The Mumlife Raw Tag: Het echte rauwe moederschap
16 mei 2017 Mama 5

The Mumlife Raw Tag: Het echte rauwe moederschap

Zo her en der zag ik al de tag voorbijkomen over het rauwe moederschap. Pas toen ik The Mumlife Raw Tag las bij EliseJoanne besloot ik dat ik deze ook graag wilde overnemen. Vandaag een van de rauwste tags die je ooit gelezen zal hebben, en daarmee ook een ontzettend eerlijke tag. Onder andere zal ik je vertellen hoe ik omga met publiekelijke driftbuien, hoeveel schermentijd mij kinderen hebben en hoe vaak ik schuldgevoelens ervaar als moeder.

Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit

Druk.

Ik heb er ontzettend lang over na moeten denken welk woord ik wilde verbinden aan deze vraag, alleen ik kom eigenlijk niet verder dan het woord “druk”. Dit ligt overigens niet alleen aan de kinderen, maar ook aan het huishouden waar ik voor verantwoordelijk ben. Vaak leg ik mijzelf ook net wat te veel taken voor een dag op, wat betekent dat ik best veel heen en weer vlieg. Tel daar een peuterpuberende bijna-peuter bij op en je kan je er misschien wel een voorstel van maken hoe het er hier soms aan toe gaat hihi. Ik vind de dagen als moeder, en huisvrouw, echt heerlijk maar het zijn vaak ook best drukke dagen.

Wat is het meest uitdagende gedeelte om te connecten met andere moeders?

Lastig. Ik heb niet het idee dat het voor mij lastig is om te connecten met andere moeders. Althans, met de moeders om mij heen. Ik ben zelf niet iemand die snel veroordeeld, wat maakt dat ik dan ook redelijk makkelijk kan connecten met andere moeders. Overigens denk ik niet dat je het als moeders onder elkaar altijd met elkaar eens moet zijn. Ik respecteer andere meningen en vind het heel fijn als anderen dit ook bij mij doen.

Deel één vreselijk poepmoment, die hebben we allemaal

Hm. Even goed denken hoor. Er zijn er namelijk genoeg 😉 Het meest vervelende vind ik toch wel als mijn kind een ontzettend smerige poepluier heeft in het bijzijn van anderen. En dan bedoel ik zo’n luier waarmee de boel zo onder zit dat er gewoon een bad nodig is.

Hoe ga je om met publiekelijke driftbuien van je kind(eren)?

Niet. Of nouja, ik doe ook maar wat. Het is gelukkig al een tijdje terug dat mijn dochter ontzettend tekeer ging in de supermarkt. Hoe moeilijk ik het ook vond, ik heb haar maar laten krijsen en gillen. Het ging er overigens om dat Sophia alles in het karretje gooide, en ik dit weer eruit haalde omdat ik het niet nodig had. Super lief vond ik het dat de medewerkers in de winkel Sophia wat lekkers kwamen brengen en mij een steuntje gaven door te zeggen dat ze precies hetzelfde mee hadden gemaakt toen de kindjes nog klein waren. Dit stelde mij wat geruster, maar poeh, wat een ochtend 😉

tv kijken

Eerlijk: Hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

Ja, daar heb je een puntje. Mijn jongste zit momenteel in een periode waarin zij thuis niet meer genoeg uitdaging vindt wat zich uit in heel veel gefrustreerd gegil. Dit betekent dat ik haar in de ochtend toch vaak wel even voor de tv zet zodat ik rustig de kans krijg om wat dingen te doen zonder een hangend meisje aan mijn been. Ik houd aan maximaal een uur voor haar. Senna mag rond 5 uur tv kijken of op de nintendo zodat ik voor het eten kan zorgen. Op de woensdagmiddag ben ik wat makkelijker, wanneer hij bijvoorbeeld heel erg moe is zet ik weleens een film voor hem op.

Wat is jullie makkelijke go-to avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?

Ongeveer eens in de twee weken heb ik geen zin om te koken en vraag ik Vincent om Spareribs en patat te halen. Het is heerlijk, en zo hoef ik zelf niet veel te doen voor het avondeten. Mijn kinderen krijgen voor de rest genoeg groente en fruit aangeboden dus ik voel mij hier ook niet echt schuldig over. Moet gewoon kunnen.

Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?

Nee, nee en ja. Natuurlijk schreeuw ik helaas weleens. Huilen komt wat minder vaak voor, maar ook gebeurt het weleens dat het huilen mij vele malen nader staat dan het lachen. Moeilijk hebben zal voor vrouwen die geen kindjes hebben, of jonge kinderen hebben, misschien wat overdreven klinken, maar ja, ik heb het soms weleens moeilijk. Dit heeft natuurlijk niet alleen met mijn kinderen te maken, maar ook met mijzelf. Dingen gaan gewoon niet altijd zoals ik in het perfecte plaatje had voorgesteld en dat vind ik weleens moeilijk. Mama is ook weleens chagrijnig zullen we maar zeggen.

samen spelen

Wat was het beste moment vandaag als moeder?

Heb je even? Echt hoor, ook al is het soms allemaal niet makkelijk en moet je jezelf als moeder geregeld even aan de kant zetten, het moederschap is zó zó zó leuk! Sophia die giechelt, of met heel veel liefde met haar speelgoed kopjes thee voor mij zet. Senna die voor mij een nieuw liedje zingt dat hij op school heeft geleerd, of mij uit het niets zomaar een kus geeft op mijn hoofd. Die momenten zou ik wel willen inlijsten

Wat is je geheime quilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Hm. Misschien moet ik dat maar eens gaan bedenken want die heb ik niet echt! Wel ben ik een enorme emotie eter en gaat er na een zware dag met gemak een pak koek of chips doorheen.

Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?

Misschien elke dag wel. Ik houd het niet meer zo bij, maar in de meest kleine gevalletjes kan ik mij schuldig voelen. Als ik bijvoorbeeld Senna een lange tijd alleen laat spelen, of wanneer ik Sophia even in haar bedje leg om te spelen zodat ik kan schoonmaken. Tijdens mijn prenatale depressie had ik ontelbaar veel schuldgevoelens naar de kinderen toe. Daar heb ik echt therapie voor nodig gehad om hier mee om te kunnen gaan.

Deel een ding over het moederschap waar meer over gepraat en gedeeld zou moeten worden.

Depressie. Een depressie ansich heeft natuurlijk niets met het moederschap te maken, toch is het iets dat veel voorkomt, ook onder moeders. Sinds ik zelf twee maal een ernstige prenatale depressie heb doorgemaakt is dit toch wel iets geworden waar ik aandacht aan wil blijven geven. Of het nu een prenatale, postnatale of “gewone” depressie is, er zijn heel veel moeders die hiermee te maken krijgen. Vaak wordt hier zo hard over geoordeeld dat dit een moeder met een depressie niet verder zal helpen. Door het meer bespreekbaar te maken hoop ik dat een depressie toch echt wordt gezien als een ziekte en niet als een psychische zwakte. Want dat is het gewoon niet.

Ik weet niet van wie deze oorspronkelijke tag is. Mochten jullie dit wel weten, dan hoor ik dit natuurlijk graag. Mocht je ook deze tag willen overnemen laat het mij weten, ik ben namelijk heel erg benieuwd naar de antwoorden van andere moeders of vaders!

Wat is je geheime quilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Reacties

 • Leonie van Mil

  Leuke tag! Ik wil hem ook nog steeds een keer invullen. En die schermtijd herken ik wel. Ik ervaar hetzelfde met mijn kleine die even geen uitdaging thuis meer heeft en alleen maar aan de hand wil lopen, omdat hij het zelf wel kan, maar niet snel genoeg gaat. En al zijn andere speelgoed wel gezien heeft. Voor de tv dan maar even. Kan mama ook even de keuken opruimen.
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: DIY-wenskaarsen

 • Maaike

  Leuk tag! Ik ga hem van de week overnemen!

 • Martina

  Leuke tag! Ook zeker met herkenbare momenten erin!
  Onlangs geplaatst door Martina: 16 Mei 2017 – Mijn kasboek

 • Vlijtig Liesje

  Chocolade paashazen. Ik heb nog een voorraadje. Ik sla altijd in bij Pasen, Sinterklaas en Kerst!
  Onlangs geplaatst door Vlijtig Liesje: Ligbedden: je opties op een rij!

 • Sheila

  Oh, dat van die poepluier lijkt me zo irritant. Ik heb dat nog nooit meegemaakt met mijn zoontje van 2,5. En ik hoop dat dat zo blijft. Mijn dochtertje van 3,5 week kan er wel wat van. Maar ach, die maak je zo schoon met dat kleine lijfje, met een washandje.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv