Sterilisatie: Jij of hij?
12 jul 2017 Mama 7

Sterilisatie: Jij of hij?

Anticonceptie is een onderwerp waar ik al een aantal artikelen over heb geschreven. Waarschijnlijk zullen er in de toekomst ook wel meerdere blogjes over dit onderwerp verschijnen. Het is namelijk een onderwerp dat voor vrijwel alle mannen en vrouwen speelt en dat ook gewoon belangrijk is. 

Sterilisatie

Op mijn eerdere blogs over hormonale anticonceptie én de negatieve invloed die dit kan hebben, kreeg ik heel erg veel reacties van vrouwen die zich hierin herkennen. Ik ben lang niet de enige die niet tegen hormonen kan en er zijn heel erg veel vrouwen voor wie hetzelfde speelt. Wanneer er in dit geval bijna geen mogelijkheid is voor een anticonceptie middel en er heel duidelijk geen kinderwens meer is, kan er gekozen worden voor sterilisatie. Deze keuze is over het algemeen definitief. Er is een heel klein percentage dat alsnog vruchtbaar wordt. De meeste mannen en vrouwen blijven na een hersteloperatie onvruchtbaar. Een hersteloperatie na een sterilisatie via de vagina (veertjes) is niet mogelijk. Mocht er na een dergelijke vorm van steriliseren toch nog een kinderwens ontstaan is alleen IVF mogelijk.

Lees ook: Stoppen met de pil: wat je moet weten

Sterilisatie voor man of vrouw

Sterilisatie is mogelijk voor zowel de man als de vrouw. Maar hoe kies je degene die onder het mes gaat? Dit is natuurlijk heel erg verschillend. Zelf ben ik er heel erg duidelijk in: ik wil zelf een dergelijke operatie niet ondergaan. Ook al is ons gezin compleet, het is voor mij te definitief om deze operatie te ondergaan. Daarentegen ken ik ook weer vrouwen die hier heel anders over denken en wel een sterilisatie willen ondergaan.

Sterilisatie man

Bij een man wordt er namelijk links en rechts een stukje zaadleider weggehaald en worden de zaadleiders dichtgemaakt. Deze ingreep zal over het algemeen niet langer duren dan 30 minuten.

Sterilisatie vrouw

Bij een sterilisatie van de vrouw worden beide eileiders afgesloten. Er zijn hierin twee mogelijkheden. Namelijk via de buikwand (onder narcose) en via de vagina. Via de buikwand worden er twee kleine sneetjes gemaakt en wordt er een klemmetje of ringetjes geplaatst over de eileiders.

Lees ook: Anticonceptie pil voor mannen

Sterilisatie door het plaatsen van veertjes

De sterilisatie waarbij er via de vagina veertjes in beide eileiders worden geplaatst is een vrij nieuwe vorm. Door het plaatsen van deze veertjes groeien de eileiders binnen drie maanden dicht. Er is bij het plaatsen van de veertjes geen verdoving nodig. Na deze manier van sterilisatie moet er nog drie maanden anticonceptie worden gebruikt. Daarna wordt er ter controle een echo foto gemaakt om te kijken of de eileiders dicht zitten.

Bovenstaande informatie over sterilisatie voor mannen en vrouwen is zeer beknopt. Bekijk voor uitgebreide informatie: NVOG.

Heb jij al eens voor een dergelijke keuze gestaan? Misschien al een sterilisatie ondergaan? Ik ben benieuwd en lees het graag terug in de comments!

Reacties

 • Priscilla

  Toen mijn vriend aan de buurvrouw vertelde dat ik bij mijn dochter een keizersnede zou krijgen vroeg ze aan hem of ik mezelf dan ook meteen liet steriliseren. Que!? Geen haar op mijn hoofd die daar aan heeft gedacht. Ik zou ook nu nog niet zo snel er voor kiezen ook al denk ik niet dat wij nog voor een kindje erbij zouden gaan proberen.
  Onlangs geplaatst door Priscilla: Maandoverzicht Juni 2017

 • Marloes

  Ik zou het wel willen, maar ik kan er niet tegen als er dingen in mijn organen worden geplaatst. Voor mij is het risico dus te groot. Mijn man durft nog niet, maar hopelijk in de nabije toekomst!
  Onlangs geplaatst door Marloes: Under construction…

 • Frank

  Ik heb er geen ervaring mee, maar we hebben het er thuis wel over gehad. Ik maak er dan ook geen probleem van om de ingreep te doen. Wel moeten we zeker weten dat we niet meer kinderen willen 😉😂.
  Onlangs geplaatst door Frank: Terugblik; Eerste trimester

 • Stefanie

  Ik heb een maand geleden een sterilisatie gehad. Ik moest best even bij komen van het hele gebeuren. Vooral de narcose vond ik heftig En toch ook wel een dag of 2 een soort ‘rouw’ proces gehad. Maar het is goed zo 🙂

 • Leonie van Mil

  Voor ons nog even niet. Wij hebben nog wel een kinderwens. Wel fijn deze informatie. Want inderdaad, ook ik ga nooit meer aan de pil vanwege de hormonen
  Onlangs geplaatst door Leonie van Mil: Een aantal dingen die ik nog zou willen leren

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Als wij compleet zijn dan is Paul aan de beurt, zo wil hij dat ook graag, en dat vind ik een hele nobele keus ook.
  Onlangs geplaatst door Mathiske -gelukineenrompertje-: De verjaardag van Emily + haar cadeau’s

 • Iris

  Sterilisatie is erg definitief, maar als het dan toch zo loopt, lijkt het me beter als de man zich laat steriliseren. Die ingreep is simpelweg het eenvoudigst, snelst en heeft veel minder complicaties.

Plaats je reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv