraagd of logopedie nodig is. Ik wil hem een goede start bieden op de basisschool en daarom kiezen we wel voor logopedie. Een collega logopedist (ik werk op school) adviseerfe me ook zo snel mogelijk te starten. Niet naar een logopedist gaan met een wachtlijst want dat is echt verloren tijd zei ze. Dus wij gaan er wel mee starten. Als ik zelf niet alert was geweest stonden we nu heel ergens anders.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.