Tropenrooster, zin of onzin?
24 jun 2019 Lifestyle Mama 10

Tropenrooster, zin of onzin?

Vorige week kregen wij het bericht van school dat de kinderen het aankomende week een tropenrooster hebben. Nu begrijp ik het nut van een tropenrooster, en denk ik ook te begrijpen waarom leraren hiervoor kiezen. Toch denk ik ook dat er een keerzijde zit aan het tropenrooster. Tropenrooster, zin of onzin? Ik leg mijn visie hierover uit. 

Wat is een tropenrooster?

Wat is een tropenrooster, en wat houdt dit precies in? Voor een tropenrooster wordt er gekozen wanneer het te warm is in school om les te geven aan kinderen. Kinderen zijn vaak moe van de warmte, zijn uit hun doen, en op deze manier is het vrij lastig om kinderen te onderwijzen. Begrijpelijk. In het geval van de school van mijn kinderen betekent het tropenrooster dat wanneer deze geldt, de lesdagen van 08.00 tot 13.00 zullen zijn.

Is het nou wel in het voordeel van de kinderen zo’n tropenrooster?

Zo’n tropenrooster, zin of onzin? Dit is een vraag die ik mij de laatste dagen afvraag. Niet om vervelend te zijn, niet om te zeuren, maar gewoon omdat ik mij oprecht afvraag welk voordeel dit heeft voor mijn kinderen. Als ik persoonlijk kijk naar mijn kids, is een tropenrooster niet direct helpend. Door de warmte en de lichte dagen, slapen mijn kinderen slecht. Zij zijn daardoor al moe. En hoe vervelend ook, in de ochtend kan ik hen niet even langer laten liggen, aangezien zij al om 08.00 aanwezig moeten zijn op school. Dit betekent dat mijn kinderen, met name de jongste van 4, nog vermoeiender naar school zal gaan tijdens deze warme dagen. Natuurlijk is het heel fijn dat zij in de middag thuis zijn, daar zie ik zeker ook het voordeel wel van in. Ik kan bijvoorbeeld wat eerder en langer met de kinderen een bezoek brengen aan het zwembad. Ook is er gewoon wat meer ruimte om thuis wat rustiger aan te doen. Maar toch..

Overigens, is een tropenrooster voor mij geen enkel probleem. Ik ben als moeder altijd thuis, en hoef niets extra’s te regelen om mijn kinderen te kunnen opvangen tijdens het tropenrooster. Wel weet ik dat voor heel veel ouders dit wel een klein probleem kan zijn. Veel ouders werken beiden, en hebben niet zo maar een aantal dagen in de week een oppas voor handen.

Waarom geen continuerooster?

Een continuerooster zou in mijn ogen veel handiger zijn in dit geval. Zo gaan kinderen niet heel vroeg naar school, en halen zij toch de verplichte uren. Daarnaast zijn zij alsnog vroeg uit. Ik denk dat wanneer je als leerkracht gewoon heel rustig aan doet met de klas, hen genoeg laat drinken en niet om te veel inspanning vraagt, dit de beste manier zou kunnen zijn om samen met de klas de bloedhete dagen door te komen.

Tropenrooster zin of onzin?

Kleine disclaimer natuurlijk, ik ben geen leerkracht. Dit zijn puur mijn eigen hersenspinsels met betrekking tot het tropenrooster. En ja, ik vind het jammer dat de school van mijn kinderen geen continuerooster heeft, want ook hiervan denk ik dat dit meer in het belang zal zijn van de kinderen én van deze tijd. Mocht je het niet met mij eens zijn (of wel) ik hoor heel graag van jullie in de comments, wellicht dat jullie weer punten hebben waar ik dan weer niet aan heb gedacht!

Reacties

 • Nancy

  Op mijn werk (basisschool) hebben we doorgaans een continuerooster, maar nu met deze heftige warmte op komst zijn we ook over op een tropenrooster. De kinderen zijn (zoals je als schreef) niet meer voldoende productief en nemen de lesstof onvoldoende op, worden hangerig en willen het liefste verkoeling.. daarnaast is de zorg over (in mijn geval) 34 kleuters in de hitte best heel pittig.. zelf als leekracht ben je na deze uren ook helemaal op: veilig- en gezondheid voor àlles. We doen wel lekker een badjes/waterpistolen dag deze week! 😊

 • Margriet

  Ik ben het deels wel met je eens. De kinderen moeten nu nog eerder hun bed uit en zijn nog vermoeider. Bij mijn vriend op school hebben ze ook tropenrooster op dezelfde manier. Ben benieuwd naar zijn eigen ervaringen. Wij hebben het gewone rooster, maar gelukkig zijn de kinderen vandaag vrij (en hebben wij studiedag). Voor ons dus hard werken, maar wel zonder kinderen. Maar vrees voor temperaturen (morgen) binnen van 29 graden.

 • Hannah

  Op de school van mijn zoontjes hebben ze normaal al een continue rooster wat heel erg fijn is. Vandaag hadden ze al een studiedag gepland staan, dat scheelt. Verder zagen ze niet het nut van een tropenrooster… maar kregen we wel het advies om kleuters evt thuis te houden..ben benieuwd deze week!

 • Naomi

  Ik ben geen moeder, wél leerkracht geweest en ik snap alles wat je schrijft. Bij warm weer komt er vooral ’s middags niet zo heel veel nuttigs meer uit de kinderen. Aan de andere kant: Ik zei altijd ’s morgens: “Ja, het is warm, ik heb het ook warm, maar klagen helpt niet, dus dan hebben we het nu maar gezegd en kunnen we er verder weer over zwijgen.” ’s Middags liet ik hen een flesje water meenemen. Soms merkte ik dat alle fut eruit was en dan deed ik even iets ontspannends (niet met druk bewegen uiteraard). Ik liet een beetje van de energie van de kinderen afhangen hoeveel er nog kon. Dan was ’t prima te doen. Ik snap heus de voordelen van een tropenrooster, maar ik vind het ook wel een beetje overdreven, eerlijk gezegd.
  Onlangs geplaatst door Naomi: “Ben je gek?”

 • Pip

  Hoi,hier hebben ze normaal continue rooster 830/1415u . Vandaag studiedag en dins en woe don tropenrooster 745/1230u…ben t met je eens in je stuk. Sofia is pas 4 dus,als ze t slecht trekt zou ik haar dagje thuis laten.

 • Gitte Brouwer

  Wij hebben tropenrooster (normaal continuerooster). Levi gaat van 8.30 tot 12.30u naar school deze week. En voor de kinderen die niet opgehaald kunnen worden is er op school opvang geregeld.

 • Elly

  Ik snap dat basisscholen een tropenrooster inzetten, maar naar mijn mening is het gewoon verleggen van ‘het peobelem’. Ik werk op een bso, daar kregen we namens de scholen de vraag of wij eerder open wilden. Dus wat zou je dan krijgen, kinderen gaan van het ene warme pand naar het andere warme pand, de leraren gaan lekker naar huis en de medewerkers vd bso moeten het dan maar wel langer gaan werken met de hitte? Ook op bso’s zitten ze dan met veel kinderen in een ruimte. Op drukke dagen lopen er rond de 70 kids rond op de bso. De bso heeft daarnaast ook regels mbt de temperaturen, dus tussen bepaalde tijden mogen de kinderen niet naar buiten. Dit wordt opgelost door bijv films te gaan kijken, vele kleurplaten kleuren en rustige spelletjes te spelen. Veel water tussendoor en een lekker waterijsje. Zijn de piekuren vd hitte voorbij dan lekker naar buiten spelen met water. Naar mijn mening kunnen ze op de basisscholen dit ook zo oplossen. ‘S ochtends wat lessen en dan in de middag ook films kijken of de kinderen spelletjes van huis mee laten nemen en spelletjes middagen houden. Voor veel ouders is het lastig oppas te regelen en ook ouders gaven aan dat ze het wel wat duur vonden om die extra uren allemaal bij te betalen. Dat snap ik volkomen. Hier in onze woonplaats gaan de bso’s niet eerder open. Een bso kan geen tropenrooster inzetten, de kids moeten ergens heen. Dus hier gaan ze allemaal de normale werktijden open om het voor alle medewerkers ook zo draaglijk mogelijk te houden. Scholen zijn immers verplicht kinderen op school te houden tot reguliere eindtijd als ouders geen opvang of oppas kunnen regelen.

 • Elly

  Wat mijn telefoon er van maakte geen idee, in mijn bovenstaande reactie bedoelde ik natuurlijk het verleggen van ‘het probleem’ 😉

 • Sacha

  Mijn kinderen hebben deze week geen tropenrooster en dat is prima. Je kan je inderdaad afvragen of dat half uurtje eerder zoden aan de dijk zet. Het blijft warm op school en daar zal dat half uur eerder of later naar school geen verandering in brengen.

 • Inge

  Ik ben t wel met je eens op zich dat t weinig verschil maakt, in ieder geval hier. Ze gaan normaal (behalve woensdag) van 8.15 tot 14.15 naar school.. continurooster. Nu van 8 tot 13. Voor ons maakt het qua op staan geen verschil, en dat ene uurtje extra vrij… Tja voor de kinderen is t fijn, een nog langere middag bij t zwembad 😉

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv