Tips: thuiswerken en moederschap combineren
1 aug 2018 Lifestyle 1

Tips: thuiswerken en moederschap combineren

Tips om efficiënt thuis te werken en dit te combineren met het moederschap. Toch wel iets waar ik heel veel vragen over krijg. Wat zijn mijn tips bijvoorbeeld om efficiënt thuis te werken en dit te combineren met het moederschap? En hoe doe ik dit zelf? Ik deel het met jullie in dit artikel. 

Thuiswerken en het moederschap combineren is niet makkelijk. Zoals jullie wellicht weten is bloggen (en inmiddels ook vloggen) mijn werk en verdien ik hier mijn inkomsten mee. Hartstikke fijn en mooi, alleen is het thuis werken niet altijd alleen maar leuk. Waar ik persoonlijk bijvoorbeeld heel erg tegen aan loop is dat ik het heel lastig vind is om in dezelfde omgeving te leven en te werken. Inmiddels gaat het beter, maar als ik bijvoorbeeld aan het werk ben zie ik altijd wel iets om mij heen dat er nog gedaan moet worden. Het gevolg hiervan is dat ik vervolgens nog eerst de vloer sta te dweilen omdat ik anders het gevoel heb dat ik niet verder kan werken.

Werk in een opgeruimde omgeving

Maar goed, inmiddels gaat het allemaal steeds beter en zorg ik ervoor dat de omgeving in huis waar ik werk netjes is. Zo kan ik gewoon aan de slag gaan zonder mij zorgen te maken over rommel en dergelijke. Een van de tips die ik jullie dus kan meegeven is om in een opgeruimde omgeving te werken. Zo raak je minder snel afgeleid en kan je de focus beter verleggen naar het werk.

Voorruit werken

De beste tip die ik kan geven wanneer je thuis werkt: werk altijd voorruit. Ik deelde deze tip eens op instagram en werd bedolven met berichten zoals: ja, maar ik ben al zo druk dat ik geen tijd heb om voorruit te werken. Heel eerlijk? Ik vind dat geen excuus. Ik ben ook mega druk, heb de zorg voor huis, kinderen en mijn eigen bedrijf. Toch zorg ik ervoor dat ik altijd iets voorruit kan werken. En wanneer dit tijd technisch niet kan, plan het dan gewoon in! Het is natuurlijk voor elk werkveld anders, maar in mijn persoonlijke geval is het bijvoorbeeld fijn als er elke dag een artikel online verschijnt. Ik probeer er daarom altijd voor te zorgen dat dit gedekt is en er altijd minstens vijf complete artikelen klaar in concept staan. Stel dat ik ziek word, of een van mijn kinderen, dan heb ik toch altijd iets klaar staan om te publiceren.

Daarnaast geeft het gewoon wat meer lucht als je voorruit kan werken. En ik denk gewoon echt dat dit moet kunnen. Bedenk voor jezelf gewoon hoe je efficiënt voorruit kan werken. Het kan ook heel simpel zijn zoals bijvoorbeeld een standaard mail of bericht instellen, denk simpel en zo zorg je ervoor dat het thuis werken net iets gemakkelijker gaat.

Zet telefoon, mail en dergelijke uit

Een van de grootste stoorzenders voor mij wanneer ik aan het werk ben: het continue ontvangen van mails, berichten en dergelijke. Hierdoor verlies ik mijn focus en werk ik minder snel en efficiënt. Het beste kan je daarom telefoon en mail uitzetten. Wanneer ik een bericht aan het schrijven ben zet ik bijvoorbeeld mijn mail uit zodat ik niet elke keer die mail wil gaan lezen. Ik ben zelf nog niet zo ver dat ik mijn telefoon helemaal uit zet, maar ik heb mijn bericht melding wel uit staan en dit geeft al heel veel rust.

Maak lijstjes

Mijn life saver als het gaat om thuis werken: het maken van lijstjes. Zo belangrijk. Schrijf op wat je moet doen en plan dit in van volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Wat ik al helemaal fijn vind werken is voor een werk ochtend exact in te plannen met wat ik wil gaan doen. Wanneer ik alles in tijden plan werk ik veel prettiger. Zo kan ik bijvoorbeeld plannen dat ik eerst een half uur mijn mail beantwoord, een uur artikelen schrijf en een half uur telefoneer en dergelijke. Wanneer je lekker ruim plant, houd je vaak ook nog eens tijd over.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn tips. Heb jij nog tips die ik nog niet gedeeld heb? Ik lees het heel erg graag terug in de comments!

Reacties

  • Stephanie

    Het vooruit werken is een hele goeie tip. Wil ik ook aan werken. Alleen niet tijdens de vakantie. Maar eens school terug gestart is wil ik dit ook meer gaan doen.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv